Φόρμα αναζήτησης

Νομική Υπηρεσία – Υπ. Δικαιοσύνης, Άμυνας: Αλλαγές με πολλές προσδοκίες

Με τον πήχη των προσδοκιών να τίθεται ιδιαίτερα ψηλά, τόσο από πλευράς κοινωνίας όσο και από πλευράς πολιτικής ηγεσίας, οι Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης ανέλαβαν χθες τα ηνία της Νομικής Υπηρεσίας. Με βασικό συστατικό τη μεταξύ τους συνεργασία και συνεννόηση σε επίπεδο ομάδας πλέον, καλούνται να φέρουν εις πέρας ένα ομολογουμένως απαιτητικό έργο. Κατά τη χθεσινή τελετή διαβεβαίωσης στο Προεδρικό, οι Σαββίδης και Αγγελίδης διορίστηκαν στις θέσεις γενικού και βοηθού γενικού εισαγγελέα αντίστοιχα. Κατά την τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέγραψε ως κριτήρια της επιλογής των δύο στις συγκεκριμένες θέσεις: το ήθος, την εντιμότητα, την ευθυκρισία, την ακεραιότητα του χαρακτήρα που διακρίνει και τους δύο, την εμβριθή γνώση και το άριστο επίπεδο της νομικής κατάρτισης, όπως επίσης και την προηγούμενη πολυετή πείρα και εμπειρία στον τομέα της δικαιοσύνης.

Απόλυτη ανεξαρτησία

Ο Νίκος Αναστασιάδης προειδοποίησε τους νέους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας πως οι προσδοκίες είναι υψηλές, ωστόσο εξέφρασε τη βεβαιότητα πως και οι δύο θα ανταποκριθούν στον μέγιστο βαθμό. Κάλεσε μάλιστα και τους δύο να λειτουργήσουν με απόλυτη ανεξαρτησία στις κρίσεις και τις αποφάσεις τους, με μοναδικό γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία, τη νομιμότητα της λήψεως αποφάσεων και την εντός του Συντάγματος λειτουργία όλων των κρατικών θεσμών και αξιωματούχων. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη για μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό στον τομέα απονομής δικαιοσύνης αλλά και στην ταχεία και αποτελεσματική διερεύνηση υποθέσεων που ακόμα εκκρεμούν. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε και στους δύο ανεξάρτητους αξιωματούχους πως ουδείς έχει πλέον δικαίωμα παρέμβασης στο έργο τους και καλούνται να λειτουργήσουν με αμεροληψία, αντικειμενικότητα, συνέπεια και προσήλωση. Παρών στην τελετή διαβεβαίωσης ήταν και ο Κώστας Κληρίδης, τον οποίο ο Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε θερμά για τις υπηρεσίες του όλα αυτά τα χρόνια και φρόντισε να συνομιλήσει μαζί του για μερικά λεπτά μετά το πέρας της τελετής.

Ουδείς υπεράνω του νόμου

Στις δικές του τοποθετήσεις ο νέος γενικός εισαγγελέας ξεκαθάρισε πως θα εκτελεί τα καθήκοντά του με ανεξαρτησία, διασφαλίζοντας το Σύνταγμα και την εφαρμογή των νόμων, καθώς ουδείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Δεσμεύτηκε ενώπιον του λαού πως θα ασκήσει τα καθήκοντά του με απόλυτη εντιμότητα, κωφεύοντας σε οποιαδήποτε τυχόν προσπάθεια επηρεασμού ή έξωθεν παρεμβάσεων. Ο βοηθός γενικός εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης επεσήμανε πως η συνεργασία με τον γενικό εισαγγελέα είναι απολύτως δεδομένη ενώ χαρακτήρισε τον νέο γενικό εισαγγελέα «άνθρωπο με χαρισματική ευγένεια, ήθος, εργατικότητα και ιδιαίτερες ευαισθησίες σε ό,τι αφορά το περί δικαίου αίσθημα».

«Μαζί σαν μια ομάδα»

Αν θα μπορούσαμε να κρατήσουμε ένα μόνο στοιχείο από τη χθεσινή μέρα αυτό δεν είναι άλλο από την πρόθεση των Σαββίδη και Αγγελίδη να εργαστούν ως ομάδα, όχι μόνο μεταξύ τους αλλά με όλο το προσωπικό της Νομικής Υπηρεσίας. Δεν έχασαν μάλιστα ευκαιρία καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, να το επαναβεβαιώνουν μέσα από τις δηλώσεις τους. Ο Γιώργος Σαββίδης απευθυνόμενος στο προσωπικό της Νομικής Υπηρεσίας τόνισε πως μπορεί να υπάρχει τεράστιος φόρτος εργασίας, ωστόσο μαζί θα εργαστούν όλοι ως ομάδα για να τον φέρουν εις πέρας. Ζήτησε, άλλωστε, σκληρή δουλειά, εντιμότητα, ειλικρίνεια και διάθεση απόλυτης συνεργασίας. Ο κ. Αγγελίδης με τη σειρά του ζήτησε αφοσίωση, μεθοδικότητα, υπευθυνότητα και ανιδιοτέλεια από όλους, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών. «Μόνος του κανένας δεν μπορεί, όσο και να δουλέψει, να αποδώσει όσα αποδίδει η ομάδα μαζί», τόνισε.

Οι προτεραιότητες

Οι δύο νέοι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας ξεκαθάρισαν και τις προτεραιότητες τις οποίες θέτουν ενόψει της συνέχειας. Η πρώτη έχει να κάνει με την προώθηση, ολοκλήρωση και εφαρμογή της μεταρρύθμισης στον τομέα της δικαιοσύνης, μια μεταρρύθμιση που για να γίνει απαιτεί τη συνεργασία τόσο της Νομικής Υπηρεσίας και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπως επίσης και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Επιπρόσθετη προτεραιότητα, την οποία έθεσε ο κ. Σαββίδης, έχει να κάνει με τον εκσυγχρονισμό της Νομικής Υπηρεσίας και την περαιτέρω αξιοποίηση της τεχνολογίας, με τελικό στόχο, όπως είπε, να αυξηθεί τόσο η ποιότητα όσο και η παραγωγικότητα της υπηρεσίας. Τελικός στόχος είναι να καταφέρει η Νομική Υπηρεσία να καλύψει έδαφος σε σχέση με τη σωρεία υποθέσεων που εκκρεμούν, τόσο σε επίπεδο προετοιμασίας και εξέτασης, όσο και στο να γίνουν οι κατάλληλες προεργασίες που να διασφαλίζουν την όσο το δυνατόν θετική έκβαση αυτών το συντομότερο.

Ανέλυσε τις δυσκολίες της επταετίας του

Με αρκετή δόση χιούμορ αλλά και συγκίνηση αποχαιρέτησε τη Νομική Υπηρεσία ο Κώστας Κληρίδης, κατά τη χθεσινή διαδικασία παράδοσης στους Γιώργο Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη. Ο τέως πλέον γενικός εισαγγελέας θέλησε να απευθυνθεί στο προσωπικό της Νομικής Υπηρεσίας, σε εξωτερικό χώρο στην είσοδο των γραφείων, λόγω του μεγάλου αριθμού ατόμων που μαζεύτηκαν, καθώς όπως είπε «λόγω των περιορισμών ελέω πανδημίας, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα θα ήταν να παρανομεί η ίδια η Νομική Υπηρεσία την τελευταία ημέρα της παρουσίας μου ως επικεφαλής». Δεν παρέλειψε να αστειευτεί για την ημερομηνία γενεθλίων του, λέγοντας πως «αν υπήρχε και κανένας στην Κύπρο που δεν γνώριζε πότε έχω τα γενέθλιά μου, με όσα θλιβερά έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες, πλέον το γνωρίζουν όλοι». Ευχαρίστησε όλο το προσωπικό για τη συνεργασία και ευχήθηκε καλή επιτυχία στους Σαββίδη και Αγγελίδη.

Δύσκολες συνθήκες

Κατά την παράδοση των ηνίων της Νομικής Υπηρεσίας, ο Κώστας Κληρίδης αναφέρθηκε στις δύσκολες και πρωτόγνωρες, όπως είπε, συνθήκες τις οποίες κλήθηκε τόσο αυτός όσο και η υπηρεσία να αντιμετωπίσουν τα χρόνια που πέρασαν. Ως δυσκολίες κατέγραψε: τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης εντός υπηρεσίας, τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις και διχόνοιες με τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου, που επέφεραν την κένωση της θέσης του, την απότομη φυγή στελεχών για σειρά από λόγους που οδήγησαν σε υποστελέχωση, τη διαχείριση των υποθέσεων που σχετίζονταν με την κατάσταση στην οποία περιήλθε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. «Καταφέραμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο δυνατό υπό τις περιστάσεις» τόνισε. Μιλώντας εκ μέρους του προσωπικού, η κ. Παπακυριακού ευχαρίστησε τον κ. Κληρίδη για τη συνεργασία και αναφέρθηκε στις επιτυχείς υποθέσεις Βγενόπουλου και FBME.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.