POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Πρ. Αναστασιάδης: «Επιμείναμε στη συμμετοχή της ΕΕ στην Πενταμερή», Κ. Μητσοτάκης: «Στη ΝΑ Μεσόγειο η Τουρκία έχει αποσύρει τα ερευνητικά της πλοία» (βίντεο) 

Η χαρά μας είναι διπλή καθώς τιμούμε τα 200 χρόνια της εθνικής παλιγγενεσίας. Κοινές οι μνήμες, κοινή η παράδοση, κοινή και η εθνική μας εορτή και σε ευχαριστώ από καρδιάς, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη που βρίσκεται την Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821,.

«Είναι άριστη η συνεργασία των κυβερνήσεων μας στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΟΗΕ. Συζητήσαμε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη πριν από λίγη ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Επιμείναμε στην ανάγκη να συμμετέχει και η ΕΕ, να μετατραπεί σε 5 συν ένα» συμπλήρωσε και επισήμανε πως «συνολικά η Ένωση οφείλει να επιμείνει στην αξιόπιστη εφαρμογή της πολιτικής της διττής προσέγγισης απέναντι στην Τουρκία. Χαιρετίσαμε την έκθεση Μπορέλ, επισημάναμε την ανάγκη τα συμπεράσματα να κινούνται στο ίδιο πνεύμα».

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας πως: «Στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο η Τουρκία έχει αποσύρει τα ερευνητικά της πλοία. Το γεγονός αυτό δεν είναι ασήμαντο, απομένει να δούμε έαν θα έχει διάρκεια. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να αποδείξει εάν είναι ειλικρινής προσέγγιση ή παραπλανητικός ελιγμός. Αν θα ακολουθήσει το δρόμο του διεθνούς δικαίου ή εάν ακολουθήσει την παραβατικότητα. Αυτή η επιλογή θα έχει συνέπειες».

«Οι αξιώσεις περί λύσης δύο κρατών είναι εκτός πλαισίου της ΕΕ» συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Κοινή μας είναι η θέση για την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και απομάκρυνση των κατοχικών δυνάμεων».

«Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επιθυμούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας χωρίς προκλήσεις και επιθετικές ενέργειες. Η Αθήνα παραμένει ανοιχτή χωρίς να είναι αφελής», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Αναστασιάδης: «Χρόνια πολλά στους Έλληνες»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι «Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη συγκίνηση που βρίσκουμε στην ελληνική πρωτεύουσα ύστερα από την τιμητική πρόσκληση να συνεορτάσουμε μαζί και να τιμήσουμε τον ελληνικό λαό 200 χρόνια μετά την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα του 1821.Ένα αγώνα από τον οποίο η Κύπρος δεν απείχε, συμμετείχε ενεργά, υπέστη θυσίες, αλλά και από τον οποίο εμπνέεται προκειμένου να απαλλαγεί 46 χρόνια μετά από τον ίδιο ζυγό».

«Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη συγκίνηση που βρίσκουμε στην ελληνική πρωτεύουσα ύστερα από την τιμητική πρόσκληση να συνεορτάσουμε μαζί και να τιμήσουμε τον ελληνικό λαό 200 χρόνια μετά την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα του 1821. Ένα αγώνα από τον οποίο η Κύπρος δεν απείχε, συμμετείχε ενεργά, υπέστη θυσίες, αλλά και από τον οποίο εμπνέεται προκειμένου να απαλλαγεί 46 χρόνια μετά από τον ίδιο ζυγό», ανέφερε ο ΠτΔ.

«Αυτό», συνέχισε, «που επιδιώκουμε και έχουμε διαπιστώσει μαζί είναι πως μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, αλλά ιδιαίτερα λειτουργική λύση του Κυπριακού θα διασφαλίσει τα συμφέροντα του συνόλου του κυπριακού λαού, είτε Ελληνοκύπριους είτε Τουρκοκύπριους. Εξάλλου είναι καλά γνωστό πως για αιώνες ζήσαμε μαζί ειρηνικά, συνδημιουργήσαμε και δυστυχώς τα όσα επεσυνέβησαν έχουν δημιουργήσει μια άλλη κατάσταση πραγμάτων που δεν αφορά τόσο τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων αλλά της Τουρκίας».

«Κατά τη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό», σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης «δύο ήσαν τα θέματα. Η άτυπη διάσκεψη που θα γίνει στη Γενεύη, 27 με 29 Απριλίου, και το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προκειμένου να συντονιστούμε και να αναλάβουμε δράσεις από κοινού έτσι ώστε να διασφαλίσουμε πρώτον την επιτυχία της διάσκεψης, που θα σήμανε τη δημιουργία των απαραιτήτων προϋποθέσεων, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία στο γ.γ. του ΟΗΕ να συγκαλέσει μια νέα σύνοδο για την Κύπρο που θα μας οδηγούσε σε μια λύση, όπως ακριβώς περιγράφεται είτε στην κοινή δήλωση των δύο ηγετών στην παρουσία του γ.γ. του ΟΗΕ στις 25 Νοέμβρη του 2019 στο Βερολίνο που καθόριζε τις παραμέτρους μέσα στις οποίες θα κινηθούμε. Μία θέση που συμπίπτει με τις σημερινές αλλά και διαχρονικές διαπιστώσεις και κοινές θέσεις και δεν θα αποκλίνει από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που θέλουν τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα λειτουργικό για να είναι και βιώσιμο κράτος, που την ίδια ώρα βεβαίως δεν θα παρεκκλίνει από τις βασικές αρχές της ΕΕ. Είμαστε και θα παραμείνουμε κράτος μέλος και συνεπώς δεν μπορεί μέσα από μια λύση να παραγνωρίζουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε το γεγονός ότι υπάρχει σύμπτωση θέσεων όσον αφορά τη διαχείριση των θεμάτων που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αυτό που από κοινού συμφωνήσαμε είναι πως η οποιαδήποτε απόφαση ή αποφάσεις ή ανακοινωθέν θα πρέπει να είναι απόλυτα συναρτώμενο και συνεπές με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ. Θέλω να πιστεύω ότι θα επιτευχθεί εκείνη η συναίνεση που θα επιτρέψει τον προβληματισμό – χωρίς να παραγνωρίζουμε την ανάγκη καλών σχέσεων με την Τουρκία – στην τουρκική πρωτεύουσα πως επιτέλους αν θέλουν να συμβαδίζουν με την Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμοι να προσαρμοστούν με αρχές, αξίες και προϋποθέσεις που η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη και εξομάλυνση σχέσεων που θα επιτρέπει την επικράτηση της ειρήνης στη Μεσόγειο».

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχήθηκε χρόνια πολλά στην Ελλάδα και στους Έλληνες.

 

Στην Αθήνα για τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

ΥΠΕΞ: Σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για τελικό προσχέδιο των «27» – Η ΕΕ δεν έλαβε πρόσκληση για πενταμερή

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.