Φόρμα αναζήτησης

Ο Άγγελος Βότσης στον «Π»:Φτάνει το κούλιασμα σχεδίων νόμου

Προτεραιότητες και φιλοδοξίες του νέου προέδρου της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτή Άγγελου Βότση. [...]

Read More...

Τις πρακτικές που εφάρμοσε για δυόμισι χρόνια ως πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας φιλοδοξεί να εφαρμόσει και στην Επιτροπή Οικονομικών ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, σε μια προσπάθεια να «ελαφρύνει» το βαρυφορτωμένο της πινάκιο.

Υπενθυμίζεται πως η αλλαγή σκυτάλης στις προεδρίες των δυο επιτροπών στα μισά της θητείας της παρούσας Βουλής, μεταξύ ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, είχε αποφασιστεί μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2016, όταν και τα δύο κόμματα κατά τη μοιρασιά των προεδριών, επέμεναν για αυτήν της Επ. Οικονομικών, που παραδοσιακά κατείχε το ΔΗΚΟ.

Μιλώντας στον «Π» ο κ. Βότσης υπογράμμισε πως αποχώρησε από πρόεδρος της Επ. Εμπορίου (παραμένει μέλος) χωρίς καμία εκκρεμότητα όσον αφορά νομοσχέδια και κανονισμούς και τόνισε πως σκοπεύει να πράξει το ίδιο και στην Επιτροπή Οικονομικών, η οποία αναδεικνύεται πρωταθλήτρια σε εκκρεμούντα σχέδια νόμου, αφού αριθμεί 122, ενώ έχει και το πιο βεβαρημένο πρόγραμμα κάθε βδομάδα λόγω των αιτημάτων για αποδεσμεύσεις κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού και για αποπαγοποίηση θέσεων.

«Θα κάνουμε πράγματα. Θα το δείτε, ακόμη και πριν το Πάσχα» δηλώνει ο κ. Βότσης, δίνοντας το παράδειγμα του σχεδίου Εστία και την αποδέσμευση ποσού ύψους 33 εκατ. ευρώ που αφορά την εφαρμογή του. «Εκείνο που δεν θα κάνω είναι να αφήνω θέματα σε εκκρεμότητα και συζήτηση για μήνες ή ακόμη και χρόνια. Αν κουβαλάς θέματα, τρώνε χρόνο και στην ημερήσια διάταξη και στη δημόσια συζήτηση. Αν άκουγα κάποιους που έλεγαν για παράδειγμα να ξαναδούμε την αποδέσμευση του κονδυλίου για το σχέδιο Εστία -γιατί τέθηκε από συναδέλφους- σήμερα δεν θα κάναμε άλλη δουλειά από το να συζητούμε αυτό το θέμα. Το Εστία τέλειωσε για τη Βουλή, παρότι υπογραμμίζω ότι το νομοθετικό σώμα και θα παρακολουθεί και θα ελέγχει πώς υλοποιείται». Την ίδια στιγμή θεωρεί χρήσιμο να καταγράφονται όλες οι δεσμεύσεις και οι υποσχέσεις που δίνονται από καλεσμένους της επιτροπής. «Δίνω το παράδειγμα της υγραεριοκίνησης όταν ήμουν στην Επιτροπή Εμπορίου. Μας έλεγαν θα κάνουν το Α από το αρμόδιο υπουργείο την τάδε ημερομηνία. Την τάδε ημερομηνία λοιπόν τους καλούσαμε για να δούμε αν το έπραξαν. Και αυτό λειτουργεί. Το ίδιο θα κάνουμε και για τους εγκλωβισμένους αγοραστές. Παρότι το θέμα εξετάζεται από την Επιτροπή Νομικών, στην Επιτροπή Οικονομικών οι τράπεζες δεσμεύτηκαν πως δεν θα θέτουν νομικές ενστάσεις για να υποβοηθήσουν την κατάσταση. Θα τους φέρουμε να μας πουν τι έκαναν».

Να μπει τάξη

«Πρώτη μου δουλειά ως πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών είναι να μπει μια τάξη. Δεν λέω ότι δεν υπήρχε προηγουμένως, ωστόσο κάποια στιγμή τα αρμόδια υπουργεία πρέπει να μας ενημερώσουν για τα εκκρεμούντα νομοσχέδια. Υπάρχουν νομοσχέδια ο σκοπός των οποίων έχει εκλείψει» τόνισε. Υπογράμμισε δε ότι όσον αφορά εναρμονιστικά νομοσχέδια, αυτά εξετάζονται πλέον κατά προτεραιότητα προς αποφυγήν επιβολής προστίμου από την ΕΕ.

Σημειώνεται ωστόσο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εκκρεμούντων σχεδίων νόμου είναι προτάσεις νόμου (νομοσχέδια καταθέτει η κυβέρνηση ενώ οι προτάσεις νόμου κατατίθενται από βουλευτές). «Εδώ πρέπει να βοηθήσουν όλα τα κόμματα. Όσες προτάσεις είναι πλέον αναχρονιστικές θα πρέπει να αποσυρθούν. Μια πρόταση νόμου και ένα αυτεπάγγελτο θέμα πρέπει να συζητιούνται όταν είναι επίκαιρα και έχουν σημασία. Αν είναι να τα έχω στο πινάκιο για να λέω ότι τα ενέγραψα δεν εξυπηρετεί σε τίποτα».

Ο κ. Βότσης στέκεται ιδιαίτερα και στο γεγονός ότι κάθε χρόνο οι προϋπολογισμοί των ημικρατικών οργανισμών, που βάσει νόμου πρέπει να εγκρίνονται από το νομοθετικό σώμα, κατατίθενται εκπρόθεσμα. Συνεπεία τούτου, σπεύδουν οι βουλευτές να τους εγκρίνουν χωρίς τον δέοντα κοινοβουλευτικό έλεγχο. «Το είπε ο πρόεδρος της Βουλής, το φωνάζουν όλοι οι πρώην πρόεδροι της Επιτροπής Οικονομικών και ο σημερινός. Δεν γίνεται αυτή η κατάσταση. Μέχρι σήμερα που μιλούμε δεν υπάρχει εκκρεμότητα στην επιτροπή, δεν περιμένει προϋπολογισμός για εξέταση. Πλην όμως δεν έρχονται στη Βουλή». Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι με την πρακτική έγκρισης δωδεκατημορίων για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο οι ημικρατικοί των οποίων ο προϋπολογισμός δεν έχει εγκριθεί μπορούν να διενεργούν δαπάνες και να καταβάλλουν μισθούς στο προσωπικό τους (χωρίς να υπερβαίνουν αυτές του προηγούμενου έτους για τον ίδιο μήνα) ωστόσο από τον Μάρτιο λειτουργούν παράτυπα ή και παράνομα. «Βεβαίως μας απασχολεί το όλο ζήτημα και πώς μπορούν οι ημικρατικοί να λειτουργούν χωρίς προϋπολογισμό» τονίζει ο κ. Βότσης καλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και τον γενικό ελεγκτή να δώσουν απαντήσεις και για την καθυστέρηση κατάθεσης των προϋπολογισμών αλλά και για το τι συνεπάγεται η διενέργεια δαπανών χωρίς εγκεκριμένο προϋπολογισμό.

Όχι ατέρμονες συζητήσεις

«Μπορεί να ακουστεί κακία. Χαίρομαι που είμαι σε επιτροπές, και το επιδίωξα, που έχουν αποτέλεσμα. Φοβάμαι πως επιτροπές όπως οι Ελέγχου και Θεσμών στις οποίες συμμετείχα στο παρελθόν κινούνται περισσότερο στο να γίνονται ατέρμονες συζητήσεις χωρίς να βλέπω το αποτέλεσμα που ανέμενα. Γι’ αυτό δεν μου ταιριάζουν αυτές οι επιτροπές» εξηγεί ο κ. Βότσης ερωτηθείς κατά πόσο είναι ορθό να συζητούνται θέματα οικονομικής φύσεως σε άλλες επιτροπές απουσία της πλέον αρμόδιας, αυτής των Οικονομικών. «Ούτε ωστόσο έχω παράπονο να συζητιούνται και να κτυπιούνται εκεί βουλευτές για θέματα επί ώρες. Είμαι άνθρωπος που θέλω να κόβω δρόμο και υπέρ των επιτροπών που έχουν αποτέλεσμα. Γι’ αυτό είμαι στις Επιτροπές Εμπορίου και Οικονομικών».

Σταύρωμα κονδυλίων

Μεγάλος πονοκέφαλος για την Επιτροπή Οικονομικών είναι η εξέταση αιτημάτων για αποδέσμευση κονδυλίων του προϋπολογισμού τα οποία σταυρώνονται κατά την ψήφισή του για σκοπούς, υποτίθεται, κοινοβουλευτικού ελέγχου. «Η άποψή μου για τα σταυρώματα, και την έχω πει και στην κοινοβουλευτική μου ομάδα και στα μέλη της Επ. Οικονομικών, είναι ότι πρέπει να γίνονται με φειδώ και να έχουν πολιτική υφή. Έχει το θετικό του ότι η κρατική μηχανή, τα διάφορα υπουργεία γνωρίζοντας ότι ένα κονδύλι είναι σταυρωμένο είναι πιο προσεκτικοί, αλλά πρέπει να παραδεχτούμε πως το 99% των κονδυλίων που δεσμεύουμε αποδεσμεύονται χωρίς κανένα πρόβλημα. Όπως γίνεται σήμερα η διαδικασία χάνει και την ουσία του το εργαλείο ελέγχου. Βρίσκω μπροστά μου τα σωρηδόν αιτήματα αποδέσμευσης και προσπαθώ με ομαδοποίηση να λύσω το πρόβλημα» εξηγεί ο κ. Βότσης. Στο σημείο αυτό κ. Βότσης παραδέχεται πως διαφώνησε με την πλειοψηφία της Επιτροπής Οικονομικών που αποδέσμευσε πρόσφατα το σύνολο του κονδυλίου που αφορά τις αμοιβές των συμβούλων του προέδρου της Βουλής, ωστόσο για τους συμβούλους του Προέδρου της Δημοκρατίας, για τους οποίους τα στοιχεία κατατέθηκαν και ονομαστικά, ζήτησε περισσότερες εξηγήσεις αποδεσμεύοντας μόνο το ποσό που αναλογεί στις αμοιβές τους για δύο μήνες. «Ναι ήταν μια διάκριση. Η πλειοψηφία των συναδέλφων ζήτησε κάποια περισσότερα στοιχεία, θα έρθουν και θα αποδεσμεύσουμε και το υπόλοιπο κονδύλι. Είναι αλήθεια πως για τους συμβούλους του πρόεδρου της Βουλής δεν τέθηκε οποιοδήποτε ερώτημα ή διευκρίνιση».

Σε ανοικτή γραμμή με υπουργό Οικονομικών

Ισορροπία η λέξη κλειδί

Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο υπουργός Οικονομικών φρόντισε να συζητήσουν για όλες τις οικονομικές εξελίξεις. «Με διαβεβαίωσε πως θα έχει άμεση επαφή τόσο με μένα όσο και με τον αναπλ. πρόεδρο της επιτροπής Μ. Μουσιούττα, καθώς θεωρεί υποχρέωση ακόμη και για απόρρητα θέματα τουλάχιστον εμείς οι δύο να λαμβάνουμε γνώση». Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα ο κ. Βότσης έκανε λόγο για τη δική του φιλοσοφία και συνάμα λέξη κλειδί. «Ισορροπία. Και πρέπει να τη βρίσκουμε. Και για τις τράπεζες που είναι για πολλούς ο παραχαϊδεμένος παίκτης του παιχνιδιού, ο οποίος όμως ξέρουμε ότι δεν είναι κάτι το άυλο. Εννοούμε τον μέτοχο, τον καταθέτη, τον δανειολήπτη και τον εργαζόμενο. Δεν μπορείς εύκολα να πεις σε μια τράπεζα σε αφήνω να διαλύσεις αφού είσαι μια εταιρεία που δεν μου επιτρέπεις καν να σε ελέγξω και ελέγχεσαι μόνο από την ΕΚΤ. Δεν μπορείς να την αφήσεις στο έλεος του θεού ή να την τιμωρήσεις κρίνοντας άδικες ενέργειές της. Είτε μας αρέσει είτε όχι όταν καταρρεύσει μια τράπεζα επειδή οι εγγυημένες 100 χιλ. όπως είναι σήμερα τα αποθέματα των τραπεζών δεν μπορούν να καλυφθούν, θα κληθεί το κράτος που και πάλι δεν έχει. Γι’ αυτό και το κράτος, λόγω του ότι οι τράπεζες είναι συστημικές, πρέπει να παίρνει αποφάσεις πώς να λύσει ένα πρόβλημα. Στηρίζοντας βεβαίως τους δανειολήπτες και τους καταθέτες. Η μαγική λέξη είναι να βρίσκουμε ισορροπίες μέσα από τις πολιτικές μας». Όπως περαιτέρω εξηγεί ο κ. Βότσης «μέχρι πριν από την κρίση δεν βγήκε ποτέ μια αρμόδια αρχή, ακόμη και η ΕΕ, να ενημερώσει, όπως π.χ. κάνει για ανακύκλωση, πως οι καταθέσεις δεν είναι τοποθετημένες σε ένα χρηματοκιβώτιο και θα επιστραφούν με τόκο αλλά είναι ένα είδος επένδυσης και προσέξτε πού επενδύετε». Καταλήγει πως ακόμη και σήμερα «μορφωμένοι και λιγότερο μορφωμένοι πάμε και υπογράφουμε το γνωστό βάλε την υπογραφή εκεί που έβαλα Χ σε συμβόλαια χωρίς να διαβάσουμε αυτά που υπογράφουμε. Υπάρχουν πλέον τόσοι σύμβουλοι ειδικοί επί αυτών των θεμάτων. Θα κάνεις ένα δάνειο 300 χιλ. πλήρωσε 500 ευρώ να σε συμβουλεύσει αν αυτό το άνοιγμα το σηκώνει η τσέπη σου».

Σήμερα για Ταμείο Υδρογονανθράκων

Στις προτεραιότητες του κ. Βότση είναι και η οδήγηση στην ολομέλεια δύο ταμείων που είναι στην ατζέντα για συζήτηση και τοποθέτηση σήμερα Δευτέρα. Πρόκειται για το Ταμείο Υδρογονανθράκων και το Ταμείο Αλληλεγγύης για τη στήριξη φυσικών προσώπων που έχουν συνεισφέρει στην κεφαλαιοποίηση των δύο συστημικών τραπεζών από ίδιους πόρους, για διασφάλιση της κοινωνικής αλληλεγγύης. Όπως αναφέρει ο κ. Βότσης «οι προκλήσεις είναι εκεί, μου αρέσουν οι προκλήσεις και θα το δείτε και στην πράξη. Θα ακουμπήσουμε και θα εμβαθύνουμε με θέματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως οι κουρεμένοι καταθέτες, οι κάτοχοι αξιογράφων, οι μέτοχοι κ.λπ. Θεωρώ ότι με την πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύη δίνουμε μια διέξοδο. Είμαι εναντίον της αναβολής για λίγο μέχρι να δούμε τι θα γίνει με εταιρείες. Στην πορεία ευχαρίστως όταν βρεθεί η φόρμουλα να ενταχθούν και αυτές».

Για το Ταμείο Υδρογανθράκων το οποίο προωθήθηκε εκτάκτως στην επιτροπή η πρόθεση είναι να οδηγηθεί στην ολομέλεια την ερχόμενη Παρασκευή. «Μαζέψαμε τις τροπολογίες, απαντήθηκαν γραπτώς, δεν θα πιππιλούμε το θέμα απλά για να περνά ο καιρός. Ποιος είναι ο στόχος μου; Να μην μένουν θέματα που όταν πλέον θα τα συζητάς δεν θα έχουν καμία σημασία. Να μην μένουν θέματα να κουλιάζουν στην επιτροπή και να μην οδηγούνται στην ολομέλεια όπου ο καθένας μπορεί τοποθετηθεί είτε θετικά είτε αρνητικά» καταλήγει επί τούτου ο κ. Βότσης.

*ΦΩΤΟ:ΧΡΙΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Send this to a friend