Φόρμα αναζήτησης

Ο κορωνοϊός κρίνει το μέλλον της «κυβέρνησης» Τατάρ

Η «κυβέρνηση» Ερσίν Τατάρ βρίσκεται πλέον με την πλάτη στον τοίχο σε σχέση με την οικονομική κατάσταση στα κατεχόμενα, γεγονός που μπορεί κανείς πολύ εύκολα να συμπεράνει κάποιος αν αναλογιστεί απλά πως για να μπορέσει ο Τατάρ να αντεπεξέλθει στις πληρωμές μισθών για τους «δημόσιους υπαλλήλους», εν μέσω κορωνοϊού, χρειάστηκε να προχωρήσει σε αποκοπές μισθών που αγγίζουν ακόμα και το 25% για περίοδο τριών μηνών. Ήδη η πίεση που δέχεται η «κυβέρνηση» Τατάρ-Όζερσαϊ μετά το οικονομικό πακέτο στήριξης που έχει εξαγγείλει στα μέσα της εβδομάδας είναι πολύ μεγάλη, τόσο από κόμματα, όσο και από συντεχνίες και εργαζόμενους.

Το πακέτο στήριξης

Στις 25 Μαρτίου ανακοινώθηκε από τον Ερσίν Τατάρ το οικονομικό πακέτο αντιμετώπισης του κορωνοϊού στα κατεχόμενα, το οποίο έχει βάθος τριμήνου και αποτελείται από 33 σημεία. Το πακέτο περιλαμβάνει από τη μια μέτρα αποκοπών και λιτότητας και από την άλλη κάποιες διευκολύνσεις και παροχές σε εργαζόμενους και εργοδότες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, μέσα από το πακέτο αυτό, η «κυβέρνηση» έθεσε ως στόχο την εξοικονόμηση 214 εκατομμυρίων ευρώ στην οικονομία. Ο Ερσίν Τατάρ χαρακτήρισε τα μέτρα ως αναπόφευκτα καθώς, όπως είπε, τα έσοδα του κράτους αναμένεται να μειωθούν δραματικά το επόμενο διάστημα και κάλεσε όλους να είναι έτοιμοι να κάνουν θυσίες. Τα βασικά στοιχεία του είναι:

 

 • Χαμηλότερος μισθός στη «δημόσια υπηρεσία» είναι οι 5.000 τουρκικές λίρες(714 ευρώ περίπου). Ανώτατος μισθός για τη «δημόσια υπηρεσία» τα 1.215 ευρώ.
 • Αποκοπή μισθού ύψους 16% για τρεις μήνες στους εργαζόμενους στον «δημόσιο τομέα», οι οποίοι αμείβονται μεταξύ 714 και 857 ευρώ.
 • Αποκοπή μισθού ύψους 25% για τρεις μήνες στους εργαζόμενους στον «δημόσιο τομέα» οι οποίοι αμείβονται μεταξύ 858 και 1.215 ευρώ.
 • Υψηλοί αξιωματούχοι, «υπουργοί», «βουλευτές» και ο «πρωθυπουργός θα έχουν μείωση της τάξης του 56% για τρεις μήνες στις απολαβές τους.
 • Ανά περίπτωση, κόβονται ή μειώνονται οι πληρωμές για υπερωρίες και άλλα «κρατικά» έξοδα.
 • Οι εισφορές του «κράτους» σε «δήμους» και πολιτικά κόμματα μειώνονται κατά 25%, με τον όρο ότι θα πληρωθεί το ποσοστό αυτό σε μεταγενέστερο στάδιο.
 • Καμιά διαφοροποίηση δεν θα επέλθει στους μισθούς όσων παρείχαν υπηρεσίες για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης (βλ. ιατρούς, νοσηλευτές, «αστυνομία», «πυροσβεστική» κ.ά.)
 • Παγοποίηση της αναπροσαρμογής στη βάση του πληθωρισμού για όλους τους υπαλλήλους για το επόμενο τρίμηνο τουλάχιστον.
 • Αύξηση στη «φορολογία» για τσιγάρα και αλκοολούχα ποτά.
 • Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα λάβουν για τον Απρίλη και τον Μάη ποσό 214 ευρώ (για κάθε μήνα) ως συμπληρωματικό επίδομα.
 • Προνοούνται εκπτώσεις της τάξης του 10-15% σε όσους πληρώσουν εγκαίρως τους λογαριασμούς ρεύματος.
 • Δικαίωμα στις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τις εργασίες τους λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό να αναβάλουν την πληρωμή ενοικίου μέχρι τον Ιούνιο, με τη δέσμευση ότι θα πληρώσουν τα ενοίκια σε δόσεις εντός έξι μηνών.
 • Αύξηση, σε συνεργασία με τις τράπεζες, του ποσού ανάληψης για πιστωτικές κάρτες κατά 25%, ενώ θα υπάρχει και παράταση ενός μήνα για την εξόφληση των ποσών στις πιστωτικές κάρτες που έχουν να κάνουν με τρόφιμα, καύσιμα ή υγεία.
 • Το «κράτος» αναλαμβάνει για τρεις μήνες τους τόκους των δανείων που χρωστάνε στις τράπεζες κάποιες επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού.
 • Παρατάσεις μερικών ημερών δόθηκαν στις επιχειρήσεις για «πληρωμή κοινωνικών ασφαλίσεων και άλλων οφειλών».
 • 35 εμπορεύματα πρώτης ανάγκης μπήκαν στη λίστα των ελεγχόμενων για αποφυγή αισχροκέρδειας.

 

Οι αντιδράσεις

Κόμματα της αντιπολίτευσης, συντεχνίες εργαζομένων, εργαζόμενοι, εργοδότες, οικονομολόγοι και νομικοί κύκλοι διαφωνούν κάθετα με το πακέτο που εξήγγειλε η «κυβέρνηση» και το χαρακτηρίζουν απαράδεκτο, λάθος, ελλιπές, ρατσιστικό, ή ακόμα και καταστροφικό. Βασικά σημεία που προκαλούν τις αντιδράσεις είναι οι αποκοπές στους μισθούς των «δημοσίων υπαλλήλων», αλλά και η πενιχρή στήριξη στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, όπως και η παγοποίηση των συνεισφορών. Η συντεχνία των δασκάλων στα κατεχόμενα έχει προειδοποιήσει ήδη για λήψη μέτρων αν δεν εισακουστούν οι εισηγήσεις της για το πακέτο στήριξης. Οι οικονομολόγοι στα κατεχόμενα ισχυρίζονται πως με τις κινήσεις της η «κυβέρνηση» έχει υποβαθμίσει την αγοραστική ικανότητα των ανθρώπων, γεγονός που θα έχει αντίκτυπο στην οικονομία το επόμενο διάστημα. Κατά των μέτρων τάσσεται και το πρώτο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα με ηγέτη τον Τουφάν Ερχιουρμάν. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του κόμματος, το πακέτο στερείται δικαιοσύνης και είναι απαράδεκτο, ενώ χαρακτηρίζουν ρατσιστικό το γεγονός πως δεν υπάρχει καμιά απολύτως πρόνοια στήριξης των περίπου 15.000 εργαζομένων στα κατεχόμενα από τρίτες χώρες, οι οποίοι αφήνονται στην ουσία στο έλεος της μοίρας τους.

Στο στόχαστρο

Μπορεί οι «εκλογές» στα κατεχόμενα να έχουν αναβληθεί για τις 11 Οκτωβρίου 2020, ωστόσο το τεστ αντοχής της «κυβέρνησης» τους επόμενους μήνες αποτελεί ορόσημο για την επόμενη μέρα στην τ/κ πλευρά. Με δεδομένο ότι η βοήθεια της Τουρκίας προς τα κατεχόμενα σε πρώτη φάση θα είναι μόλις 72 εκατομμύρια τουρκικές λίρες, ενώ το ποσό που εκκρεμεί με βάσει το οικονομικό πρωτόκολλο αγγίζει τα 400 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (κανείς δεν ξέρει εάν και πότε θα δοθεί), αντιλαμβάνεται κανείς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην οικονομία το ψευδοκράτος υπό την καθοδήγηση του Τατάρ. Άλλωστε, το ποσό που χρειάζεται μόνο για τις πληρωμές των μισθών στον «δημόσιο τομέα» αγγίζει τα 500 εκατομμύρια τουρκικές λίρες, σύμφωνα με πηγές στην τ/κ πλευρά. Ο τουρισμός θα έχει μείωση πέραν του 70%, ενώ και η ανώτατη εκπαίδευση θα αντιμετωπίσει προβλήματα τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στην τ/κ πλευρά. Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά τις αποκοπές από μισθούς του «δημοσίου», τις ελλείψεις σε τομείς της υγείας και τις αντιδράσεις φορέων και οργανώσεων από όλα τα στρώματα της κοινωνίας, πηγάζει αβίαστα το συμπέρασμα πως ο δρόμος της «κυβέρνησης» Τατάρ-Όζερσαϊ δεν είναι ευκολοδιάβατος, όπως ούτε και οι υποψηφιότητες των δύο ενόψει «προεδρικών εκλογών» Οκτωβρίου. Αν δεν καταφέρει να βγάλει κάποιον άσο από το μανίκι ο Ταταρ ή κάποιον λαγό από το καπέλο του, όπως για παράδειγμα η άμεση αναχαίτιση του κορωνοϊού, τότε τα δεδομένα από εκεί που φαίνονταν να βαίνουν υπέρ του, δεν αποκλείεται να γυρίσουν ακόμα και εναντίον του το επόμενο διάστημα. Πόσω μάλλον αν ο Ακιντζί συνεχίσει να διατηρεί το προφίλ του συνενωτικού στοιχείου στην τ/κ κοινότητα, μακριά από καυτές πατάτες σε επίπεδο θεματολογίας. Σε κάθε περίπτωση, οι ισορροπίες φαίνεται να αλλάζουν, με την κοινωνία να ενώνει δυνάμεις σε ζητήματα καθημερινότητας και επιβίωσης, στοιχεία τα οποία αναμένεται να διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο στον δημόσιο διάλογο τους επόμενους μήνες.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.