POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

«Ο Ελληνοκύπριος αστυνομικός που έσωσε τη ζωή ενός οδηγού φορτηγού» της Σεβγκιούλ Ουλουντάγκ 

 

Ένας από τους αναγνώστες μου, ένας Τουρκοκύπριος από την Πάφο μου διηγήθηκε την ακόλουθη ιστορία:

*** Το περιστατικό συνέβη σε ένα μεικτό χωριό στην Πάφο το 1959. Θα μιλήσω για έναν από τους συγχωριανούς μας. Ήταν παντρεμένος και είχε δύο παιδιά. Ήταν 23 χρονών. Η γυναίκα του ήταν έγκυος στο τρίτο παιδί. Ο πατέρας του χωριανού μας είχε πεθάνει αρκετά νωρίς και είχε μεγαλώσει ορφανός. Αυτός και ο αδελφός του είχαν πάει τσιράκια σε έναν ράφτη στο χωριό τους -ο ράφτης Γιάννης- ένας Ελληνοκύπριος από το χωριό μας. Ο αδελφός του χωριανού μας είχε μάθει το επάγγελμα και είχε γίνει ράφτης, αλλά ο χωριανός μας δεν συνέχισε μετά τη μαθητεία του με τον ράφτη.

*** Την περίοδο της ΕΟΚΑ και της ΤΜΤ ήταν αρκετά γνωστό ποιοι ανήκαν στην ΤΜΤ στο χωριό. Εκείνο τον καιρό, δηλαδή γύρω στο 1959, πολύ λίγα άτομα είχαν φορτηγό ή αυτοκίνητο. Όμως αυτός ο χωριανός στον οποίο αναφέρομαι, είχε αυτοκίνητο και επίσης είχε άδεια οδηγήσεως για το φορτηγό.

*** Οι τουρκοκυπριακές αρχές του χωριού (τώρα κανένας τους δεν είναι ζωντανός) συνήθιζαν να λένε στους Τουρκοκύπριους του χωριού μου στην Πάφο «Θα σταματήσετε να μιλάτε με τους Ελληνοκύπριους, θα σταματήσετε να μιλάτε ελληνικά», αλλά αυτοί, οι ίδιοι, συνέχιζαν να μιλούν με τους Ελληνοκύπριους!

Για παράδειγμα, ήταν ένας βοσκός στο χωριό μας και του είχαν πει να μην μιλά με τους Ελληνοκύπριους στα χωράφια. Τι να έκανε; Να μην μιλά στον Ελληνοκύπριο βοσκό στα χωράφια με τον οποίο ήταν μαζί κάθε μέρα; Μετά από αυτή τη «διαταγή» από τις αρχές της ΤΜΤ στο χωριό, μια μέρα, όταν ο Τουρκοκύπριος βοσκός πήγε με το κοπάδι του στα χωράφια, είδε τον Ελληνοκύπριο βοσκό φίλο του να τον πλησιάζει. Άρχισε να του φωνάζει «Μην έρθεις κοντά! Μην έρθεις! Απαγορεύεται να σου μιλήσω!» και ο Ελληνοκύπριος βοσκός του απαντά φωνάζοντας «Μα η πλευρά μας δεν μου έχει πει τίποτα!». Και ο Τουρκοκύπριος βοσκός λέει «Όμως μην έρθεις, επειδή η δική μας πλευρά λέει ότι δεν πρέπει να μιλούμε!».

*** Αυτό ήταν όλο. Τον είδαν να «μιλά» στον Ελληνοκύπριο βοσκό και τον ξυλοκόπησαν άγρια. Ο βοσκός τους έλεγε «Προσπαθούσα να του πω να μην έρθει κοντά μου, δεν με ρώτησε τίποτε, δεν του είπα τίποτα» αλλά δεν τον άκουγαν και συνέχιζαν να τον χτυπούν!

*** Γινόταν πανηγύρι στο χωριό και οι τουρκοκυπριακές αρχές του χωριού «απαγόρευαν» στους χωριανούς να πάνε στο πανηγύρι. Όμως κάποιοι από τις τουρκοκυπριακές αρχές που είχαν Ελληνοκύπριους γείτονες, τους έλεγαν τι χρειαζόντουσαν από το πανηγύρι και οι Ελληνοκύπριοι πήγαιναν και έπαιρναν για αυτούς μήλα, αχλάδια, παστέλι, σιουσιούκκο, τσαμαρέλα, οτιδήποτε χρειαζόντουσαν. Ενώ έλεγαν στους απλούς χωρικούς «Να μην πάτε στο πανηγύρι, να μην ψωνίζετε από τους Ελληνοκύπριους, να μην μιλάτε στα ελληνικά», αυτοί οι ίδιοι κανόνιζαν να παίρνουν ό,τι χρειαζόντουσαν από το πανηγύρι! Και τα παιδιά τους τα έβλεπαν στο χωριό να τρώνε μήλα, έτσι κάποιοι Τουρκοκύπριοι χωρικοί τους έλεγαν «Μας είπατε να μην πάμε αλλά εσείς πήρατε μήλα από το πανηγύρι! Είδαμε τα παιδιά σας να τρώνε μήλα στους δρόμους!» και οι χωριανοί δεν τους άκουγαν και πήγαιναν στο πανηγύρι και έπαιρναν ό,τι ήθελαν. Αυτό το περιστατικό στο πανηγύρι έγινε αργότερα, τη δεκαετία του ’60. Αυτό που θα σου πω τώρα συνέβη το 1959.

*** Ένας από τους αρχηγούς της ΤΜΤ στο χωριό μας ήταν βοσκός και είχε μεγάλο κοπάδι. Είχε πουλήσει κρυφά μερικά από τα πρόβατά του σε έναν Ελληνοκύπριο στο χωράφι. Δεν ξέρουμε πού τον συνάντησε, αλλά συνάντησε κρυφά αυτόν τον Ελληνοκύπριο και του πούλησε μερικά από τα πρόβατά του. Και είπε στον Ελληνοκύπριο «Πήγαινε, θα σου στείλω τα πρόβατα απόψε».

*** Υπάρχει μόνο ένα φορτηγό στο χωριό. Και το φορτηγό αυτό ανήκει στον … και ο βοσκός που πούλησε τα πρόβατά του έρχεται και λέει «Θα πάρεις τα πρόβατά μου και θα τα πας απόψε στο χωριό».

*** Φυσικά αυτός δεν είχε την πολυτέλεια να πει «όχι» στον άντρα της ΤΜΤ στο χωριό! Όμως έρχεται η γυναίκα του. Έβαλαν σανό για να μην γλιστρήσουν τα πρόβατα. Και φόρτωσαν 20-30 αρνιά στο φορτηγό. Και η γυναίκα του ιδιοκτήτη του φορτηγού έρχεται και ξαπλώνει μπροστά στο φορτηγό, στον δρόμο. Λέει Δεν υπάρχει περίπτωση, ο σύζυγός μου δεν θα πάει πουθενά. Έχουμε πέντε παιδιά. Τι θα γίνει αν οι Ελληνοκύπριοι σκοτώσουν τον σύζυγό μου; Δεν μπορεί να πάει και δεν θα πάει!».

*** Έτσι ακούσαμε φωνές και κραυγές. Το δεύτερο άτομο που έχει άδεια οδηγήσεως φορτηγού είναι ο 23χρονος χωριανός με τα δύο παιδιά για τον οποίο σου είπα και η γυναίκα του ήταν έγκυος στο τρίτο παιδί. Δεν υπήρχε άλλος στο χωριό με άδεια οδηγήσεως για το φορτηγό. Του είπαν «Θα πας».

Παίρνει λοιπόν το φορτηγό του άντρα που δεν πήγε και όταν σκοτεινιάζει λίγο, ξεκινά για να πάει στο άλλο χωριό.

*** Στην επιστροφή, η Αστυνομία του κάνει σήμα με ένα φανάρι για να σταματήσει. Και υπήρχε επίσης και ένα λαντρόβερ όπως επίσης και κάποιοι άντρες της ΕΟΚΑ ντυμένοι με στρατιωτικά ρούχα. Ο αστυνομικός ήθελε να δει την άδειά του και όταν η Αστυνομία είδε την άδειά του του είπε «Βρε! Είσαι Τούρκος, ε! Τι κάνεις εδώ τέτοια ώρα; Πού πήρες τα όπλα και επιστρέφεις;». Και άνοιξαν την πόρτα του φορτηγού και τον έριξαν στο έδαφος.

*** Τον ρώτησαν αν ξέρει το άτομο που λέγεται … και απάντησε θετικά. Του είπαν πως είναι από την ΤΜΤ, εκείνος είπε πως δεν ξέρει για την οργάνωση και ο αστυνομικός του είπε για τους αριθμούς εγγραφής του αυτοκινήτου του και πως ανήκει στην ΤΜΤ.

*** Κάποιοι που βρίσκονταν εκεί λένε «Βρε, αυτός δεν είναι ο άντρας που γυρεύουμε» αλλά ένας άλλος λέει «Εντάξει, δεν είναι ο άντρας που γυρεύουμε αλλά είναι Τούρκος, ας τον πυροβολήσουμε να τον σκοτώσουμε και να τελειώνουμε!».

*** Αργότερα ο χωριανός μας όταν μας λέει για το περιστατικό αυτό, είπε τα ακόλουθα: «Άρχισα να σκέφτομαι ολόκληρή μου τη ζωή. Ντρέπομαι που το λέω αυτό, αλλά εξαιτίας του φόβου, ούρησα πάνω μου».

*** «Καθώς η Αστυνομία και οι άντρες της ΕΟΚΑ συζητούσαν μεταξύ τους αν θα με σκότωναν ή όχι, έρχεται ένα άλλο λαντρόβερ και σταματά και κατεβαίνουν άλλοι αστυνομικοί. Ένας από αυτούς είχε αστέρια στις επωμίδες του και του είπαν πως ψάχνουν ένα συγκεκριμένο άτομο και όταν τον είδε του είπε πως δεν είναι αυτός».

*** Αυτός με τα αστέρια ρώτησε τον χωριανό μας «Δεν είσαι ο γιος του …; Ξέχασα το όνομά σου, πώς σε λένε;» και ο χωριανός μας του είπε το όνομά του. Ο αστυνομικός με τα αστέρια στις επωμίδες του πήρε την άδεια οδηγήσεως και τη μελέτησε. «Βρε!» είπε στον χωριανό μας «δεν με αναγνώρισες; Με λένε Αντρέα. Ήμουν αστυνομικός στο χωριό σου. Και τόσο εσύ όσο και ο αδελφός σου ήσασταν μαθητευόμενοι του Γιάννη του ράφτη. Κάποτε μου σιδέρωνες τις στολές μου ρε μικρέ Μαύρε!».

*** Ο Αντρέας ο αστυνομικός είπε στον χωριανό μας: «Μην φοβάσαι. Πήγαινε στο φορτηγό σου και ακολούθησέ με, θα πάω μπροστά σου μέχρι τον κύριο δρόμο. Μετά θα πάρεις τον δρόμο σου. Όμως υπάρχει ένα περίπτερο στον δρόμο προς το χωριό σου, στον κύριο δρόμο. Σταμάτα εκεί και περίμενε λίγο αφού απόψε υπάρχουν πολλοί αστυνομικοί έξω στους δρόμους».

*** Ήξερα εκείνο το περίπτερο, το είχε μια γυναίκα που λεγόταν Αγγελική ή κάτι παρόμοιο. Ο Αντρέας ο αστυνομικός στρίβει προς τη Λεμεσό στον κύριο δρόμο και ο χωριανός μας προς την Πάφο και του κορνάρει. Ο χωρικός μας λέει μετά «Αν δεν είχε έρθει ο Αντρέας και δεν με είχε αναγνωρίσει, θα με είχαν σκοτώσει. Δεν μπορώ να σου πω τι είδους αίσθημα είναι αυτό».

*** Τελικά φτάνει στο περίπτερο και κάθεται και βλέπει πολλά άτομα που γνωρίζει. «Έλα, πιες έναν καφέ, πιες ένα τσάι. Τι συμβαίνει και είσαι στους δρόμους τέτοια ώρα τη νύχτα; Οι δρόμοι είναι πολύ επικίνδυνοι. Απόψε σκότωσαν έναν Ελληνοκύπριο, τώρα σίγουρα θα σκοτώσουν έναν Τουρκοκύπριο σε αντίποινα» λέει ένας από τους φίλους του εκεί. «Πριν από λίγο κάποιοι άντρες της ΕΟΚΑ πήγαν να ελέγξουν τους δρόμους, για να πιάσουν έναν Τουρκοκύπριο και ίσως να τον σκοτώσουν. Περίμενε μέχρι να επιστρέψουν και μετά πας».

*** Δυστυχώς όλοι οι κανόνες και οι απαγορεύσεις εφαρμόστηκαν για τους απλούς ανθρώπους – οι κυβερνώσες ελίτ ποτέ δεν ακολούθησαν αυτούς τους κανόνες. Είδαμε πολλά παραδείγματα. Ενώ απαγόρευσαν τις αγορές από τους Ελληνοκύπριους, οι κυβερνώσες ελίτ έπαιρναν τούρτες γενεθλίων για τις κόρες τους από ελληνοκυπριακά ζαχαροπλαστεία και συνέχισαν οι ίδιοι να συνεργάζονται. Ενώ απαγόρευαν τις διελεύσεις ή τη συνεργασία, αυτοί συνεργάζονταν, οι κυβερνώσες ελίτ της τουρκοκυπριακής και της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Ήταν σαν παράσταση του «Καραγκιόζη». Και ακόμα προσπαθούν να παίξουν το ίδιο παιγνίδι.

*** Το άλλο μάθημα που μπορούμε να αντλήσουμε από αυτό είναι ότι το να ζούμε μαζί σώζει επίσης ζωές αφού έχεις έναν γείτονα ή έναν γνωστό που μπορεί να σώσει τη ζωή σου κάτω από σκληρές συνθήκες. Πάντοτε ήταν έτσι. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ανθρώπων που έσωσαν ο ένας τη ζωή του άλλου, αλλά και αυτά είναι κρυμμένα και θέμα ταμπού για να μιλούμε για αυτά. Ελπίζω να μπορείς να συνεχίσεις να γράφεις για αυτά τα περιστατικά όπου άνθρωποι έσωσαν τη ζωή ο ένας του άλλου.

Ευχαριστώ τον αναγνώστη μου, που μοιράστηκε την ιστορία αυτή μαζί μας.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.