POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Ο γρίφος της ανασύνταξης για το ΔΗΚΟΑπό σήμερα στο Δημοκρατικό Κόμμα γυρίζουν σελίδα καθώς η εκλογική αναμέτρηση στον Δήμο Αγλαντζιάς σηματοδότησε το τέλος μιας ομολογουμένως δύσκολης εβδομάδας, η οποία δεν έκλεισε με θετικό πρόσημο, καθώς ο Κώστας Κόρτας που υποστηρίχθηκε από ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ δεν εξελέγη στη θέση του δημάρχου. Βασικός στόχος είναι να πορευτεί το ΔΗΚΟ με αποφασιστικότητα στα επόμενα βήματα. Πηγές εντός του κόμματος αναφέρουν πως είναι καθοριστικής σημασίας το να μην χάσει το ρυθμιστικό του ρόλο το ΔΗΚΟ, σε επίπεδο Κοινοβουλίου. Παρά το γεγονός πως έχασε τρεις βουλευτές, η προσπάθεια είναι να αφήσει το στίγμα του στις κινήσεις εντός Βουλής μέχρι και τις βουλευτικές του Μάη 2021.

Ήδη, όπως πληροφορούμαστε, τα ψηφοδέλτια του κόμματος ενόψει βουλευτικών είναι σε ένα μεγάλο ποσοστό έτοιμα, ωστόσο υπάρχουν ακόμα κάποια κενά, τα οποία θα πληρωθούν από μικρό αριθμό στελεχών της νέας γενιάς του κόμματος, κάποιες μετεγγραφές που δεν αποκλείεται να δουν το φως της δημοσιότητας τις επόμενες μέρες, όπως επίσης και άτομα από το δημοσιογραφικό και τον αθλητικό χώρο.

Συνέδριο και επόμενα βήματα

Στην τελευταία συνεδρία του Εκτελεστικού του ΔΗΚΟ, ακούστηκε εισήγηση για υλοποίηση συνεδρίου μέσα στο φθινόπωρο, με το Εκτελεστικό για την ώρα να κρίνει πως δεν είναι η στιγμή για να ανακοινωθεί κάτι τέτοιο. Ωστόσο, δεν αποκλείεται μια τέτοια κίνηση, έτσι ώστε να δοθεί η απαραίτητη ώθηση, αλλά και στήριξη στην ηγεσία του κόμματος από τα μέλη και τα στελέχη ενόψει εκλογών. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν αποκλείεται να υπάρξει επαναβεβαίωση της στήριξης του ΔΗΚΟ σε μια λύση ΔΔΟ, σε μια κίνηση που θα δώσει σαφές μήνυμα και στο ΑΚΕΛ, για τις προθέσεις του ΔΗΚΟ, ενόψει μιας ενδεχόμενης συνεργασίας. Συνομιλώντας με στελέχη του ΔΗΚΟ, όχι της πρώτης γραμμής, διαφαίνονται τρεις τάσεις: η πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός πως η αποχώρηση των πέντε έχει συσπειρώσει αρκετά στελέχη να εργαστούν ακόμα πιο έντονα για τις θέσεις του κόμματος, η δεύτερη έχει να κάνει με άτομα που ενδεχομένως το επόμενο διάστημα να διαχωρίσουν τη θέση τους, ενώ η τρίτη έχει να κάνει με την πεποίθηση κάποιων στελεχών πως θα πρέπει το κόμμα να ανοίξει τα αφτιά του προς άτομα που θέλουν να ασκήσουν καλόπιστη κριτική και να στηρίξουν το κόμμα. Πρόκειται για άτομα του ΔΗΚΟ που έχουν αποστασιοποιηθεί το τελευταίο διάστημα (λόγω των προστριβών εντός του κόμματος), ωστόσο δεν έχουν πρόθεση να αφήσουν το ΔΗΚΟ. Άτομα που στο παρελθόν εξέφρασαν ήπιες και γεφυρωτικές θέσεις, σε διάφορες πτυχές της πολιτικής που προωθούσε το ΔΗΚΟ (και σε επίπεδο ρητορικής). Η ηγεσία του κόμματος φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το κομμάτι ενόψει της συνέχειας.

Διαφοροποίηση και μεταρρυθμίσεις

Οι μεταρρυθμίσεις που έρχονται εντός φθινοπώρου στη Βουλή αποτελούν σημαντικό σταθμό για το ΔΗΚΟ. Οι τρεις αποχωρήσαντες βουλευτές, ήδη στην τελευταία ολομέλεια πριν το κλείσιμο της Βουλής για το καλοκαίρι διαφοροποίησαν τη στάση τους από το ΔΗΚΟ. Παράλληλα όμως έφυγαν από το ΔΗΚΟ κατηγορώντας τον Νικόλα Παπαδόπουλο πως υποστήριξε στο παρελθόν πολιτικές που δεν ευνοούσαν τους απλούς πολίτες. Μένει λοιπόν να αποδείξουν με την ψήφο τους πώς οι ίδιοι θα στηρίξουν τη θέση αυτή, έμπρακτα πλέον ως ανεξάρτητοι στη Βουλή.

Αν ευσταθούν τα όσα λέγονται και γράφονται για κοινοβουλευτική συνεργασία ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ, σε κάποια ζητήματα, τότε τα δύο κόμματα θα πρέπει να δουν πώς θα διαχειριστούν με θετικό πρόσημο το ότι, στο σύνολο πλέον, το άθροισμα των βουλευτών τους είναι 23 και όχι 26. Το ΔΗΚΟ δεν είναι διατεθειμένο να χάσει την εικόνα του ρυθμιστή, όπως είπαμε, γεγονός που σημαίνει πως είτε θα πρέπει να συνεργαστεί σε μεταρρυθμίσεις με τον ΔΗΣΥ, είτε να εμβολιάσει εποικοδομητικά τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, είτε να διαμορφώσει πλειοψηφικές συνεργασίες με τα υπόλοιπα κόμματα.

Ορόσημο οι βουλευτικές

Τη δεδομένη περίοδο παραμένουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Πριν αναφερθούμε σε αυτά, θα πρέπει να τονίσουμε πως είναι κομβικής σημασίας το ποιοι και πόσοι θα απαρτίζουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ. Αν θα πρόκειται για άτομα με πιο προοδευτική προσέγγιση και πιο ήπιες τάσεις ή αν θα πρόκειται για άτομα της λεγόμενης σκληρής γραμμής. Πάντως ο κεντρώος χώρος αναμένεται να γνωρίσει ιδιαίτερες και σημαντικές διαφοροποιήσεις εντός των επόμενων 9 μηνών, με ένα ποσοστό γύρω στο 30-35% να είναι ρευστό, ενόψει των εκλογών (από όλα τα κόμματα).

Όσον αφορά τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα για την ώρα, αυτά συνοψίζονται στο ότι κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πόσα από τα υφιστάμενα κοινοβουλευτικά κόμματα θα βρίσκονται εντός Βουλής τον Μάη του 2021. Κανείς, επίσης, δεν μπορεί να προκαθορίσει ποια κόμματα, που δεν είναι σήμερα εντός Βουλής, θα βρεθούν στη Βουλή μετά τις βουλευτικές του 2021. Δεν υπάρχει επίσης κανένας που να μπορεί σήμερα να προβλέψει ποιο θα είναι το ποσοστό που θα εξασφαλίσει το ΔΗΚΟ, αλλά και το ΑΚΕΛ στις επερχόμενες εκλογές. Όλα αυτά τα λέμε για να καταδείξουμε πως για τη συνέχεια, το πιο σημαντικό ορόσημο είναι οι βουλευτικές εκλογές του Μάη. Οι συσχετισμοί δυνάμεων που θα προκύψουν εντός Βουλής είναι αυτοί που θα καταδείξουν και τις συνεργασίες που θα δούμε να δρομολογούνται, τόσο για την ανάδειξη του προέδρου της Βουλής, όσο και για τις δημοτικές εκλογές του 2021 (αλλά και στο βάθος προεδρικών εκλογών).

Η ανοιχτή διαμάχη ΔΗΚΟ-κυβέρνησης (και ΔΗΣΥ) είναι ενδεικτική της τάσης που επικρατεί εντός ΔΗΚΟ, πως το Προεδρικό ρίχνει τις γέφυρες οποιασδήποτε ενδεχόμενης συνεργασίας στο μέλλον. Προεδρικό και Πινδάρου, φυσικά, υποστηρίζουν πως δεν έχουν καμιά ανάμειξη με τις εξελίξεις εντός ΔΗΚΟ. Η στάση του ΔΗΚΟ απέναντι στην κυβέρνηση δίνει ξεκάθαρο μήνυμα στο ΑΚΕΛ πως η πόρτα της συνεργασίας είναι ανοικτή. Άλλωστε, είναι κοινή θέση των δύο κομμάτων πως θα πρέπει, τόσο ο ΔΗΣΥ όσο ο Νίκος Αναστασιάδης, να φύγουν από την κυβέρνηση το 2023.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.