POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

«Έλα να μου πλύνεις τα τζάμια» – O ρατσισμός βγάζει γλώσσαΌσο ρατσισμό και μίσος είχαν μέσα τους άφησαν να ξεχειλίσει δύο Κύπριες σε χώρο στάθμευσης στη Λάρνακα, με στόχο μια γυναίκα από τη Ρωσία. Η απίστευτης χυδαιότητας ρατσιστική επίθεση καταγράφηκε σε βίντεο που από χθες έχει κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οδήγησε την Αστυνομία σε διεξαγωγή έρευνας. Οι γυναίκες που πρωταγωνιστούν στη ρατσιστική επίθεση -μπροστά σε δύο ανήλικα παιδιά- εντοπίστηκαν και κλήθηκαν στο ΤΑΕ Λάρνακας για κατάθεση. Κατάθεση έδωσε και η Ρωσίδα Σβετλάνα Ζαΐτσεβα, η οποία ήταν ο στόχος της χυδαίας επίθεσης.

Από ευσυνειδησία

Η Σ. Ζαΐτσεβα έτυχε να αντιληφθεί σε χώρο στάθμευσης την πρόκληση ζημιάς σε όχημα, από το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι γυναίκες. Όταν αντιλήφθηκε ότι αυτές προσπάθησαν να φύγουν, για να μην αναλάβουν την ευθύνη της ζημιάς, επιχείρησε να τις σταματήσει, ενώ ταυτόχρονα τραβούσε βίντεο και έβγαζε φωτογραφίες από το χτυπημένο όχημα. Το αυτοκίνητο που είχε προκαλέσει τη ζημιά αναγκάστηκε να σταματήσει και κατέβηκαν τρεις γυναίκες και ένα παιδί. Όταν οι γυναίκες πληροφορήθηκαν ότι το αυτοκίνητο που είχαν χτυπήσει δεν ήταν της Ζαΐτσεβα, επιτέθηκαν εναντίον της.

Γλώσσα υπονόμου

Οι δύο από τις γυναίκες (αδελφές σύμφωνα με πληροφορίες) άρχισαν να βρίζουν τη Ζαΐτσεβα με εκφράσεις που δεν μπορούν καν να καταγραφούν σε ένα δημοσιογραφικό κείμενο. Οι βρισιές που εκστόμισαν στόχευαν κυρίως στην καταγωγή της Ζαΐτσεβα την οποία εξέλαβαν ως Ρουμάνα. Σε μια-δυο περιπτώσεις η μία γυναίκα την πλησίασε και της έδειξε τις γροθιές της, ενώ η άλλη ρωτούσε αν υπάρχουν κάμερες για να της ρίξει «πατσαρκιές». Επίσης η μία γυναίκα υποτιμητικά έφτυσε τη Ζαΐτσεβα και η άλλη απείλησε πως θα τηλεφωνήσει στον σύζυγό της για να έρθει να την…

My daddy

Αφού επιστράτευσαν όσες βρισιές διέθετε το χυδαίο λεξιλόγιό τους, η μία γυναίκα ακούγεται να λέει ότι ο πατέρας της είναι δικηγόρος και θα της κινήσει αγωγή, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι είναι εκπαιδευτικός. Όλα αυτά συνέβαιναν μπροστά στα μάτια των ανήλικων παιδιών. Μάλιστα ένα από αυτά φαίνεται να φτύνει τη Ζαΐτσεβα και να τη βρίζει, προφανώς ενθαρρυμένο από τη στάση της μητέρας του. Στη σκηνή εμφανίστηκε ο φρουρός του χώρου στάθμευσης και το επεισόδιο έληξε με την αποχώρηση της Ζαΐτσεβα.

Χυδαία δικαιολογία

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τη δημοσίευση του βίντεο, η οδηγός του αυτοκινήτου που απεικονίζεται να βρίζει χυδαία προσπάθησε να δικαιολογηθεί με ανάρτηση στο facebook, επιχειρώντας να σπιλώσει τη Σβετλάνα Ζαΐτσεβα. Υποστήριξε ότι εμφανίστηκε από το πουθενά και δήθεν ζήτησε 100 ευρώ για να μην πει τι είδε! Ισχυρίζεται επίσης ότι δεν προσπάθησε να φύγει και ότι σταμάτησε και μάλιστα τα βρήκε με τον ιδιοκτήτη του άλλου αυτοκινήτου… και έγιναν και φίλοι.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα δέκα λεπτά του βίντεο δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά σε λεφτά και δεν προκύπτει από πουθενά ότι η Ζαΐτσεβα ζήτησε χρήματα.

Στον χώρο στάθμευσης υπάρχουν κάμερες ασφαλείας και χθες αναμενόταν η Αστυνομία να παραλάβει τα βίντεο για εξέταση. Επίσης, εξετάζεται και το βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στο YouTube, ενώ έγιναν προσπάθειες αυτό να «κατεβεί».

Δεν έλειψαν και οι προσπάθειες μετατόπισης του θέματος σε δήθεν θέμα προσωπικών δεδομένων και ευθύνης της Ζαΐτσεβα, η οποία απλώς κατέγραψε διάφορα ποινικά αδικήματα. Όπως και αν έχουν τα πράγματα, όλες οι πτυχές του θέματος θα απασχολήσουν διάφορους φορείς και υπηρεσίες -πλην της Αστυνομίας- ώστε να ριχτεί φως και να ξεκαθαρίσει πλήρως η πρωτοφανής ρατσιστική επίθεση σε δημόσιο χώρο.

Ο νόμος προβλέπει φυλάκιση έως και 5 χρόνια

Η Σβετλάνα Ζαΐτσεβα μίλησε στον «Π» και εξήγησε τα γεγονότα. Τα όσα είπε συνάδουν πλήρως με τα όσα έχουν καταγραφεί στο δεκάλεπτο βίντεο το οποίο η ίδια ανέβασε στο YouTube. Όπως είπε, ένιωσε πως ήταν υποχρέωσή της να σταματήσει τις γυναίκες που χτύπησαν ένα αυτοκίνητο και επιχειρούσαν να φύγουν. Πρέπει να σημειωθεί ότι το αυτοκίνητο που υπέστη ζημιές ανήκει σε άτομο με ειδικές ανάγκες. Η Σβετλάνα Ζαΐτσεβα ζει στην Κύπρο τα τελευταία 20 χρόνια και χθες είχε μεταβεί από τη Λεμεσό στη Λάρνακα για να εξυπηρετήσει μια φίλη της. Στον χώρο στάθμευσης βρέθηκε τυχαία. Η ίδια είναι μητέρα τριών παιδιών, εκ των οποίων τα δύο είναι Κύπριοι υπήκοοι και το μεγαλύτερο, που το είχε αποκτήσει στη Ρωσία, μετά από δύο δεκαετίες δεν έχει αποκτήσει λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων ακόμα κυπριακή υπηκοότητα.

Τι λέει ο νόμος

Ο τροποποιητικός νόμος 94(I)/2016 (Ο περί της Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου) είναι σαφής ως προς τα ρατσιστικά αδικήματα. Αναφέρει στο άρθρο 3, παράγραφο 1: «Πρόσωπο το οποίο εκ προθέσεως είτε δημόσια είτε με δημόσια διάδοση υποκινεί βία ή μίσος που στρέφεται κατά ομάδας προσώπων ή μέλους ομάδας προσώπων που προσδιορίζεται βάσει της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, κατά τρόπο που διαταράσσει τη δημόσια τάξη ή που έχει απειλητικό, υβριστικό ή προσβλητικό χαρακτήρα, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε (5) χρόνια ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες ευρώ (10.000) ή και στις δύο αυτές ποινές». Όπως προκύπτει από το βίντεο, οι πρόνοιες του νόμου έχουν παραβιαστεί, και ενδεχομένως να υπάρχει και θέμα με την προστασία των ανήλικων από τη συμπεριφορά της μητέρας ενώπιόν τους. Είναι αξιοσημείωτο ότι χθες δεν υπήρξε καμία αντίδραση, ούτε από τον γεν. εισαγγελέα, ούτε από την επ. Διοικήσεως, ούτε από την επ. Προστασίας του Παιδιού, ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τα κόμματα πλην της ΕΔΕΚ, του ΑΚΕΛ και της Συμμαχίας Πολιτών.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.