Φόρμα αναζήτησης

Ο εκτελεστής με τα πολλά πρόσωπα

Μετά από μια μαραθώνια διαδικασία και σωρεία ερωτήσεων και υποβολών από πλευράς υπεράσπισης, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού ενέκρινε χθες το αίτημα του ΤΑΕ Λεμεσού, στέλλοντας στα κρατητήρια για περίοδο οκτώ ημερών τους τέσσερις Γεωργιανούς, φερόμενους ως εκτελεστές του Έρνεστ Λεωνίδη, οι οποίοι παραδόθηκαν την Πέμπτη στις κυπριακές αρχές, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας, από το ψευδοκράτος. Πρόκειται για τους Piruz Kavleashivili 32 ετών, Lasha Okmelashvili 34 ετών, Aleksi Gambarashvili 30 ετών και Σερτζο Ασλανισβίλι 29 ετών, φερόμενα μέλη της μαφιόζικής οργάνωσης Vor V Zakone. Σημειώνεται ότι οι τρεις πρώτοι ύποπτοι φέρονται ως τα πρόσωπα που εκτέλεσαν τον Λεωνίδη και ο τέταρτος ως το πρόσωπο που τους φυγάδευσε στα κατεχόμενα μετά τη διάπραξη του εγκλήματος.
Οι τέσσερις ύποπτοι οδηγήθηκαν στο δικαστήριο υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα και συνοδευόμενοι από πάνοπλα μέλη του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού, ενώ για λόγους ασφαλείας η κατηγορούσα αρχή ζήτησε όπως η διαδικασία διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών. Αίτημα το οποίο απορρίφθηκε, καθώς το δικαστήριο έλαβε διαβεβαιώσεις από την Αστυνομία ότι λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και εφόσον εντός της δικαστικής αίθουσας βρίσκονταν μόνο αστυνομικοί και δημοσιογράφοι.

Σύγχυση ταυτότητας

Ο δικηγόρος των υπόπτων ζήτησε από το δικαστήριο όπως απορρίψει συνολικά το αίτημα της Αστυνομίας για κράτηση των υπόπτων. Συγκεκριμένα, αμφισβήτησε ότι ο 32χρονος Kavleashivili είναι το πρόσωπο που ψάχνει η Αστυνομία, επικαλούμενος τυπογραφικό λάθος στο όνομά του, όπως αυτό αναγράφεται σε ένα από τα δύο διεθνή εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε εναντίον του το ΤΑΕ Λεμεσού.
Υπέβαλε ακόμη ότι η Αστυνομία δεν προσήλθε ενώπιον του δικαστηρίου με καθαρά χέρια, θέτοντας μάλιστα θέμα νομιμότητας της κράτησης των τεσσάρων υπόπτων, χαρακτηρίζοντας ως παράνομη τη σύλληψή τους. Τη θέση αυτή απέρριψε το δικαστήριο, αναφέροντας ότι δεν διαπίστωσε έλλειψη καλής πίστης και προσπάθεια παραπλάνησης του δικαστηρίου από την Αστυνομία, όπως επικαλέστηκε η υπεράσπιση. Επιπλέον υπέδειξε ότι ο ύποπτός μέσω του συνηγόρου του δεν υπέβαλε αίτημα για έκδοση προνομιακού εντάλματος προκειμένου να διαφανεί αν πρόκειται για άλλο πρόσωπο από αυτό που αναζητεί η Αστυνομία.

Φαντομάς

Ο Piruz Kavleashivili ήταν ο υπ’ αριθμόν ένας καταζητούμενος για την υπόθεση και θεωρείται ηγετικό στέλεχος της ρώσικης μαφίας, καθώς και άκρως επικίνδυνο πρόσωπο. Βρίσκεται στην πράσινη αγγελία της Ιντερπόλ για γνωστούς εγκληματίες, εκκρεμεί εναντίον του ένταλμα σύλληψης στην Ελλάδα για να εκτίσει πολυετή ποινή φυλάκισης, ενώ στη Γεωργία καταζητείται ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης.
Ο ίδιος δεν συνεργάζεται με τις διωκτικές αρχές, αρνούμενος να αναφέρει το όνομά του, να απαντήσει σε ερωτήσεις ή να υπογράψει οτιδήποτε, και πλέον η ταυτότητα τόσο του ίδιου όσο και των υπόλοιπων τριών -οι οποίοι δεν έχουν στην κατοχή τους οποιοδήποτε ταξιδιωτικό έγγραφο- θα εξακριβωθεί με τη μέθοδο DNA. Να σημειωθεί ακόμη ότι Kavleashivili μπαινόβγαινε στην Κυπριακή Δημοκρατία με πλαστό διαβατήριο, ενώ φέρεται να χρησιμοποιούσε τρία διαφορετικά ονόματα, αναλόγως των περιστάσεων. Θεωρείται ως το πρόσωπο που πυροβόλησε τον Έρνεστ Λεωνίδη ενώ το θύμα γευμάτιζε μαζί με δύο γνωστούς του σε εστιατόριο της Γερμασόγειας.

Ο σκοτεινός ρόλος της οργάνωσης Vor V Zakone

Ο φόνος του Έρνεστ Λεωνίδη διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τσικνοπέμπτης 8 Φεβρουαρίου 2018. Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, ο Λεωνίδη εκτελέστηκε με εντολή της ρωσικής μαφιόζικης οργάνωσης Vor V Zakone για λογαριασμό της οποίας ήλεγχε τους Γεωργιανούς που δρούσαν στην Κύπρο και τα παράνομα εισοδήματα από κλοπές και ληστείες. Όταν όμως αποφάσισε να αυτονομηθεί, με συνεπακόλουθο τη μείωση των εισοδημάτων της μαφίας, η ρωσική οργάνωση έστειλε τους τρεις εκτελεστές στην Κύπρο για να τον βγάλουν από τη μέση.
Τα τέσσερα μέλη της ρωσικής μαφίας συνελήφθησαν στις 25 Αυγούστου του 2018 από την ψευδοαστυνομία για παράνομη κατοχή και μεταφορά όπλου και εκρηκτικών υλών και έκτοτε κρατούνταν σε φύλακες των κατεχομένων. Για την υπόθεση έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής συνολικά 450 καταθέσεις, ενώ αναμένεται να ληφθούν άλλες 60 και να γίνουν 15 αναγνωριστικές παρατάξεις.
Για την υπόθεση εξακολουθούν να καταζητούνται ακόμη πέντε πρόσωπα: δύο Ρώσοι 30 και 29 ετών και τρεις Γεωργιανοί, ένας 49χρονος και δύο 37χρονοι, μεταξύ των οποίων ο 30χρονος Λέρικ Μουράτοβ από τη Ρωσία και ο Δημόκριτος Μαγκταλιάνοβ 49 ετών από τη Γεωργία.

Πάρε-δώσε

Οι τέσσερις ύποπτοι παραδόθηκαν στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής κρατουμένων για τη διάπραξη φόνων στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές, με τη διευκόλυνση της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών.
Στο πλαίσιο αυτό παραδόθηκε στις αρχές του ψευδοκράτους ο 23χρονος Μουχάμαντ Σαλμάν από το Πακιστάν, ο όποιος καταζητείτο για τη διάπραξη φόνου του 53χρονου Τ/Κ καλλιτέχνη Χασάν Ισίκ Οζγκιοτσμέν, που διαπράχθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2018 στο Τρίκωμο.