Φόρμα αναζήτησης

Ο δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς στον «Π»: Είμαστε φυλακισμένοι στο Natura 2000

Τη συνεργασία με τις κοινότητες Νέου Χωριού, Δρούσειας, Ίνιας, Πάνω Αρόδων, Κάτω Αρόδων και Ανδρολύκου αποφάσισε τον Μάρτιο του 2019 ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς, με στόχο την προώθηση κοινών τους θέσεων και επιδιώξεων σε ό,τι αφορά την ευημερία της περιοχής Ακάμα. Σε συνέντευξή του στον «Πολίτη», ο δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφή κάνει λόγο για αδιαφορία της πολιτείας και μιλά για τον ρόλο των περιβαλλοντικών οργανώσεων στη θλιβερή πραγματικότητα που αναγκάζονται να ζουν καθημερινά οι κάτοικοι της περιοχής – οι λιγοστοί που έμειναν. Η απόφαση για τη συνεργασία με τις υπόλοιπες τοπικές αρχές κρίθηκε αναγκαία ώστε να προβούμε σε κοινές δράσεις προς τα αρμόδια υπουργεία και τα κυβερνητικά τμήματα αλλά και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, για διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας και την ενιαία αντιπροσώπευσή μας σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής και των διαβουλεύσεων που γίνονται για το Τοπικό Σχέδιο και το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Πάρκου.

 

Γιατί νιώθετε απομονωμένοι και αδικημένοι;

Είναι γεγονός ότι εδώ και δεκαετίες η Πόλη Χρυσοχούς, όπως και οι κοινότητες της ευρύτερης περιοχής, παραμένουν υπανάπτυκτες, υποβαθμισμένες και απομονωμένες συγκριτικά με άλλες περιοχές της Κύπρου, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν όλα τα χαρίσματα και τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη. Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των σχεδίων, καθώς και οι αλλεπάλληλες συζητήσεις, εγκρίσεις και ακυρώσεις κυβερνητικών αποφάσεων οδήγησαν την περιοχή σε μαρασμό. Εδώ και 30 χρόνια οι κοινότητες ακολουθούν μια φθίνουσα πορεία. Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα χωριά τους αναζητώντας εργασία σε αστικά κέντρα, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός της περιοχής να μειώνεται. Στις τελευταίες δημαρχιακές εκλογές υπήρχαν 2.100 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, εκ των οποίων οι 500 ήταν κοινοτικοί, αριθμοί που καταδεικνύουν τον μαρασμό της περιοχής.

 

Πού οφείλονται οι καθυστερήσεις αυτές;

Οφείλονται κυρίως στη δράση περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι οποίες με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος επιδιώκουν μηδενική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς, επιβάλλοντας τους δικούς τους νόμους και εξυπηρετώντας, ίσως, άλλα συμφέροντα, σε αντίθεση με εμάς που δεχόμαστε τους ευρωπαϊκούς νόμους και τις εισηγήσεις του Ευρωπαίου επίτροπου ότι σε περιοχές Natura επιτρέπονται αναπτύξεις, φτάνει ο άνθρωπος να σέβεται και να συνυπάρχει με το περιβάλλον. Αυτό που έχουμε πει και εξηγήσει επανειλημμένα σε όλους, είναι ότι εμείς, οι κάτοικοι της περιοχής Πόλης Χρυσοχούς, πάντα σεβόμασταν και εξακολουθούμε να σεβόμαστε και να αγαπούμε το περιβάλλον, το οποίο προστατεύσαμε εμείς και οι πρόγονοί μας. Δεν υπάρχει άλλη περιοχή στην Κύπρο που να έχει διατηρήσει το φυσικό περιβάλλον σε τόσο καλή κατάσταση. Σίγουρα η αγάπη μας προς τη φυσική ομορφιά της περιοχής μας είναι μεγαλύτερη από αυτήν που δήθεν έρχονται για να δείξουν κάποιοι ξενόφερτοι.

 

Γιατί είσαστε σε ρήξη με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις;

Η κοινή συνισταμένη ανάμεσα στις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τις τοπικές αρχές του Ακάμα θα έπρεπε να είναι η συνεργασία, ώστε με κλίμα καλής θέλησης και διάθεσης να επιτευχθούν η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το περιβάλλον και η αειφόρος ανάπτυξη στην περιοχή μας. Ωστόσο, κάποιες περιβαλλοντικές οργανώσεις επιμένουν να θέλουν να επιβάλουν τους δικούς τους κανόνες και περιορισμούς στην περιοχή μας και δεν λένε να αλλάξουν νοοτροπία και στάση. Ο δήμος πάντα επεδίωκε και συνεχίζει να επιδιώκει την αειφόρο ανάπτυξη με σεβασμό στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, όμως διαφωνεί κατηγορηματικά με τις απαιτήσεις που έχουν κάποιοι παριστάνοντας τους ειδήμονες και απαιτώντας ακόμη περισσότερους περιορισμούς και απαγορεύσεις σε ό,τι αφορά την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του δήμου και της ευρύτερης περιοχής της Πόλης Χρυσοχούς.

 

Θα δώσει λύση το Τοπικό Σχέδιο του Ακάμα;

Δυστυχώς, ως Δήμος Πόλης Χρυσοχούς δεν είχαμε λόγο στο υπό εκπόνηση Τοπικό Σχέδιο του Ακάμα, όμως τώρα που έχουμε ενταχθεί στην κοινοτική δράση Ακάμα ενημερωνόμαστε για το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα και πιστεύω ότι θα πρέπει να μας ενημερώνουν οι αρμόδιοι όταν διαβουλεύονται για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, καθώς θεωρούμε ότι πρόκειται για ενιαίο σχέδιο που επηρεάζει την ευρύτερη περιοχή Πόλης Χρυσοχούς και εκεί που χρειάζεται τουριστική ανάπτυξη και υπάρχει δυνατότητα θα πρέπει να δοθεί.

 

Ποια μορφή ανάπτυξης οραματίζεστε για τον δήμο;

Η Πόλη Χρυσοχούς με την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της, με το απαράμιλλο φυσικό της κάλλος, παρουσιάζει τη δυνατότητα για ποικιλόμορφη ανάπτυξη και κυρίως τουριστική, η οποία θα συμβάλει και στην ανάπτυξη των άλλων μορφών οικονομίας στην περιοχή. Αναμφισβήτητα, το Τοπικό Σχέδιο και οι πολεοδομικές ζώνες αποτελούν τη βάση στην οποία στηρίζεται η τουριστική ανάπτυξη του δήμου και στον σχεδιασμό τους θα πρέπει να έχουν πρωτεύοντα ρόλο η τοπική αρχή και η κοινωνία. Ένα από τα κυριότερα λάθη που κάναμε στο παρελθόν ήταν η ανοχή που δείξαμε όσον αφορά το Τοπικό σχέδιο, το οποίο ήταν, και δυστυχώς συνεχίζει να είναι, απαγορευτικός παράγοντας τουριστικής ανάπτυξης της Πόλης, γιατί το 15% που έγινε 25 ή 35, δεν μπορεί να συγκριθεί με τα ποσοστά που υπάρχουν στις άλλες πόλεις της Κύπρου και τα οποία είναι κατά πολύ πιο υψηλά. Όπως διαφαίνεται, οι κυβερνητικές υπηρεσίες δεν είχαν και δεν έχουν κανένα όραμα για την Πόλη Χρυσοχούς και με το σχέδιο Natura 2000 μας περιθωριοποιούν ακόμα περισσότερο. Η τουριστική ανάπτυξη στον δήμο μας είναι ανύπαρκτη σήμερα, αφού υπάρχει μόλις ένα ξενοδοχείο 2 αστέρων των 45 δωματίων και ακόμη ένα ξενοδοχείο 3 αστέρων των 60 δωματίων. Ζητούμε την αναθεώρηση του Τοπικού Σχεδίου και απαιτούμε την αύξηση του συντελεστή δόμησης όσον αφορά τον τομέα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, ούτως ώστε να γίνει εφικτή η ανέγερση βιώσιμων τουριστικών μονάδων, για να πετύχουμε τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή μας.

 

Λήφθηκαν μέτρα για ασφαλή πρόσβαση στον Ακάμα;

Μετά από διαβήματα εκ μέρους των τοπικών αρχών, έχουν γίνει κάποιες βελτιώσεις σε δρόμους που είχαν κριθεί ακατάλληλοι, όπως για παράδειγμα στον δρόμο των Λουτρών της Αφροδίτης προς Ακάμα, όμως δεν είναι ικανοποιητικές. Ειδικά ο δρόμος μεταξύ Λουτρών της Αφροδίτης και Φοντάνα Αμορόζα πρέπει να επιδιορθωθεί και να διαπλατυνθεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ισχύουν για όλους τους δημόσιους δρόμους και να καταστεί ασφαλής και προσπελάσιμος για όλους, ώστε να μην έχουμε επανάληψη των τραγικών δυστυχημάτων που ζήσαμε το τελευταίο διάστημα. Οι χιλιάδες επισκέπτες, οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι που διέρχονται τον δρόμο καθημερινά είναι μέλημά μας και δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμία έκπτωση όσον αφορά τη βελτίωσή του. Ευελπιστούμε ότι με την ολοκλήρωση του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές για ένα ασφαλές οδικό δίκτυο.

 

Τι σας φταίνε οι χελώνες;

Σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπή Περιβάλλοντος που πραγματοποιήθηκε στην Πόλη Χρυσοχούς στις 3.5.2019 και στην οποία συμμετείχαν οι Τοπικές Αρχές, η διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας κ. Μαρίνα Αργυρού και ο υπουργός Γεωργίας κ. Κώστας Καδής, καταθέσαμε επιστολή με την οποία αιτηθήκαμε να συμμετέχει στην υλοποίηση του προγράμματος προστασίας των χελωνών πρόσωπο εργοδοτούμενο από τις τοπικές αρχές. Η κ. Αργυρού συναίνεσε στην εισήγησή μας και δημόσια εκφράσαμε προς το πρόσωπό της την ευαρέσκεια και ικανοποίησή μας. Ωστόσο, με επιστολή της προς τον υπουργό Γεωργίας ημερ. 6.5.2019, η κ. Αργυρού υπαναχωρεί και αρνείται ότι συναίνεσε στη συμμετοχή μας, την οποία αναιτιολόγητα απορρίπτει. Η θέση της κ. Αργυρού ενισχύει τις αμφιβολίες μας για τα τεκταινόμενα με το πρόγραμμα και εμπεδώνει στις αρχές και στους κατοίκους της περιοχής την υποψία ότι τόσο το Τμήμα Αλιείας όσο και οι ανάδοχοι του προγράμματος προστασίας των χελωνών έχουν κάτι να κρύψουν, δηλαδή την αλήθεια. Οι χελώνες και η προστασία τους, η πολιτική του κράτους που αφορά και ρυθμίζει το θέμα δεν είναι προσωπικές υποθέσεις της διευθύντριας του Τμήματος Αλιείας ή του ανάδοχου του προγράμματος. Είναι θέματα προγράμματα και χρήματα που αφορούν το κράτος, το δημόσιο συμφέρον, τους κατοίκους της περιοχής μας, τους πολίτες ολόκληρης της Κύπρου. Στο πλαίσιο αυτό, όσοι εμπλέκονται θα πρέπει να λειτουργούν με τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια και συναίνεση, πράγματα που απουσιάζουν παντελώς από την πολιτική, τις μεθόδους και τη συμπεριφορά της διευθύντριας του Τμήματος Αλιείας.

 

Τι μέτρα σκέφτεστε να λάβετε;

Οι κάτοικοι του δήμου και των κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής Πόλης Χρυσοχούς είναι αγανακτισμένοι με την αδιαφορία των αρμόδιων φορέων για το θέμα της ανάπτυξης στην περιοχή και πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ανοχής. Εάν οι αρμόδιοι φορείς συνεχίσουν να επιβάλλουν νόμους που είναι απαγορευτικοί σε κάθε είδους ανάπτυξη στην περιοχή μας, σίγουρα ως κάτοικοι του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς θα διαμαρτυρηθούμε εντονότατα και θα λάβουμε δραστικά μέτρα.