POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

O Συλλούρης επέστρεψε στον Διοικητή της ΚΤΚ τη λίστα με τα ΜΕΔ των ΠΕΠΟ Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης επέστρεψε σήμερα στο νέο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ) Κωνσταντίνο Ηροδότου τη λίστα που του είχε αποστείλει η τέως Διοικήτρια της ΚΤΚ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ).

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον κ. Ηροδότου, ενώπιον εκπροσώπων των ΜΜΕ, στη Βουλή, ο κ. Συλλούρης είπε ότι αν προκύπτει «εξυπηρέτηση» ΠΕΠ από τράπεζες τότε θα πρέπει να εξεταστεί η πολιτική και ενδεχομένως ποινική ευθύνη του ΠΕΠ, αλλά και οι ευθύνες των Τραπεζών και της Κεντρικής Τράπεζας «για να τελειώνουμε. Όχι απλώς να τροφοδοτούμε ψιθύρους, κουτσομπολιό ή [να παρέχουμε] εργαλείο για όσους θέλουν να χτυπούν το πολιτικό σύστημα».

Είπε εξάλλου ότι αν υπάρχει διαπλοκή μεταξύ τραπεζών και βουλευτών, αυτή δεν αφορά όσους είχαν ΜΕΔ, αλλά όσους έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης και τους διέγραψαν δάνεια οι τράπεζες. Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος δεν έχει ΜΕΔ, ενώ είπε ότι θα πρέπει να εξεταστεί πόσα ευνοϊκά δάνεια υπάρχουν και όχι ΜΕΔ.

Μιλώντας ακόμη για δημοσιεύματα σε σχέση με δάνεια πολιτικών είπε ότι «μείναμε με αυτή των ταμπέλα για ΜΕΔ. Υπάρχουν ερωτήματα». Διερωτήθηκε ακολούθως αν υπάρχει τέτοια πρακτική από τις εμπορικές τράπεζες «δηλαδή να τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης βουλευτές και άλλοι» ενώ διατύπωσε το ερώτημα αν «η Κεντρική Τράπεζα άφηνε να ευνοούνται βουλευτές και βάλε και δεν έκανε τίποτε».

Απευθυνόμενος στον Διοικητή είπε ότι αν υπάρχει τέτοια πρακτική από τις τράπεζες, «τότε είναι ευθύνη δική σας να βάλετε το μαχαίρι στο κόκκαλο και να τελειώνει».

Έκανε ακόμη αναφορά σε πρόσωπα από την πολιτική, νομοθετική και δικαστική εξουσία λέγοντας «να πάρουμε τις κορυφές και εκεί να εγκύψουμε μάλιστα, όνομα με όνομα, με πρώτο το όνομα του Προέδρου της Βουλής».

«Να χτυπηθούν τα κακά του πολιτικού συστήματος, να χτυπηθούν οι πολιτικοί εκείνοι οι οποίοι πράγματι έχουν εκμεταλλευτεί τη θέση τους, αλλά αποδεδειγμένα, όχι αόριστα, όχι με γενικότητες και χωρίς να στρέφεται η προσοχή αλλού» σημείωσε.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Συλλούρης είπε ότι στις 4 Απριλίου, λίγο πριν την έναρξη της ολομέλειας, παρέλαβε φάκελο με τα στοιχεία για τα ΜΕΔ που του απέστειλε η τέως Διοικήτρια της ΚΤΚ, με την ένδειξη «Απόρρητο».

Συνέχισε, λέγοντας ότι σε συνομιλία του με την κ. Γιωρκάτζη, η τέως Διοικήτρια του ανέφερε ότι τα στοιχεία ζητήθηκαν από βουλευτή κατά τη διάρκεια συνεδρίασης Επιτροπής, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία. Ακολούθως, ο κ. Συλλούρης είπε ότι τις επόμενες ημέρες είδε δημοσιεύματα στις εφημερίδες και όπως είπε, διερωτήθηκε για το απόρρητο του περιεχομένου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ακόμη ότι σε επιστολή της κ. Γιωρκάτζη αναφέρεται ότι τα ΜΕΔ ζητήθηκαν από βουλευτή στις 3 Δεκεμβρίου στην Επιτροπή Οικονομικών. «Ήρθε η απάντηση 4 μήνες και μια ημέρα μετά, την ημέρα που η κ. Γιωρκάτζη αποχωρούσε» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ανέφερε ότι έκανε έρευνα και, όπως είπε, από τα πρακτικά της Βουλής φαίνεται ότι πράγματι υπήρχε αίτημα από τον βουλευτή και Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, ο οποίος ζητά «όχι μόνον αυτά, αλλά και πολλά άλλα τα οποία δεν ήρθαν».

Σύμφωνα με τον κ. Συλλούρη, οι λίστες με τα ΜΕΔ ήρθαν στη Βουλή «όπως τους τις έστειλαν οι τράπεζες» χωρίς να τύχουν επεξεργασίας από την ΚΤΚ. Είπε ότι ο ίδιος δεν θα δώσει στη δημοσιότητα καμία λίστα γιατί «θα ήταν ανεύθυνο» και θα δεν γινόταν σεβαστή η απαίτηση του θεσμού για την εμπιστευτικότητα των στοιχείων.

Έδωσε ακολούθως παραδείγματα από τη λίστα, λέγοντας ότι υπάρχουν πρόσωπα τα οποία έχουν αποβιώσει, ενώ είπε ότι υπάρχει άτομο στο οποίο αφιερώνονται τέσσερεις σελίδες με περίπου 100 δάνεια για το οποίο κ. Συλλούρης είπε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει κατά πόσο πρόκειται για ΠΕΠ. Ακόμη, είπε ότι υπάρχουν στη λίστα άτομα με ΜΕΔ ύψους 2.500-2.600 ευρώ, ενώ ρωτώντας τα ίδια τα άτομα είπε ότι του απάντησαν «πιθανόν να είναι η κάρτα μου».

«Επειδή δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε, θεωρώ ότι η διαφάνεια και ιδιαίτερα για θέματα πολυσυζητημένα δεν βλάπτει κανένα» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, ενώ συμπλήρωσε ότι ο Διοικητής θα έπρεπε να είναι ενημερωμένος για το θέμα, που πήρε τόση δημοσιότητα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε εξάλλου ότι στάλθηκε επιστολή στην Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου σε σχέση με τη δημοσίευση προσωπικών δεδομένων βουλευτών, προσθέτοντας ότι «δεν μας είπε ευθαρσώς αν υπάρχει πρόβλημα για τα ονόματα των βουλευτών».

Επίσης, είπε ότι όταν ζήτησε στοιχεία, έλαβε επιστολή από τον Συνεργατισμό στην οποία του αναφέρθηκε ότι υπάρχει γνωμάτευση και δεν μπορούν να του τα δώσουν. «Καλά, στη δημοσιότητα πως τα έδωσαν και δεν μπορούν να τα δώσουν στη Βουλή;» διερωτήθηκε.

Παραδίδοντας τις επιστολές, ο κ. Συλλούρης ανέφερε στον Διοικητή ότι θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους αφού μελετήσει το υλικό που του έδωσε και λάβει υπόψη του όλα όσα του ανέφερε, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κληθεί στην Επιτροπή Οικονομικών, Ελέγχου ή Θεσμών. «Αυτό δεν θα το αφήσω σε επίπεδο κουτσομπολιού και διαρροών. Θα γίνει σοβαρή δουλειά σε βάθος και θα αγγίξουμε εκεί που πρέπει» κατέληξε ο κ. Συλλούρης.

Από την πλευρά του ο κ. Ηροδότου δήλωσε ότι θεώρησε πως επρόκειτο για μια εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής και ήρθε προ εκπλήξεως. Είπε ότι μόλις ανέλαβε και δεν είχε καμία ενημέρωση. «Δεν γνωρίζω οτιδήποτε για τούτο, δεν μπορώ να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο για τούτο» συμπλήρωσε.

Είπε εξάλλου στον κ. Συλλούρη ότι αναγνωρίζει την ενασχόλησή του με τα θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα, και επανέλαβε ότι θα πρέπει να ξεκινήσει ένας νέος τρόπος συνεργασίας και διαλόγου της Κεντρικής Τράπεζας με τους θεσμούς και τις αρμόδιες αρχές «πάντα σεβόμενοι την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας» η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Η συνεργασία, ο διάλογος είναι απαραίτητα πράγματα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για αυτό εύχομαι και επιθυμώ να έχουμε τακτική επικοινωνία» για θέματα της οικονομίας, είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στο ενδιαφέρον της Βουλής και των βουλευτών για τα θέματα της ΚΤΚ και γενικότερα της οικονομίας.

«Σέβομαι αυτά που λέτε, σέβομαι τους θεσμούς αλλά αντιλαμβάνεστε ότι ήρθα προ εκπλήξεως» ανέφερε, ενώ κατέληξε, λέγοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα γνωρίζει τις ευθύνες της, ως μέρος του Ευρωσυστήματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.