Φόρμα αναζήτησης

Νομοσχέδιο εκτοξεύει τις κρατικές δαπάνες για επιδότηση ιερέων

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σκάνδαλο το γεγονός ότι η κυβέρνηση απέσυρε νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το 2015 με σκοπό να περιορίσει τη δαπάνη για τους επιδοτούμενους ιερείς στα περίπου 6,14 εκατ. ευρώ ετησίως, κλειδώνοντάς τον αριθμό τους σε 700 άτομα μέχρι το 2025, για να καταθέσει χθες νέο, το οποίο προβλέπει κλιμακωτή αύξηση των επιδοτούμενων ιερέων και συνακόλουθα της κρατικής επιχορήγησης. Αύξηση που θα ξεπεράσει ετησίως το 1 εκατ. ευρώ μέχρι το 2025, όταν θα επιδοτούνται 850 ιερείς! Υπενθυμίζεται πως η επιχορήγηση της μισθοδοσίας «του εφημεριακού κλήρου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου που λειτουργεί στην ύπαιθρο» προέκυψε από συμφωνία του 1971 έναντι της μεταβίβασης στο κράτος από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου αγροτικής κτημοσύνης, ανερχόμενης σε περίπου 15.000 στρέμματα. Από το 1971 μέχρι σήμερα η ΚΔ έχει δαπανήσει δεκάδες εκατ. για τους ιερείς, την ώρα που το δεύτερο σκέλος, αυτό της μεταβίβασης, ακόμη εκκρεμεί. Παρότι με απόφασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, αρχές Ιανουαρίου φέτος, ενέκρινε τη μεταβίβαση της γης η οποία βρίσκεται στις ελεύθερες περιοχές (27% των 15 χιλ. στρεμμάτων αξίας 81,27 εκατ. σε τιμές 2010), μέχρι σήμερα δεν κατέστη εφικτό να γίνει λόγω διαφόρων προβλημάτων που προκύπτουν και καλείται να ξεδιαλύνει το Τμήμα Κτηματολογίου.

Δέον να σημειωθεί ότι και στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή το 2015 (και σκονιζόταν για χρόνια στα συρτάρια της Επ. Οικονομικών με την ευθύνη να βαραίνει τα κόμματα) και σε αυτήν που συνοδεύει τώρα το νέο νομοσχέδιο στο νομοθετικό σώμα γίνεται επίκληση σε συμφωνία μεταξύ κράτους και Εκκλησίας της Κύπρου. Τι προέκυψε άραγε για να αναθεωρηθεί η συμφωνία; Κυβερνητική πηγή, όπως έγραψε ξανά ο «Π» τον περασμένο μήνα αποκαλύπτοντας τις πρόνοιες του υπό επεξεργασία τότε νέου νομοσχεδίου, συσχετίζει την αυξημένη επιχορήγηση προς την Εκκλησία με την υποχρέωσή της στο μεταξύ ως εργοδότης να συνεισφέρει για το ΓεΣΥ ένα σεβαστό ποσό. Δεδομένου ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου αλλάζει και η διαδικασία καταβολής της κρατικής αρωγής, ο πιο πάνω συσχετισμός δεν είναι καθόλου τυχαίος. Ειδικότερα, σήμερα ο κάθε ιερέας πληρώνεται σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε μήνα ένα κατ’ αποκοπή ποσό από τη Δημοκρατία. Με το νομοσχέδιο προνοείται η διενέργεια μίας μόνο πληρωμής σε ταμείο της Εκκλησίας για το σύνολο του αριθμού των ιερέων και η Εκκλησία της Κύπρου θα αναλαμβάνει εξολοκλήρου τη μισθοδοσία τους, σύμφωνα με τις δικές της εσωτερικές διαδικασίες.

Οι συμφωνίες

Τονίζεται πως οι επιδοτούμενοι ιερείς τον Ιανουάριο του 2019 αριθμούσαν 722 άτομα, ενώ το κόστος της επιδότησης για το 2018 ανήλθε σε 6,3 εκατ., περιλαμβανομένης της 13ης επιδότησης. Πρόκειται για μια δαπάνη που τα τελευταία χρόνια αυξάνεται, αν αναλογιστεί κανείς πως κατά τον Οκτώβριο του 2015 οι επιδοτούμενοι αριθμούσαν 717 άτομα, ενώ το κόστος της επιδότησης για το 2014 ανήλθε σε 6,16 εκατ. ευρώ. Όπως προαναφέρθηκε, το νομοσχέδιο του 2015 καθόριζε τον αριθμό των επιδοτούμενων ιερέων σε 700 μέχρι την 31/12/ 2025, με ελάχιστο μηνιαίο ποσό 674,82 ευρώ, που συνεπαγόταν ελάχιστη ετήσια δαπάνη 6,14 εκατ. ευρώ. «Όποτε παραχωρούνται γενικές αυξήσεις και τιμαριθμικά επιδόματα στους κρατικούς υπαλλήλους, το ποσό της κρατικής αρωγής που αναλογεί σε κάθε ιερέα να αυξάνεται ανάλογα» αναφερόταν τότε.
Με το νέο νομοσχέδιο ο αριθμός των επιδοτούμενων ιερέων για τα επόμενα έτη με μηνιαίο ποσό 681,86 ευρώ (το οποίο θα αυξάνεται αναλογικά όπως πιο πάνω) καθορίζεται ως εξής:

  • 760 ιερείς από την ημερομηνία ισχύος του παρόντος νόμου μέχρι 31.12.2020 (εκτιμώμενη δαπάνη 6,74 εκατ. ευρώ ετησίως).
  • 800 ιερείς από 1.1.2021 μέχρι 31.12.2023 (7,09 εκατ. ευρώ ετησίως).
  • 850 ιερείς από 1.1.2024 μέχρι 31.12.2025 (7,53 εκατ. ευρώ ετησίως).
  • Μετά την 1/1/2026 ο αριθμός των 850 ιερέων που θα είναι δικαιούχοι κρατικής αρωγής θα αυξάνεται με ποσοστό 0,5% κάθε έτος.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.