POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Κορωνοϊός: Ανοίγουν Λεμεσός – Πάφος, κέρφιου 21:00 – 5:00 σε όλη την Κύπρο, επιστροφή της Γ’ Λυκείου στα σχολείαΈσχατο μέτρο θα είναι το ολικό lockdown, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ανακοινώνοντας μια σειρά από παγκύπρια έκτακτα μέτρα τα οποία θα ισχύσουν μεταξύ 30 Νοεμβρίου και 13 Δεκεμβρίου και αίροντας την απαγόρευση από και προς τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Ανέφερε επίσης ότι αν υπάρξει βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας θα υπάρξει χαλάρωση των μέτρων μεταξύ 14 Δεκεμβρίου και 7 Ιανουαρίου, περιλαμβανομένων πιο χαλαρών μέτρων για τις γιορτινές ημέρες.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψη ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι μια τόσο μεγάλη κινητοποίηση είναι αδύνατον να μην έχει λάθη και παραλείψεις, ζητώντας «συγγνώμη από τους πολίτες για την ταλαιπωρία των τελευταίων ημερών». «Το μέλημά μας είναι η θωράκιση του Συστήματος Υγείας, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ασθενών μας», διαβεβαίωσε.

Ο κ. Ιωάννου αναγνώρισε την κούραση και την αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία στην καθημερινότητα όλων, αλλά απηύθυνε «θερμή έκκληση» και ζήτησε την κατανόηση και τη βοήθεια των πολιτών. «Οι φετινές γιορτές θα είναι πρωτόγνωρες και ίσως θα στερηθούμε αγαπημένα πρόσωπα και πράγματα», σημείωσε. «Αυτά τα Χριστούγεννα ας τα χαρίσουμε στους ανθρώπους που αγαπούμε», είπε.

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης ότι «σε αντίθεση με όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες η Κύπρος δεν προχώρησε σε ένα δεύτερο ολικό lockdown κι αυτό ακριβώς επειδή, παρά την επιδημιολογική επιβάρυνση, θεωρούμε ότι επί του παρόντος μπορούμε να κρατήσουμε για εφεδρεία αυτό το έσχατο μέτρο, σε περίπτωση που χρειαστεί».

Δεν θέλω να ωραιοποιήσω την εικόνα, είπε, προσθέτοντας ότι «το τελευταίο διάστημα το Σύστημα Υγείας δέχεται πίεση. Οι νοσηλευόμενοι που περιθάλπουμε σήμερα είναι τα θετικά περιστατικά κορωνοϊού που είχαμε πριν 10 μέρες και παρουσίασαν επιδείνωση».

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, «το Νοέμβριο έγιναν 26 εισαγωγές ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ 22 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου».

«Σχεδόν οι μισοί θάνατοι (48 σύνολο) από την αρχή της πανδημίας καταγράφηκαν τον Νοέμβριο. Ένα αρνητικό στοιχείο που μας επιβάλλει να αναζητούμε τρόπους αναχαίτισης νέων εξάρσεων», επισήμανε.

Ανακοίνωσε επίσης ότι «αυτές τις μέρες διαμορφώνεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα που θα εφαρμόσουμε στην Κύπρο, ώστε να δώσουμε προτεραιότητα στους συνανθρώπους μας που είναι ευάλωτοι, δηλαδή στους χρόνιους ασθενείς μας, στους ηλικιωμένους μας, τους γονείς, τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας, τους επαγγελματίες υγείας».

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά και θα επαναλειτουργήσει και η τρίτη λυκείου σε Λεμεσό και Πάφο.

Παγκύπρια μέτρα μεταξύ 30 Νοεμβρίου και 13 Δεκεμβρίου

Τα μέτρα τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι και την 13η Δεκεμβρίου σε παγκύπρια βάση είναι τα ακόλουθα:

Απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 21.00 έως 05.00. Εξαιρείται η μετάβαση από και προς τους χώρους εργασίας, καθώς και για σκοπούς εργασίας με τη χρήση του Εντύπου Βεβαίωσης Κυκλοφορίας Εργαζομένου, η μετάβαση σε ιατρικό κέντρο ή νοσηλευτήριο ή φαρμακείο ή κτηνίατρο για επείγοντα ιατρικά περιστατικά, και η διακίνηση κυνηγών προς και εντός μη απαγορευμένων περιοχών κυνηγίου από τις 03.00 π.μ. μόνο κατά τις επιτρεπόμενες ημέρες κυνηγίου.

Επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 10 προσώπων σε οικίες, περιλαμβανομένων των ανήλικων παιδιών.

Ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους, καθώς και οι θρησκευτικές τελετές τελούνται με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 75 πρόσωπα και τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας.

Επιτρέπονται οι θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαπτίσεις, κηδείες) με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα.

Απαγορεύεται η διεξαγωγή γευμάτων / δείπνων και οποιονδήποτε άλλων εκδηλώσεων για γάμους και βαφτίσεις (πέραν εκδήλωσης σε οικία με μέγιστο αριθμό 10 προσώπων περιλαμβανομένων των ανηλίκων παιδιών)

Απαγορεύονται τα επισκεπτήρια σε νοσηλευτήρια, κλινικές, ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα.

Επιτρέπεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία και χώρoι εστίασης εντός κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κ.λπ.) με εξαίρεση τις υπηρεσίες τους που αφορούν σε κατ΄ οίκον διανομή και take away μέχρι τις 19.00. Μετά τις 19.00 επιτρέπεται μόνο κατ΄ οίκον διανομή.

Σημειώνεται ότι, οι χώροι εστίασης εντός ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων δύνανται να λειτουργούν μέχρι τις 22:30 μόνο για εξυπηρέτηση των προσώπων, που διανυκτερεύουν στα εν λόγω ξενοδοχεία/τουριστικά καταλύματα.

Επιπρόσθετα, επιτρέπεται η λειτουργία των χώρων εστίασης στους Αερολιμένες Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι δημόσιες μεταφορές θα λειτουργούν στο 50% της χωρητικότητας τους.

Αναστέλλεται η λειτουργία γυμναστηρίων.

Αναστέλλεται η λειτουργία επιχειρήσεων τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων και καζίνο.

Αναστέλλεται η λειτουργία των κολυμβητηρίων εξαιρούμενης της χρήσης από πρόσωπα με αναπηρίες για θεραπευτική άσκηση ή για προπονήσεις μέχρι 4 προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή.

Γυμναστήρια, πισίνες και spa καθώς και χώροι εστίασης εντός των ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων δύνανται να λειτουργούν μόνο για εξυπηρέτηση των προσώπων που διανυκτερεύουν στα εν λόγω ξενοδοχεία/τουριστικά καταλύματα. Για τους εν λόγω χώρους εστίασης ισχύει ο περιορισμός της λειτουργίας μέχρι τις 22.30.

Οι Λιμένες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα λειτουργούν μόνο για εμπορικές Συναλλαγές και δραστηριότητες. Απαγορεύεται η αποβίβαση επιβατών κρουαζιερόπλοιων.

Σε σχέση με τα μέτρα που αφορούν τον αθλητισμό, ανακοινώθηκε αναστολή των προπονήσεων και των αθλητικών διοργανώσεων για πρόσωπα κάτω των 18 ετών και αναστολή της λειτουργίας και χρήσης οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων.
Εξαιρούνται η λειτουργία ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων αποκλειστικά και μόνο για χρήση από πρόσωπα ή ομάδες έως τεσσάρων (4) προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή και χωρίς την παρουσία θεατών και η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες, χωρίς την παρουσία θεατών, για τα πρωταθλήματα των ομάδων Α΄, Β΄ και Γ΄ κατηγορίας και εθνικών ομάδων.

Θα ισχύει επίσης απαγόρευση όλων των ομαδικών αθλητικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων για παιδιά κάτω των 18 ετών, περιλαμβανομένων των δραστηριοτήτων ποδοσφαίρου, χορού, θεάτρου, κολύμβησης σε κολυμβητήρια, πολεμικών τεχνών, κ.ά.

Απαγορεύονται οι συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους (πάρκα, πλατείες, φράγματα, εκδρομικούς χώρους, παραλίες, πεζόδρομους και Μαρίνες, κ.λπ.), νοουμένου ότι δεν θα υπερβαίνουν τα δύο άτομα, εξαιρουμένων των ανήλικων τέκνων των γονέων που αθλούνται.

Συνεχίζεται η λειτουργία των Δικαστηρίων, με βάση σχετικές κατευθυντήριες γραμμές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας.

Απαγορεύονται μαζικές ή άλλες εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους (Χριστουγεννιάτικα χωριά, παζαράκια, πλην εκείνων που διοργανώνονται σε αμφιθέατρα/θέατρα και διέπονται από υγειονομικά πρωτόκολλα- πληρότητα χώρου 50% καθήμενοι)

Σε υπηρεσίες τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα που εξυπηρετούν κοινό, Για εξυπηρέτηση κοινού θα επιτρέπεται η φυσική παρουσία στο χώρο 1 προσώπου ανά 8 τ.μ. και μόνο κατόπιν διευθέτησης ραντεβού (όπου εφαρμόζεται)

Οι λαϊκές αγορές  θα λειτουργούν με 50% πληρότητα και 1,5 μέτρο μεταξύ των προσώπων βάσει πρωτοκόλλου

Αναστέλλεται η λειτουργία παιδότοπων, λούνα παρκ και θεματικών πάρκων και κατασκηνωτικών χώρων.

Απαγορεύονται επίσης οι διαδηλώσεις.

Αίρεται η απαγόρευση μετακίνησης από και προς τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης ότι αίρεται  η απαγόρευση μετακίνησης προσώπων από και προς τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου καθώς και μεταξύ των δύο επαρχιών. Οπως διευκρινήστηκε αργότερα από το Υπουργείο Υγείας, καθώς το μέτρο αίρεται, οι εργαζόμεοι δεν θα χρειάζεται να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα PCR και ως εκ τούτου τερματίζεται από σήμερα και το πρόγραμμα εργαστηριακού ελέγχου εργαζομένων.

Σε σχέση με τις δύο επαρχίες επιτρέπεται η λειτουργία του λιανικού εμπορίου, υπερκαταστήματα και πολυκαταστήματα, καθώς και τα μεγάλα καταστήματα, με περιορισμό στη φυσική παρουσία των εξυπηρετούμενων (1 άτομο ανά 10τμ με ανώτατο αριθμό ταυτόχρονης φυσικής παρουσίας.)

Επιτρέπεται επίσης η λειτουργία κέντρων αισθητικής και δερματοστιξίας, κομμωτηρίων, Σχολών Οδηγών, αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, ιστορικών χώρων, υπαίθριων και κλειστών θεάτρων, αιθουσών θεαμάτων και κινηματογράφων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους με πληρότητα στο 50% της χωρητικότητάς τους.

Επιτρέπεται επίσης η λειτουργία  εμπορικών κέντρων (malls) (1 άτομο ανά 10τμ με ανώτατο αριθμό ταυτόχρονης φυσικής παρουσίας.), η λειτουργία γκαλερί, πινακοθηκών και εικαστικών εκθέσεων.

Χαλάρωση μέτρων 14/12 – 7/1 αν βελτιωθεί η κατάσταση, ειδικές ρυθμίσεις για τις γιορτές

Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι αν βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση τότε θα υπάρξει χαλάρωση μέτρων για την περίοδο μεταξύ 14 Δεκεμβρίου και 7 Ιανουαρίου, με ειδικές ρυθμίσεις για τις γιορτές.

Συγκεκριμένα αν η επιδημιολογική εικόνα το επιτρέπει θα επαναφερθεί η απαγόρευση της ρύθμισης της μετακίνησης προσώπων στις 23.00 μέχρι τις 05.00 εξαιρουμένων των  περιπτώσεων μετάβασης από και προς χώρους εργασίας, μετάβασης ιατρικό κέντρο ή νοσηλευτήριο ή φαρμακείο ή κτηνίατρο για επείγοντα ιατρικά περιστατικά και διακίνησης κυνηγών προς και εντός μη απαγορευμένων περιοχών κυνηγίου από τις 03.00 π.μ. μόνο κατά τις επιτρεπόμενες ημέρες κυνηγίου.

Εξαίρεση θα προνοείται στις, 25/12 (παραμονή Χριστουγέννων), 1/01 (Παραμονή Πρωτοχρονιάς), όπου η απαγόρευση μετακίνησης διαφοροποιείται από τις 02.00 μέχρι τις 06.00

Παραμένει η απαγόρευση της παρουσίας και συναθροίσεων πέραν των 10 προσώπων σε οικίες, αλλά θα ισχύει εξαίρεση από 23/12 έως 1/01, όταν θα επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 15 προσώπων.

Θα επιτρέπεται επίσης η λειτουργία των χώρων εστίασης μέχρι τις 22.30 υπό την αυστηρή προϋπόθεση η εξυπηρέτηση να γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε τραπεζοκαθίσματα. Επίσης δεν επιτρέπονται κρατήσεις πέραν των έξι προσώπων. Μέγιστος αριθμός θα είναι τα 75 πρόσωπα σε εσωτερικούς χώρους και 150 σε εξωτερικούς χώρους υπό την προϋπόθεση της τήρησης του μέτρου του ενός προσώπου ανά 3 τ.μ. κατ΄ ελάχιστο για εσωτερικούς χώρους και 2 τ.μ. κατ΄ ελάχιστο για εξωτερικούς χώρους, τηρουμένων των κατευθυντηρίων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας.

Εξαιρούνται η παραμονή των Χριστουγέννων και η παραμονή της Πρωτοχρονιάς όπου θα επιτρέπεται η λειτουργία των χώρων εστίασης μέχρι τις 24.30.

Επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων και τα καζίνο.

Παραμένουν οι περιορισμοί στη λειτουργία των Δικαστηρίων, με βάση σχετικές κατευθυντήριες γραμμές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας.

Παραμένουν οι περιορισμοί στις δημόσιες μεταφορές θα λειτουργούν στο 50% της χωρητικότητας τους και οι περιορισμοί στις υπηρεσίες τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα που εξυπηρετούν κοινό, Για εξυπηρέτηση κοινού θα επιτρέπεται η φυσική παρουσία στο χώρο 1 προσώπου ανά 8 τ.μ. και μόνο κατόπιν διευθέτησης ραντεβού.

Παραμένουν επίσης οι περιορισμοί στις λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργούν με 50% πληρότητα και 1,5 μέτρο μεταξύ των προσώπων βάσει πρωτοκόλλου.

Παραμένει η λειτουργία υπαίθριων και κλειστών θεάτρων, αιθουσών θεαμάτων και κινηματογράφων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους με πληρότητα στο 50% της χωρητικότητάς τους.

Απαγορεύονται οι μαζικές ή άλλες εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους (Χριστουγεννιάτικα χωριά, παζαράκια, πλην εκείνων που διοργανώνονται σε αμφιθέατρα/θέατρα και διέπονται από υγειονομικά πρωτόκολλα- πληρότητα χώρου 50% καθήμενοι)

Συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας παιδότοπων, λούνα παρκ και θεματικών πάρκων και των κατασκηνωτικών χώρων, καθώς και η απαγόρευση διαδηλώσεων.

Επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων στο πλαίσιο των αθλητικών πρωταθλημάτων χωρίς την παρουσία θεατών. Επιτρέπεται η λειτουργία κλειστών και ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων, γυμναστηρίων, σχολών χορού και άλλων ειδών σχολών και αθλημάτων, χωρίς την παρουσία θεατών και χωρίς τη χρήση αποδυτηρίων.

Επιτρέπεται ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους, καθώς και οι θρησκευτικές τελετές τελούνται με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 75 πρόσωπα και τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας.

Παραμένει η εξυπηρέτηση αποκλειστικά προσώπων 65 ετών και άνω καθώς και ατόμων με αναπηρίες, από τα φαρμακεία και το λιανεμπόριο τροφίμων, από την ώρα έναρξη της λειτουργίας τους έως τις 09.00 π.μ.

Παραμένει ο μέγιστος αριθμός προσώπων που δύνανται να παρευρίσκονται σε γεύμα ή/και δείπνο γάμων και βαφτίσεων, να είναι 10 πρόσωπα. Το ίδιο θα ισχύει για τις θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες).

Με φυσική παρουσία Λύκεια, Τεχνικές και Πανεπιστήμια από την Δευτέρα

Υπουργός Υγείας: Αυτό μας ώθησε να λάβουμε μέτρα σε παγκύπρια βάση

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.