Φόρμα αναζήτησης

Οδόφραγμα Δερύνειας: Σε ποια τιμή η απαλλοτρίωση ε/κ περιουσιών;

Αχιλλέας Δημητριάδης: «Οι αποζημιώσεις που θα δοθούν, θα είναι ο πήχης με τον οποίο θα μετρούνται οι αποζημιώσεις σε ολόκληρη την κατεχόμενη Κύπρο». [...]

Read More...

Την ερχόμενη Παρασκευή, 27 Αυγούστου, λήγει η διορία ενστάσεων για απαλλοτριώσεις κατεχόμενων ε/κ περιουσιών, που πρέπει να κάνει το κράτος, στο πλαίσιο των ενεργειών που γίνονται για τη διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στην επίσημη εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας (Γνωστοποίηση Απαλλοτρίωσης, Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017). «Φαίνεται ότι στις διαπραγματεύσεις είχε συμφωνηθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρούσε να έκανε τις απαλλοτριώσεις που χρειάζονται για να γίνει το οδόφραγμα (σ.σ. Δερύνειας) και να διαπλατυνθεί ο δρόμος. Αυτό φαίνεται να είναι η πρώτη φορά που γίνεται. Δηλαδή, η Κυπριακή Δημοκρατία να απαλλοτριώνει περιουσίες Ελληνοκυπρίων που βρίσκονται στα κατεχόμενα» ανέφερε ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, μιλώντας στην «Πρωινή Επιθεώρηση» του Πολίτη 107,6.

 Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα που αφορούν προσφυγές στο ΕΔΑΔ για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατεχόμενων περιουσιών, «χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη διαδικασία της απαλλοτρίωσης και ειδικά σε ότι αφορά την τιμή των τεμαχίων (ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας που βρίσκονται στα κατεχόμενα ή/και στη νεκρή ζώνη) τα οποία θα απαλλοτριωθούν». Διότι, όπως εξήγησε, το μεγάλο ερώτημα, για το οποίο φαίνεται να μην έχει κανείς την απάντηση, είναι το σε ποια τιμή θα γίνει η απαλλοτρίωση αυτή. «Θα γίνει στη μηδενική τιμή, που είναι η συνηθισμένη αξία που υπολογίζει το κράτος τις περιουσίες στα κατεχόμενα; Θα γίνει με βάση την αξία που δίνει η Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας (σ.σ. της Τουρκίας που εδρεύει στα κατεχόμενα), που είναι πολύ πιο χαμηλή από την τρέχουσα; Ή θα γίνει στην τιμή που είναι οι περιουσίες στο ελεύθερο κομμάτι της Δερύνειας» διερωτάται χαρακτηριστικά ο κ. Δημητριάδης. Διότι, όπως σημειώνει, «εάν η τιμή που θα δώσει το κράτος είναι πολύ χαμηλή, είμαι βέβαιος ότι η Τουρκία και ειδικά η Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας, θα το χρησιμοποιήσει λέγοντας ‘‘μα γιατί εμάς μας κατηγορείτε ότι δίδουμε χαμηλές τιμές όταν εσείς οι ίδιοι, όταν κάνετε απαλλοτριώσεις στο δρόμο της Δερύνειας, βάζετε τιμές που ακόμα είναι πιο χαμηλές από τις δικές μας». Οι εν λόγω αποζημιώσεις, υπογραμμίζει ο Αχιλλέας Δημητριάδης, «θα είναι ο πήχης με τον οποίο θα μετρούνται οι αποζημιώσεις όχι μόνον στην περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου, αλλά και σε ολόκληρη την κατεχόμενη Κύπρο».

 

Ακούστε την παρέμβαση του Αχιλλέα Δημητριάδη στην «Πρωινή Επιθεώρηση» του Πολίτη 107,6:

 

Send this to a friend