Φόρμα αναζήτησης

Νοσοκομείο Αθαλάσσας: Δίνουν άδεια σε ασθενείς γιατί χρειάζονται τα κρεβάτια (video)

Επιτακτική κρίνεται η ανάγκη ανέγερσης νέου Νοσοκομείου Ψυχικής Υγείας. Οι χώροι του Νοσοκομείου Αθαλάσσας, πέρα από ακατάλληλοι για τη νοσηλεία των ψυχικά νοσούντων, αποδεικνύονται και πολύ μικροί για να μπορούν να ανταποκριθούν στις σημερινές ανάγκες. Ως εκ τούτου, η διεύθυνση του νοσηλευτηρίου σε κάποιες περιπτώσεις αναγκάζεται να… παραχωρεί άδεια σε ασθενείς με σκοπό την απελευθέρωση κλινών. Ο σχεδιασμός για το νέο νοσηλευτήριο ολοκληρώνεται τέλη του μήνα. Για το Υπουργείο Υγείας ωστόσο αποτελεί προτεραιότητα η ανέγερση, αντί η ανακαίνιση, δύο νέων θαλάμων οξείας νοσηλείας. Το δε πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων που ταλανίζει το νοσηλευτήριο το τελευταίο διάστημα άρχισε να επιλύνεται. Φάρμακα υπήρχαν και υπάρχουν στις κρατικές αποθήκες. Η διάθεσή τους ωστόσο στο νοσοκομείο φαίνεται πως «σκόνταφτε» στη γραφειοκρατία και την ασυνεννοησία των αρμόδιων υπηρεσιών.

Όπως είναι γνωστό, σε σύσκεψη στο Προεδρικό υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, το 2017, λήφθηκε απόφαση για την ανέγερση νέου νοσοκομείου με άμεση ανακαίνιση τεσσάρων θαλάμων οι οποίοι, κατά γενική ομολογία, βρίσκονταν σε άθλια κατάσταση. Οι δύο θάλαμοι έχουν ανακαινιστεί. Για τους άλλους δύο ωστόσο κρίθηκε ασύμφορη η ανακαίνισή τους και το Υπουργείο Υγείας προχωρεί με την ανέγερση νέων θαλάμων, οι οποίοι μάλιστα θα είναι κατά τρεις κλίνες μεγαλύτεροι (θα διαθέτουν 20 κλίνες έκαστος).

Το Νοσοκομείο Αθαλάσσας τέθηκε στο μικροσκόπιο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χθες, στην παρουσία του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου. Ενημερώνοντας την επιτροπή, ο υπουργός ανέφερε ότι «υπήρξε καθυστέρηση και ανατέθηκε σε ιδιώτη μελετητή η εξέταση της ανακαίνισης των δύο θαλάμων, για να αποφανθεί ωστόσο τον Σεπτέμβριο ότι η ανακαίνισή τους είναι ασύμφορη. Ο μελετητής, σύμφωνα με τον υπουργό, πρότεινε την κατεδάφισή τους και το κτίσιμο καινούργιων θαλάμων, με το προβλεπόμενο όμως κόστος να είναι τριπλάσιο απ’ αυτό που υπολογιζόταν αρχικά. Ενδεικτικά ανέφερε ότι το κόστος για τους δύο θαλάμους υπολογίζεται στα 3,2 εκατ. ευρώ. Οι σχεδιασμοί του υπουργείου περιλαμβάνουν επίσης την ανέγερση κτηρίου διοίκησης με προϋπολογιζόμενο κόστος τις 300.000 ευρώ, ενώ 2,8 εκατ. ευρώ προϋπολογίζονται για την ανέγερση νέου κτηρίου για το Κέντρο Εξαρτημένων Ατόμων (Αλκοόλ) «ΘΕΜΕΑ». Σε ό,τι αφορά την ανέγερση του νέου Νοσοκομείου Ψυχικής Υγείας, ο υπουργός είπε ότι «το masterplan αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος του μήνα». Ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι αυτό που προέχει είναι οι δύο θάλαμοι γι’ αυτό και η προσπάθεια του υπουργείου επικεντρώνεται στην ένταξή τους στο masterplan, «ώστε να ξεκινήσουμε με την κατασκευή τους, χωρίς να χρειαστεί να περιμένουμε να ολοκληρωθούν τα κατασκευαστικά σχέδια ολόκληρου του νοσοκομείου». Στόχος, πρόσθεσε, είναι τα έργα να αρχίσουν εντός του 2020.

Εκπρόσωπος των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, αναφερόμενη στα προβλήματα του νοσηλευτηρίου, είπε πως το προσωπικό βρίσκεται συνεχώς υπό πίεση και σε κάποιες περιπτώσεις, λόγω έλλειψης κλινικών, «αναγκαζόμαστε να δώσουμε άδεια σε ασθενείς για να απελευθερωθούν κλίνες».

Αναφέρθηκε και στην έλλειψη φαρμάκων η οποία παρουσιάστηκε το τελευταίο διάστημα στο νοσηλευτήριο, με τη διαχείριση των περιστατικών να γίνεται εξαιρετικά δύσκολη. Από τη συζήτηση ωστόσο που προέκυψε διεφάνη ότι ελλείψεις δεν υπάρχουν σε φάρμακα. Η μη έγκαιρη διάθεσή τους στο νοσοκομείο ήταν αποτέλεσμα της ασυνεννοησίας μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών αλλά και των διαδικασιών που απαιτούνται. Το γεγονός, μάλιστα, επιβεβαίωσε η ίδια η εκπρόσωπος των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, η οποία ανέφερε πως «ύστερα από παρεμβάσεις της διεύθυνσης άρχισε η προμήθεια των φαρμάκων στο νοσηλευτήριο». Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα επανέλθει με τη συζήτηση του θέματος σε έναν μήνα, στην παρουσία και των Δημοσίων Έργων τα οποία… εκ παραδρομής δεν κλήθηκαν στη χθεσινή συνεδρία.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.