Φόρμα αναζήτησης

ΟΑΥ: Οι δικαιούχοι να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις των προσωπικών γιατρών

Το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ) είναι πλέον γεγονός στην κυπριακή κοινωνία και η επιτυχία του εξαρτάται από όλους, αναφέρει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και διευκρινίζει στους δικαιούχους ότι οι προσωπικοί ιατροί, σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας του ΓεΣΥ, υποχρεούνται σε κάθε επίσκεψη και πριν από την έκδοση συνταγής ή παραπεμπτικού για επίσκεψη σε ειδικό ιατρό ή παραπεμπτικού για διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων να ενημερώνουν τον φάκελο του δικαιούχου με τα παθολογικά ευρήματα, τη διάγνωση ή την πιθανή διάγνωση.

Σε ανακοίνωσή του, ο οργανισμός αναφέρει επιπλέον ότι οι προσωπικοί ιατροί υποχρεούνται να παραδώσουν στον δικαιούχο το παραπεμπτικό ή συνταγή σε έντυπη μορφή, όπως αυτό εκδίδεται από το σύστημα πληροφορικής, κατά την επίσκεψη.

Επιπρόσθετα, τονίζει ότι δεν καλύπτονται από τον Οργανισμό στα πλαίσια του ΓεΣΥ εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις που αφορούν έκδοση δελτίων υγείας για αθλητές και εργαζομένους ή/και άλλων δελτίων όπως για σκοπούς συμμετοχής στις ένοπλες δυνάμεις, σώματα ασφαλείας και αθλητικές ομάδες.

Παρόλα αυτά, ο Οργανισμός έχει λάβει αριθμό παραπόνων/καταγγελιών από παροχείς υπηρεσιών φροντίδας υγείας για τις απαιτήσεις δικαιούχων, όπως έκδοση παραπεμπτικών για επίσκεψη σε ειδικό ιατρό ή παραγγελία εργαστηριακών εξετάσεων, χωρίς να προηγηθεί επίσκεψη στο ιατρείο του παροχέα, παραγγελία εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων χωρίς να δικαιολογούνται από την καταχωρημένη στο σύστημα διάγνωση και παραγγελία εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων με σκοπό την έκδοση δελτίων υγείας τα οποία δεν καλύπτονται στα πλαίσια του ΓεΣΥ.

Ως εκ τούτου, διευκρινίζει, καθίσταται σαφές ότι οι αναφερόμενες απαιτήσεις αντιβαίνουν στη φιλοσοφία του ΓεΣΥ.  Επιπρόσθετα, ο Οργανισμός έχει ήδη ενημερώσει τους προσωπικούς ιατρούς για τις υπό αναφορά υποχρεώσεις τους και καλεί όλους τους δικαιούχους να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των προσωπικών ιατρών.

Περαιτέρω, συστήνεται προς όλους τους δικαιούχους να συμπεριφέρονται με τρόπο που θα διασφαλίσουν την λειτουργικότητα και βιωσιμότητα του ΓεΣΥ. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση όπου οι υπηρεσίες φροντίδας υγείας δεν είναι ιατρικά αναγκαίες τότε αυτόματα επιβαρύνεται το Ταμείο του ΓεΣΥ ενώ παράλληλα δεν προάγεται η κοινωνική αλληλεγγύη καθότι ο συνάνθρωπος μας ο οποίος έχει ανάγκη αυτές τις υπηρεσίες ενδεχομένως να τις στερηθεί στο μέλλον.

Τέλος σημειώνει ότι το ΓεΣΥ είναι πλέον γεγονός στην κυπριακή κοινωνία και η επιτυχία του εξαρτάται από όλους και καλεί όλους να συμμορφωθούν με τις πιο πάνω υποδείξεις ούτως ώστε να διευκολυνθεί το έργο των παροχέων και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του.

ΚΥΠΕ

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.