Φόρμα αναζήτησης

ΟΑΥ προς Οδυσσέα και Βουλή: Ό,τι λέει ο νόμος, πράττουμε

Νόμιμα και νομότυπα ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας συμβάλλεται με φυσικά αλλά και με νομικά πρόσωπα (εταιρείες) για την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου κατά την οποία συζητήθηκε η ανώνυμη καταγγελία που δέχθηκε ο γενικός ελεγκτής, «ότι προσωπικοί και ειδικοί γιατροί εγγράφονται στο σύστημα ως εταιρείες».

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης εγείρει θέμα φοροαποφυγής – το να εντοπίζει κανείς τρόπους (νόμιμους ή νομιμοφανείς) με σκοπό να εισφέρει μικρότερα ποσά στον Φόρο -και εισηγείται την τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο ο γιατρός παρέχει τις υπηρεσίες του (ως μονήρης γιατρός ή ως υπάλληλος κλινικής), η σύμβαση με προσωπικούς και ειδικούς γιατρούς να υπογράφεται με το φυσικό πρόσωπο, με εξαίρεση την περίπτωση των γιατρών του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, από την άλλη, παραπέμπει στον νόμο του ΓεΣΥ τον οποίο υποχρεούται να εφαρμόζει κατά γράμμα. Και αυτό κάνει, σύμφωνα με τον διευθυντή του ΟΑΥ Άθω Τσινωντίδη. Ο κ. Τσινωντίδης εξήγησε στη Βουλή τη νομική βάση στης οποία στηρίζονται οι όποιες αποφάσεις λαμβάνει ο οργανισμός. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, η εξουσία του οργανισμού να συμβάλλεται για την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας επεξηγείται στο άρθρο 38 του νόμου του ΓεΣΥ, στον οποίο αναφέρεται ρητώς ότι ο οργανισμός «συμβάλλεται με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού ή δημόσιου δικαίου ή τις ενώσεις αυτών […]».

Ο νόμος, πρόσθεσε, ρυθμίζει και τις περιπτώσεις όπου οι υπηρεσίες φροντίδας υγείας παρέχονται από φυσικά πρόσωπα εκ μέρους παροχέων υπηρεσιών φροντίδας υγείας. Νόμιμα και νομότυπα, όπως τόνισε, ο οργανισμός εγγράφει στο σύστημα και συμβάλλεται, τόσο με φυσικά όσο και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού ή δημόσιου δικαίου. Σήμερα, 253 από τους 2.000 γιατρούς του ΓεΣΥ είναι συμβεβλημένοι ως εταιρείες.

Μέχρι τις… νυχούδες
Το θέμα ενέγραψε στη Βουλή ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης. Όπως είπε, απέστειλε επιστολή τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, Ζαχαρία Κουλία, τον Δεκέμβριο του 2019, με την οποία ζητούσε όπως εγγραφεί προς συζήτηση το θέμα που αφορά την αμοιβή των γιατρών στο ΓεΣΥ, μαζί με το θέμα του ελέγχου φοροδιαφυγής των γιατρών εκτός συστήματος. Ο κ. Περδικής μάλιστα σε παλαιότερη του επιστολή, και πάλι προς τον κ. Ζαχαρία Κουλία, ζητούσε όπως ζητηθούν από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου από τον έφορο Φορολογίας στοιχεία που έχει στη διάθεσή του και αφορά τη φορολογία των εισοδημάτων των γιατρών.

Ο γενικός ελεγκτής είπε πως έλεγχοι διεξάγονται, ωστόσο αυτό το οποίο εντοπίζεται είναι το ελάχιστο, αφού δεν υπάρχει πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς, σε ακίνητη ιδιοκτησία στο εξωτερικό κ.λπ. Ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι οι έλεγχοι που διεξήγαγε η υπηρεσία του δεν αφορούσε μόνο τους γιατρούς, αλλά και άλλους επαγγελματίες, όπως τους κομμωτές, τις αισθητικούς και τις… νυχούδες!

Ο Γιάννης Τσαγγάρης, έφορος Φορολογίας, σημείωσε ότι δεν υπάρχει σύστημα για συνεχή έλεγχο των γιατρών. Όπως είπε, για μερίδα γιατρών που εντοπίστηκε ότι δεν είχαν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις στάλθηκε επιστολή για να συμμορφωθούν. Αν δεν το πράξουν, είπε, «θα προχωρήσουν σε επιβολή φορολογιών ή σε ποινικές διώξεις». Ανέφερε, επιπρόσθετα, πως σήμερα αυτό το οποίο παρατηρείται είναι το φαινόμενο της φοροαποφυγής και όχι τόσο της φοροδιαφυγής. Εκτίμησε, τέλος, ότι το νομοσχέδιο που προνοεί σε υποχρεωτική χρήση πιστωτικών καρτών από όλες τις επιχειρήσεις θα διευκολύνει τους ελέγχους.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.