POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

«Όχι» και στην κόρη του ΈρογλουΤι πραγματικά συμβαίνει στα κατεχόμενα; Πίσω από την αποτυχία της εκλογής της μοναδικής υποψήφιας για την προεδρία της «βουλής» Ρεσμιγιέ Τζαναλτάι, κόρης του πρώην Τουρκοκύπριου ηγέτη, εκ των ιδρυτικών στελεχών του κόμματος Εθνικής Ενότητας Ντερβίς Έρογλου και των αναλύσεων περί τριγμών στον «κυβερνητικό» σχηματισμό, κρύβεται μια θεωρία συνωμοσίας που παραπέμπει σε πολιτικό θρίλερ, η οποία ωστόσο στη συνολική εικόνα του τι επικρατεί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και όταν συναρμολογηθεί με τα υπόλοιπα κομμάτια του παζλ βγάζει νόημα και δεν φαντάζει εξωπραγματική.

Έχασε μόνη της

Η κ. Τσιαναλτάι, «βουλεύτρια» του κόμματος Εθνικής Ενότητας, ήταν η μοναδική υποψήφια για την προεδρία της «βουλής». Την περασμένη Δευτέρα σε δύο γύρους η κ. Τζαναλτάι κατάφερε να χάσει χωρίς ανθυποψήφιο. Κατά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας από τους 48 παρόντες «βουλευτές» πήρε 23 ψήφους, ενώ την καταψήφισαν 25 και στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας λίγο αργότερα πήρε ακόμα λιγότερες ψήφους, και συγκεκριμένα 19. Είκοσι επτά ψήφισαν εναντίον και δύο απείχαν. Στην ουσία, η θυγατέρα του Ντερβίς Έρογλου πήρε στον β’ γύρο τις ψήφους των «βουλευτών» του κόμματος Εθνικής Ενότητας και μόνο.

Η πρώτη ερμηνεία

Η άμεση ερμηνεία που δόθηκε ήταν η αποτυχία του «κυβερνητικού σχηματισμού» και οι τριγμοί στο «κυβερνητικό» στρατόπεδο το οποίο δημιουργήθηκε μετά από απανωτές αποτυχίες να συνασπιστεί «κυβέρνηση» ύστερα από τις «εκλογές» για την ανάδειξη Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Η εξέλιξη δεν πέρασε ανεκμετάλλευτη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος της Αριστεράς Τουφάν Ερχιουρμάν να ζητά την παραίτηση της «κυβέρνησης», ενώ δεν έπεσε στα χαμηλά ούτε στο στρατόπεδο της «κυβερνητικής» συνεργασίας ή ακόμα και των διαφόρων τάσεων που επικρατούν στο κόμμα Εθνικής Ενότητας, αναγκάζοντας τον «πρωθυπουργό» Ερσάν Σανέρ να καλέσει από το βήμα της «βουλής» τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ορίσουν μέρα για πρόωρες «εκλογές».

Ο Ερσάν Σανέρ κατηγορείται από τα στελέχη του κόμματός του και τους συνεταίρους του στην «κυβέρνηση» για εμμονή στο όνομα της αδύναμης υποψηφιότητας της Τζαναλτάι, η οποία λίγο-πολύ «επιβλήθηκε» χωρίς ιδιαίτερη πίεση μόνο και μόνο επειδή το ζήτησε ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Εθνικής Ενότητας Ντερβίς Έρογλου, και δεν είναι εύκολο να αρνηθεί κανείς στον ιστορικό ηγέτη του κόμματός του.

 

Μαύρο στους «ηγέτες»

Ακριβώς αυτήν την επιρροή που ασκούν ιστορικοί ηγέτες ή άνθρωποι που έχουν λαϊκό έρεισμα ή δύναμη στην τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι που θέλει να διαλύσει η Άγκυρα.

Σύμφωνα με Τουρκοκύπριους πολιτικούς και αναλυτές, πίσω από κάθε πισωγύρισμα στα κατεχόμενα βρίσκεται δάκτυλος της Άγκυρας. Οι ίδιες πηγές αποδίδουν τη μη εκλογή της θυγατέρας Έρογλου στην προεδρία της «βουλής», στην ευρύτερη πολιτική της Τουρκίας για εξόντωση του πολιτικού κατεστημένου από όπου και αν προέρχεται (ακόμα και από τη δεξιά παράταξη) και την αντικατάστασή του με άτομα της επιρροής του Ταγίπ Ερντογάν.

Άλλωστε, αρκετά προβλήματα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν στην Άγκυρα λόγω της «απειθαρχίας» και δεξιών ακόμα ηγετών, αλλά και πολιτικών, από τον Ραούφ Ντενκτάς μέχρι τον Ντερβίς Έρογλου, μέχρι πιο πρόσφατα τον Σερντάρ Ντενκτάς.

 

Όχι στον Κουντρέτ

Συμπληρώνοντας το παζλ, το σκηνικό φωτίζει και ταυτόχρονα εξηγεί αποφάσεις και επιλογές του παρελθόντος που εμπεριείχαν τεράστιο ρίσκο και φάνταζαν τη στιγμή που λαμβάνονταν δυσνόητες, ακαταλαβίστικες ή και ανόητες.

Μία εξ αυτών η επιλογή του Ερσίν Τατάρ να γίνει ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων και όχι του Κουντρέτ Όζερσαϊ. Ο λόγος δεν ήταν επειδή «κάηκε το χαρτί» του Όζερσαϊ, αλλά γιατί ο Όζερσαϊ ήταν ένας εν δυνάμει λαοφιλής πολιτικός με δείγματα γραφής για δημιουργία κύματος συμπάθειας σε περίπτωση που έπαιρνε την εξουσία και άρα με δύναμη και επιρροή στην κοινότητα, σε αντίθεση με τον Ερσίν Τατάρ, τον οποίο οι συγκυρίες και μόνο τον οδήγησαν στην ηγεσία του κόμματός του. Ούτε ο ίδιος ο Τατάρ πίστευε καλά-καλά ότι τον έπαιρνε στα σοβαρά η Τουρκία για να τον αναδείξει ηγέτη, γιατί καθολική είναι η αναγνώριση πως ανάμεσα στις δύο προσωπικότητες (Τατάρ και Όζερσαϊ) ο Όζερσαϊ είναι αυτός που υπερέχει. Όσο για τα μικρά ποσοστά που το κόμμα του δεύτερου παρουσίαζε, ήταν μια απλή εξίσωση για την Τουρκία με την άνωθεν εντολή προς το ΚΕΕ και τον Τατάρ να στηρίξουν αυτόν που θα υποδείκνυε.

 

Για τον ίδιο λόγο (δηλαδή της αποδυνάμωσης της επιρροής των Τουρκοκύπριων πολιτικών στην κοινότητα) δεν επιλέχθηκε ο Φαΐζ Σουτζούογλου ως πρόεδρος του κόμματος Εθνικής Ενότητας, αλλά ο Ερσάν Σανέρ και για τον ίδιο προφανώς λόγο έχασε (μόνη της χωρίς καν να έχει ανθυποψήφιο) και η Ρεσμιγιέ Τζαναλτάι Έρογλου. Για να εξανεμιστεί και η εντύπωση έστω, ότι οποιοσδήποτε, όποια ισχύ κι αν έχει, από όπου και αν προέρχεται και ό,τι και αν υπήρξε στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, έχει τη δύναμη να ασκήσει επιρροή χωρίς να το επιθυμεί η Τουρκία.

 

Φοβούνται τον όχλο

Σύμφωνα με τους Τουρκοκύπριους πολιτικούς, αναλυτές και δημοσιογράφους που συνομιλήσαμε, άλλος ένας, ο φόβος της Τουρκίας, είναι απέναντι στους «απείθαρχους» και «επαναστάτες» Τουρκοκύπριους, οι οποίοι απέδειξαν πολλές φορές ότι μπορούν να γεμίζουν πλατείες και δρόμους, καταφέρνοντας να στρέψουν τα βλέμματα των Ελληνοκυπρίων, της ΕΕ, των ΗΕ και της διεθνούς κοινότητας πάνω τους.

Αν η ηγεσία είναι καθοδηγούμενη και ελεγχόμενη, τότε λιγότεροι θα είναι και οι «επαναστάτες» κατά το σκεπτικό της Άγκυρας, ποντάροντας στους έποικους (τους οποίους προτίθεται να αυξήσει) από τη μία, αλλά και στην πολιτική του ρουσφετιού, η οποία έβρισκε απήχηση και λειτουργούσε υπέρ της εξουσίας στα κατεχόμενα από την εποχή του Ραούφ Ντενκτάς, δημιουργώντας μεν πολίτες δύο ταχυτήτων, αλλά συντηρώντας ταυτόχρονα την εξουσία διά των εξαρτήσεων που ένιωθε ότι είχε η πλειοψηφία, η οποία μετά το λαβείν, «ξεπλήρωνε» διά της ψήφου.

 

Ελληνοτουρκικός διάλογος σε θολά νερά

 

Παρανόμησαν χωρίς να… παρανομήσουν

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.