POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Νοσηλεία κορωνοϊού σε καρέκλες – Υπό κατάρρευση τα κρατικά νοσηλευτήρια 

Σε παιχνίδι με τα όρια των νοσοκομείων εξελίσσεται η άνοδος των κρουσμάτων που τις τελευταίες ημέρες πλησιάζουν τα χίλια. Η κατάσταση στα κρατικά νοσηλευτήρια δυσχεραίνει μέρα με την ημέρα, με τον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου να τονίζει ότι δεν υπάρχει μέση λύση και ότι σε περίπτωση που χρειαστεί να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα δεν υπάρχει άλλη λύση από το να προχωρήσουμε σε lockdown. Οι αριθμοί των τελευταίων ημερών τρομάζουν, με το σενάριο του lockdown ή στην καλύτερη περίπτωση της αυστηροποίησης των μέτρων να είναι μονόδρομος. Σήμερα αναμένονται οι τελικές αποφάσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο για το τι θα γίνει το Πάσχα, με τις πρώτες ενδείξεις να αναφέρουν ότι εάν υπάρξουν χαλαρώσεις θα είναι πολύ λίγες. Την ίδια στιγμή που πληθαίνουν οι φωνές ανάμεσα σε επιδημιολόγους και γιατρούς που ζητούν την αυστηροποίηση των μέτρων και θεωρούν ως λύση την επιβολή lockdown. Έσχατη αλλά λειτουργική λύση το οριζόντιο κλείσιμο θεωρεί η κυβέρνηση.

Ξεκάθαρος ο υπουργός 

Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε χθες ότι σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση για επιπλέον μέτρα, αυτά δεν θα είναι τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από ένα σκληρό lockdown, απευθύνοντας για άλλη μία φορά έκκληση στους πολίτες να συνεργαστούν για να μην χρειαστεί να πάμε σε νέα μέτρα και σε γενικό lockdown όπως τις αρχές Ιανουαρίου. Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας αυστηροποίηση σε κάποιους τομείς θα σημαίνει μεταφορά κόσμου από έναν τομέα σε άλλον και αυτό είναι που δεν θέλει να δει να γίνεται το υπουργείο. Η εμπειρία των δύο προηγούμενων lockdown λέει ότι κάτι τέτοιο δεν λειτουργεί, με τον υπουργό και τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας να δηλώνουν ξεκάθαρα τις προθέσεις τους για να μην επαναλάβουν λάθη του παρελθόντος, έστω και αν η ψυχολογία των πολιτών δεν σηκώνει αυστηρότερα μέτρα. Το ζήτημα είναι ότι τα υφιστάμενα μέτρα δεν λειτουργούν, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ήδη η κυβέρνηση επεξεργάζεται τρόπους για αυστηροποίηση ορισμένων μέτρων, για να μην φτάσουν στο lockdown.

Καταρρέει το σύστημα

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τόσο το υπουργείο όσο και τους επιδημιολόγους είναι η κατάσταση στα κρατικά νοσηλευτήρια, τα οποία βρίσκονται υπό κατάρρευση και η αύξηση των νοσηλειών που αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα. Ήδη οι νοσηλευόμενοι ξεπερνούν τους 290 ενώ δεν αποκλείεται εντός των ημερών να ξεπεράσουμε τους 300. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΚΥπΥ το 5% των κρουσμάτων που εντοπίζονται σε καθημερινή βάση θα χρειαστούν νοσηλεία και από αυτά το 10% θα εισαχθεί σε ΜΑΦ ακόμη και σε ΜΕΘ. Αν υπολογίσει κανείς ότι από τις 18 μέχρι και τις 20 Απριλίου καταγράφηκαν 2.614 νέα περιστατικά αυτό συνεπάγεται ότι εντός του επόμενου δεκαημέρου τουλάχιστο 131 νοσούντες θα χρειαστούν νοσηλεία, εκ των οποίων οι 13 θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου έχει γεμίσει και πλέον δεν μπορεί να δεχθεί άλλους ασθενείς, ενώ αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς και οι νοσηλευόμενοι στα υπόλοιπα νοσηλευτήρια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα τη δεδομένη στιγμή αφορά το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, στο οποίο τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξημένη προσέλευση ασθενών στη Βραχεία Νοσηλεία για αξιολόγηση.

Δεν έχουν άλλες κλίνες 

Όπως αναφέρει ο υπεύθυνος του θαλάμου Covid στη Λεμεσό δρ Ανδρέας Κωστή, η κατάσταση στο εν λόγω νοσηλευτήριο είναι τραγική καθώς λόγω πληρότητας σε κλίνες γιατροί και νοσηλευτές περιθάλπουν ασθενείς σε ασθενοφόρα και σε καρέκλες. Ο ίδιος τόνισε ότι αυτή τη στιγμή ένα προσωρινό lockdown θα ήταν και η ιδανικότερη επιλογή, καθώς υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί κανείς να είναι βέβαιος για τις αντοχές των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Ο ΟΚΥπΥ ανακοίνωσε χθες ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών αναπτύχθηκαν περισσότερες κλίνες στον συγκεκριμένο χώρο, ούτως ώστε η διαλογή και η αξιολόγηση να ολοκληρώνεται σε πιο σύντομο χρόνο, ενώ τις επόμενες ημέρες η κλινική Covid-19 θα ενισχυθεί με περισσότερους ιατρούς. Το επιχειρησιακό σχέδιο του ΟΚΥπΥ για την πανδημία, το οποίο βρίσκεται σε εφαρμογή και προβλέπει ανάπτυξη περίπου 400 κλινών σε κοινούς θαλάμους και 65 κλίνες σε ΜΕΘ, αξιολογείται σε παγκύπρια βάση και καθημερινά αναπροσαρμόζεται ώστε να ανταποκρίνεται στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και τις αυξημένες ανάγκες. Ωστόσο οι επιδημιολόγοι τονίζουν ότι θα είναι ρίσκο το να ξεπεράσουμε τους 300 νοσηλευόμενους γι’ αυτό και οι εισηγήσεις των ειδικών για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης γίνονται με βασικό γνώμονα τον δείκτη νοσηλειών και κατόπιν συνυπολογίζονται παράγοντες όπως η οικονομία και η ψυχολογία των πολιτών.

Κορωνο-Πάσχα

Σε συγκεκριμένες εισηγήσεις σε σχέση με την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί με τα κρούσματα και τις νοσηλείες κατέληξαν τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες στις εισηγήσεις που έχει στα χέρια του ο υπουργός Υγείας υπάρχουν μέτρα τα οποία αφορούν τον εκκλησιασμό και την εκπαίδευση, ενώ στο τραπέζι υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο του lockdown. Για το θέμα των σχολείων οι επιδημιολόγοι εισηγούνται ότι εάν δεν υπάρχει πτώση των επιδημιολογικών δεικτών θα πρέπει να μείνουν μία εβδομάδα κλειστά μετά το Πάσχα με εξαίρεση τη Γ΄ Λυκείου. Πρόκειται για μία εκ των εισηγήσεων η οποία σηκώνει θύελλα αντιδράσεων από γονείς και Υπουργείο Υγείας, με το ζήτημα να ξεκαθαρίζει σήμερα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου. Όσον αφορά τις προτάσεις των ειδικών για τη Μεγάλη Εβδομάδα οι επιδημιολόγοι θεωρούν ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της ψυχολογίας των πολιτών και στο ζήτημα του εκκλησιασμού. Για το Μεγάλο Σάββατο έγινε εισήγηση να γίνει όπως και στην Ελλάδα, δηλαδή να γίνει στις 9 το βράδυ, αλλά δεν συμφώνησαν όλα τα μέλη και είπαν να δοθεί παράταση χρόνου. Ωστόσο για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν υπάρχει ομοφωνία ανάμεσα στα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας, τα οποία ρίχνουν το μπαλάκι των αποφάσεων στην Εκκλησία και την κυβέρνηση, με τον προκαθήμενο της πρώτης Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο να δηλώνει ευθαρσώς ότι όποια απόφαση και αν πάρει η κυβέρνηση η λειτουργία το Σάββατο το βράδυ θα αρχίσει στις 12. Ένα από τα ζητήματα στα οποία επιμένουν οι επιδημιολόγοι είναι τα 50 άτομα στο εσωτερικό των εκκλησιών και χωρίς περιορισμούς έξω με αποστάσεις για τις λειτουργίες τη Μεγάλη Εβδομάδα. Για την Κυριακή του Πάσχα δεν προβλέπεται να αλλάξει κάτι, καθώς η εισήγηση είναι το να παραμείνουμε στο μέτρο των τεσσάρων καλεσμένων σε κάθε σπίτι.

Υπoυργός Υγείας: Παραμένει στο τραπέζι το σενάριο ενός lockdown

Δρ Κωστή [Υπεύθυνος θαλάμου Covid στο ΓΝ Λεμεσού]: Ένα προσωρινό lockdown θα ήταν η ιδανικότερη επιλογή

Κύπρος/Covid19: 843 νέα κρούσματα από 53,024 τεστ – Στο 1.59% το ποσοστό θετικότητας

Αυτά είναι τα σημεία για rapid test που θα λειτουργήσουν αύριο Πέμπτη, 22 Απριλίου

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.