POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Οδηγός αποφυγής τοξικών ανθρώπωνΤου Μάριου Δημητρίου

 

Ένα σημαντικό βιβλίο με τίτλο «Enough is Enough – a Helpful Guide to Managing Addictions» κυκλοφόρησε στα αγγλικά αυτό το διάστημα στη Λευκωσία, ένα βιβλίο «που δίνει στον αναγνώστη έναν χάρτη για να κάνει διορθώσεις στη ζωή του, για να υπερβεί τα εμπόδια και για να κατευθυνθεί προς την απαλλαγή από τον πόνο», όπως το περιγράφει η συγγραφέας του Δέσποινα Νικόλα, σύμβουλος ζωής (life coach) που ειδικεύεται στη διαχείριση εξαρτήσεων και σχέσεων (managing addictions and relationships). Το βιβλίο, που τώρα βρίσκεται στη διαδικασία μετάφρασης στα ελληνικά, είναι το δεύτερο της Δέσποινας Νικόλα, μετά το «Dare to Begin – The Process of Healing» που εκδόθηκε το 2017 και σε ελληνική μετάφραση με τίτλο «Τόλμησε και ζήσε – Η ευτυχία ξεκινά». Όπως αναφέρεται στο βιογραφικό της συγγραφέως, η Δέσποινα Νικόλα μετά το πτυχίο της στην Ψυχολογία, συμπλήρωσε περισσότερα από 60 πιστοποιητικά στο life coaching και συνεχίζει να παρακολουθεί σεμινάρια στον τομέα αυτό, ενώ τώρα ακολουθεί μια καριέρα με ειδίκευση σε θέματα ευημερίας, σχέσεων και εξαρτήσεων.

 

Τα απαραίτητα βήματα

«Το Enough is Enough είναι ένας οδηγός που σε βοηθά να διαχειρίζεσαι διάφορες εξαρτήσεις και εξαρτητικές συμπεριφορές που αφορούν αλκοόλ, ναρκωτικές ουσίες, κάπνισμα, φαγητό, τζόγο, πορνογραφία, χρήση διαδικτύου και σχέσεις με τοξικούς ανθρώπους», μου είπε η συγγραφέας που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Ζηλανδία, από Ελληνοκύπριους γονείς και ζει και εργάζεται στη Λευκωσία από το 1992. Είναι μητέρα δύο θυγατέρων 25 και 23 χρόνων που γεννήθηκαν στην Κύπρο, ενώ από το 2003 είναι διαζευγμένη. Στη συνομιλία μας παρών ήταν και ο δίδυμος αδελφός της Γιώργος (George Nicola) που ζει στη Νέα Ζηλανδία και βρίσκεται αυτές τις μέρες για διακοπές στην Κύπρο. Είναι διαζευγμένος, πατέρας μιας θυγατέρας και ζει στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας το Όκλαντ (Auckland) στο Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας, που είναι η μεγαλύτερη αστική περιοχή στη χώρα με πληθυσμό σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο κατοίκους σε σύνολο 5 εκατομμυρίων της Ν. Ζηλανδίας. Στο Όκλαντ ζει και η αδελφή τους Ελένη, ενώ μια άλλη αδελφή τους η Ντίνα ζει στην Κύπρο, όπως και η μητέρα τους Νίκη. Ο πατέρας τους Γιάννης Κώστα Νικολάου (John Nicola) πέθανε στην Κύπρο πριν από δέκα χρόνια. Καταγόταν από το Καράκουμι Κερύνειας και είχε μεταναστεύσει στη Νέα Ζηλανδία το 1956. Είχε επιστρέψει στην Κύπρο σύντομα μετά για να… βρει σύζυγο και γνώρισε τη μητέρα τους που κατάγεται από την Άχνα και που τότε ήταν νοσοκόμα στην Κερύνεια και την πήρε μαζί του στη Ν. Ζηλανδία. Σημειώνεται ότι οι πιο πολλοί Έλληνες και Κύπριοι απόδημοι ζουν στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον (Wellington).

 

 

Η συγγραφέας αφιερώνει το βιβλίο στον δίδυμο αδελφό της Γιώργο «τον καλύτερο φίλο της», όπως γράφει και γενικότερα στην οικογένεια και στους φίλους της, ιδιαίτερα στις κόρες της Νικολέττα και Πωλίνα, στη μητέρα της Νίκη, στη Μαρία Ιάσωνος και στην Dina Husseini.

Στον πρόλογο σημειώνει τα λόγια του αδελφού της: «Το παρελθόν έχει γραφτεί και είναι αδύνατο να το αλλάξουμε, οπότε γιατί πολλοί από εμάς ζουν εκεί; Γιατί ζούμε νιώθοντας ντροπή για το τι έχουμε κάνει, ενώ θα μπορούσαμε να ζούμε θαυμάζοντας το τι θα μπορούσαμε να γίνουμε; Διάλεξε να κοιτάξεις μέσα σου και να βρεις τη δύναμη να κάνεις τα απαραίτητα βήματα για μια γεμάτη ζωή».

 

Ο «πρωταγωνιστής» του βιβλίου

Ο Γιώργος Νικόλα υπήρξε ο αρχικός τουλάχιστον «πρωταγωνιστής» του «Enough is Enough», όπως μου είπε ο ίδιος. «Η Δέσποινα», πρόσθεσε, «άρχισε να γράφει το βιβλίο της αυτό με αφορμή τις δικές μου προσωπικές δυσκολίες που άρχισαν πριν από μερικά χρόνια όταν πέρασα ένα πολύ άσχημο διαζύγιο. Εκείνο το διάστημα ήμουν με την καρδιά μου κυριολεκτικά σπασμένη, με το βάρος μου να έχει φτάσει τα 150 κιλά και με την ψυχολογία μου διαλυμένη. Τα προβλήματα αυτά με οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή, αφού ξεκίνησα να εξαρτώμαι από τα τυχερά παιγνίδια. Βρέθηκα να τα έχω χάσει όλα, περιλαμβανομένου και του ύπνου μου και πραγματικά ήμουν σε απόγνωση. Τηλεφώνησα πριν από έξι χρόνια στη Δέσποινα στην Κύπρο και της τα είπα όλα. Και τότε αρχίσαμε να μιλούμε για ώρες κάθε νύχτα τηλεφωνικά και μέσω Skype, ενώ εγώ ήμουν στη Νέα Ζηλανδία κι αυτή στην Κύπρο και σιγά σιγά ‘ξύπνησα’ και γιατρεύτηκα με τη βοήθεια της Δέσποινας. Μου έδωσε θάρρος ότι θα καταφέρω να ξεφύγω από τις εξαρτήσεις μου, θα ξαναβρώ τον εαυτό μου και θα κάνω ξανά περιουσία και μάλιστα διπλάσια από πριν. Κι αυτό ακριβώς έγινε! Από το τίποτε, τώρα έχω δικό μου ξενοδοχείο και διαμερίσματα και άλλα ακίνητα και αυτό γιατί ακολούθησα τις συμβουλές της και σταμάτησα να κάνω ό,τι κατέστρεφε το σώμα, το μυαλό και την καρδιά μου».

 

Δίπλα σ’ όσους έχουν πληγωθεί

«Το βιβλίο μού πήρε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο για να το γράψω, αλλά μάζευα υλικό από προηγούμενα χρόνια», μου είπε η Δέσποινα Νικόλα. «Πάντα είχα πάθος να μαθαίνω για την ανθρώπινη ανάπτυξη. Έχω δει ότι η πρόοδος είναι αποτέλεσμα της ψυχικής δύναμης. Η ψυχική δύναμη με γοητεύει γιατί χρησιμοποιεί τις μυστηριακές και ισχυρές πηγές που βρίσκονται μέσα σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη. Δίνει τα εργαλεία για υπέρβαση των εμποδίων και για εξέλιξη. Βέβαια έχω επίσης παρατηρήσει ανθρώπους που νιώθουν καθηλωμένοι και αγωνίζονται να υπερβούν εμπόδια, αν και είχαν τις ίδιες ευκαιρίες στη ζωή, με αυτούς που χρησιμοποιούν την ψυχική τους δύναμη. Έκανα αποστολή μου να στέκομαι δίπλα σ’ εκείνους που έχουν πληγωθεί και μπορούν να καταλάβουν αρκετά τον εαυτό τους ώστε να πετύχουν την εκπλήρωσή τους. Ο στόχος μου είναι να βοηθώ τους ανθρώπους να ανακαλύπτουν τη γενναιότητα και την ικανότητά τους για Εξερεύνηση, Αλλαγή και Δημιουργικότητα, ώστε να έχουν τη ζωή που ονειρεύονται. Τελικά αυτό το βιβλίο αφορά την εξέλιξη και την πρόοδο και δεν εννοώ στην απόκτηση υλικών αγαθών ή σχέσεων που μπορεί μια μέρα να χαθούν, αλλά στην καλλιέργεια μιας καλύτερης εκδοχής του εαυτού σου. Μπορεί κάποιες φορές να βγεις από τις ράγες, να εκτροχιαστείς, αλλά θα βρεις τον δρόμο σου ξανά! Όλες οι πηγές είναι μέσα σου, καθώς έχεις την ψυχική δύναμη και αυτό τον οδηγό και τις δράσεις του για να βοηθούν στη διαδικασία. Απλώς θυμήσου τις λέξεις ‘Να τολμάς, να εξερευνάς, να αλλάζεις και να δημιουργείς’».

 

Εξερεύνηση, δράση

Όπως γράφει η συγγραφέας, «ο στόχος του βιβλίου είναι να σε επαναφέρει στην πραγματικότητα και μακριά από το παραμύθι όπου πολλοί ζουν. Υπάρχουν σχεδόν 60 ασκήσεις που σε απομακρύνουν από το παραμύθι όπου ήσουν φυλακισμένος και σε οδηγούν στην ελευθερία. Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία στάδια. Το πρώτο στάδιο είναι η εξερεύνηση, η παραδοχή του πόνου και της εξάρτησης και η αναζήτηση βοήθειας. Το δεύτερο στάδιο είναι η αναγνώριση των συνηθειών, το έναυσμα και οι συνέπειες, όπως και η επικέντρωση στην ανάληψη ευθύνης. Για τον εξαρτημένο αυτό είναι το πιο δύσκολο στάδιο. Το τρίτο στάδιο είναι η δράση, τα βήματα για την αλλαγή, το ξεπέρασμα των υποτροπών μέσω πρακτικών δραστηριοτήτων και των εμπνευσμένων ιστοριών του βιβλίου. Αυτό το εγχειρίδιο σε οδηγεί στην αγάπη μέσω της διαδικασίας της επούλωσης, αφήνοντας πίσω την κενότητα και καταλήγοντας στην αληθινή εκπλήρωση».

 

Σκέψου αυτό που θέλεις

«Προσπάθησε να κατηγοριοποιήσεις τη ζωή σου σε τομείς όπως οι σχέσεις, η οικογένεια, η εργασία, η κοινωνική και πνευματική ζωή», προτείνει η Δέσποινα Νικόλα στον αναγνώστη. Και συνεχίζει: «Μετά βαθμολόγησε κάθε τομέα από το ένα μέχρι το δέκα. Μετά, σκέψου. Θέλεις να περάσεις τα επόμενα χρόνια εκεί; Αν ναι, σταμάτα την ανάγνωση του βιβλίου αυτού. Αν όχι, συνέχισε να διαβάζεις. Αυτό το βιβλίο σού δίνει έναν χάρτη για να κάνεις διορθώσεις στη ζωή σου, για να υπερβείς τα εμπόδια και για να κατευθυνθείς προς την απαλλαγή από τον πόνο. Το βιβλίο συζητεί αυτό που θέλεις κι όχι αυτό που δεν θέλεις και στη συνέχεια εξερευνά ενοχλητικά μοτίβα, πικρίες, εχθρότητες και επιθυμίες που βασανίζουν το μυαλό σου. Αλλάζει τις αντιλήψεις και τη συμπεριφορά σου. Για παράδειγμα, αυτόματα δεν θα επιλέξεις να καταναλώσεις αλκοόλ απόψε, γιατί αυτό δεν βοηθά τον αυριανό επιτυχημένο εαυτό σου. Σε βοηθά να προχωρήσεις μέσω αλλαγών σε δραστηριότητες που σε ευχαριστούν, ενδυναμώνοντάς σε για το μέλλον. Αυτός ο οδηγός αφορά τη συνειδητοποίηση των αρνητικών συμπεριφορών και αποκαλύπτει ότι το μυστικό είναι να είσαι γενναίος, να πάψεις να δραπετεύεις και να δεχτείς τη ζωή. Προσφέρει τα εργαλεία για να σηκωθείς όρθιος με τους ώμους πίσω. Όσο ευάλωτος κι αν νιώθεις τώρα, δείξε την αυτοπεποίθηση και την αποφασιστικότητα να ζήσεις τη ζωή σου».

 

 

Μια αυστηρή επιστολή προς την Εξάρτηση

Το βιβλίο «Enough is Enough» τελειώνει με την εξής επιστολή: «Αγαπητή Εξάρτηση έφερες στη ζωή μου κάποιες στιγμές διασκέδασης και μου έδωσες αυτοπεποίθηση σε κοινωνικές συναθροίσεις. Εξαγόρασες το χιούμορ μου, καθώς ο τοίχος της ντροπαλότητάς μου έχει καταρρεύσει. Αλλά στο τέλος τέλος, δολοπλοκούσες εναντίον μου! Φέρνεις την καταστροφή όταν είσαι μαζί μου. Με ζηλεύεις και με έχεις χωρίσει από τους φίλους και την οικογένειά μου. Τώρα έγινα εσύ και σε μισώ γιατί είσαι ψεύτρα! Μου υποσχέθηκες ωραίες στιγμές και μετά με φυλάκισες και δεν μπορώ να ζήσω χωρίς εσένα! Με ντροπιάζεις όταν είμαι μαζί με άλλους. Όταν είμαι μαζί σου κρύβομαι γιατί οι άνθρωποι με βρίσκουν απωθητικό γιατί είμαι ακριβώς όπως εσύ. Η ζωή μου δεν έχει νόημα όταν είσαι εσύ τριγύρω. Κάποτε είχα όνειρα και μεγάλες προσδοκίες, αλλά μου στέρησες την ανεξαρτησία μου. Νιώθω απελπισμένος, αβοήθητος και σε κατάθλιψη. Με έχεις απογυμνώσει οικονομικά, με έχεις ληστέψει συναισθηματικά και με έχεις αρρωστήσει! Μου υποσχέθηκες αγάπη, αλλά μου έδωσες κενότητα στη θέση της. Αντί να δραπετεύσουμε και να ζούμε ευτυχισμένοι όπως μου υποσχέθηκες, έχεις φτιάξει για μένα μια ζωή γεμάτη τύψεις, πικρία και αρρώστια. Δεν θέλω πια να σπαταλώ άδικα τη ζωή μου, ούτε να είμαι μια αποτυχία και γι’ αυτό σου δίνω πίσω την ντροπή, την ενοχή και τις τύψεις που είχα φορτωθεί και χωρίζω από σένα γιατί βρήκα μια νέα αγάπη με το όνομα Εκπλήρωση».

 

* Με τη συγγραφέα μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email despinanicola88@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/daretobegin8/

Ή στο Website της: https://www.daretobegin.co/

Επίσης στο YouTube channel της: https://www.youtube.com/channel/UC8jPyRpVrzRC-659pEHjKsA/about

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.