Φόρμα αναζήτησης

Οδυσσέας: Δεν πηγαίνω έφεδρος από τα 46 μου

Παραδοχή παρανομίας έκανε χθες ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σε σχέση με την μη παρουσίαση του στην εφεδρεία, από το 46ο έτος της ηλικίας του [...]

Read More...

Παραδοχή παρανομίας έκανε χθες ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σε σχέση με την μη παρουσίαση του στην εφεδρεία, από το 46ο έτος της ηλικίας του, όταν διορίστηκε γενικός ελεγκτής.
Σε ανάρτησή του στο twitter, βρήκε τον «ένοχο» και δεν είναι άλλος από τον «Π», ο οποίος απλώς δημοσίευσε το γεγονός ότι ο κ. Μιχαηλίδης δεν παρουσιάζεται στην εφεδρεία. Έγραψε ο γενικός ελεγκτής: «Γνωστή η λάσπη του Πολίτη. Τώρα θυμήθηκαν ότι φταίω επειδή, όταν στα 46 μου έγινα Γενικός Ελεγκτής, το ΓΕΕΦ έκρινε σκόπιμο να μην με καλεί σε εφεδρεία. Όταν μάλιστα, μόλις άρχισε ο έλεγχός μας, ήμουν ήδη 49, διαμήνυσαν ότι θα με καλέσουν, είπα ’ευχαρίστως’. Τελικά δεν το έκαναν».

Με αυτή την ανάρτηση, ο κ. Μιχαηλίδης, προσπάθησε να παρουσιάσει ως «λάσπη» του «Π», τη δική του παρανομία, την οποία παραδέχεται. Ο νόμος προβλέπει ρητώς ποιοι εξαιρούνται από την υποχρέωση και σε αυτούς δεν περιλαμβάνεται ο γενικός ελεγκτής. Εξαιρούνται οι υπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, ο γενικός εισαγγελέας, ο βοηθός γενικός εισαγγελέας και οι δικαστές.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρύπες στην εφεδρεία: Talk of the town το ποιοι είναι…

Ο κ. Μιχαηλίδης στην έκθεσή του «καρφώνει» διάφορες ομάδες πολιτών που δεν παρουσιάζονται στην εφεδρεία, για διάφορους λόγους, αλλά δεν κάνει καμία αναφορά στη δική του περίπτωση, όπως δεν κάνει και κάποια εισήγηση. Το μόνο που ανέφερε σε δημόσιες δηλώσεις του είναι ότι υπάρχει «πρακτική» να μην πηγαίνει έφεδρος. Ωστόσο αυτή η «πρακτική» εφαρμόζεται μόνο για τον ίδιο αφού η προκάτοχός του ήταν γυναίκα και οι προηγούμενοι γενικοί ελεγκτές άνδρες άνω των 50 που δεν προβλεπόταν η παρουσία τους στην εφεδρεία.

Στην έκθεσή του ο γενικός ελεγκτής ασχολείται και με τους εκλελεγμένους κοινοτάρχες και δημάρχους, οι οποίοι με απόφαση του Υπ. Συμβουλίου δεν καλούνται στην εφεδρεία. Υποστηρίζει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο δεν έχει τέτοια εξουσία και παρανόμως τους έχει απαλλάξει. Γράφει στην έκθεση ο κ. Μιχαηλίδης: «Δεν παρέχεται από τις διατάξεις της νομοθεσίας (Ν. 19 (Ι) /2011) η εξουσία στο Υπουργικό Συμβούλιο να αποφασίζει για την παραχώρηση, σε οποιαδήποτε κατηγορία πολιτών της Δημοκρατίας, δικαιώματος απαλλαγής από την υποχρέωση εκπλήρωσης στρατιωτικής υπηρεσίας (δηλ. από την υποχρέωση θητείας, εφεδρικής υπηρεσίας και πρόσθετης υπηρεσίας)». Μάλιστα κατά την άποψή του «…θα πρέπει σε όσους από τους εκλεγμένους δημάρχους και κοινοτάρχες πληρούνται οι πρόνοιες του νόμου για εκπλήρωση εφεδρικής υπηρεσίας στην ΕΦ, να επιδοθούν άμεσα ΦΑΠ, προκειμένου να τακτοποιηθούν επιστρατευτικά». Το δικαίωμα να απαλλάξει κάποιον από την υποχρέωση παρουσίας στην εφεδρεία κατά τον κ. Μιχαηλίδη δεν το έχει ούτε ο υπουργός Άμυνας γιατί «δεν έχει τη διακριτική ευχέρεια να τους χορηγήσει απαλλαγή από την υποχρέωση εκπλήρωσης εφεδρικής υπηρεσίας στην ΕΦ κατά τη χρονική περίοδο άσκησης των καθηκόντων τους». Πουθενά δεν εξηγεί γιατί ο ίδιος αποδέχθηκε την παρανομία που τον αφορά και την παρουσιάζει ως «πρακτική».

Ως προς το θέμα του εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ, βουλευτή Δημήτρη Δημητρίου, ο οποίος δημοσίως ανέφερε ότι δεν κλήθηκε στην εφεδρεία μετά τις σπουδές του, ο κ. Μιχαηλίδης αποκάλυψε πως στην έκθεσή του δεν εννοούσε τον κ. Δημητρίου. Με αυτή τη διευκρίνιση είναι προφανές ότι προσπαθεί να μετατοπίσει το ενδιαφέρον από τη δική του περίπτωση, ώστε να ξεκινήσει νέο κυνήγι μαγισσών για να εντοπιστεί ποιος είναι ο εκπρόσωπος Τύπου κοινοβουλευτικού κόμματος που δεν πηγαίνει έφεδρος.

Ποινικό αδίκημα

Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν πως η κυβέρνηση θα προσφύγει στον γενικό εισαγγελέα ζητώντας ποινική έρευνα για τη δημοσιοποίηση στοιχείων που αφορούν την ασφάλεια του κράτους, από τον γενικό ελεγκτή. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, υπάρχει ποινικό αδίκημα και πρέπει να διερευνηθεί. Τέλος, έξαλλοι είναι και οι στρατιωτικοί με τον κ. Μιχαηλίδη, όχι μόνο για την αποκάλυψη της δομής και του βαθμού ετοιμότητας της εφεδρείας, αλλά και γιατί σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ αναφέρθηκε απαξιωτικά για αυτούς, λέγοντας πως «οι στρατιωτικοί ζουν στον κόσμο τους».

 

Send this to a friend