Φόρμα αναζήτησης

Οι 27 «τρύπιες» ΣΠΕ που βούλιαξαν το καράβι

Σε ανακρίσεις δεκάδων ατόμων για τον προσδιορισμό ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με την κατάρρευση του Συνεργατισμού θα προχωρήσει άμεσα η Αστυνομία.

Η έρευνα είναι ευρεία, με τους ανακριτές να ξεσκονίζουν τα πεπραγμένα 27 πρώην Συνεργατικών Πιστωτικών Εταιρειών (ΣΠΕ), οι διοικήσεις των οποίων θα κληθούν να εξηγήσουν γιατί και πώς βούλιαξαν τον Συνεργατισμό.

”Επιλήψιμες συμπεριφορές αναφέρονται σε προηγούμενες χρονικές περιόδους και φέρονται να έχουν οδηγήσει σταδιακά στην ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα κατά το 2013 με τη διάθεση από το κράτος ποσού ύψους 1,5 δισ. ευρώ”, αναφέρει επιστολή του γενικού εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη προς τον αρχηγό της Αστυνομίας Κύπρο Μιχαηλίδη, με την οποία δίνονται οδηγίες για τον χειρισμό όσων καταγράφει η έκθεση της ερευνητικής επιτροπής.

Η διεξαγωγή ποινικής έρευνας σε πρόσωπα που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο μετά το 2013, ήταν αναμενόμενη (λαμβάνοντας υπόψη και τα όσα αναφέρονται στη έκθεση της ερευνητικής επιτροπής), αλλά η Νομική Υπηρεσία δεν άφησε στο απυρόβλητο την περίοδο προ του 2013.

Ο Κώστας Κληρίδης ζητεί από την Αστυνομία να ερευνήσει κατά πόσο κάποιες συμπεριφορές οποιωνδήποτε προσώπων που περιγράφονται στην έκθεση, και οι οποίες σχετίζονται με συγκεκριμένα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα, μπορεί να στοιχειοθετούν ποινικά αδικήματα. Οι ΣΠΕ είναι:

Στροβόλου, Λήδρα, Παραλιμνίου, Βασιλικού Πεντάσχοινου, Μακράσυκας, Κοντέας, Αγίας Νάπας,Ερήμης, Πολεμιδιών, Αγίας Φυλάξεως, Λευκωσίας, Σολιάς, Λακατάμιας-Δευτεράς, Τραχωνίου, Ακρωτηρίου, Πόλης Χρυσοχούς, Τροόδους, Άχνας, Αθηένου, Λατσιών, Κρασοχωρίων, Λεμεσού, Δαλίου, Πολεμίου, Αλληλεγγύης, Στρουμπιού, Πρωτοβουλίας Γυναικών.

Μετά το 2013

Στην επιστολή του γενικού εισαγγελέα δεν αναφέρονται ονόματα προσώπων που πρέπει να ερευνηθούν, αλλά περιγράφονται περιοχές αδικημάτων. Από την ανάγνωση των περιπτώσεων για τις οποίες ζητείται η διερεύνηση ποινικών αδικημάτων προκύπτει ότι ο Χάρης Γεωργιάδης μένει εκτός ποινικών ερευνών και οι ανακρίσεις για την περίοδο μετά το 2013 αναμένεται να εστιάσουν στην εκτελεστική διοίκηση και την Επιτροπεία της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

«Η εμπεριστατωμένη μελέτη από τη Νομική Υπηρεσία, της έκθεσης της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του συνεργατικού πιστωτικού συστήματος, έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι δικαιολογείται η έναρξη ποινικών ανακρίσεων ως προς το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων”, τονίζει στην επιστολή του ο Κώστας Κληρίδης.

Ειδικότερα ζητείται να ερευνηθεί κατά πόσο ”κάποιες συμπεριφορές οποιωνδήποτε προσώπων μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2013, μέχρι και την τελική κατάληξη των πραγμάτων κατά το 2018, όπως αυτές εξάγονται μέσα από την έκθεση της επιτροπής, δυνατόν να στοιχειοθετούν ποινικά αδικήματα” και συγκεκριμένα:

  1. Οι συνθήκες υπό τις οποίες διεγράφησαν 63 εκατ. ευρώ που αφορούν 19 περιπτώσεις Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ), (ενδεικτικά σελ. 302-304 της έκθεσης).
  2. Οι 16 περιπτώσεις παροχής πιστωτικών διευκολύνσεων (έρευνα εσωτερικού ελέγχου της Επιτροπείας της ΣΚΤ, (ενδεικτικά σελ. 305-316 της έκθεσης). Συγκεκριμένα να διερευνηθούν τα εξής α. επιτόκια, β. επάρκεια εξασφαλίσεων, γ. οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των δανείων, δ. τήρηση των όρων των συμφωνιών, ε. διαδικασία είσπραξης των καθυστερημένων οφειλών στις περιπτώσεις Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ).
  3. Το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με την παράνομη υπερχρέωση τόκων.
  4. Οι συνθήκες της διεκδίκησης και έγκρισης εξόδων φιλοξενίας, εξόδων ταξιδιών στο εξωτερικό, κ.ά., συμπεριλαμβανομένης της παραχώρησης και χρήσης εταιρικών πιστωτικών καρτών.
  5. Ο τρόπος ανάθεσης και/ή χειρισμού κονδυλίων για διαφήμιση.
  6. Οι συνθήκες διαπραγμάτευσης και υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας και του ισπανικού οίκου Altamira, συμπεριλαμβανομένου και του ρόλου που διαδραμάτισαν πρόσωπα στην συνομολόγησή της.
  7. Οι συνθήκες αγοράς υπηρεσιών που αφορούν αμοιβές 37 εκατ. ευρώ όπως περιλαμβάνονται στον Πίνακα στις σελ. 470-477 της έκθεσης.

Με βάση τα παραπάνω η έρευνα δεν περιορίζεται μόνο στα πρόσωπα του πρώην γενικού διευθυντή της ΣΚΤ Νικόλα Χατζηγιάννη και του διευθυντή της Υπηρεσίας Στρατηγικής και Μετασχηματισμού της ΣΚΤ, Γιάννου Σταυρινίδη, στους οποίους γίνεται ονομαστική αναφορά στο πόρισμα.

Τέλος, ο κ. Κληρίδης αναφέρει στον αρχηγό της Αστυνομίας ότι οι οδηγίες του δεν περιορίζουν το εύρος του ανακριτικού έργου.

”Αν στο πλαίσιο της διερεύνησης προκύψουν στοιχεία τα οποία δημιουργούν εύλογη υπόνοια για τη διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος, να διερευνηθούν. Ενόψει της σοβαρότητας των θεμάτων που αναφύονται από την έκθεση και του δικαιολογημένου δημόσιου ενδιαφέροντος που αυτά έχουν προκαλέσει, δόθηκαν οδηγίες να αρχίσει το ανακριτικό έργο αμέσως και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν», καταλήγει η επιστολή.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.