Φόρμα αναζήτησης

OAY: Ακολουθείτε τις οδηγίες των γιατρών…

Στον απόηχο των αντιδράσεων που εκφράζονται για τους περιορισμούς οι οποίοι εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο του ΓεΣΥ και αφορούν δραστηριότητες του καταλόγου της ειδικότητας της Γυναικολογικής – Μαιευτικής Εταιρείας, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) προχωρεί σε συστάσεις προς τους δικαιούχους σε σχέση με τις απαιτήσεις που προτάσσουν προς τους προσωπικούς γιατρούς είτε για παραπεμπτικό για γιατρό με ειδικότητα, είτε για εργαστηριακές ή/και άλλες εξετάσεις. Τους καλεί συγκεκριμένα να ακολουθούν τις οδηγίες των γιατρών τους διευκρινίζοντας πως σε καμία περίπτωση δεν εκδίδεται παραπεμπτικό χωρίς να προηγηθεί επίσκεψη του δικαιούχου στο ιατρείο.

Ο ΟΑΥ επισημαίνει ότι οι προσωπικοί γιατροί, σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας του ΓεΣΥ, υποχρεούνται σε κάθε επίσκεψη και πριν από την έκδοση συνταγής ή παραπεμπτικού για επίσκεψη σε ειδικό γιατρό ή παραπεμπτικού για διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων να ενημερώνουν τον φάκελο του δικαιούχου με τα παθολογικά ευρήματα, τη διάγνωση ή την πιθανή διάγνωση. Επισημαίνει ότι οι προσωπικοί γιατροί υποχρεούνται να παραδώσουν στον δικαιούχο το παραπεμπτικό ή συνταγή σε έντυπη μορφή, όπως αυτό εκδίδεται από το σύστημα πληροφορικής, κατά την επίσκεψη. Τονίζει ακόμη ότι δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις που αφορούν έκδοση δελτίων υγείας για αθλητές και εργαζομένους ή/και άλλων δελτίων όπως για σκοπούς συμμετοχής στις ένοπλες δυνάμεις, σώματα ασφαλείας και αθλητικές ομάδες.

Στο μεταξύ, φουντώνουν οι αντιδράσεις σε σχέση με τους περιορισμούς που τέθηκαν στην ειδικότητα της γυναικολογίας – μαιευτικής. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο θέμα των μαστογραφιών με γυναικείες οργανώσεις να εκφράζουν σοβαρότατες ανησυχίες γι’ αυτό το θέμα. Αν και μέχρι σήμερα δεν τέθηκαν κάποιοι περιορισμοί στις μαστογραφίες, εντούτοις το όλο ζήτημα, όπως πληροφορείται ο «Π» βρίσκεται στο τραπέζι της διαβούλευσης μεταξύ του ΟΑΥ και των εμπλεκόμενων ειδικοτήτων των γιατρών (ακτινολόγων, γυναικολόγων κ.ά.). Προς το παρόν, οι γυναικολόγοι σύμφωνα με τον αναθεωρημένο κατάλογο των δραστηριοτήτων τους μπορούν να εκδώσουν παραπεμπτικό για μαστογραφία σε γυναίκες που δεν ανήκουν στην ηλικία μεταξύ 50-69 ετών (αυτή ηλικιακή ομάδα καλύπτεται μέσω του πληθυσμιακού προγράμματος που εφαρμόζει το Υπουργείο Υγείας για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού) στην περίπτωση που το κρίνουν σκόπιμο.

Για παράδειγμα, όπως εξηγήθηκε στον «Π» από γυναικολόγο του συστήματος, εάν γυναίκα, 40 ετών, παρουσιάσει μάζα στο στήθος τότε ο γιατρός μπορεί να την παραπέμψει σε ακτινολογικό κέντρο για μαστογραφία. Μπορεί επίσης να προχωρήσει σε έκδοση παραπεμπτικού σε γυναίκες οι οποίες έχουν διενεργήσει την εξέταση και έχουν διαφανεί παθολογικά ευρήματα. Οι γυναικολόγοι ωστόσο για να αποζημιωθούν θα πρέπει να τεκμηριώσουν, μέσω του λογισμικού, τους λόγους για τους οποίους αιτούνται την εξέταση και τη συμπλήρωση σχετικού ερωτηματολογίου.

Για το ΠΑΠ τεστ στον νέο κατάλογο δραστηριοτήτων των γυναικολόγων επισημαίνεται ότι η επίσκεψη στομ γυναικολόγο περιλαμβάνει και τον υπέρηχο. «Προς το παρόν και μέχρι να καθοριστεί η εθνική πολιτική πρόληψης από το Υπουργείο Υγείας το ΓεΣΥ θα καλύπτει το τεστ μια φορά κάθε δύο χρόνια για κάθε δικαιούχο». Σε περίπτωση, λόγω ευρημάτων, απαιτείται επανάληψη του τεστ ο γιατρός θα έχει το δικαίωμα να το πράξει. Για την υποβολή απαίτησης ωστόσο απαιτείται από τους γυναικολόγους τεκμηρίωση των λόγων που δικαιολογούν την επανάληψη.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.