Φόρμα αναζήτησης

Χαρτογράφηση κινδύνου πλημμυρών – Οι 19 περιοχές που απειλούνταιΜε αφορμή την αυριανή διάσκεψη Τύπου των δημάρχων της μείζονος Λευκωσίας για τις καταστροφές που προκάλεσαν τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα, ο «Π» παρουσιάζει τις 19 περιοχές της Κύπρου που κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με μελέτη του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων. Το αρμόδιο τμήμα προέβη σε κατάρτιση χαρτών κινδύνου για τις πλημμύρες (πλημμυρικούς χάρτες), οι οποίοι συν τις άλλοις παρουσιάζουν και το βάθος της δυνητικής πλημμύρας από το 2013, όπως προβλέπει σχετική ευρωπαϊκή οδηγία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται στην επαρχία Λευκωσίας, ενώ ακολουθεί η επαρχία Λεμεσού. Υπενθυμίζεται ότι οι δήμοι της μείζονος Λευκωσίας έχουν καταγράψει τις περιοχές που χρειάζονται άμεσα αντιπλημμυρικά έργα, με κόστος εκατ. ευρώ και γι’ αυτό αύριο θα ζητήσουν την οικονομική συμβολή του κράτους.

Είναι πολλά τα λεφτά

Ενδεικτικό του μεγέθους, αλλά και της κοστολόγησης των έργων, αποτελεί το πρόβλημα στο παραπόταμο Κλήμο που περνά από την Ανθούπολη και καταλήγει στην Έγκωμη. Το έργο σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε ο Δήμος Έγκωμης έχει κοστολογηθεί σε σχεδόν 1 εκατ. ευρώ. Συν τις άλλοις ευαίσθητες περιοχές στη Λευκωσία, με βάση τους χάρτες του αρμόδιου τμήματος, είναι το χωριό Πολιτικό, ο Δήμος Αγίου Δομετίου, ο Στρόβολος και η βιομηχανική Λατσιών, περιοχές που διασχίζει ο ποταμός Πεδιαίος. Αναφορικά με τις πιο πάνω περιοχές να σημειωθεί ότι το πρόβλημα εστιάζεται στις τοποθεσίες που είναι κοντά στους ποταμούς Πεδιαίο, Κλήμο και Καλόγερο. Πρόβλημα και κίνδυνο πλημμύρας εμφανίζουν επίσης τα χωριά Κοκινοτριμιθιά, Παλιομέτοχο, Άγιοι Τριμιθιάς, καθώς και ο Αστρομερίτης και η Περιστερώνα. Τα εν λόγω χωριά διαπερνά ο Σερράχης ποταμός. Συγκεκριμένα περιοχές που είναι κοντά στους παραπόταμους Μέρικα, Κούτη, Κατούρη και Κομήτη είναι πιο εύκολο να πλημμυρίσουν σύμφωνα με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Όσον αφορά τις περιοχές Πέρα Χωριό, Νήσου και Δάλι, κίνδυνο πλημμύρας αντιμετωπίζουν οι περιοχές που βρίσκονται πλησίον των παραποτάμων Γιαλιά, Αλμυρού και του Αλυκού.

Κίνδυνος και για Λεμεσό

Στη Λεμεσό ο κίνδυνος παρουσιάζεται κυρίως στην ανατολική περιοχή της πόλης, τη Μέσα Γειτονιά και τον Άγιο Αθανάσιο. Είναι περιοχές που τις διαπερνά ο ποταμός και ο παραπόταμος Βαθιάς. Πλημμύρα μπορεί να σαρώσει και τα Πολεμίδια, καθώς και τις περιοχές Καρνάγιο και Άγιο Αντώνιο που βρίσκονται κοντά στη νέα και παλιά κοίτη του ποταμού Γαρύλλη. Όπως αναφέρουν οι χάρτες του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων κίνδυνο πλημμύρας αντιμετωπίζουν η περιοχή Γερμασόγειας λόγω του ομώνυμου ποταμού, καθώς και ο Ύψωνας παρά το Αργάκι του Μαρκέτου.

Κοσιηνάς και Λιμναρκά

Κίνδυνος πλημμύρας καταγράφεται και στην πόλη της Πάφου και συγκεκριμένα στις περιοχές που είναι κοντά στον ποταμό Κοσιηνά και το Αργάκι του Βασιλικού. Εξίσου σοβαρή απειλή για πλημμύρα αντιμετωπίζουν η Μεσόγη και η Χλώρακα που βρίσκονται πλησίον του ποταμού Λιμναρκά. Στην επαρχία Αμμοχώστου σε περίπτωση πλημμύρας πρόβλημα θα έχει το Παραλίμνι λόγω της ομώνυμης λίμνης. Για την επαρχία Λάρνακας οι πλημμυρικοί χάρτες αναφέρουν ως ευαίσθητες περιοχές την Αραδίππου και τα Λιβάδια, όπου τις διασχίζει ο ποταμός Αρχάγγελος – Καμίτσης και Παραπόταμος. Όπως είναι εξάλλου γνωστό κάθε χρόνο πρόβλημα παρουσιάζει η περιοχή των Καμάρων λόγω του ομώνυμου ποταμού. Όσον αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή ο δήμος προέβη σε αντιπλημμυρικά έργα, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει. Στους χάρτες του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων ως περιοχή που κινδυνεύει από πλημμύρες σημειώνεται και το χωριό Ορμήδεια λόγω του ποταμού που διασχίζει το χωριό.

Μην κτίζετε κοντά σε κοίτες

Το πρόβλημα με τις πλημμύρες σπιτιών και υπογείων δεν είναι κάτι καινούργιο. Πολλές οικίες που έχουν κτιστεί κοντά σε ποταμούς ή κοίτες ποταμών κάθε χρόνο πλημμυρίζουν λόγω των ορμητικών χειμάρρων που κατεβαίνουν. Παράδειγμα η περιοχή ΣΟΠΑΖ στη Λευκωσία, αλλά και η περιοχή της Γερμασόγειας όπου χθες σπίτι μετατράπηκε σε… πισίνα λόγω των νερών που μεταφέρθηκαν από τον ομώνυμο φράκτη της περιοχής. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας, η υπηρεσία λαμβάνει όλα τα μέτρα και διενεργεί όλους τους ελέγχους προτού προβεί σε αδειοδότηση για ανέγερση κατοικίας ή άλλου κτηρίου που βρίσκεται κοντά σε ποταμούς.

Συγκεκριμένα ο κ. Κούνδουρος ανέφερε στον «Π» ότι «το Τμήμα Πολεοδομίας προβαίνει σε συγκεκριμένους ελέγχους και σοβαρές μελέτες προτού ανάψει το πράσινο φως για την ανέγερση οποιουδήποτε κτηρίου σε περιοχές που διασχίζονται από ποταμούς ή παραπόταμους, πάντα σε συνεννόηση με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων».

«Αν διαπιστωθεί ότι κάποιος έχτισε παράνομο υποστατικό παραβλέποντας τη νομοθεσία και τις οδηγίες μας, τότε δίνουμε προειδοποίηση και του ζητούμε να το γκρεμίσει. Υπήρχαν περιπτώσεις που κάποιοι επέμεναν να χτίσουν παράνομα υποστατικά και οδηγηθήκαμε στα δικαστήρια. Υπάρχει νομολογία που αναφέρει ότι κάποιος που έχει περιουσία κοντά σε ποταμό μπορεί να εκμεταλλευτεί την περιουσία για γεωργικούς σκοπούς και όχι για οικιστικούς», εξήγησε ο κ. Κούνδουρος.

Σύμφωνα με το Τμ. Αναπτύξεως Υδάτων οι Χάρτες Επικινδυνότητας Πλημμύρας παρουσιάζουν για κάθε μία από τις «Περιοχές Πλημμύρας» την έκταση που θα μπορούσε να καλυφθεί από νερό για τρία διαφορετικά σενάρια:

  • από πλημμύρα με χαμηλή πιθανότητα να συμβεί π.χ. με πιθανότητα να συμβεί 1 φορά στα 500 χρόνια
  • από πλημμύρα μέσης πιθανότητας δηλαδή με πιθανότητα π.χ. να συμβεί 1 φορά στα 100 χρόνια
  • από πλημμύρα με υψηλή πιθανότητα π.χ. με πιθανότητα να συμβεί 1 φορά στα 20 χρόνια.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.