Φόρμα αναζήτησης

Δεν εκφεύγω, λέει ο γενικός ελεγκτής – Επιμένει με δήλωση Προδρόμου η κυβέρνηση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρ. Προδρόμου, με γραπτή δήλωσή του επανέλαβε τα όσα είπε στη συνέντευξή του στον «Π» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφορικά με τη συνταγματική εκτροπή του γενικού ελεγκτή, αλλά και ευρύτερα για τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων του. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης περιορίστηκε σε ένα tweet που παρέπεμπε στο άρθρο 139 του Συντάγματος, εκφράζοντας σεβασμό και διαφωνία με τις θέσεις του Προέδρου. Τον ρόλο συνηγόρου του γενικού ελεγκτή ανέλαβε ο Κώστας Κληρίδης, ο οποίος προέβη και σε μία πρωτοφανή «διάψευση» ερώτησης, επειδή αυτή υποβλήθηκε από τον «Π».

Έχει ξεφύγει

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, με γραπτή δήλωσή του χθες απάντησε στο ΔΗΚΟ και τους Οικολόγους, που επέκριναν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον ισχυρισμό ότι παρεμβαίνει στις εξουσίες του γεν. ελεγκτή. Ο κ. Προδρόμου με τη δήλωσή του ουσιαστικά επανέλαβε τα όσα είχε πει ο Νίκος Ανστασιάδης μιλώντας στον «Π». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, όπως φαίνεται και σε χθεσινή (προχθεσινή) συνέντευξή του, όχι μόνο δεν παρεμβαίνει στο έργο του γενικού ελεγκτή, αλλά του έχει ζητήσει και αναμένει όπως ασκεί αυστηρό μάλιστα έλεγχο στα οικονομικά του κράτους και στην οικονομική διαχείριση του δημοσίου χρήματος». Εκείνο το οποίο στην ίδια συνέντευξη διαπίστωνε ο Πρόεδρος, σημείωσε ο κ. Προδρόμου, «είναι ότι πρέπει να επιδεικνύεται προσοχή και επιμέλεια στις δημόσιες δηλώσεις και στη συμπερίληψη όλων των σχετικών στοιχείων και προκαταρκτικών απόψεων στις σχετικές εκθέσεις, ενώ ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στον σεβασμό και των άλλων πολιτειακών αξιωματούχων και ανεξάρτητων θεσμών, καθώς και στην τήρηση των προνοιών του Συντάγματος».

Το «εργαλείο»

Ο γενικός ελεγκτής χθες απέφυγε τις δημόσιες εμφανίσεις στα ΜΜΕ και περιορίστηκε σε ένα μήνυμα στο twίtter, στο οποίο έγραψε: «Απόλυτα σεβαστές οι απόψεις του ΠτΔ ως αρχηγού της πολιτείας, πλην όμως διαφωνώ με την εκτίμηση ότι εκφεύγω των συνταγματικών πλαισίων. Αν ο ΠτΔ το πιστεύει, το άρθρο 139 του Συντάγματος αποτελεί το κατάλληλο εργαλείο. Στην έκθεση για την εφεδρεία ενσωματώθηκαν σχόλια του ΥπΑμ». Το άρθρο 139 του Συντάγματος αναφέρεται στη σύγκρουση θεσμών και αξιωματούχων.

Συνήγορος ο Κ. Κληρίδης

Ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, με δηλώσεις του στο ΡΙΚ εμφανίστηκε ως «συνήγορος» του γενικού ελεγκτή, αποφαινόμενος άμεσα ότι δεν τίθεται θέμα για τον κ. Ο. Μιχαηλίδη. Ουδέποτε, όπως είπε, διαπίστωσε την ύπαρξη συνταγματικής εκτροπής από την εξέταση υποθέσεων που παραπέμφθηκαν από τον γενικό ελεγκτή στη Νομική Υπηρεσία.

Τα κόμματα

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Σ. Στεφάνου σε δήλωσή του επέκρινε τον Πρόεδρο για τις κατά καιρούς συγκρούσεις του με τους θεσμούς, σημειώνοντας ωστόσο ότι, «από την άλλη, και οι ανεξάρτητοι θεσμοί, όπως είναι ο γενικός ελεγκτής, θα πρέπει πάντοτε να λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο που καθορίζει το Σύνταγμα, που καθορίζουν οι νόμοι. Και αυτό θα πρέπει να έχει υπόψη του ο γενικός ελεγκτής».

Το ΔΗΚΟ και οι Οικολόγοι υποστήριξαν πως ο Νίκος Αναστασιάδης παρεμβαίνει στο έργο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Το ΔΗΚΟ έκανε λόγο για πυροτεχνήματα για παραβίαση της συνταγματικής τάξης από τον γενικό ελεγκτή, χωρίς ο Πρόεδρος να στηρίζει τους ισχυρισμούς του. Ο Γ. Περδίκης ανέφερε πως οι Οικολόγοι στηρίζουν το έργο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και ζητούν από τον γενικό ελεγκτή «να μην σταματήσει να καταδιώκει τα φαύλα στη Δημοκρατία και να γίνει ακόμη πιο σκληρός».