POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Ο ιός της ανοησίας έκλεισε οδοφράγματα (pics)Φωτογραφίες: Χρίστος Θεοδωρίδης

Αντί της συνεννόησης και της συνεργασίας με την τουρκοκυπριακή πλευρά (και την UNFICYP) -στο πλαίσιο της δικοινοτικής επιτροπής για την υγεία- για πιο αποτελεσματικούς ελέγχους στα οδοφράγματα σε σχέση με την αντιμετώπιση ενδεχόμενης εξάπλωσης του κορωνοϊού, όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί μεταξύ των δύο ηγετών, Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, στις 3 Φεβρουαρίου, η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση προχώρησε χθες σε μονομερή αναστολή λειτουργίας τεσσάρων οδοφραγμάτων για τουλάχιστον επτά μέρες.

Την ίδια όμως στιγμή, η αυριανή καρναβαλίστικη παρέλαση στη Λεμεσό, η οποία αναμένεται να συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες (ακόμα και Τουρκοκύπριους), μεταξύ τους και μεγάλο ποσοστό αλλοδαπών προερχόμενων και από χώρες όπου υπάρχει ενεργή επιδημία κορωνοϊού, θα πραγματοποιηθεί κανονικά, όπως και άλλες καρναβαλίστικες εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις. Όπως πληροφορείται ο «Π», εισήγηση που τέθηκε ενώπιον της χθεσινής συνεδρίας του Υπουργικού, για ακύρωση της παρέλασης, απορρίφθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε μεν κάποιες επιφυλάξεις για το κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων, αντιλαμβανόμενος ίσως τις πολιτικές προεκτάσεις του μέτρου, αλλά τελικά συναίνεσε, χαροποιώντας όσους εργολαβικά διεκδικούσαν (για πολιτικούς λόγους και με χίλιες αφορμές) το κλείσιμο των οδοφραγμάτων.

 

Μόνο προβλήματα
Το μέτρο της αναστολής λειτουργίας τεσσάρων οδοφραγμάτων είναι περιορισμένης έως ανύπαρκτης αποτελεσματικότητας, καθώς έστω από τα τρία οδοφράγματα που θα παραμείνουν ανοικτά (Αγίου Δομετίου, Λήδρα Πάλας και Πύργου) μπορεί κάλλιστα να διέλθει πρόσωπο που, ενώ δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα, δυνατόν να είναι φορέας του ιού εν αγνοία του. Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν έχει πείσει ότι είναι τεχνικά αδύνατη η ενίσχυση των ελέγχων στα οδοφράγματα, χωρίς την καταφυγή στο κλείσιμο τεσσάρων εξ αυτών.

 

Η απόφαση αυτή, πλην της εξόφθαλμης αδυναμίας της να αποτρέψει πραγματικά τη διάδοση του ιού, σε περίπτωση που όντως υπάρξει κρούσμα είτε στις ελεύθερες περιοχές είτε στις κατεχόμενες, και πέραν των πολιτικών προεκτάσεων που έχει, καθώς αντιμετωπίζει τα σημεία διέλευσης ως σκληρά σύνορα, θα προκαλέσει τις ακόλουθες συνέπειες:

-Θα προκαλέσει προσκόμματα στις χιλιάδες άτομα που διέρχονται καθημερινά πεζοί από το οδόφραγμα της οδού Λήδρας. Προκαλεί απορία και προβληματισμό για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης γιατί επιλέχθηκε να κλείσει το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, που αποδεδειγμένα εξυπηρετεί χιλιάδες Κύπριους και αλλοδαπούς και διατηρείται ανοικτό το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας (επίσης για πεζούς) που χρησιμοποιείται σε περιορισμένο βαθμό.

-Θα ταλαιπωρήσει χιλιάδες Κύπριους (και των δύο κοινοτήτων) που μετακινούνται μέσω των οδοφραγμάτων για επαγγελματικούς λόγους. Το κλείσιμο των οδοφραγμάτων της Λεύκας, του Αστρομερίτη και της Δερύνειας θα υποχρεώσει μεγάλο αριθμό πολιτών να διανύει μεγαλύτερες αποστάσεις και να σπαταλά περισσότερο χρόνο για το πλησιέστερο ανοικτό οδόφραγμα. Επιπλέον, είναι βέβαιο ότι θα προκαλούνται πολύ μεγαλύτερες καθυστερήσεις στα ανοικτά οδοφράγματα, τόσο λόγω της αυξημένης τροχαίας κίνησης όσο και λόγω των ελέγχων που διατείνονται ότι θα πραγματοποιούν οι αρχές.

«Άλλα συμφωνήσαμε»
«Σωστό είναι να λαμβάνονται μέτρα από κοινού, εάν χρειαστεί, μέσω της δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για θέματα υγείας. Με μονομερή βήματα δεν πρέπει να δημιουργείται πανικός, ανέφερε ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, τον οποίο ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την απόφαση αναστολής λειτουργίας σημείων διέλευσης. Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Τ/Κ ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τηλεφώνησε δεύτερη φορά χθες στον κ. Ακιντζί για να του μεταφέρει την εν λόγω απόφαση του Υπουργικού.

Τουρκοκυπριακές πηγές δήλωσαν στον «Π» ότι με την απόφασή της η κυβέρνηση αγνόησε την κοινή απόφαση για συνεννόηση μεταξύ των δύο κοινοτήτων για τον κορωνοϊό, μέσω της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Υγείας. Κατ’ ακρίβεια «δεν τα έλαβε καν υπ’ όψιν». Υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει λογική, από τεχνικής άποψης, σε σχέση με την επιλογή των οδοφραγμάτων που έκλεισαν και φοβούνται πως πρόκειται για απόφαση με παρενέργειες σε άλλα -πολιτικά- θέματα. Οι ίδιες πηγές αναφέρονται και στη Δικοινοτική Επιτροπή Υγείας η οποία δεν ενημερώθηκε γι’ αυτήν την απόφαση, ούτε ζητήθηκαν οι απόψεις της.
Στη Δικοινοτική Επιτροπή για την Υγεία, η οποία έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στο θέμα του κορωνοϊού, παραπέμπει και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, υπενθυμίζοντας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη συνεδρία της 3ης Φεβρουαρίου, όπου σημειώθηκε «ομοφωνία στο ότι χρειάζεται η λήψη μέτρων όχι στα σημεία διέλευσης αλλά στα σημεία εισόδου στη χώρα».

Τη συνεδρία της Δικοινοτικής Επιτροπής για την Υγεία, στις 3 Φεβρουαρίου, «δείχνει» και η UNFICYP, η οποία καλεί τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τη στενή τους συνεργασία για αντιμετώπιση κάθε πιθανής, έκτακτης κατάστασης για τη δημόσια υγεία. Εμμέσως πλην σαφώς η UNFICYP στέλνει το μήνυμα ότι η απόφαση της κυβέρνησης λήφθηκε βεβιασμένα και μονομερώς. Η κυβέρνηση απάντησε διά του Κυριάκου Κούσιου, σύμφωνα με τον οποίο «η απόφαση για προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων συνδέεται αποκλειστικά και μόνο με τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται για αντιμετώπιση του κορωνοϊού».

 

 

Δεν πείθει η κυβέρνηση για τις 7 μέρες

Εύλογα ερωτήματα εγείρονται για τον χρόνο που θα παραμείνουν κλειστά τα τέσσερα οδοφράγματα. Η κυβέρνηση επίσημα ανακοίνωσε πως το κλείσιμο των οδοφραγμάτων θα είναι προσωρινό και θα κρατήσει 7 μέρες, αλλά δηλώνει πως «η κατάσταση με τον κορωνοϊό θα αξιολογείται καθημερινά και αναλόγως θα λαμβάνονται αποφάσεις».

Ωστόσο, μοιάζει βέβαιο ότι το κλείσιμο των οδοφραγμάτων θα παραταθεί για μεγάλο διάστημα, καθώς η απειλή του κορωνοϊού θα διατηρηθεί ζωντανή για μήνες.

Νοουμένου ότι η απόφαση για κλείσιμο οδοφραγμάτων λήφθηκε χωρίς καν να υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα στα κατεχόμενα ή τις ελεύθερες περιοχές και λαμβανομένης υπόψη της θέσης του υπουργού Υγείας ότι «το θέμα δεν είναι αν θα παρουσιαστεί κρούσμα αλλά το πότε», θεωρείται δεδομένο ότι σε 7 μέρες η κυβέρνηση απλώς θα διαπιστώσει ότι ο κίνδυνος επιδημίας παραμένει αναλλοίωτος ή ακόμα χειρότερα δυνατόν να επιδεινωθεί σε περίπτωση εντοπισμού προσώπου προσβεβλημένου από τον ιό και θα ανακοινώσει παράταση της αναστολής λειτουργίας των τεσσάρων οδοφραγμάτων και παράταση της ταλαιπωρίας του κόσμου, με τον ιό όμως να είναι πλέον εντός των πυλών και να διαδίδεται με ταχύτητα, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι το μέτρο που ανακοινώθηκε χθες είναι αναποτελεσματικό.

Ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου σε δηλώσεις του μετά το Υπουργικό Συμβούλιο είπε πως η απόφαση λήφθηκε με στόχο τον αποτελεσματικό έλεγχο. Διευκρίνισε πάντως ότι η κατάσταση θα αξιολογείται επί καθημερινής βάσης και πως το μέτρο δύναται να αλλάξει. Στο εύλογο ερώτημα «γιατί θα επιτρέπεται η διέλευση μόνο από τα οδοφράγματα Αγίου Δομετίου, Λήδρα Πάλας, Πύργου» ο υπουργός απάντησε πως «γεωγραφικά εξυπηρετούν τον σκοπό τους». Σημειώνεται ότι η διέλευση από και προς τις ελεύθερες περιοχές θα συνεχίσει να γίνεται κανονικά από τα οδοφράγματα σε Στροβίλια και Πέργαμο, όπου σε συνεργασία με τις Βρετανικές Βάσεις θα διεξάγονται αυξημένοι έλεγχοι. Προφανώς οι Βάσεις θεωρούν, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, αχρείαστο το κλείσιμο οδοφραγμάτων.

Οι έλεγχοι
Στα οδοφράγματα που βρίσκονται από σήμερα σε λειτουργία έχει στηθεί μηχανισμός για αποτελεσματικούς ελέγχους. Πλην του ότι θα ενισχυθούν με πρόσθετο αριθμό αστυνομικών, εκεί θα βρίσκονται και νοσηλευτές (ήδη το υπουργείο προχωρεί σε αγορά υπηρεσιών). Οι έλεγχοι θα γίνονται όπως και στα αεροδρόμια και τα λιμάνια. Θα πρέπει δηλαδή να συμπληρώνεται το ειδικό ερωτηματολόγιο (περιλαμβάνει ερωτήσεις που αφορούν επιδημιολογικά κριτήρια, συμπτώματα, προσωπικά στοιχεία και στοιχεία επικοινωνίας), ενώ άτομα που έχουν ταξιδέψει στις χώρες υψηλού κινδύνου (Κίνα, Ιράν, Ιαπωνία, Κορέα, Β. Ιταλία και Χονγκ Κονγκ) θα αξιολογούνται από τον νοσηλευτή. Ωστόσο, φορείς του ιού μπορεί να είναι και άτομα χωρίς κανένα σύμπτωμα.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.