Φόρμα αναζήτησης

Ο ΟΣΥΠΑ δεν οφείλει 8 αλλά 5 εκατ. ευρώ με βάση νέους υπολογισμούς

Είναι εφικτή εκτιμά η υπουργός Μεταφορών η εξεύρεση μίας οριστικής διευθέτησης με τις πέντε εταιρείες δημοσίων μεταφορών εντός Ιανουαρίου ώστε να κυλίσει ομαλά η κατάσταση μέχρι τη λήξη των συμβολαίων τον Ιούλιο του 2020. Ακόμα και με τη «Ζήνων» στην οποία πριν από μερικές μέρες είχαν παρουσιαστεί σύννεφα στις σχέσεις με τους υπεργολάβους που διεξάγουν τις μαθητικές διαδρομές. Επειδή δεν είχαν πληρωθεί αποφάσισαν να σηκώσουν χειρόφρενο με τη διαφορά να διευθετείται μετά από πυροσβεστική παρέμβαση της ηγεσίας του υπουργείου. Αυτό που αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες είναι να συμφωνηθεί το τελικό ποσό των υπερπληρωμών (βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ελέγχων των οικονομικών λογαριασμών των τελευταίων ετών των εταιρειών) και ο τρόπος με τον οποίο θα αποπληρώνονται από τις πέντε εταιρείες. «Λύνονται σιγά-σιγά με διαπραγματεύσεις τα προβλήματα», είπε στον «Π» η υπουργός Βασιλική Αναστασιάδου.

Καυτή πατάτα

Το μόνο καυτό ζήτημα που θεωρείται ότι μένει σε εκκρεμότητα είναι αυτό του ΟΣΥΠΑ. Ο λόγος για τον οποίο όπως μας εξήγησε η κ. Αναστασιάδου γίνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων είναι γιατί η εταιρεία πλήρωσε με την κρατική χορηγία η οποία της δόθηκε -με έγκριση του Υπουργικού και χωρίς να τη δικαιούται αφού κανονικά οι υπερπληρωμές της οδηγούσαν σε 100% αποκοπή της χορηγίας μέχρι τη λήξη του συμβολαίου- μόνο τον 13ο μισθό των εργαζομένων και δεν πλήρωσε τον μισθό του Δεκεμβρίου.

Έπεσαν οι υπερπληρωμές

Το ύψος των υπερπληρωμών πριν τον υπολογισμό του πραγματικού κόστους της υπηρεσίες του ΟΣΥΠΑ είχε υπολογιστεί στα 8 εκατ. ευρώ. Πηγές του «Π» αναφέρουν πως το ύψος του ποσού έχει μειωθεί με τους ελέγχους των πραγματικών στοιχείων στα 5 εκατ. ευρώ. Η κ. Αναστασιάδου μας επιβεβαίωσε ότι ο έλεγχος των λογαριασμών για τον ΟΣΥΠΑ έχει λήξει και πως έχει κληθεί η διοίκηση του οργανισμού σε διάλογο για να συμφωνηθεί πώς θα αποπληρωθούν αυτές οι υπερπληρωμές μέχρι τη λήξη του συμβολαίου. Μέχρι χθες δεν υπήρχε απάντηση από τον ΟΣΥΠΑ.

Προετοιμάζουν λύση ανάγκης για μαθητές

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τα μέτρα είναι οι γονείς και μαθητές των σχολείων που επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεχιζόμενη απεργία στον ΟΣΥΠΑ. Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Μεταφορών διαβεβαίωσε χθες τους εκπροσώπους της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων ότι αν δεν τερματιστεί η απεργία τότε από την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο θα θέσει σε εφαρμογή εναλλακτικό τρόπο μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία. Χθες, οι μαθητές του περιφερειακού Λυκείου Αγίου Χαραλάμπους Έμπας και της Τεχνικής σχολής Πάφου απείχαν για δύο ώρες από τα μαθήματα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη απεργία στον ΟΣΥΠΑ.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκος Νικηφόρου που παρευρέθηκε στην Πάφο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της κλιμάκωσης των μέτρων εάν δεν εξευρεθεί άμεση λύση. Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του μαθητικού συμβουλίου του Λυκείου Έμπας Ανδρέας Νικολάου αναφέρθηκε στις διδακτικές περιόδους που χάνονται εξαιτίας της απεργίας και δήλωσε πως αυτό που ζητούν είναι να τοποθετηθούν λεωφορεία που να μεταφέρουν τους μαθητές στα σχολεία. Εξάλλου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων του Λυκείου κάλεσε τους αρμόδιους να βρουν οριστική λύση . Πρόταση να εξαιρεθούν τα μαθητικά δρομολόγια υπέβαλε προς τον ΟΣΥΠΑ και τους οδηγούς των λεωφορείων η Ομοσπονδία Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, όμως η απάντηση είναι αρνητική καθώς δεν μπορούν να διαχωριστούν οι μαθητές των διαφόρων βαθμίδων ούτε και οι υπόλοιποι επιβάτες που μεταφέρονται με τα λεωφορεία.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ