POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Χρυσά διαβατήρια: Ο καλός πελάτης κ. Tommy ChenΟ πρόεδρος του ΔΗΚΟ κ. Νικόλας Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Σίγμα την περασμένη Δευτέρα ρωτήθηκε κατά πόσον «το δικό του γραφείο συνεργάστηκε με τον Χριστάκη Τζιοβάνη». Απάντησε ως εξής: «Σε σχέση με τη λάσπη για τον όμιλο Τζιοβάνη, όπως έχω πληροφορηθεί εκ των υστέρων, ναι το συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο (δηλαδή το Τάσσος Παπαδόπουλος ΔΕΠΕ) ήταν δικηγόροι επενδυτών που ενδιαφέρονταν να επενδύσουν στον όμιλο Τζιοβάνη και τελικά δεν επένδυσαν. Πού είναι το μεμπτό;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προκύπτουν διάφορα θέματα από τη δήλωση αυτή του κ. Παπαδόπουλου. Πρώτον, κάνει λόγο για λάσπη αλλά στην ουσία επιβεβαιώνει το δημοσίευμα του «Πολίτη» ότι υπήρξε συνεργασία με τον όμιλο Τζιοβάνη, χωρίς βέβαια να υπάρχει εδώ κάτι μεμπτό. Το μεμπτό είναι ότι ο κ. Παπαδόπουλος λέει ψέματα. Ότι δηλαδή ενδιαφέρονταν οι Κινέζοι να επενδύσουν, αλλά τελικά δεν επένδυσαν!

Όχι μόνο επένδυσαν αλλά ένας από τους πελάτες του δικηγορικού αναδεικνύεται και σε πραγματικό επενδυτικό αστέρι, το οποίο διαπρέπει σήμερα ενώπιον των κινεζικών δικαστηρίων και συγκεκριμένα του Guangzhou Intermediate People’s Court της επαρχίας Guangdong. Πρόκειται για τον κ. Zhitang Chen, ο οποίος στην Κύπρο κυκλοφορούσε με το όνομα Tommy Chen.

Επενδύσεις

Το Δικηγορικό Γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος ΔΕΠΕ ενέγραψε στις 8 Ιουλίου 2016 την εταιρεία JimChang Cyprus Developing Co. Ltd. Μέτοχοι της εταιρείας αυτής είναι η JimChang Global Corporation Group Ltd που ελέγχει το 75% των μετοχών της και η εταιρεία Giovani Ventures Ltd η οποία ελέγχει το υπόλοιπο 25%. Γραμματειακή υποστήριξη στην JimChang Cyprus Developing Co Ltd προσέφερε η TPLAW Secretariat Ltd, η οποία επίσης στεγάζεται στο Δικηγορικό Τάσσος Παπαδόπουλος και η οποία προσέφερε τις υπηρεσίες της από τις 8 Ιουλίου 2016 έως και τις 15 Οκτωβρίου 2018.

Η εταιρεία έχει την έδρα της στη Σωτήρα Αμμοχώστου, Αγίας Θέκλας 1, και ως διευθυντές το 2016 εμφανίζονταν οι ακόλουθοι: 1. Xiaoqian Zeng 2. Zhitang Chen 3. Αναστάσιος Παπαπαύλου 4. Ελένη Μιχαήλ.

Στις 22 Μαΐου 2020 οι διευθυντές πλην της κυρίας Xiaoqian Zheng αντικαταστάθηκαν. Ανέλαβαν οι Chi Fai Lo, Assistant Secretary, Jun Cheng, Director, Mehmet Ertan Ahmed, Director, Tieqing Tan, Director, Xiaoqian Zheng, Director, Αντώνης Αντωνίου, Secretary, Χριστάκης Τζιοβάνης, Director.

Στις 20 Φεβρουαρίου 2018 οι εταιρείες που ενέγραψε το δικηγορικό Τάσσος Παπαδόπουλος ΔΕΠΕ ανακοίνωσαν την εξαγγελία του Sun City Hotel, ενός ξενοδοχείου 5 αστέρων επένδυσης 50 εκατ. ευρώ στην περιοχή Αγίας Θέκλας, στην Αγία Νάπα, ακριβώς δίπλα από τη μαρίνα της περιοχής. Επρόκειτο για ξενοδοχείο 250 δωματίων, με επιπλέον 31 πολυτελή διαμερίσματα και δέκα επαύλεις. Η επένδυση είχε ως στόχο να φτάσει τα 100 εκατομμύρια προσελκύοντας Κινέζους τουρίστες αλλά και επενδυτές. Το ξενοδοχείο έμεινε ημιτελές, αφού προέκυψαν διαφορές μεταξύ των μετόχων. Οι εργασίες του έργου έχουν παγώσει από τα μέσα του 2019 ενώ έχουν προκύψει και πολεοδομικά και περιβαλλοντικά θέματα για παράνομη κατασκευή δύο ορόφων και επεμβάσεις σε ζώνη Νατούρα.

Ο μυστήριος κ. Zhitang Chen

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο μεγάλος επενδυτής στην εταιρεία JimChang Cyprus Developing Co. Ltd, που είναι η JimChang Global Corporation Group Ltd με ποσοστό 75%, συνεργάστηκε απευθείας με το δικηγορικό Τάσσος Παπαδόπουλος ΔΕΠΕ. Άνθρωποι-κλειδιά στην επένδυση ήταν δύο συγγενικά μεταξύ τους πρόσωπα τα οποία ήρθαν στην Κύπρο και ανέλαβαν διευθυντικές θέσεις. Πρόκειται για τον κ. Zhitang Chen και την κυρία Xiaoqian Zeng, οι οποίοι είναι κάτοχοι κυπριακών διαβατηρίων και οι οποίοι στην Κύπρο για σκοπούς ευκολίας προφοράς των ονόματός τους παρουσιάζονταν ως Tommy Chen και Vicky Zeng. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τα δύο αυτά άτομα συνεισέφεραν στο πρότζεκτ του Sun City γύρω στα 10 εκατ. ευρώ, χωρίς βέβαια να γνωρίζουμε αν έγινε κάποιος σοβαρός έλεγχος από πού προήλθαν τα χρήματα αυτά.

Με την εγκατάστασή τους στην Κύπρο οι δύο Κινεζοκύπριοι επιχειρηματίες προχώρησαν και σε νέες επενδυτικές εξαγγελίες. Μιλώντας κατά την τελετή εγκαινίων του γραφείου του ομίλου JimChang Global Corporation Group στο Παραλίμνι, ο CEO του ομίλου Tommy Chen αποκάλυψε ότι στο προσεχές μέλλον θα επεκταθούν οι επενδύσεις της εταιρείας με τη δημιουργία των Sun City 2, Sun City Mall και supermarkets.

Την ίδια περίοδο το Δικηγορικό Γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος ενέγραψε στις 11 Νοεμβρίου 2016 στο όνομα του Tommy Chen αρκετές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και τις Zhitang Bigbang Fund Limited και Zhitang Bigbang Company Limited. Σε καμία από τις εταιρείες αυτές βεβαίως δεν είχε αναλάβει ρόλο διαχειριστή. Άλλες εταιρείες στις οποίες εμφανίζεται ως διευθυντής στην Κύπρο ο κ. Tommy Chen είναι οι ακόλουθες: Laveine Co. Limited, Kaiyuan Global Asset Co. Limited, JimChang Giovani Holdings Limited, JimChang Brand Management Co. Limited, JG Education Consultant Co. Limited, Giovani Masterfix Limited, Ateneo Holding Co. Limited.

Ο πελάτης του Δικηγορικού Γραφείου Τάσσος Παπαδόπουλος ΔΕΠΕ στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου πέρα από διευθυντής σε αλυσίδα εταιρειών που ενέγραψε το δικηγορικό γραφείο άρχισε να κάνει μεγάλη αίσθηση για τα ποσά που ξόδευε από κοινού με την κ. Vicky Zeng. Αγόραζαν για παράδειγμα υπερπολυτελή αυτοκίνητα τα οποία αντικαθιστούσαν μετά από μερικούς μήνες, ξόδευαν τεράστια ποσά σε δεξιώσεις ενώ αρκετοί θυμούνται και την πανάκριβη αγορά ενός επίχρυσου τραπεζιού το οποίο ωστόσο στη συνέχεια ήθελαν να αντικαταστήσουν γιατί είχε ένα γδάρσιμο.

Εξαφανίστηκε

Ο Tommy Chen όλως αιφνιδίως στις 3 Ιουλίου 2020 εξαφανίστηκε από διευθυντής ενώ παρουσιαζόταν ως το πρώτο βιολί της εταιρείας. Την ίδια στιγμή οι μετοχές της JimChang Global Corporation Group Ltd που ανήκουν στην εταιρεία Flourishing Global Holding Group Ltd στα British Virgins Islands άλλαξαν χέρια, κίνηση που προκάλεσε υποψίες και υποχρέωσε τη ΜΟΚΑΣ να προχωρήσει σε διερεύνηση ύστερα από την υποβολή σχετικών καταγγελιών.

Ο κ. Tommy Chen εξαφανίστηκε από την Κύπρο αρκετά πριν αντικατασταθεί και επισήμως από διευθυντής της εταιρείας JimChang Global Corporation Group Ltd, την οποία όπως έχει ήδη λεχθεί ενέγραψε στην Κύπρο το Δικηγορικό Γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος ΔΕΠΕ. Η απομάκρυνσή του έγινε προφανώς με απόφαση της μητέρας εταιρείας Flourishing Global Holding Group Ltd στα British Virgins Islands. Έκτοτε ο κ. Tommy Chen δεν απαντά ούτε σε emails ούτε σε τηλέφωνα συνεργατών και δικηγόρων του.

Τον κυνηγούν στην Κίνα

Στο πλαίσιο έρευνας του «Πολίτη» στην Κίνα μέσω της Qcc.com διαπιστώνεται ότι ο κ. Zhitang Chen, άλλως Tommy Chen, εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης επτά εταιρειών. Πρόκειται για τις εταιρείες: 1. Guangdong Shuangjue Marketing, 2. Guangzhou JinCheng Huanqiu Investment Management, 3. Beijing Jujing Information Consulting, 4. XiaoZhongshan International Culture Media, 5. Guangzhou JinCheng Huanqiu Overseas Consulting, 6. Guangzhou Xinying Information Technology, 7. Guangzhou Materials Auction House.

Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώνεται ότι και στις 7 εταιρείες με βάση αποφάσεις του κινεζικού δικαστηρίου (Guangzhou Intermediate People’s Court της επαρχίας Guangdong) έχει επιβληθεί πάγωμα περιουσιακών στοιχείων. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες μας, από πρώην συνεργάτες του στην Κύπρο ο κ. Tommy Chen αντιμετωπίζει στην Κίνα σειρά κατηγοριών ενώπιον δικαστηρίου για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και για στήσιμο παράνομων εταιρειών τύπου πυραμίδα.

Άλλαξαν και δικηγορικό

Οι νέοι διευθυντές της JimChang Global Corporation Group Ltd οι κύριοι Chi Fai Lo, Jun Cheng, Mehmet Ertan Ahmed και Tieqing Tan με επιμονή και του κ. Χριστάκη Τζιοβάνη, ο οποίος δεν επεδίωξε ποτέ συνεργασία με το Δικηγορικό Γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος ΔΕΠΕ, αλλά σύμφωνα με νομικούς κύκλους αναγκάστηκε να συνεργαστεί εξαιτίας της επιμονής του κ. Tommy Chen, αποφάσισαν την αλλαγή δικηγορικού γραφείου το 2018. Συγκεκριμένα, μέρος των εργασιών κατανεμήθηκαν σε ένα λογιστικό γραφείο και σε δυο άλλα δικηγορικά γραφεία στη Λευκωσία και τη Λάρνακα. Το Δικηγορικό Γραφείο Κούσιος και Κορφιώτης, το οποίο ανέλαβε τη νομική εκπροσώπηση αρχικά της JimChang Global Corporation Group Ltd και στη συνέχεια του ανατέθηκε μόνο η JimChang Cyprus Developing Co. Ltd που έχει την ευθύνη ανέγερσης του ξενοδοχείου Sun City, κατήγγειλε στη ΜΟΚΑΣ την αλλαγή των μετόχων της θυγατρικής εταιρείας Flourishing Global Holding Group Ltd με έδρα τα British Virgins Islands ως ύποπτη. Η έρευνα της ΜΟΚΑΣ δεν κατέδειξε κάτι μεμπτό.

Εν κατακλείδι

Ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος είναι πολιτικός. Είναι πρόεδρος του ΔΗΚΟ από τον Δεκέμβριο του 2013. Από το 2006 είναι βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας, εκλελεγμένος με το ΔΗΚΟ. Ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος εργάστηκε ως δικηγόρος και μέτοχος στο οικογενειακό του Δικηγορικό Γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος, το οποίο υπήρξε νομικός σύμβουλος της Λαϊκής. Η οποία Λαϊκή σε συνεργασία με διάφορες εταιρείες που ενέγραψε το Δικηγορικό Γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος διοχέτευαν τα δισεκατομμύρια του Μιλόσεβιτς για να σπάσουν το εμπάργκο κατά της Σερβίας. Το δικηγορικό γραφείο συνεργάστηκε με τον πάλαι ποτέ Συνεργατισμό και βεβαίως έλαβε μέρος στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα εκδίδοντας διαβατήρια από το 2013 και μετά. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος και το ΔΗΚΟ υπήρξαν συγκυβέρνηση το 2013, με το κόμμα του να ψηφίζει όλα τα σχέδια πολιτογράφησης χωρίς να βρίσκει κάτι ιδιαίτερα μεμπτό. Στην πραγματικότητα ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος ξεκίνησε να μιλά με ένταση για διαφθορά από το περασμένο καλοκαίρι, μετά τη μαζική αποχώρηση βουλευτών και στελεχών από το κόμμα του, θεωρώντας ότι πίσω από την κίνηση αυτή βρίσκεται το Προεδρικό το οποίο ήθελε να ενισχύσει το κόμμα του Μάριου Καρογιάν. Με λίγα λόγια, στη χώρα μας αν υπάρχει διαφθορά, όπως υποστηρίζει ο κ. Παπαδόπουλος, το ερώτημα είναι ποιο μερίδιο διαφθοράς του αναλογεί. Ο ρόλος του τιμητή της διαφθοράς σίγουρα δεν του πάει!

 

 

Ο Νικόλας, το δικηγορικό και οι σχέσεις του με τον Τζιοβάνη

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.