POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Οδυσσέας Μιχαηλίδης: Ο άνθρωπος που δεν ασχολείται με την πολιτικήΟ γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης χθες δήλωσε ότι δεν παρεμβαίνει και δεν αναμειγνύεται στην πολιτική, προσθέτοντας ότι μόνος οδηγός των ενεργειών του είναι το Σύνταγμα και οι νόμοι. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, με αφορμή τις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Aναστασιάδη στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Omega, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι «ουδέποτε παρεμβαίνω στην άσκηση κυβερνητικής πολιτικής και ουδέποτε αναμειγνύομαι στην πολιτική. Μόνος οδηγός των ενεργειών μου είναι το Σύνταγμα και οι νόμοι που καθορίζουν τις εξουσίες και αρμοδιότητες του γενικού ελεγκτή. Αυτό θα συνεχίσω να πράττω, απερίσπαστος».

Λαϊκισμός

Πόση αλήθεια έχουν οι διευκρινίσεις αυτές του κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη;
Το Σύνταγμα είναι αλήθεια ότι δίνει (και σωστά) τεράστια αρμοδιότητα στον έλεγχο όλων των οικονομικών πράξεων του κράτους στον γενικό ελεγκτή. Το Σύνταγμα ωστόσο είναι σαφές: Η κάθε εκλελεγμένη κυβέρνηση αποφασίζει πού θα διαθέσει κονδύλια για να πληρώσει οφειλές και μισθούς, για να προγραμματίσει έργα. Ο γενικός ελεγκτής πρέπει στη συνέχεια να πάρει όλα τα στοιχεία και να μελετήσει αν αυτά τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν σωστά. Αν δηλαδή τα λεφτά του Κύπριου φορολογουμένου ξοδεύτηκαν προς το δημόσιο συμφέρον και όχι για να γεμίσουν τις τσέπες κάποιων επιτήδειων. Αν από την έρευνα του ελεγκτή διαπιστωθεί ότι κάποιοι τα έφαγαν τότε δικαιούται να ετοιμάσει έκθεση, να ενημερώσει την κυβέρνηση και κυρίως να προσφύγει στον γενικό εισαγγελέα και να ζητήσει την ποινική δίωξη όσων ευθύνονται. Είναι αλήθεια ακόμα ότι ο γενικός ελεγκτής έχει τη δυνατότητα να παρίσταται στη διαδικασία των συζητήσεων για την προώθηση έργων της κυβέρνησης. Χωρίς όμως δικαίωμα λόγου και ψήφου. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης χρησιμοποίησε αυτή την παρουσία κατά τρόπο αυθαίρετο. Όχι μόνο απέκτησε λόγο αλλά παρεμβαίνει και καθοδηγεί τη λήψη αποφάσεων. Για όποιον μάλιστα δεν συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις, την επομένη υπάρχει διαρροή για ατασθαλίες στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, από τους συντάκτες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, του «Φιλελευθέρου» και ακόμα από το branch της Ελεγκτικής στη Βουλή με αρχηγό τον Κουλία και υπαρχηγό την Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Η λαϊκίστικη αυτή πρακτική αυτή έχει νεκρώσει σε μεγάλο βαθμό την υλοποίηση έργων. Με τους περισσότερους υπουργούς και δημοσίους υπαλλήλους να θεωρούν πλέον ως δεδομένο ότι την τελική απόφαση την έχει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης και όχι το Υπουργικό Συμβούλιο. Με λίγα λόγια ο τεχνοκράτης Οδυσσέας Μιχαηλίδης έχει μετατραπεί σε πολιτικό χωρίς μάλιστα να έχει εκλεγεί, σε σημείο μάλιστα που είναι σε θέση να αποφασίσει τι θα γίνει και τι δεν θα γίνει.

 

Πολιτική

Πρόκειται για λαϊκισμό ο οποίος πέρασε κάτω από τα μάτια της κοινής γνώμης μετά το 2013 όταν μετά τα κουρέματα και την αναξιοπιστία των πολιτικών όλοι είδαν στο πρόσωπο του Οδυσσέα Μιχαηλίδη και του γενικού εισαγγελέα τους δύο Ηρακλείς που θα καθάριζαν τους στάβλους του Αυγεία. Ο γενικός εισαγγελέας προς αυτή την κατεύθυνση, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του Προέδρου και των υπουργών (και τα Υπουργεία Παιδείας και Συγκοινωνιών παλιότερα έστειλαν επιστολές), αρνήθηκε να διευκρινίσει νομικά τις αρμοδιότητες του γενικού ελεγκτή αφήνοντάς τον ουσιαστικά ανέλεγκτο. Όπως είναι και ο ίδιος. Επιτρέποντάς του να βρίζει δημοσίως και άλλους ανεξάρτητους αξιωματούχους, όπως την επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και την επίτροπο Διοικήσεως.

Έκτοτε ο γενικός ελεγκτής δρα ως κατ’ εξοχήν πολιτικό πρόσωπο, εκμεταλλευόμενο εν πολλοίς την αναξιοπιστία των πολιτικών αλλά και της Βουλής. Μόλις πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βλέποντας τη δημοτικότητά του λόγω σωστής διαχείρισης της πανδημίας να ανεβαίνει κατακόρυφα, τόλμησε να τα βάλει ευθέως μαζί του. Κατηγορώντας τον για ανάρμοστη συμπεριφορά, κατηγορία που επισύρει μέχρι και την ποινή της καθαίρεσής του. Ας δούμε όμως τις πολιτικές παρεμβάσεις του κ. Μιχαηλίδη.

1. Μετά από δηλώσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου ανέλαβε να διερευνήσει τη διενέργεια θεατρικής παράστασης του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας στο αρχαίο Θέατρο Σαλαμίνας στο πλαίσιο της επαναπροσέγγισης. Επρόκειτο για μια κίνηση καθαρά πολιτική αφού ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης ως μέλος του ΔΗΚΟ διαφωνεί με την επιδιωκόμενη λύση στο Κυπριακό.

2. Πριν από μερικά χρόνια αποφασίστηκε να γίνει ο δρόμος Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς. Με γνώμονα μόνο το κόστος ο γενικός ελεγκτής φωνάζοντας και τρομοκρατώντας ματαίωσε το έργο. Για την κατασκευή ωστόσο του δρόμου αυτού που ήταν δέσμευση όλων των κυβερνήσεων, γνώμονας δεν είναι μόνο το κόστος. Αλλά και η ασφάλεια των οδηγών (έχουμε δεκάδες νεκρούς σε αυτόν τον δρόμο) αλλά και η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και η μείωση της αστυφιλίας και η οικονομική ανάπτυξη των πολλών χωριών που βρίσκονται στη διαδρομή. Από πού κι ώς πού ένας διορισμένος αξιωματούχος τολμά να καθορίζει ποια πολιτική θα έχει το κράτος; Ακόμα λίγο θα μας πει να κόψουμε και το ρεύμα σε όλα τα μικρά ορεινά χωριά της Κύπρου γιατί το κόστος σε σχέση με τους κατοίκους και τα έσοδα είναι απαγορευτικό.

3. Ας αφήσουμε τον Συνεργατισμό και το τεράστιο πολιτικό παιχνίδι που έπαιξε ο γενικός ελεγκτής για να τελειώσει πολιτικά τον Χάρη Γεωργιάδη, κι ας περιοριστούμε στα τελευταία. Στις εγγυήσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Τα δάνεια είχαν σε ποσοστό 70% τις εγγυήσεις της κυβέρνησης αλλά θα χορηγούνταν με τραπεζικά κριτήρια. Πού κολλούσε λοιπόν ο ελεγκτής; Θα μπορούσε να ελέγξει τη διάθεση κρατικών εγγυήσεων αν το κράτος, μετά τη χορήγηση όλων αυτών των δανείων από τις τράπεζες, καλείτο να καταβάλει τις εγγυήσεις. Δηλαδή μετά από 10 χρόνια και εφόσον οι τράπεζες θεωρούσαν το δάνειο μη εξυπηρετούμενο, αν έμπαιναν σε διαδικασία κατάσχεσης των επιχειρήσεων μέσω δικαστηρίων κι αν καταλήγαμε ότι θα πρέπει να πληρώσει ο εγγυητής. Εμείς λέμε ότι ακόμα και στημένη να ήταν η διαδικασία σε κάποια δάνεια μεταξύ κράτους-κομμάτων και τραπεζών για να ευνοηθούν κάποιοι ολιγάρχες, πολύ αμφιβάλλουμε αν ο ελεγκτής θα έκανε κάτι. Μέχρι στιγμής εναντίον ποιων ολιγαρχών στράφηκε ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης παρά τα αίσχη που έχουν κάνει σε σχέση με τα ταμεία του κράτους;

Εν κατακλείδι ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης σε πλήρη συνεργασία με τον γενικό εισαγγελέα λειτουργεί λες και στην Κύπρο από το 2013 έχει συντελεστεί ένα συνταγματικό πραξικόπημα. Όπως το είπε πιο κομψά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης λειτουργεί ως “star” έχοντας μετατρέψει το πολίτευμά μας σε “Κυπριακή Ελεγχόμενη Δημοκρατία”.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.