Φόρμα αναζήτησης

Νομοθεσία για πλήρη σύνταξη στους πολεμιστές του 1974

Το θέμα της άρσης της αποκοπής του 12% από την πρόωρη σύνταξη των πολεμιστών κατά την τουρκική εισβολή με μακροχρόνια θητεία στην ΕΦ, συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής με τα μέλη της να τονίζουν την ανάγκη της άρσης της αδικίας αυτής που σημειώθηκε με τη νομοθεσία του 2012.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής δήλωσε μετά τη συνεδρία, πως απαιτείται από την Κυβέρνηση να αναγνωρίσει τη μεγάλη προσφορά των πολεμιστών του 1974 και να προχωρήσει τάχιστα στην παραχώρηση επιδόματος για κάλυψη της αποκοπής του 12% για όσους επιλέξουν τα αφυπηρετήσουν στο 63ο έτος της ηλικίας τους. Επίσης, η Επιτροπή ζητά όπως καλυφθούν  επίσης οι τραυματίες και οι αιχμάλωτοι πολέμου καθώς και οι χήρες των πολεμιστών.
 
«Η Πολιτεία έχει καθήκον και ηθική υποχρέωση να στηρίξει αυτούς τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους, οι οποίοι υπερασπίστηκαν την πατρίδα μας και κάποιοι από αυτούς έδωσαν και την ίδια τους τη ζωή», είπε. Πρόσθεσε πως με βάση την ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εργασίας, η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο και ότι σύντομα η Υπουργός θα καταθέσει πρόταση στο Υπουργικό για κάλυψη με επίδομα για τους πολεμιστές του 1974, με το υπολογιζόμενο κόστος να ανέρχεται στα 7 εκ ευρώ. Ευελπιστούμε, όπως είπε, ότι αυτό θα υλοποιηθεί πριν από το τέλος του χρόνου και ότι θα ληφθούν υπόψη οι απόψεις των εκπροσώπων των πολεμιστών του 1974.
 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε πως η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας είναι στο τελικό στάδιο επεξεργασίας νομοθεσίας, η οποία θα επιτρέπει σε αυτούς που συμπληρώνουν το 63ο έτος της ηλικίας τους και είχαν υπηρετήσει θητεία 30 μηνών και μεγαλύτερη το 1974, να πάρουν πλήρη σύνταξη, χωρίς την αποκοπή του 12%.
 
«Γίνεται αναλογιστική μελέτη, συλλέγονται πληροφορίες και μόλις είναι έτοιμο το Υπουργείο η πολιτική απόφαση είναι ειλημμένη, θα πάει στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και κατάθεση στη Βουλή», είπε και πρόσθεσε πως ο,τιδήποτε άλλο προσπαθούν κάποιοι να διαδώσουν προς τα έξω είναι στα πλαίσια της προεκλογικής περιόδου.
 
Πρόταση Νόμου για το συγκεκριμένο θέμα κατέθεσε το Κίνημα Αλληλεγγύη με τον Βουλευτή της Γιώργο Παπαδόπουλο να δηλώνει αρχικά πως η κατάθεση της πρότασης από καμία σχέση έχει με προεκλογικές σκοπιμότητες. «Θεωρώ ότι είναι ηθική υποχρέωση όλων, ειδικά της Πολιτείας να αναγνωρίσει την προσφορά αυτών των ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους θυσίασαν εαυτόν και έδωσαν μάχες στήθος με στήθος και πολλοί έδωσαν και την τελευταία ρανίδα αίματος ίσως για να  βρισκόμαστε σήμερα εδώ», είπε, προσθέτοντας πως αυτοί οι άνθρωποι σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της αντίστασης ως οι πιο εκπαιδευμένοι στρατιώτες την εποχή εκείνη.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως δεν επιτρέπεται σε κανέναν να καπηλεύεται αυτούς τους ανθρώπους που υπηρέτησαν αχρωμάτιστα, ακομμάτιστα την πατρίδα. Το Κίνημα Αλληλεγγύη, είπε, είναι εκείνο που κατέθεσε πριν 5 μέρες πρόταση νόμου που θα εξαιρεί  αυτούς τους ανθρώπους από την αποκοπή αυτή. Συγκεκριμένα, θα εξαιρεί όσους συμπλήρωσαν κατά την επιστράτευση τους στις 20 Ιουλίου, 1974, 36 μήνες συνεχή ή διακεκομμένη θητεία στην ΕΦ, όσους τραυματίστηκαν, όσους αιχμαλωτίστηκαν καθώς και τις χήρες και τους γονείς πεσόντων και αγνοουμένων.
 
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως δυστυχώς η κλεψύδρα του χρόνου τελειώνει για αυτή τη Κυβέρνηση και δεν έχει υλοποιήσει τη δέσμευση απέναντι στους πολεμιστές του 1974 για αντιμετώπιση του προβλήματος που προέκυψε από τη νομοθεσία του 2012, βάσει της οποίας όσοι αιτούνται για πρόωρη συνταξιοδότηση υπόκεινται σε μια μείωση του 12% στις συντάξεις τους.  
 
«Υπάρχει πολιτική δέσμευση αυτής της Κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος ότι οι πρώτοι άνθρωποι που θα δικαιωθούν από τον περασμένο Μάιο θα έπρεπε να ήταν αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι αγωνίστηκαν και έχασαν τα χρόνια τους, άλλοι έχασαν δυστυχώς και τη ζωή τους, υπερασπιζόμενοι την Κυπριακή Δημοκρατία», είπε και σημείωσε πως είναι ανήθικο που η Κυπριακή Δημοκρατία έρχεται τώρα να τους αποκόψει το 12% των συντάξεων σε περίπτωση που θα ήθελαν να βγουν με πρόωρη. «Εμείς ζητούμε από την Κυβέρνηση άμεσα, τώρα, να άρει αυτή την αδικία», είπε.
 
Ο Πρόεδρος της Κίνησης Συνταξιοδότησης Πολεμιστών 1974 με μακροχρόνια θητεία στην ΕΦ (72Α, 72Β, 73Α, 73Β, 74Α) Γεώργιος Ποταμός, είπε πως η αποκοπή είναι μεγάλη, άδικη και πως σήμερα που οι πολεμιστές έρχονται να συνταξιοδοτηθούν, αντί η Πολιτεία να τους ανταμείψει έρχεται να τους τιμωρήσει με την αποκοπή του 12%.
 
Όπως είπε, η Κίνηση αποτάθηκε στον Πρόεδρο της Επιτροπής και τους Βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων, οι οποίοι αντιλαμβανόμενοι το δίκαιο του αιτήματος, τους υποστήριξαν. Πλέον, ελπίζουν ότι η εκτελεστική εξουσία θα πάρει εκείνες τις αποφάσεις ώστε να άρει αυτή την αδικία και να μην πληρώσουν αυτοί οι άνθρωποι για δεύτερη φορά τα σπασμένα.

 
Άλλα θέματα Επιτροπής Εργασίας
 

Ο κ. Φακοντής ανέφερε πως κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας συζητήθηκε επίσης το πρόβλημα με τους εποχικούς εργαζομένους που έχουν συμπληρώσει το 63ο έτος της ηλικίας τους, δεν έχουν επιλέξει να αφυπηρετήσουν και παραμένουν στην εργασία και δεν έχουν δικαίωμα σε ανεργιακό επίδομα και επίδομα ασθενείας.
 
Όπως εξήγησε, όσοι από αυτούς στέλνονται με απλήρωτη άδεια, είτε είναι εποχικοί εργαζόμενοι είτε εργαζόμενοι σε άλλους τομείς που αναστέλλεται η απασχόληση τους τη χειμερινή περίοδο, δυστυχώς δεν δικαιούνται ούτε ανεργιακό επίδομα ούτε επίδομα ασθένειας.
 
Όπως είπε ο κ. Φακοντής, το Υπουργείο είχε υποσχεθεί στην Επιτροπή ότι θα κατέθετε νομοσχέδιο τον Οκτώβριο για ρύθμιση του ζητήματος αλλά δυστυχώς δεν έχει μέχρι σήμερα κατατεθεί.
 
«Κατακρίνουμε την κωλυσιεργία και καλούμε την Κυβέρνηση έστω και στο παρά ένα να ετοιμάσει και να καταθέσει αυτό νομοσχέδιο για να αρθεί μια αδικία η οποία ταλανίζει ένα αριθμό εργαζομένων», είπε.
 
Επίσης, συζητήθηκε το ζήτημα της μεγάλης καθυστέρησης της αποστολής του ανεργιακού επιδόματος, το οποίο οξύνεται την περίοδο Νοεμβρίου-Φεβρουαρίου καθώς μεσολαβούν οι γιορτές. Όπως είπε, η αποστολή του επιδόματος χρειάζεται τρεις μήνες και οι άνθρωποι αυτοί είναι χωρίς χρήματα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά.
 
Πρόσθεσε πως δυστυχώς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν έχει βρει τους τρόπους μέχρι σήμερα για να επιλύσει το πρόβλημα και να συντμήσει το χρόνο ώστε οι άνεργοι να λαμβάνουν σε συντομότερο χρόνο να λαμβάνουν το επίδομα τους.

Κατεβάστε το app του «Πολίτη» για Android και iOS για συνεχή ενημέρωση