Για τα αποτελέσματα πολύμηνης έρευνας του σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Κύπρου και την NIPD GENETICS μίλησε στον ΠΟΛΙΤΗ 107.6 και την «Πρωινή Επιθεώρηση» ο Καθηγητής, Επικεφαλής του Ερευνητικού Εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Λεόντιος Κωστρίκης.
Σύμφωνα με τον Δρα Κωστρίκη μέσα από έρευνα που έγινε εντοπίστηκαν 37 μεταλλάξεις του Sars-CoV-2, από τις οποίες φαίνεται ότι οι Κύπρος έχει το δικό της στέλεχος.
Όσοn αφορά sτα χαρακτηριστικά του στελέχους αυτού, ομοιάζει με το βρετανικό στέλεχος του νέου κορωνοϊού και είναι αρκετά μεταδοτικό, αφού η μετάδοση του είναι πιο αυξημένη σε σχέση με τα υπόλοιπα στελέχη.
Σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα της έρευνας η φυλογεωγραφική ανάλυση δεικνύει ότι το στέλεχος Β.1.258 εισάχθηκε στην Κύπρο από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σλοβενία και τη Δανία, ενώ η φυλογεωγραφική ανάλυση δεικνύει, επίσης, ότι το συγκεκριμένο στέλεχος εξάγεται από την Κύπρο σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Τσεχία και τη Δανία.
Ακούστε την παρέμβαση τού Δρος Κωστρίκη στην «Πρωινή Επιθεώρηση» που μεταδίδεται από τον Πολίτη 107.6 & 97.6:
Διαθέσιμα από σήμερα ακόμη 16,904 ραντεβού για εμβολιασμό πολιτών ηλικίας 71 ετών και άνω