Φόρμα αναζήτησης

Ντροπή και αηδία αισθάνθηκαν οι Κύπριοι – Έρευνα RetailZoom για λογαριασμό του «Πολίτη»Ντροπή και αηδία αισθάνθηκε το 92% των Κυπρίων μετά τη μετάδοση του ντοκιμαντέρ του Al Jazeera για τα διαβατήρια, σύμφωνα με τη διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία RetailZoom για λογαριασμό του «Πολίτη» τη βδομάδα που πέρασε.

Στην έρευνα με συμμετοχή 2.213 ατόμων καταγράφεται μια σειρά από ενδιαφέροντα στοιχεία για το πώς οι Κύπριοι βλέπουν και σχολιάζουν τα καυτά θέματα της επικαιρότητας των τελευταίων εβδομάδων. Οι ερωτηθέντες ανησυχούν σοβαρά για την αναζωπύρωση της πανδημίας, ωστόσο πιστώνουν τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση και στο κομμάτι της πανδημίας και της οικονομίας με καλούς χειρισμούς, με τα ποσοστά βεβαίως να δείχνουν πτωτική πορεία.

Στο θέμα των διαβατηρίων συμφωνούν με ποσοστό 70% στη διακοπή του προγράμματος, είναι έξαλλοι με τους Συλλούρη – Τζιοβάνη για την εμπλοκή τους, καταλογίζουν σοβαρή εμπλοκή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κυρίως σε συντριπτικό ποσοστό θεωρούν ότι η Κύπρος είναι ένα διεφθαρμένο κράτος και ότι οι πολιτικοί της έχουν εμπλοκή στο διεφθαρμένο σύστημα χορήγησης διαβατηρίων.

Σε σχέση με τα εθνικά θέματα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει χάσει την πλειοψηφική τάση που είχε στους χειρισμούς, αφού το 60% διαφωνεί μαζί του. Σε ό,τι αφορά τη λύση, η πλειοψηφία θεωρεί καταλληλότερη μορφή τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Οι πτωτικοί δείκτες στην εικόνα του Προέδρου μάλλον προδίκασαν και το αποτέλεσμα στο ερώτημα αν οι Κύπριοι θέλουν να τον ξαναδούν υποψήφιο το 2023. Το 73% θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να διεκδικήσει για τρίτη θητεία.

 

 

Ερώτηση 1

Το 70% των ερωτηθέντων στην έρευνα συμφωνεί με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να τερματίσει το κυπριακό πρόγραμμα χορήγησης διαβατηρίων. Το υψηλότερο ποσοστό συμφωνίας (81%) παρουσιάζεται στην ηλικιακή ομάδα 55+. Κατά επαρχία φαίνεται ότι η Λευκωσία εγκρίνει την απόφαση αυτή σε ποσοστό 74%.

 

 

Ερώτηση 2

Πώς ένιωσαν οι ερωτηθέντες όταν είδαν το ντοκιμαντέρ του Al Jazeera; Τα συναισθήματα ήταν συντριπτικά αρνητικά σε ποσοστό 92%. Το 29% των ερωτηθέντων αισθάνθηκε ντροπή και το 63% κάτι πιο έντονο: αηδία! Τα συναισθήματα αυτά δείχνουν εν ολίγοις πώς η υπόθεση αυτή άγγιξε τους Κυπρίους, τους σήκωσε από τον καναπέ τους και τους οδήγησε σε διαμαρτυρίες στους δρόμους.

 

 

Ερώτηση 3

Ποιος ήταν ο πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ και κατ’ επέκταση το άτομο με τη μεγαλύτερη ευθύνη για το σκάνδαλο; Οι ερωτηθέντες θεωρούν με ποσοστό 73% ότι αυτός ήταν ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης. Ακολουθεί με 17% ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και επιχειρηματίας Χριστάκης Τζιοβάνης. Ο δικηγόρος Πιττάτζης ακολουθεί με 7%, κάτι που επιβεβαιώνει και αυτό που είπε ο ίδιος στο ντοκιμαντέρ: “The higher the better”.

 

 

Ερώτηση 4

Οι ερωτηθέντες βεβαίως δεν έχουν ψευδαισθήσεις. Δεν θεωρούν ότι οι κύριοι Τζιοβάνης και Συλλούρης είναι οι μόνοι πολιτικοί με εμπλοκή στο σκάνδαλο των διαβατηρίων γενικά. Σε ποσοστό 92% οι Κύπριοι θεωρούν ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι πολιτικοί εμπλεκόμενοι σε αυτή τη διαδικασία, η οποία αγγίζει και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως φαίνεται σε ερώτηση που ακολουθεί.

 

 

Ερώτηση 5

Με βάση το συγκεκριμένο βίντεο που είχαν μπροστά τους οι ερωτηθέντες κρίνουν σε ποσοστό 53% ότι τη βασική ευθύνη την έχουν οι κ. Συλλούρης – Τζιοβάνης. Ποσοστό ωστόσο 41% θεωρεί υπεύθυνο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος είχε την ευθύνη της εφαρμογής του προγράμματος. Για την ηλικιακή ομάδα 55+ ο Πρόεδρος θεωρείται κατά πλειοψηφία ο κύριος υπεύθυνος.

 

 

Ερώτηση 6

Μόλις ένας στους 12 συμπολίτες μας πιστεύει ότι στην Κύπρο υπάρχει κράτος δικαίου. Έξι στους δέκα θεωρούν ότι είμαστε ένα κράτος διαφθοράς και ένας στους τρεις ότι το κυπριακό κράτος λειτουργεί χωρίς σοβαρούς θεσμούς. Πρόκειται για καταθλιπτικά νούμερα.

 

 

Ερώτηση 7

Με βάση αυτή την ερώτηση και τις απαντήσεις που δίνονται, ο νέος γενικός εισαγγελέας καλείται να αποδείξει ότι η κοινή γνώμη δεν έχει δίκιο. Η έρευνα που ανέλαβε αποτελεί εν ολίγοις ένα τεστ αξιοπιστίας για τον ίδιο αφού μόλις το 25% πιστεύει ότι θα κάνει σωστά τη δουλειά του, ενώ το 57% -προφανώς γιατί υπήρξε πρώην υπουργός της κυβέρνησης- θεωρεί ότι δεν θα ανταποκριθεί. Τη μεγαλύτερη καχυποψία απέναντί του έχει ο αντρικός πληθυσμός με 62%.

 

 

Ερώτηση 8

Παρά τη σαφή δυσφορία που υπάρχει εναντίον του Προέδρου στην υπόθεση των διαβατηρίων, ο Νίκος Αναστασιάδης απολαύει σχετικά ικανοποιητικών ποσοστών αποδοχής σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας. Το 40% τον πιστώνει με άψογους και καλούς χειρισμούς, το 38% με μέτριους και το 22% με κακούς έως απαράδεκτους. Η αποδοχή του πάντως έχει πέσει σημαντικά σε σχέση με τις έρευνες των προηγούμενων μηνών.

 

Ερώτηση 9

Το 67% των ερωτηθέντων πιστεύει σε σχέση με την πανδημία ότι σήμερα βρισκόμαστε σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι στις αρχές Σεπτεμβρίου όταν υποβλήθηκε ξανά αυτή η ερώτηση. Οι έχοντες ηλικία άνω των 55 ετών σε ποσοστό 75% θεωρούν ότι βρισκόμαστε σε χειρότερο στάδιο, κάτι βεβαίως που δικαιολογείται και από τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων.

 

Ερώτηση 10

Πολύ υψηλό παραμένει το ποσοστό επιβράβευσης της κυβέρνησης από τους πολίτες όσον αφορά τους χειρισμούς της για την οικονομία εν μέσω πανδημίας με 49% αποδοχή. Ένα ποσοστό που σημείωσε μικρή υποχώρηση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο (51%) και μεγάλη υποχώρηση σε σχέση με τον Μάιο (65%). Σημαντικό είναι και το ποσοστό που διαφωνεί με την οικονομική πολιτική (39%), που δεν αποκλείεται να έχει σχέση με το σκάνδαλο των διαβατηρίων.

 

 

Ερώτηση 11

Το 40% των ερωτηθέντων θεωρεί τον τρόπο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαχειρίζεται τα εθνικά μας θέματα από ικανοποιητικό έως εξαιρετικό. Το 60% ωστόσο των ερωτηθέντων απορρίπτει την πολιτική του Προέδρου. Το μεγαλύτερο ποσοστό απόρριψης (64%) προέρχεται γεωγραφικά από τη Λευκωσία και ηλικιακά από τα άτομα 55+.

 

 

Ερώτηση 12

Στο ερώτημα αυτό μάλλον οι απαντήσεις ήταν αναμενόμενες. Οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες θεωρούν την εκλογή Τατάρ αρνητική εξέλιξη στο Κυπριακό, με ένα ποσοστό 6% να τη θεωρεί θετική.

 

Ερώτηση 13

Σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού, για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται η θέση της πλειοψηφίας των Κυπρίων. Ποσοστό 60% θεωρεί προτιμότερη λύση τη μορφή διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ποσοστό 19% θέλει λύση δύο κρατών, ποσοστό 11% λύση συνομοσπονδίας και ένα 10% απελευθερωτικό πόλεμο. Γεωγραφικά η Λευκωσία έχει τα υψηλότερα ποσοστά αποδοχής της ΔΔΟ με 63% και τα πιο χαμηλά η Πάφος με 37%. Στην Πάφο, στην οποία παραδοσιακά έχουν υψηλά ποσοστά η ΕΔΕΚ και το ΕΛΑΜ, υποστηρίζουν λύση δύο κρατών το 28% και εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα το 19%.

 

Ερώτηση 14

Το 73% των ερωτηθέντων δεν θέλει να δει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ξανά υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας. Το ποσοστό αυτό στους συνομήλικους του Προέδρου ανέρχεται στο 81%. Γεωγραφικά η Λευκωσία λέει στον Πρόεδρο ότι το 2023 πρέπει να πάει στο σπίτι του με ποσοστό 74%. Ηλικιακά η ομάδα που θέλει με τα μεγαλύτερα ποσοστά να δει τον Πρόεδρο να ξαναθέτει υποψηφιότητα είναι οι 18-35 ετών με 22%.

 

Μια διευκρίνιση

Στο ερωτηματολόγιο που κλήθηκαν να απαντήσουν οι πολίτες υπήρχε και ερώτηση για το κόμμα το οποίο θα ψήφιζαν στις βουλευτικές. Λόγω δικού μας λάθους δεν συμπεριλάβαμε στον κατάλογο το Κόμμα των Ζώων. Επίσης δεχτήκαμε παράπονα γιατί δεν συμπεριλάβαμε στον κατάλογο τη νέα πλατφόρμα των πέντε που αποχώρησαν από το ΔΗΚΟ. Διατυπώθηκαν επίσης παράπονα γιατί συμπεριλάβαμε την Κίνηση Νέο Κύμα, ενώ αυτή η Κίνηση δεν έχει ανακοινώσει καν ότι θα κατέλθει στις εκλογές ούτε έχει συσταθεί σε κόμμα. Για αυτούς τους λόγους δεν θα δημοσιεύσουμε τα αποτελέσματα αυτής της μέτρησης. Παρ’ όλα αυτά θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε κάποιες σημαντικές τάσεις οι οποίες διαπιστώνονται εύκολα.

* Πρώτον, το πρωτο κόμμα φαίνεται να είναι η αποχή με ποσοστό άνω του 40%.

* Δεύτερον, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ με τη σειρά που τα παραθέτουμε έχουν ποσοστά κάτω από το 20%.

* Τρίτον, το ΔΗΚΟ βρίσκεται σαφέστατα κάτω από το 10%.

* Τέταρτον, κόμματα και κινήσεις όπως οι Οικολόγοι, η ΔΗΠΑ και το Νέο Κύμα βρίσκονται σε σημαντική άνοδο και μπορούν να κάνουν τεράστιες εκπλήξεις και ανατροπές ακόμα και για την τρίτη θέση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

Πώς οι Κύπριοι αξιολογούν όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης Αναστασιάδη;

Ταυτότητα έρευνας

Διαδικτυακή έρευνα μέσω της online πλατφόρμας της εταιρείας RetailZoom.

Πρόσκληση συνδρομητών του «Πολίτη» μέσω email, καθώς και αναγνωστών της επίσημης ιστοσελίδας και ατόμων μέσω των σελίδων σε facebook και twitter.

Ημερομηνίες: 20-22 Οκτωβρίου 2020.

Συνολικές απαντήσεις: 2.213.

Στάθμιση αποτελεσμάτων φύλου και ηλικίας ούτως ώστε να αντιπροσωπεύουν τον πληθυσμό των ατόμων 18 ετών και άνω.

Αφαιρούνται οι απαντήσεις που προέρχονται από το ίδιο IP Address.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.