Φόρμα αναζήτησης

Οι 224 που μοιράστηκαν 1,76 δις το 2019: ΝΠΔΔ, φαρμακέμπορες και εργοληπτικές στη λίστα

Στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας καταβλήθηκε το 2019 το υψηλότερο ποσό (εισφορά κράτους στο ΓεΣΥ) από το κυβερνητικό Ταμείο ύψους 366.4 εκατ.  ευρώ, ξεπερνώντας την πληρωμή προς την Κομισιόν, που ήταν πρώτη στη λίστα το 2018 και στην οποία πέρσι καταβλήθηκαν 229,5 εκατ. ευρώ (για πληρωμές ιδίων πόρων). Το Παν. Κύπρου με 85,9 εκατ. ευρώ είναι ο λήπτης της μεγαλύτερης κρατικής χορηγίας μεταξύ Νομικών Προσώπων Δημόσιου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

Eφαρμόζοντας τις πρόνοιες του Νόμου περί Λογιστικής και Δημοσιονομικής Διαχείρισης και περί Χρηματοοικονομικού Ελέγχου της Δημοκρατίας και ενεργώντας με βάση τις αρχές της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης των πολιτών, το Γενικό Λογιστήριο ανάρτησε σήμερα στην ιστοσελίδα του τις οικονομικές συναλλαγές του κράτους για το 2019 με όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έλαβαν πέραν του 1 εκατ. ευρώ, μαζί με περιγραφή της κύριας φύσης των συναλλαγών τους.

Στη λίστα καταγράφονται συνολικά 224 λήπτες πληρωμών από το κράτος με συνολικό καταβληθέν ποσό ύψους 1.763,7 εκατ. ευρώ. Στην 4η θέση- μετά τις προαναφερθείσες πληρωμές- εμφανίζεται η ΑΗΚ και η πληρωμή σε αυτήν 62, 1 εκατ. (από 59,1 εκατ. ευρώ το 2018) για κατανάλωση ηλεκτρισμού από το κράτος και υπηρεσίες.

Δείτε εδώ αναλυτικά τη λίστα

Ακολούθως σε φθίνουσα κατάταξη εναλλάσσονται ημικρατικοί, δήμοι, αρχές υδατοπρομήθειας, εταιρείες λεωφορείων, εταιρείες εισαγωγής/εμπορίας φαρμάκων (πρώτη στην κατηγορία αυτή με ποσό 15,7 εκατ. η Βαρνάβας Χατζήπαναγής ΛΤΔ), κατασκευαστικές (πρώτη με ποσό 11,3 εκατ. η CYFIELD CONSTRUCTIONS για βελτιώσεις δρόμων) και η Petrolina ως η εταιρεία με την οποία το κράτος έχει συμβληθεί για ανεφοδιασμό υπηρεσιακών οχημάτων (11,5 εκατ. για αγορά καυσίμων το 2019). Στη Cyta για τηλεφωνικά τέλη υπουργείων, υφυπουργείων κ.λπ το κράτος κατέβαλε πέρσι 16,4 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως τα ποσά που αναφέρονται αφορούν συνολικές πληρωμές και δίνονται πριν από την αφαίρεση τυχόν συμψηφισμών έναντι οφειλών προς το κράτος. Καταληκτικά αναφέρεται πως από τη λίστα εξαιρούνται πληρωμές για δαπάνες άμυνας, πληρωμές για αποπληρωμή χρεών και για εξυπηρέτηση δημόσιου χρέους, καθώς και πληρωμές για τις οποίες το κράτος ενεργεί ως ενδιάμεσος φορέας.

Και άνω των πέντε χιλιάδων

Σε μια άλλη εξέλιξη το Γενικό Λογιστήριο στα πλαίσια της διαφάνειας δημοσιοποίησε και τις συναλλαγές της Κυβέρνησης πέραν των πέντε χιλιάδων ευρώ για το 2019.

Οι πληρωμές δημοσιοποιούνται για κάθε Υπουργείο, Υφυπουργείο, Τμήμα, Υπηρεσία και Ειδικό Ταμείο της Κυβέρνησης, κατά άρθρο δαπανών. Οι καταστάσεις με τους λήπτες κυβερνητικών πληρωμών έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Γενικού Λογιστηρίου.

Οι αναγνώστες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν περιλαμβάνονται οποιεσδήποτε πληρωμές που αφορούν ενδοκυβερνητικές συναλλαγές, προσωπικές απολαβές, ανάκτηση εξόδων που έγιναν για υπηρεσιακούς σκοπούς από υπαλλήλους, δαπάνες άμυνας, ασφαλείας ή δημόσιου συμφέροντος και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Όλα τα ποσά παρουσιάζονται με φθίνουσα κατάταξη ανά κονδύλι δαπανών.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.