Φόρμα αναζήτησης

Επιμένει ο Οδ. Μιχαηλίδης: «Δικαίωμα» ο έλεγχος για τον ΟΠΑΠ

Τη δική της θέση στο σημερινό δημοσίευμα του «Π» με τίτλο «Ελεγκτικές ασάφειες για ΟΠΑΠ», δίνει η Ελεγκτική Υπηρεσία. 

Διαβάστε το ρεπορτάζ του «Π» στο οποίο απαντά η Ελεγκτική Υπηρεσία: «Άκυρα τα ευρήματα Οδυσσέα για ΟΠΑΠ»

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο Γενικός Ελεγκτής έγινε το 2016 δέκτης καταγγελίας σε σχέση με σοβαρά ποινικά αδικήματα που, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, διέπραξε η ιδιωτική εταιρεία ΟΠΑΠ και ιδιωτικός ελεγκτικός οίκος. Η καταγγελία σχετιζόταν με τη συμφωνία του ΟΠΑΠ με την Κυπριακή Δημοκρατία, στα πλαίσια διακρατικής συμφωνίας, και αφορούσε, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν τις εισπράξεις της Δημοκρατίας από τον ΟΠΑΠ.

Ως εκ τούτου, προσθέτει η Ελεγκτική Υπηρεσία, το θέμα της καταγγελίας ενέπιπτε κατ’ απόλυτο τρόπο στις αρμοδιότητες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Ακολούθησε συνεργασία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας το οποίο έχει την ευθύνη ελέγχου της διακρατικής συμφωνίας. Ο ΟΠΑΠ, προστίθεται, προέβαλε προσκόμματα στον ζητούμενο έλεγχο. Τα στοιχεία της αρχικής καταγγελίας, και άλλα σχετικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα οικονομικές καταστάσεις ή άλλα που είχαν στο μεταξύ συλλεγεί από το Γενικό Λογιστήριο, υποβλήθηκαν καθηκόντως στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ώστε να εξετάσει το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων.

Η Υπηρεσία αναφέρει πως καμία παραβίαση προσωπικών δεδομένων, καμία άρση ή παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου και καμία υποκλοπή ή μετάδοση ιδιωτικών επικοινωνιών της εταιρείας ή οποιουδήποτε προσώπου δεν έγινε από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Παράλληλα, η Ελεγκτική Υπηρεσία προσθέτει ότι προτίθεται να προστατέψει πλήρως τον πολίτη που προσκόμισε ενώπιον της τα στοιχεία που είχε στην κατοχή του.

Σημειώνεται μάλιστα πως η Ελεγκτική Υπηρεσία θα συνεχίσει το έργο της και δεν εκφοβίζεται από τέτοιες ενέργειες όπως το σημερινό δημοσίευμα του Πολίτη, ενώ υπενθυμίζεται τέλος, ότι, πέραν των πιο πάνω ενδεχόμενων αδικημάτων εις βάρος της Δημοκρατίας, έχει διαφανεί πως η εφαρμογή της διακρατικής συμφωνίας γινόταν με τρόπο ώστε ο ΟΠΑΠ να καρπωθεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα που κανονικά θα έπρεπε να είχε αποδώσει στην Δημοκρατία.