POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου στον «Π»: Ο κόσμος σου δίνει πίσω ό,τι του δίνεις 

«Προσπάθησα να προσφέρω απ’ όπου μπορούσα και απ’ όπου είχα γνώσεις. Για όσα δεν είχα γνώσεις έπρεπε να ενημερωθώ και να μορφωθώ. Ο βουλευτής δεν τα ξέρει όλα και εάν κάποιος βουλευτής λέει ότι τα ξέρει όλα, τότε λέει ψέματα», είπε μεταξύ άλλων ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου στον «Π». Ο άνθρωπος που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις μιλάει για την πορεία του στη Βουλή, την πολιτική, αλλά και τη ζωή που τον έφερε στον δρόμο της ιατρικής. Είκοσι ακριβώς χρόνια μετά ο δρ Αδάμου αποχαιρετά τα έδρανα της Βουλής ως πρόεδρος του σώματος που ανέλαβε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, λόγω των γνωστών γεγονότων με τον τέως πρόεδρο Δημήτρη Συλλούρη. Πέρα από πρόεδρος της Βουλής, διετέλεσε βουλευτής και ευρωβουλευτής, αλλά πάντα έβαζε μπροστά όπως ο ίδιος λέει, την ιατρική, τη μεγάλη του αγάπη.

Από την περιοχή «Τσιφλικούθκια», στη Λεμεσό όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, έφτασε να είναι ίσως από τους πλέον αγαπητούς βουλευτές, γι’ αυτό και αρκετοί τον παροτρύνουν να διεκδικήσει, γιατί όχι, και το ανώτατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον ίδιο να δηλώνει πως «δεν έχω αποφασίσει αν θα μείνω απλός συνταξιούχος ή αν θα ασχοληθώ με κάτι άλλο που να είναι συναφές με την πολιτική».

Μετά τη Βουλή, τι;

 

Είναι η τελευταία σας θητεία στη Βουλή, ακούγεται έντονα το όνομά σας για τις προεδρικές του 2023. Ενδιαφέρεστε;
Έτσι πράγμα από το μυαλό μου δεν πέρασε. Περιμένω να ολοκληρωθεί η θητεία και η προσφορά μου στο Κοινοβούλιο… Και ώς εκεί. Πιστεύω έντονα πως όταν είσαι τόσα χρόνια στην πολιτική είναι καιρός να δίνεις τη θέση σου σε νέους ανθρώπους, νέα μυαλά. Ό,τι ήταν να προσφέρω από τα έδρανα το πρόσφερα. Κατά τη δική μου άποψη, λοιπόν, πρέπει όταν ολοκληρώνεται το έργο σου να ανοίγεις τον δρόμο για την ανανέωση των κυττάρων της Δημοκρατίας. Νέο αίμα, νέοι άνθρωποι ούτως ώστε να λάβουν τις ευκαιρίες τους και εκείνοι. Όσο για το παρακάτω, δεν έχω σκεφτεί ακόμη. Δεν έχω αποφασίσει αν θα μείνω απλός συνταξιούχος ή αν θα ασχοληθώ με κάτι άλλο που να είναι συναφές με την πολιτική. Θέλω να δώσω λίγο χρόνο στον εαυτό μου.

Πώς προσδιορίζεται ο νέος άνθρωπος και νέος πολιτικός;
Εναπόκειται σε αυτούς που θα εκλεγούν, που θα είναι νεοεισερχόμενοι στην πολιτική, να κάνουν τη διαφορά. Μιλάμε για νέες ιδέες. Το ιδανικό θα είναι νέες ιδέες και νέοι άνθρωποι, διότι οι νεαροί κατανοούν διαφορετικά τα πράγματα.

Προσπάθησα…

 

Ως βουλευτής, αλλά και ως πρόεδρος της Βουλή, τι θεωρείτε επιτυχία σας;
Προσπάθησα να προσφέρω απ’ όπου μπορούσα και απ’ όπου είχα γνώσεις. Για όσα δεν είχα γνώσεις έπρεπε να ενημερωθώ και να μορφωθώ. Ο βουλευτής δεν τα ξέρει όλα και εάν κάποιος βουλευτής λέει ότι τα ξέρει όλα, τότε λέει ψέματα. Ασχολήθηκα μέσα από τις επιτροπές με θέματα που αφορούσαν τον τομέα που εντρύφησα τόσα χρόνια. Την ιατρική, τους καρκινοπαθείς και τις πολιτικές εκείνες που θα βελτίωναν τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον άνθρωπο. Ασχολήθηκα επίσης με θέματα περιβάλλοντος, διότι έχω έντονη άποψη και ευαισθησία.

Πώς και ασχοληθήκατε με την πολιτική;
Όντας τόσο απασχολημένος ως γιατρός, σε μια μάλιστα τόσο δύσκολη ειδικότητα, αρρώστησα. Αυτό ήταν που μ’ έκανε να κατανοήσω ότι έπρεπε να ελαττώσω ρυθμούς και να μειώσω το άγχος μου. Έδινα και την ψυχή μου για τους ασθενείς μου. Αντιλήφθηκα λοιπόν ότι έπρεπε να κάνω πίσω και επειδή είχα έντονες απόψεις σε διάφορα ζητήματα, ασχολήθηκα με την πολιτική, στην οποία βρίσκομαι εδώ και είκοσι χρόνια, από το 2001. Για μένα η πολιτική είναι πάντοτε ένας άλλος τρόπος προσφοράς στον άνθρωπο.

Αναλάβατε την προεδρία της Βουλής σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο λόγω των γνωστών γεγονότων. Είχατε επικοινωνία με τον προκάτοχό σας από τότε;
Με ενημέρωσε πριν αναλάβω τα καθήκοντά μου. Μίλησα τότε με τον Δημήτρη και μου έλυσε κάποιες απορίες. Έκτοτε όχι. Δεν ζήτησα κάτι, δεν ζήτησε κάτι.

Στο επίκεντρο ο άνθρωπος

 

Λόγω αντικειμένου πιστεύετε οι πολίτες έχουν το ΓεΣΥ που τους αξίζει; Τι πρέπει να βελτιωθεί;
Το γενικό σύστημα υγείας είναι αναμφίβολα το μεγαλύτερο επίτευγμα, η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση για τον τόπο, μαζί με την κατάκτηση των Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Κάθε αλλαγή τέτοιου μεγέθους, ναι θα έχει προβλήματα, γιατί χρειάζεται περίοδο προσαρμογής, και πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Το ΓεΣΥ όμως δεν παύει να είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση του λαού μας. Άρα, ναι στο ΓεΣΥ με τα χίλια, να το πω απλά, διότι δεν κάνει εξαιρέσεις και δεν κατηγοριοποιεί τους ανθρώπους.

Αρκετοί που μιλήσαμε μαζί τους για εσάς ανέφεραν ότι όσο ασκούσατε και την ιατρική και το βουλευτικό αξίωμα, δεν δεχόσασταν να πληρωθείτε από κόσμο. Γιατί;
Έπαιρνα από τους έχοντες, αυτούς που ένιωθα πως μπορούσαν να δώσουν, διότι έτσι είναι ο χαρακτήρας μου. Δεν μου αρέσει να προσποιούμαι. Ήθελα να προσφέρω και μάλιστα χωρίς να έχω στόχο συγκεκριμένο. Θέλει δύναμη χαρακτήρα αν με ρωτάτε. Η μοναδική μου σκέψη ήταν να είμαι σε επαφή με την ιατρική και την ειδικότητά μου. Είμαι της άποψης ότι -αν και μπορεί να μην είναι κανόνας- ο κόσμος σού δίνει πίσω ό,τι του δίνεις. Το κριτήριο του κόσμου είναι αλάνθαστο πιστεύω. Βλέπει, κρίνει, κατακρίνει, κάποιες φορές επιβραβεύει ή σε καταποντίζει. Ανάλογα…

Τα όμορφα παιδικά χρόνια

 

Γεννηθήκατε το 1950 στη Λεμεσό. Πώς ήταν αυτά τα χρόνια;
Στα Τσιφλικούθκια, συγκεκριμένα απέναντι από την ΚΕΟ. Θυμάμαι… φτωχά αλλά ωραία χρόνια, με δύο βιοπαλαιστές γονείς, η μάνα μου καθαρίστρια και ο πατέρας μου υπάλληλος στην ΚΕΟ. Μεγάλωσαν τρία παιδιά, φτωχά, ένα παντελόνι μία φορά τον χρόνο, παπούτσια μία φορά τον χρόνο. Τα σκέφτομαι με νοσταλγία αυτά τα χρόνια. Εμείς παίζαμε στη γειτονιά στις αλάνες, οι γείτονές μας ήταν Τουρκοκύπριοι και ήταν μια εποχή που με σημάδεψε κυρίως για το πώς αντιλαμβανόμασταν τη ζωή και την αλληλεγγύη. Ήταν μια φτωχή περίοδος εκείνη η δεκαετία ειδικά, αλλά ήταν ποιοτική, διότι τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μεγαλώσουν μακριά από επιδράσεις. Τα παιδιά σήμερα δεν βγαίνουν σε αλάνες, ζουν μπροστά σε υπολογιστές. Τη δική μας εποχή τη σημάδεψε το κέρφιου των Εγγλέζων, ο Εθνικοαπελευθερωτικός Αγώνας της ΕΟΚΑ. Είναι ορισμένα πράγματα που σε χαράσσουν ως εμπειρίες.

Τι διαμόρφωσε τον χαρακτήρα σας;
Οι γονείς μου! Οι δύο αγράμματοι γονείς μου που πάλευαν να συντηρήσουν την οικογένειά τους και προσπαθούσαν να μην λείψει τίποτα στα παιδιά τους. Είμαι περήφανος για τους γονείς μου και όσα μας πρόσφεραν. Και αυτή την άποψη την έχουν και τα αδέλφια μου. Μας έμαθαν να είμαστε πρώτιστα άνθρωποι. Και να μην είμαστε κλέφτες.

 

Από φιλόλογος… γιατρός

 

Η ιατρική πώς προέκυψε;

Ήθελα να γίνω καθηγητής φιλόλογος, αλλά ο πατέρας μου επέμενε να γίνω γιατρός. Μου είπε χαρακτηριστικά «ή θα πας να σπουδάσεις γιατρός ή θα μείνεις στην Κύπρο και θα δουλέψεις ως υπάλληλος». Προκειμένου να φύγω από την Κύπρο δέχτηκα. Και αστροναύτης να μου έλεγαν να γίνω θα το δεχόμουν. Μου στοίχισε βέβαια γιατί ήμουν απόφοιτος του κλασικού, στο Λανίτειο Λεμεσού. Τον πρώτο χρόνο της ιατρικής μάλιστα τον έκανα δύο φορές για να καλύψω την ύλη του πρακτικού.

 

 

 

 

 

 

Γιατί  επιλέξατε την Αθήνα; Τι σας λείπει από εκείνη την περίοδο;
Οι γονείς μου με έβαλαν στο πλοίο για την Αθήνα, με ένα κασόνι τρόφιμα και κονσέρβες. Θα με φιλοξενούσε ο ξάδελφός μου. Εκείνη ήταν η πρώτη φορά που έφευγα απ’ το σπίτι μου. Σιγά-σιγά βρίσκεις τον δρόμο σου και προχωράς. Έτσι άρχισε η πορεία μου στην ιατρική. Τι μου λείπει από τότε; Θα έλεγα όλα! Αλλά η ζωή μάς μαθαίνει να απολαμβάνουμε το καθετί στην ώρα του. Πέρασα πολύ ωραίες στιγμές με αγαπημένους φίλους, μαζευόμασταν όλοι στα σπίτια, κάναμε τα παρτάκια μας. Περνούσαμε όμορφα με ελάχιστα. Τότε ήταν η εποχή της χούντας και δεν μπορούσαμε να κάνουμε και πολλά. Έχω κρατήσει σχέσεις ζωής από τότε.

Ανοιχτές πληγές

Η τουρκική εισβολή πού σας βρήκε; Ήσασταν φοιτητής;
Ήμουν για διακοπές στην Κύπρο, φοιτητής στο τέταρτο έτος της ιατρικής. Τότε υπήρχε μια περίεργη κατάσταση λόγω του διχασμού του λαού μας. Όσοι ήμασταν κοντά στο τέλος των σπουδών μας κληθήκαμε να καταταγούμε. Υπηρέτησα τη στρατιωτική μου θητεία ως αξιωματικός των καταδρομών και εκεί κατατάχτηκα. Με έστειλαν Λευκωσία και απ’ εκεί στην 34η μοίρα καταδρομών επιστρατεύσεως, που τότε είχε πάει στον Άγιο Επίκτητο της Κερύνειας. Παραμονή της δεύτερης φάσης της εισβολής μάς πήραν στο Πυρόι. Όταν ηρέμησε η κατάσταση απολύθηκα και εγώ και επέστρεψα στην Αθήνα για να ολοκληρώσω τις σπουδές μου. Κουβαλώντας πληγές ανοιχτές, κυρίως στην ψυχή.

 

 

Δρ Νίκος Μούδουρος: Οι Τουρκοκύπριοι στέλνουν ισχυρό μήνυμα στον Ερντογάν – Ποιος ο φόβος τους

 

Το colpo grosso των χρυσών διαβατηρίων

 

Επιτροπή Οικονομικών: Αβέβαιη η έγκριση των κρατικών εγγυήσεων – Παρουσία Πετρίδη, η αυριανή συζήτηση

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.