Φόρμα αναζήτησης

Οχυρώνει τα χελωνάκια το ΤΑΘΕ

Σημείο προς σημείο στην ανακοίνωση που εξέδωσε στις 21 Ιουλίου ο κοινοτάρχης Αργάκας, μετά από το περιστατικό στην παραλία της περιοχής, όπου επιχειρήθηκε να αποτραπούν ενέργειες εμπειρογνωμόνων για υλοποίηση προγράμματος για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών, απαντά με χθεσινή ανακοίνωσή του το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών. Αφού εκφράζει τη λύπη του για την αντιμετώπιση που έτυχαν από την τοπική κοινότητα οι εμπειρογνώμονες που υλοποιούν εκ μέρους του το πρόγραμμα, το ΤΑΘΕ υπογραμμίζει πως η οποιαδήποτε συμπεριφορά ή ενέργεια παρεμποδίζει τη διαδικασία και επεμβαίνει στο έργο της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών είναι ανεπίτρεπτη και καταδικαστέα. Σπεύδει, ωστόσο, να εκφράσει επιθυμία για συνεργασία με την τοπική κοινωνία για προστασία των θαλάσσιων χελώνων. Είχε προηγηθεί η αγανακτισμένη ανακοίνωση του κ. Σπύρου Πελοπίδα που έκανε λόγο ή επαναλάμβανε καταγγελίες που το ΤΑΘΕ διέψευσε και στο παρελθόν, με επίκεντρο το πρόγραμμα προστασίας των χελώνων. «Μονίμως η προκήρυξη αφορά στην εργοδότηση εμπειρογνωμόνων με 20 χρόνια εμπειρία, γεγονός που φωτογραφίζει κάθε φορά και σε κάθε ανάθεση μόνο δύο ανθρώπους. Ένα ζευγάρι υψηλόμισθων συνταξιούχων του Δημοσίου, πρώην μάλιστα διευθυντές του Τμήματος Αλιείας. Πολλοί νέοι από το χωριό μας, αλλά και την ευρύτερη περιοχή έχουν πολλές φορές θελήσει να βοηθήσουν εθελοντικά στο πρόγραμμα διαχείρισης, αλλά βρίσκουν πόρτες κλειστές» σημείωνε ο κ. Πελοπίδα.

Αλλιώς η αλήθεια

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, το ΤΑΘΕ σημειώνει πως:

  • Το Πρόγραμμα υλοποιείται από το 2010, μετά από ανοιχτή διαδικασία προσφορών, και χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, μέσω του ΤΑΘΕ. Δικαίωμα υποβολής προσφοράς έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, εφόσον πληρούν τις σχετικές προδιαγραφές.
  • Aπαραίτητη προϋπόθεση είναι όπως αυτό υλοποιείται από άτομα ή/και οργανισμούς που έχουν σχετική πείρα και επιστημονική κατάρτιση στο αντικείμενο. Η πείρα που απαιτείται είναι οκτώ χρόνια για τον επικεφαλής εμπειρογνώμονα και τρία για τους λοιπούς επιστήμονες, και όχι 20 χρόνια, ενώ τα προσόντα που απαιτούνται είναι τα ελάχιστα δυνατά. Ως εκ τούτου, το ΤΑΘΕ αρνείται κατηγορηματικά τις ανυπόστατες δηλώσεις περί σκοπιμοτήτων για ανάθεση της Σύμβασης σε συγκεκριμένα άτομα.
  • Η μη υλοποίηση του προγράμματος από προσωπικό του ΤΑΘΕ οφείλεται, κυρίως, στο σημαντικό οικονομικό κόστος υλοποίησής του, όπως επίσης, και στο γεγονός ότι η απασχόληση τριών, τουλάχιστον, λειτουργών στο πρόγραμμα για μεγάλη χρονική περίοδο θα δημιουργήσει μεγάλο κενό στο τμήμα, με απρόβλεπτες συνέπειες στην υλοποίηση των υπόλοιπων υποχρεώσεών του. Το κόστος του εν λόγω προγράμματος ανέρχεται γύρω στις 20.000 ετησίως με τη διαδικασία προσφορών, ενώ έχει εκτιμηθεί πως εάν γινόταν με προσωπικό και πόρους του ΤΑΘΕ, το κόστος θα ήταν πολλαπλάσιο.
  • Σε καμία περίπτωση, δεν γίνονται πληρωμές στη βάση του αριθμού φωλιών που εντοπίζονται, όπως ανυπόστατα λέχθηκε πρόσφατα.
  • Ανάδοχος του έργου είναι ο ΜΚΟ Cyprus Wildlife Society. Η σύμβαση διαρκεί από Μάιο μέχρι Δεκέμβριο εκάστου έτους και η περιοχή εφαρμογής της είναι όλη η παραλιακή περιοχή από τη Λεμεσό μέχρι τον Πύργο Τυλληρίας, αναλόγως της σημασίας της παραλίας, με επίκεντρο τη συστηματική κάλυψη των προστατευομένων περιοχών Λάρας – Τοξεύτρας (Χερσόνησος Ακάμα) και Πόλης – Γιαλιάς. Επίσης, καλύπτεται και η υπόλοιπη ακτογραμμή της Κύπρου, ανάλογα με τις προκύπτουσες ανάγκες. Επισημαίνεται ότι ο χαμηλός προϋπολογισμός και η μεγάλη περίοδος στο πεδίο με μεγάλο όγκο εργασίας και επιστημονικής αξιολόγησης των δεδομένων, αποθαρρύνουν αρκετούς εμπειρογνώμονες θαλάσσιων χελώνων να υποβάλουν προσφορά.
  • Όσον αφορά την Εκθεση του γενικού ελεγκτή του 2012, για το ΤΑΘΕ, καθώς και την Έκθεση «Διαχείριση παραλιών της Κύπρου» του 2014, σε αυτές αναφέρεται, ανάμεσα σε άλλα, ότι το πρόγραμμα υλοποιείται από εμπειρογνώμονες και θα πρέπει να διασφαλιστεί πως η εμπειρογνωμοσύνη στον τομέα αυτό θα πρέπει να μεταφερθεί σταδιακά στο κράτος. Το ΤΑΘΕ έχει ήδη υιοθετήσει τις συστάσεις του ΓΕ και ως προς τον σκοπό αυτόν, κάθε χρόνο γίνονται εκπαιδεύσεις του προσωπικού του ΤΑΘΕ, το οποίο και λαμβάνει μέρος στο πρόγραμμα.
  • Το ΤΑΘΕ διευκρινίζει ότι δεν έχει πρόγραμμα εθελοντών ούτε για την υλοποίηση του προγράμματος των χελώνων, αλλά ούτε και για τα υπόλοιπα προγράμματα που εφαρμόζει, αφού η απασχόληση εθελοντών προϋποθέτει συνεχή παρουσία προσωπικού του Τμήματος, ώστε πέραν της υλοποίησης του προγράμματος των χελώνων, να εκπαιδεύει και να καθοδηγεί τους εθελοντές. Παρ’ όλα αυτά, μέσω του προγράμματος έχουν διαχρονικά εκπαιδευτεί σχετικοί επιστήμονες τόσο από την Κύπρο όσο και από όλην τη Μεσόγειο.
  • Πέραν αυτών, η παρουσία του κοινού κατά την υλοποίηση του προγράμματος από τους εμπειρογνώμονες δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ αρνητικά, ούτε από το ΤΑΘΕ αλλά ούτε και από τους εμπειρογνώμονες. Σημειώνεται, επίσης, ότι κατά το άνοιγμα των φωλιών μετά από την επώαση των αυγών για τη συλλογή στατιστικών στοιχείων, το κοινό πολλές φορές παρατηρεί την όλη διαδικασία και γίνεται μέρος αυτής, αφού παράλληλα γίνεται και επιστημονική ενημέρωσή του.
    Καταληκτικά, αναφέρεται πως το Πρόγραμμα Προστασίας των Θαλασσίων Χελώνων στην Κύπρο αναγνωρίζεται σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο ως ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα προστασίας βιοποικιλότητας. Έχει, μάλιστα, περιληφθεί και στο τεύχος Φεβρουαρίου 2019 του Natura 2000 Newsletter της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα προστασίας της Ευρώπης.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.