Φόρμα αναζήτησης

«Ο Covid-19 ξανακτυπά. Είμαστε έτοιμοι;» του Κώστα Κωνσταντίνου

Στο γειτονικό Ισραήλ, το οποίο πριν από μερικές μόλις βδομάδες βρισκόταν ακόμα στη λίστα με τις χώρες οι οποίες είχαν χειριστεί με επιτυχία τον κορωνοϊό, οι Αρχές επιδίδονται πλέον σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να ελέγξουν την δραματική αύξηση των κρουσμάτων και να προλάβουν τα χειρότερα.

Νωρίς σήμερα και με συνοπτικές διαδικασίες, η Κνέσετ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, σε μια πολύ ασυνήθιστη για τις ισορροπίες της χώρας κίνηση, πέρασε έναν Νόμο με τον οποίο η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα πλέον να παρακάμψει το κοινοβούλιο προκειμένου να λάβει έγκαιρα τα όποια μέτρα κρίνει απαραίτητα για το χειρισμό της κατάστασης. Κάτι που δεν είχε γίνει ούτε την περίοδο της καραντίνας.

Τουριστική σεζόν, τέλος

Το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσης το εκ νέου κλείσιμο μπαρ, κλαμπ και γυμναστηρίων. Ανακοίνωσε επίσης την ακύρωση των σχεδίων για κάποια επανέναρξη της τουριστικής σεζόν για τον Αύγουστο την οποία περίμεναν διακαώς χιλιάδες επιχειρήσεις, σε μία χώρα η οποία παραμένει απροσπέλαστη σε ξένους -εξαιρουμένων ειδικών κατηγοριών- από τον περασμένο Μάρτιο.

«Πολλές χαλαρώσεις, πολύ σύντομα»

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας, καθηγήτρια Σιγκάλ Σαντέτσκι, στην οποία είχε πιστωθεί η επιτυχής διαχείριση της πρώτης κρίσης του κορωνοϊού, υπέβαλε την παραίτησή της από το πόστο και από το υπουργείο Υγείας καταγγέλλοντας την ηγεσία της χώρας συνολικά ότι προχώρησε «πολύ σύντομα» στη χαλάρωση πολλών μέτρων. Η καθηγήτρια σχολίασε μάλιστα πως «από ειδικοί οι οποίοι αντιδρούσαν στα γεγονότα με έμφαση στην πρόληψη, έχουμε μετατραπεί σε ανθρώπους οι οποίοι φέρουν μεν την ευθύνη αλλά δεν έχουν την εξουσία. Και αντιδρούν αργά».

 

Οι συνέπειες για την Κύπρο

Η κριτική αυτή στον ίδιο τον επιστημονικό κόσμο αλλά κυρίως στην πολιτική ηγεσία και την κοινωνία της χώρας, δεν είναι ούτε πρωτόγνωρη, ούτε βέβαια αφορά μόνο το Ισραήλ χώρα οι εξελίξεις στο οποίο, αξίζει να σημειώσουμε ότι μας αφορούν και για έναν πρόσθετο λόγο αφού, σηματοδοτούν την οριστική απώλεια της τρίτης πιο σημαντικής αγοράς στον τουρισμό της Κύπρου για φέτος, μετά τη Βρετανία και τη Ρωσία.

Απόψεις όπως αυτή της δρος Σαντέτσκι αποτυπώνουν την διάχυτη ανησυχία των επιστημόνων για την αναζωπύρωση του ιού που καταγράφεται στις χώρες οι οποίες χαλάρωσαν τα μέτρα ή τουλάχιστον τις πλείστες από αυτές. Με το φόβο ότι οι άλλες απλά ακολουθούν.

ΔΝΤ: Ακόμα βαθύτερη η ύφεση

Και αυτό, με τους επιστήμονες να μην έχουν πλέον αυτή την προληπτική παρέμβαση στο δημόσιο διάλογο, με τις απόψεις και τις ανησυχίες τους να μην προβάλλονται επαρκώς, τις κυβερνήσεις να εστιάζουν πανικόβλητες για το αύριο στην οικονομία -λογικό και αυτό, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεωρεί προς το χειρότερο τις προβλέψεις του και, σήμερα επίσης, προέβλεψε απώλειες 12 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και πολύ βαθύτερη ύφεση για την παγκόσμια οικονομία- αλλά και με τον κόσμο να βρίσκεται σε μια αδικαιολόγητη χαλάρωση και ευφορία.

Ανησυχία στην Ευρώπη

Κι όσο κι αν χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία, η Πολωνία -αλλά και το ίδιο το Ισραήλ το οποίο χθες αύξησε το πρόστιμο και για τη μη χρήση μάσκας σε δημόσιο χώρο στα 130 ευρώ περίπου- όσο λοιπόν κι αν αυτές οι τέσσερις χώρες χρησιμοποιούνται ως υποδείγματα στην περιοχή μας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) τουλάχιστον ως προς την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών που δημιούργησαν για τον επιλεκτικό αποκλεισμό συγκεκριμένων πόλεων και περιφερειών όπου εκδηλώθηκαν μαζικά κρούσματα, ασαφές παραμένει, όσο και αβέβαιο, εάν πολλές άλλες χώρες στην Ε.Ε. θα μπορέσουν να κάνουν το ίδιο.

Τι σημαίνει αυτό; Ο περιφερειακός διευθυντής του Π.Ο.Υ. για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε, εξηγεί: «Τριάντα χώρες (σ,σ. στην ευρωπαϊκή ήπειρο) έχουν δει αυξήσεις περιστατικών σωρευτικά. Σε έντεκα από αυτές, η επιτάχυνση της μετάδοσης οδήγησε σε πολύ σημαντική αναζωπύρωση η οποία εάν αφεθεί θα οδηγήσει στα όριά τους και πάλι τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη».

Αυξήσεις κρουσμάτων ως και «229%»

Η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατέγραφαν στην αρχή του μήνα επιβεβαιωμένα περιστατικά σε αναλογία μεγαλύτερη των δέκα ανά 100,000 κατοίκους. Σε πέντε δε από αυτές, η αύξηση ήταν ακόμη μεγαλύτερη συγκριτικά με εκείνη του πρώτου δεκαπενθημέρου του μήνα Ιουνίου, αμέσως μετά τις χαλαρώσεις. Στη Βουλγαρία κατά 51%, στην Κροατία 122%, στη Τσεχία 127%, στο Λουξεμβούργο 229% και στη Ρουμανία 44% (σ.σ. επίσημα στοιχεία EDCD).

Τα ίδια και στην Ελλάδα

Η κατάσταση των τελευταίων εικοσιτετραώρων στα Βαλκάνια ειδικά, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Στην Ελλάδα καταγράφηκαν χθες 43 κρούσματα κορωνοϊού εκ των οποίων τα 36 στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία στον Προμαχώνα. Είναι ο ψηλότερος αριθμός από τις 17 Ιουνίου όταν είχαν καταγραφεί μαζικά κρούσματα στην Ξάνθη.  Είκοσι από τα νέα κρούσματα αφορούν ταξιδιώτες από τη Σερβία. Η Ελλάδα έχει απαγορεύσει την είσοδο σε Σέρβους υπηκόους μέχρι και τις 15 Ιουλίου.

Για να προβλέψει κανείς την εξέλιξη της ιστορίας… δεν χρειάζεται η παραμικρή πρόβλεψη. Μια ματιά στο τι συνέβαινε στην Ευρώπη αμέσως πριν από την καραντίνα βοηθά στην εξαγωγή όλων των συμπερασμάτων για τη συνέχεια, εάν ο εφησυχασμός διατηρηθεί σε αυτά τα μάλλον τραγικά επίπεδα.

Εμείς;

Ειδικά για εμάς, με την οικονομία μας να κρέμεται ήδη από μία κλωστή, με την διάσωση του Αυγούστου για τον τουρισμό -μετά την απώλεια του Ιουλίου- να μοιάζει πλέον με σενάριο επιστημονικής φαντασίας και με τους παράγοντες της οικονομίας να παγώνουν στη σκέψη και ενός νέου lockdown έστω και μερικού, οι εξελίξεις γύρω μας όπως και στην Ευρώπη απαιτούν, αν μη τι άλλο, τη δική μας αφύπνιση και την εφαρμογή των μέτρων προστασίας τα οποία έχουμε σε μεγάλο βαθμό καταργήσει, σε ατομικό τουλάχιστον επίπεδο. Θα γίνει όμως κάτι τέτοιο;

Το ερώτημα ίσως να απαντάται και ως εξής: Αυτό που βλέπουμε έξω, στην Κύπρο και ειδικά με τη δική μας συμπεριφορά ή εγρήγορση, μας θυμίζει περισσότερο τις αρχές Μαρτίου ή τις αρχές Ιουνίου;

 

ΠΗΓΕΣ: Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων της Ε.Ε. (ECDC), Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Haaretz, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.