POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Από 1η Μαρτίου επιστρέφουν στα σχολεία Α’ και Β’ Λυκείου, επαναλειτουργούν τα γυμναστήρια, γκαλερί, επιτρέπεται η πρόσβαση σε μονοπάτια της φύσης – Ανακοινώσεις από τον υπ. Υγείας 

 

Τα μέτρα αποκλιμάκωσης των περιορισμών ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της Covid-19 θα πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις και στηρίζεται στο τρίπτυχο τεστ, ανίχνευση εμβολιασμοί.

1η φάση:

  1. Επαναλειτουργία της Α’ και Β’ Τάξης των δημόσιων και ιδιωτικών Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, με φυσική παρουσία των μαθητών.
  2. Επαναλειτουργία ωδείων, φροντιστηρίων, εκπαιδευτικών κέντρων και άλλων απογευματινών δραστηριοτήτων, με φυσική παρουσία μέχρι δύο ατόμων, περιλαμβανομένου και του εκπαιδευτικού (1 μαθητής και 1 εκπαιδευτικός).
  3. Επαναλειτουργία χώρων εικαστικών τεχνών και γκαλερί, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες και το υγειονομικό πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας.
  4. Επαναλειτουργία γυμναστηρίων, σχολών χορού και άλλων κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων, περιλαμβανομένων και των κολυμβητηρίων, στη βάση των οδηγιών και του πρωτοκόλλου που θα εκδοθεί από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού.
  5. Επιτρέπονται οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας, υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται σε πρωτόκολλο του Υπουργείου Εργασίας.
  6. Επιτρέπονται οι ομαδικές προπονήσεις και η διεξαγωγή αγώνων όλων των ομαδικών αθλημάτων Κατηγορίας Γ, υπό τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τα ομαδικά πρωταθλήματα Κατηγορίας Α και Β, και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της ΚΟΠ και του ΚΟΑ.
  7. Επιτρέπεται η πρόσβαση στα μονοπάτια της φύσης για σκοπούς άθλησης.
  8. Επιτρέπεται η πλανοδιοπώληση και τα παζαράκια άλλων ειδών πέραν των τροφίμων.

 

2η φάση:

Από τις 8 Μαρτίου επαναλειτουργούν όλες οι βαθμίδες των δημόσιων και ιδιωτικών Γυμνασίων, με φυσική παρουσία των μαθητών.

Τα πιο πάνω μέτρα θα ρυθμιστούν με Διάταγμα και περισσότερες διευκρινίσεις θα δοθούν εντός της ημέρας.

3η φάση:

Από την Τρίτη, 16 Μαρτίου, αναμένεται μεταξύ άλλων η επαναλειτουργία των χώρων εστίασης στη βάση ειδικού πρωτοκόλλου που ετοιμάζεται από την Καθοδηγητική Επιτροπή, καθώς και η αξιολόγηση του συνολικού αριθμού εργαζομένων με φυσική παρουσία σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ή/και άλλες επιχειρήσεις/τομείς. Περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Το ποσοστό θετικότητας

Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο «παραμένοντας σταθερό στην θέση ότι η άρση των μέτρων πρέπει να γίνεται αργά, προσεκτικά και ελεγχόμενα, αξιολόγησε την επιδημιολογική εικόνα όπως διαμορφώθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Εκτός από τον αριθμό των κρουσμάτων, το ποσοστό θετικότητας και την αθροιστική επίπτωση, λήφθηκε υπόψη η κατάσταση στα νοσηλευτήρια και οι θάνατοι. Όπως διαφαίνεται από τα δεδομένα, υπάρχει σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων τις προηγούμενες 14 μέρες, με μικρή αύξηση να καταγράφεται τις τελευταίες δύο ημέρες. Το ποσοστό θετικότητας κυμαίνεται κοντά στο 0,5% με μικρές αυξομειώσεις».

 

«Η αθροιστική επίπτωση παγκύπρια», δήλωσε, «εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από το ασφαλές όριο που καθορίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC), δηλαδή στο 164,3 ανά 100,000 κατοίκους, καταγράφοντας μικρή μείωση σε σύγκριση με το προηγούμενο δεκαπενθήμερο. Μεμονωμένα σε όλες τις Επαρχίες, πλην της Λεμεσού όπου η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη, η κατάσταση, αν και βελτιωμένη, παραμένει σε οριακό σημείο, που εύκολα μπορεί να επιδεινωθεί».

 

«Στα νοσηλευτήρια», όπως είπε, «η κατάσταση, είναι διαχειρίσιμη, αλλά όπως έχουμε πει μπορεί να ξεφύγει. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται παρουσιάζει μικρή πτώση, και στόχος μας είναι, με επιμονή και προσπάθεια, η μείωση να συνεχίσει και το επόμενο διάστημα».

 

«Η στρατηγική», δήλωσε, «σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων στηρίζεται στο τρίπτυχο ‘τεστ – ιχνηλάτηση – εμβολιασμοί’, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις συστάσεις του ECDC για στενή παρακολούθηση των μεταλλάξεων του ιού, που προκαλούν έντονη ανησυχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως σημειώνει και το ECDC, τα νέα στελέχη του ιού προκαλούν αυξημένη μετάδοση και επιθετική διασπορά του ιού, γεγονός που συντείνει σε αύξηση των κρουσμάτων στις κοινότητες. Για τον περιορισμό της διασποράς, οι συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού είναι σαφείς: αυξημένα διαγνωστικά τεστ στον πληθυσμό, ιχνηλάτηση και επιτάχυνση της εμβολιαστικής κάλυψης».

 

«Είμαστε κοντά στο τέλος» 

«Η αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεικτών», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, «είναι συνεχής και ευχή όλων μας είναι να συνεχίσουμε σε πορεία βελτίωσης, που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε σε άρση περισσότερων μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό, για σκοπούς προγραμματισμού, αναμένεται από την Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021,μεταξύ άλλων η επαναλειτουργία των χώρων εστίασης στη βάση ειδικού πρωτοκόλλου που ετοιμάζεται από την Καθοδηγητική Επιτροπή, καθώς και η αξιολόγηση του συνολικού αριθμού εργαζομένων με φυσική παρουσία σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ή/και άλλες επιχειρήσεις/τομείς. Περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές την ερχόμενη εβδομάδα».

 

«Βασικός πυλώνας», όπως είπε, «για την επιτυχία των χαλαρώσεων είναι η σωστή επιτήρηση της εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Προς επίτευξη αυτού του στόχου, αποφασίστηκε να καταρτιστεί Σχέδιο Δράσης από όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και Υφυπουργεία ανάλογα με τους τομείς αρμοδιότητάς τους. Την προσπάθεια θα ενισχύσει η αγορά υπηρεσιών από 260 άτομα, στη βάση των διαδικασιών που έχει καθορίσει το Υπουργείο Εμπορίου. Στόχος μας με την εποπτεία της εφαρμογής των μέτρων, δεν είναι η επιβολή προστίμων. Ο σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τις διάφορες επιχειρήσεις να βρουν τους τρόπους να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα σωστά και αποτελεσματικά για την ασφαλή λειτουργία τους και την προστασία της υγείας των εργαζομένων τους, αφού μετά».

 

«Εδώ και τρεις εβδομάδες», πρόσθεσε, «παράλληλα με την επανεκκίνηση κλάδων της οικονομίας και της κοινωνίας, επενδύουμε στη διενέργεια μαζικών εξετάσεων με την αξιοποίηση των αντιγονικών τεστ. Ο εβδομαδιαίος έλεγχος των εργαζομένων διασφαλίζει, αφενός, την υγεία των πολιτών και, αφετέρου, την ασφαλή λειτουργία των επιχειρήσεων, περιορίζοντας τη μετάδοση του ιού σε εργασιακούς χώρους. Χαρακτηριστικά, τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Φεβρουαρίου διενεργήθηκαν πέραν των 600,000 rapid tests που έδωσαν στοιχεία για την εικόνα που επικρατεί στην κοινότητα σε πραγματικό χρόνο».

 

«Στο κεφάλαιο των εμβολιασμών», συνέχισε, «ο Εμβολιαστικό μας Πλάνο εξελίσσεται σύμφωνα με τους σχεδιασμούς μας. Έχουμε πετύχει ένα πολύ σημαντικό στόχο που είχαμε θέσει, έχοντας εμβολιάσει το 70% των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω, την ώρα που συνεχίζουμε ανεβάζοντας ρυθμό για τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας 70 ετών και άνω. Ο Μάρτιος είναι κρίσιμης σημασίας μήνας, αφού αναμένουμε ότι θα παραλάβουμε πέραν των 160,000 δόσεων εμβολίων, το οποίο μεταφράζεται σε εμβολιαστική κάλυψη ευπαθών ομάδων παράλληλα με τον εμβολιασμό ανά ηλικιακή ομάδα. Για αυτό και προχωρήσαμε με συνετή άρση των μέτρων, έτσι ώστε να δώσουμε πίστωση χρόνου τον επόμενο μήνα για μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού».

 

«Το εμβόλιο», υποστήριξε, «είναι το μοναδικό μας όπλο για έξοδο από την υγειονομική κρίση το συντομότερο δυνατό. Η καθυστέρηση του εμβολιασμού των πληθυσμών σε όλες τις χώρες δίνει έδαφος σε μεταλλάξεις του ιού να εμφανιστούν, με συνεπακόλουθα την αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων. Βρισκόμαστε ξανά σε μια μάχη με τον χρόνο. Εφόδιά μας μέχρι να πετύχουμε το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που επιθυμούμε είναι μόνο τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και ατομικής προστασίας».

 

«Αναφερόμαστε συχνά», τόνισε, «στα υγειονομικά πρωτόκολλα και στην αναγκαιότητα για τήρησή τους. Τα μέτρα και τα πρωτόκολλα έχουν αποτελέσματα όταν εφαρμόζονται με προσοχή. Το βλέπουμε στην πράξη και ξέρουμε ότι δουλεύουν. Κατανοώ ότι εδώ και καιρό, η κόπωση που έχει καταβάλει όλους μας, καθιστά τον στόχο αυτό πιο δύσκολο. Αν όμως μάθαμε κάτι τον τελευταίο έναν χρόνο, που στερηθήκαμε και θυσιάσαμε πολλά, είναι πως όλοι μαζί με υπευθυνότητα και πειθαρχεία μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε, την ατομική και συλλογική μας προσπάθεια ήρθε να ενισχύσει το όπλο του εμβολιασμού».

 

«Είμαστε», κατέληξε, «κοντά στο τέλος. Η νίκη σε αυτή την ύστατη μάχη θα έρθει με την εμβολιαστική κάλυψη. Προχωρούμε με σταθερά και προσεχτικά βήματα, . Θέλουμε η επανεκκίνηση που επιχειρούμε να στεφθεί με επιτυχία και είμαι βέβαιος ότι αυτό εκφράζει ολόκληρη την κοινωνία. Σας ζητώ, αγαπητοί συμπολίτες, για ακόμα μια φορά, να συστρατευτείτε σε αυτή την τελική προσπάθεια για αναχαίτιση του ιού. Και αυτή τη φορά, να συνεχίσουμε με  υπευθυνότητα και σοβαρότητα, κάνοντας ακόμα λίγο υπομονή. Κοινός στόχος η προφύλαξη της υγείας του κάθε πολίτη ξεχωριστά. Στο τέλος, να είμαστε όλοι μαζί υγιείς».

 

Ολοκληρώθηκε το Υπουργικό Συμβούλιο – Σε λίγο ανακοινώνονται τα νέα μέτρα χαλάρωσης των περιορισμών

 

Η Λεμεσός κρατά το χειρόφρενο των χαλαρώσεων – Ελπίδα οι εμβολιασμοί

 

Τον Οκτώβριο αναμένεται η ολοκλήρωση των εμβολιασμών – Πόσα άτομα εμβολιάστηκαν μέχρι σήμερα

 

Στις πρώτες θέσεις η Κύπρος ως προς τον εμβολιασμό των ατόμων 80 και άνω

 

Αυτά είναι τα σημεία για δωρεάν rapid test σήμερα – Μονάδες δειγματοληψίας σε όλες τις πόλεις (πίνακας)

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.