Φόρμα αναζήτησης

Ο «μαραθώνιος» των βουλευτικών και η «παρέλαση» ονομάτων: Η πρώτη σπαζοκεφαλιά για τους 56

Λιγότερο από ένας χρόνος μας χωρίζει από την επόμενη σημαντική εκλογική αναμέτρηση. Τα πολιτικά κόμματα, σε μια ομολογουμένως πρωτόγνωρη συγκυρία λόγω πανδημίας, έχουν αρχίσει ήδη τις πρώτες ζυμώσεις και τη στοχοθέτηση ενόψει της δύσκολης συνέχειας. Το κομματικό πεδίο είναι ιδιαίτερα ρευστό, καθώς διακυβεύονται πολλά σε όλους τους πολιτικούς χώρους, με κάποιους να δίνουν μάχη για πολιτική επιβίωση και κάποιους άλλους να δίνουν μάχη για την είσοδο στα βουλευτικά έδρανα. Το δεδομένο σε αυτή τη μαραθώνια διαδικασία μέχρι τον Μάιο του 2021 είναι πως η προεκλογική περίοδος αυτή τη φορά θα τρέξει αλλιώς, λόγω των περιορισμών που επιτάσσει η προστασία από τον κορωνοϊό, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες.

Γρίφος στον ΔΗΣΥ

Κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές, στον ΔΗΣΥ παρουσιάζεται ο «πονοκέφαλος» του καταρτισμού του ψηφοδελτίου, μιας και το κυβερνών κόμμα απευθύνεται σε πολλά και διαφορετικά ακροατήρια ψηφοφόρων. Από τη λαϊκή παραδοσιακή συντηρητική Δεξιά μέχρι το φιλελεύθερο προφίλ που υπάρχει ως τάση και θέση στο κόμμα, υπάρχει αρκετό πεδίο που πρέπει να καλυφθεί. Το βασικό στοίχημα για τον Αβέρωφ Νεοφύτου είναι να κρατήσει ψηλά σε ποσοστά το κόμμα, αρκετά πάνω από το 30%, αλλά και να παραμείνει ο ΔΗΣΥ πρώτο κόμμα, πρωτίστως για να δικαιώσει τις πολιτικές της κυβέρνησης, αλλά και για να στηρίξει με σταθερότητα την κυβέρνηση στο μέλλον και να αποφύγει… περιπέτειες και αλλαγές στην ηγεσία. Από τη μια υπάρχει η ανάγκη επαναπατρισμού ψήφων από ΕΛΑΜ και Αλληλεγγύη και από την άλλη υπάρχει η ανάγκη να δοθεί έμφαση στο πιο φιλελεύθερο προφίλ. Η ισορροπία δύσκολη αλλά απαραίτητη.

Πρωτοκλασάτη πρωτεύουσα

Στη Λευκωσία συνωστίζονται σημαντικά στελέχη πρώτης γραμμής για το κόμμα, με πρώτο τον πρόεδρο Αβέρωφ Νεοφύτου. Πρώτη εκλογική αναμέτρηση για τον Χάρη Γεωργιάδη από τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος, ο οποίος καλείται να αποδείξει ότι διατηρεί δυναμική και απήχηση ανάμεσα στους πολίτες. Την εκλογή του επαναδιεκδικεί και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Δημητρίου. Στη μάχη ρίχνεται για μια ακόμα φορά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, όπως επίσης και οι Σάβια Ορφανίδου, Μιχάλης Σοφοκλέους και Ξένια Κωνσταντίνου. Από εκεί και πέρα, για μια θέση στο ψηφοδέλτιο και τη Βουλή, ακούγονται τα ονόματα των Χρίστου Πάλλη, Μάριου Πελεκάνου, Χρύσανθου Φάκα, Γιώργου Παναγιώτου (αν τελικά το επιθυμεί) και του Δήμου Γεωργιάδη. Δεδομένη και η συμπερίληψη ενός αριστίνδην υποψηφίου.

Στη Λεμεσό υπάρχει συνωστισμός υποψηφίων από νωρίς καθώς επαναδιεκδικούν οι Ευθύμιος Δίπλαρος, Ελένη Σταύρου και Ανδρέας Κυπριανού, ενώ ακούγονται τα ονόματα των Γιώργου Διογένους, Ηρακλή Αγαθοκλέους, Νίκου Σπύρου, Νίκου Σύκα, Κλεάνθη Καραμανίδη, Μαρίνας Χατζημανώλη και Μιχάλη Βασιλείου. Στην Πάφο ο Κώστας Κωνσταντίνου δεν επαναδιεκδικεί, γεγονός που σημαίνει πως η επαρχία από πλευράς ΔΗΣΥ θα έχει νέο βουλευτή. Σίγουρη θεωρείται η υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, ο οποίος μπαίνει στη μάχη με αξιώσεις καθώς είναι δημοτικός σύμβουλος ενώ στις προηγούμενες βουλευτικές είχε έρθει στη δεύτερη θέση. Ακούγονται επίσης τα ονόματα των Γιώργου Δημητριάδη, Χαράλαμπου Πάντζαρου, Λίνου Τσοκκά. Στην Αμμόχωστο, δεν επαναδιεκδικεί όπως όλα δείχνουν ο Γιώργος Γεωργίου, ενώ θα διεκδικήσει έδρα εκτός απροόπτου, ο υιός του, Νίκος Γεωργίου. Επαναδιεκδικούν οι Γιώργος Κάρουλλας, Ονούφριος Κουλλά, Κυριάκος Χατζηγιάννης, ενώ γίνονται προσπάθειες και για συμπερίληψη αριστίνδην υποψηφίου. Στην Κερύνεια επαναδιεκδικούν οι Μάριος Μαυρίδης και Μαριέλλα Αριστείδου. Στην επαρχία Λάρνακας επαναδιεκδικεί με αξιώσεις η Αννίτα Δημητρίου, ενώ δεν επαναδιεκδικεί ο Ζαχαρίας Ζαχαρίου. Ακούγονται τα ονόματα των Άννας Κοσμά, Μανώλη Θεολόγου, Μάκη Γεωργίου, Ανδρέα Τταουξή. Θετική εκτίμηση υπάρχει προς το πρόσωπο του Πρόδρομου Αλαμπρίτη, χωρίς ο ίδιος να έχει πάρει οποιεσδήποτε αποφάσεις. Άλλωστε, θετικό πρόσημο υπάρχει και στο πρόσωπο του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπρόσωπου Παναγιώτη Σεντώνα, ωστόσο το ενδεχόμενο υποψηφιότητας στην παρούσα φάση φαντάζει απομακρυσμένο.

ΑΚΕΛ: Πρώτα συνέδριο

Στο ΑΚΕΛ πρώτιστο μέλημα όλων σε επίπεδο δημόσιων τοποθετήσεων είναι το συνέδριο, που αναμένεται εντός Νοεμβρίου. Σε επίπεδο εκλογών, στόχος στο ΑΚΕΛ είναι να αυξηθούν τα ποσοστά, έτσι ώστε να φανεί στην κάλπη αν οι πολίτες επικροτούν τις θέσεις που εκφράζονται σε μια περίοδο διακυβέρνησης ΔΗΣΥ. Από την άλλη στόχος είναι να έρθουν κοντά οι χιλιάδες ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ, οι οποίοι στο παρελθόν είτε είχαν απομακρυνθεί και δεν πήγαιναν να ψηφίσουν, είτε είχαν επιλέξει για διάφορους λόγους να στηρίξουν άλλους σχηματισμούς. Η έμφαση, σε επίπεδο επιχειρημάτων, θα δοθεί στη διαφθορά, στο κοινωνικό κράτος, την ανάπτυξη, τη στήριξη των μικρομεσαίων και χαμηλών στρωμάτων της κοινωνίας, αλλά και στο Κυπριακό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε πως το κόμμα της Αριστεράς εισέρχεται στην ουσία μετά τις εκλογές σε μια μεταβατική περίοδο, όπου ενδεχομένως να υπάρξουν αλλαγές σε επίπεδο ηγεσίας, αλλά και συνεργασίες ενόψει των επικείμενων προεδρικών με στόχο την αλλαγή διακυβέρνησης του τόπου. Πέραν των κομματικών στελεχών που θα τεθούν στη μάχη των εκλογών, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε υποψήφιους από τη νέα γενιά, ενδυνάμωση της θέσης της γυναικείας παρουσίας στα ψηφοδέλτια αλλά και στα ηχηρά ονόματα από πλευράς Νέων Δυνάμεων, χωρίς να αποκλείονται ακόμα και εκπλήξεις.

Η πρώτη γραμμή

Πρώτος στο ψηφοδέλτιο ο γ.γ. του κόμματος Άντρος Κυπριανού, ενώ επαναδιεκδικεί ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Στέφανος Στεφάνου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιώργος Λουκαΐδης και οι βουλευτές Άριστος Δαμιανού και Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Στη μάχη ρίχνεται και ο επαρχιακός γραμματέας του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία Χρίστος Χριστοφίδης, ενώ ακούγεται και το όνομα του Χάρη Πολυκάρπου για μια θέση στο ψηφοδέλτιο. Στη Λευκωσία άλλωστε θα επιχειρηθεί να προστεθούν ονόματα Νέων Δυνάμεων με ενεργή εμπλοκή στα κοινά. Στη Λεμεσό είναι δεδομένη η επαναδιεκδίκηση βουλευτικής έδρας από τους Αντρέα Καυκαλιά, Γιώργο Γεωργίου και Κώστα Κώστα, ενώ ο Αδάμος Αδάμου δεν θα επαναδιεκδικήσει. Πάντα στο τραπέζι βρίσκεται το όνομα της Μαρίνας Νικολάου αλλά και της Αργεντούλας Ιωάννου, ενώ και ο Νεοκλής Συλικιώτης είναι πάντα στη διάθεση του κόμματος για να συνεισφέρει αν του ζητηθεί. Στη Λάρνακα οι Ανδρέας Πασιουρτίδης και Ευανθία Σάββα επαναδιεκδικούν θέση στη Βουλή, ενώ ακούγεται και το όνομα της Χρυστάλλας Αντωνίου. Στην Αμμόχωστο υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην επαναδιεκδικήσουν οι Χριστάκης Τζιοβάνης και Σκεύη Κουκουμά, ενώ επαναδιεκδικεί ο Νίκος Κέττηρος. Ακούγεται έντονα το όνομα του Γιώργου Κουκουμά ο οποίος ρίχθηκε με αξιώσεις στη μάχη των προηγούμενων ευρωεκλογών, ενώ επίσης ακούγεται και το όνομα του Χρύσανθου Ζαννέτου. Στην Πάφο δεν επαναδιεκδικεί ο Ανδρέας Φακοντής, ενώ ακούγεται το όνομα του Κώστα Δίπλαρου. Στην Κερύνεια υπάρχει το ενδεχόμενο να δούμε μάχη Ελένης Μαύρου και Χρίστου Χριστόφια για την εξασφάλιση μιας έδρας.

ΔΗΚΟ: Πολλές ισορροπίες

Στο ΔΗΚΟ το μεγαλύτερο στοίχημα αυτών των εκλογών είναι να διαμορφωθεί ένα ψηφοδέλτιο το οποίο από τη μια να δείχνει το όραμα της ηγεσίας για το μέλλον και από την άλλη να συγκρατεί τις δυνάμεις που έχουν τάσεις φυγής προς άλλους πολιτικούς χώρους. Στόχος είναι να διατηρηθεί η εικόνα ενός κόμματος-ρυθμιστή στην πολιτική ζωή του τόπου και σε επίπεδο ποσοστών να διατηρηθούν τουλάχιστον αυτά των προηγούμενων εκλογών. Επιδίωξη να εκπροσωπηθούν όλες οι τάσεις στα ψηφοδέλτια, εγχείρημα που δεν θα είναι καθόλου εύκολο για τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Με βασικό επιχείρημα την υπεράσπιση της μεσαίας τάξης και των δικαιωμάτων του απλού πολίτη, το ΔΗΚΟ και ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχουν ήδη αρχίσει τις διεργασίες για τον καταρτισμό των ψηφοδελτίων. Γίνονται βολιδοσκοπήσεις στελεχών έτσι ώστε να διαφανεί αν επιθυμούν να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια, όπως επίσης και ατόμων που στο παρελθόν είχαν ενδεχομένως απομακρυνθεί ή διαφοροποιήσει τη θέση τους λόγω διαφωνίας με την ηγεσία. Σημαντικό για το ΔΗΚΟ είναι επίσης να συγκρατηθούν οι απώλειες προς τη ΔΗΠΑ. Αναμένεται να συμπεριληφθούν άλλωστε άτομα που μέχρι τώρα στεγάζονταν σε άλλους πολιτικούς χώρους (Αλληλεγγύη ή Συμμαχία Πολιτών). Κλειδί θεωρείται επίσης η στάση ονομάτων όπως ο Μάρκος Κυπριανού και ο Χρίστος Πατσαλίδης. Ταυτόχρονα η περίοδος αυτή είναι περίοδος βολιδοσκόπησης για περαιτέρω συνεργασία με το ΑΚΕΛ γεγονός που περιπλέκει ακόμα περισσότερο το τοπίο σε επίπεδο θέσεων και ρητορικής.

Στη Λευκωσία το ψηφοδέλτιο ξεκινά με τον πρόεδρο του κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλο, ενώ επαναδιεκδικούν οι Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Μαρίνος Μουσιούττας. Στη μάχη των εκλογών ρίχνονται οι Χρύσης Παντελίδης, Αλέκος Τρυφωνίδης, Μιχάλης Δαμιανός, Ανδρέας Γεωργιάδης, ενώ ακούγεται και το όνομα του Μαρίνου Γιαλέλη. Στη Λεμεσό επαναδιεκδικεί ο Πανίκος Λεωνίδου, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία συζήτησης για το κατά πόσο θα επαναδιεκδικήσει ο Άγγελος Βότσης, ενώ βέβαιος είναι και ο Παύλος Μυλωνάς. Η Κατερίνα Χριστοφίδου ακούγεται ως επιλογή για το ψηφοδέλτιο, ωστόσο δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει. Από εκεί και πέρα συζήτηση γίνεται για τους Μάριο Ορφανό, Μύρια Πολυδώρου, Μαρία Συκοπετρίτου, ενώ στο πλάνο βρίσκονται και τα ονόματα των Νεόφυτου Χαραλαμπίδη (αν το επιθυμεί), Γιάννη Αρμεύτη, Ανδρέα Μιχαηλίδη και Μάριου Κουκλή, ωστόσο πολλά ονόματα θα ακουστούν μέχρι την τελική κατάληξη. Στην Αμμόχωστο επαναδιεκδικεί ο Ζαχαρίας Κουλίας, ενώ για το ψηφοδέλτιο υπάρχει συζήτηση για τους Χρίστο Σενέκη, Λοΐζο Λοΐζου, Νικολέτα Λαδά και Κωνσταντίνο Χρυσοδόντα. Στη Λάρνακα αναμένεται να επαναδιεκδικήσουν οι Χρίστος Ορφανίδης και Γιώργος Προκοπίου, ενώ στο φόντο υπάρχει το όνομα του Νικόλα Διομήδους. Στην Πάφο επαναδιεκδικεί ο Πάμπος Πιττοκοπίτης, ενώ διεκδικεί και ο Χρύσανθος Σαββίδης. Στην Κερύνεια υποψήφιος θα είναι ο Γιώργος Σολωμού, ενώ παίζει και το όνομα του Ανδρέα Νικηταρά ως επιλογή.

ΕΔΕΚ με Γιώργο Βαρνάβα

Ο στόχος για την ΕΔΕΚ είναι να κρατήσει ψηλά τα ποσοστά, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά και μετά την έντονη εσωτερική διαμάχη που ξέσπασε με τον Δημήτρη Παπαδάκη. Πλέον αυτό αποτελεί και προσωπικό στοίχημα για τον Μαρίνο Σιζόπουλο ο οποίος σαφώς θέλει να δείξει πως το κόμμα έχει γυρίσει σελίδα και μπορεί να εμπνεύσει ενόψει της συνέχειας. Επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας έχει τεθεί ο πρώην βουλευτής του κόμματος Γιώργος Βαρνάβα, ο οποίος ωστόσο βάσει των προνοιών του κόμματος δεν έχει δικαίωμα για διεκδίκηση έδρας λόγω περιορισμού στις θητείες. Από εκεί και πέρα γίνεται μια προσπάθεια να προσεγγιστούν προσωπικότητες εντός και εκτός ΕΔΕΚ, ακόμα και από άλλους πολιτικούς χώρους, έτσι ώστε να υπάρχει διευρυμένη συμμετοχή. Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται είναι αυτό της Νατάσας Ιωάννου αλλά και του Χρίστου Ιακώβου, ενώ δεδομένη θεωρείται η επαναδιεκδίκηση έδρας από τους Κωστή Ευσταθίου και Ηλία Μυριάνθους. Κρούση έγινε και σε στέλεχος άλλου κόμματος για την επαρχία Λάρνακας, αλλά και σε πρόσφατα παραιτηθέντα δημοτικό σύμβουλο κόμματος του Κέντρου.

Οικολόγοι χωρίς Περδίκη

Χωρίς τον επί τέσσερις θητείες βουλευτή και πρόεδρο του Κινήματος θα πορευθούν στις εκλογές του Μάη 2021 οι Οικολόγοι, καθώς ο Γιώργος Περδίκης δεν επαναδιεκδικεί. Θεωρείται δεδομένο πως θα επαναδιεκδικήσει ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ενώ δεδομένη θεωρείται και η υποψηφιότητα της Έφης Ξάνθου. Από εκεί και πέρα το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών θα δώσει έμφαση στη νέα γενιά αλλά και σε άτομα που συνεισφέρουν έμπρακτα από διάφορα πόστα της κοινωνίας των πολιτών.

Αλληλεγγύη-Συμμαχία Πολιτών

Ερωτηματικό πλανάται γύρω από το τι θα γίνει τελικά με τα Κινήματα της Αλληλεγγύης και της Συμμαχίας Πολιτών καθώς προ ημερών είχαν επιχειρήσει να συνεργαστούν, κάτι που δεν κατέληξε μέχρι στιγμής σε θετικό πρόσημο. Παραμένει ανοικτό και για τα δύο κόμματα το με ποιον τρόπο θα επιλέξουν να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών. Αν δηλαδή αυτό θα γίνει με αυτόνομη κάθοδο, με συνεργασία μεταξύ τους ή με κάποιο άλλο κόμμα. Πάντως ήδη ο Μιχάλης Γιωργάλλας από πλευράς Αλληλεγγύης έχει δεχθεί προτάσεις από αρκετά κόμματα για να ενταχθεί στα δικά τους ψηφοδέλτια. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τον Ανδρέα Αποστόλου της Συμμαχίας Πολιτών. Στο κόμμα του Γιώργου Λιλλήκα υπάρχει μεν προβληματισμός ωστόσο η άποψη που επικρατεί εντός κινήματος είναι πως θέσεις υπάρχουν και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, άρα υπάρχει και λόγος να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών στις εκλογές. Μόλις αποφασιστεί το τι θα πράξουν ενδεχομένως να είναι πιο ξεκάθαρη και η εικόνα σε επίπεδο προσώπων.

Παρόν και το ΕΛΑΜ

Το κόμμα του Χρίστου Χρίστου θα διεκδικήσει και πάλι τη συμμετοχή του στα έδρανα της Βουλής, με τις προσπάθειες να επικεντρώνονται όπως πάντα σε τοπικό επίπεδο, ειδικά σε κοινότητες και περιοχές όπου το ΕΛΑΜ έχει κάποια δύναμη. Θεωρείται δεδομένο πως οι Χρίστος Χρίστου, Γεάδης Γεάδη και Λίνος Παπαγιάννης θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για το κόμμα, χωρίς να αποκλείονται και εκπλήξεις.

Δίνει τη μάχη η ΔΗΠΑ

Στη μάχη για την είσοδο στη Βουλή ρίχνεται η ΔΗΠΑ, η οποία ευελπιστεί να εξασφαλίσει όσες περισσότερες έδρες μπορεί στην πρώτη παρουσία της σε βουλευτικές εκλογές. Εντός φθινοπώρου το κόμμα θα έχει συνέδριο με στόχο να καθοριστούν προγραμματικές θέσεις και ιδεολογική κατεύθυνση για τις μελλοντικές προτάσεις που θα προωθηθούν. Ο Μάριος Καρογιάν κάνει σημαντικές παρασκηνιακές κινήσεις χωρίς ιδιαίτερο θόρυβο, σε μια προσπάθεια να καταρτίσει ένα πολυσυλλεκτικό σε επίπεδο προσωπικοτήτων ψηφοδέλτιο. Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται για τη συμμετοχή σε ψηφοδέλτιο είναι οι Μάρκος Τράγκολας, Γιάννος Λακκοτρύπης, Αντιγόνη Παπαδοπούλου, Νέστορας Νέστορος, Γιώργος Χατζηγιάννης, Δημήτρης Σούγλης, Θέα Νικολάου, Μάριος Ελευθερίου, Μάριος Πρωτοπαπάς, ενώ το τοπίο ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.