Φόρμα αναζήτησης

Νομική Υπηρεσία και Ανώτατο Δικαστήριο σε σύγκρουση κορυφής

Η αντιπαράθεση Νίκου Κληρίδη με τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου μετεξελίχθηκε σε μετωπική σύγκρουση Νομικής Υπηρεσίας με το δικαστικό σώμα, αφού ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης υιοθέτησε, σχεδόν στο σύνολό τους, τις καταγγελίες τους αδελφού του. Η εξέλιξη της υπόθεσης ανάγκασε τον υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου να κάνει μια πρώτη τοποθέτηση, χωρίς να μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης, αλλά αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ανάληψης πρωτοβουλίας αν κάτι τέτοιο θεωρηθεί επιβεβλημένο. Τα κόμματα ζητούν ξεκαθάρισμα της εικόνας που αφορά τη λειτουργία της δικαιοσύνης, ενώ σήμερα το θέμα θα αχθεί ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και ενώπιον του δ.σ. του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Χαρτοπόλεμος

Χθες το πρωί ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης με ανακοίνωσή του (αναλυτικά στη σελίδα 5) ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα προσυνεννόησης με τον αδελφό του Νίκο Κληρίδη, ωστόσο υιοθέτησε τις βασικές θέσεις του για πιθανή διαπλοκή δικαστών με το δικηγορικό γραφείο Πολυβίου και Χρυσαφίνης το οποίο εκπροσωπεί τη Τράπεζα Κύπρου. Ο κ. Κώστας Κληρίδης άφησε επίσης σαφείς αιχμές για τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτο σε σχέση με τις δύο υποθέσεις που αφορούσαν εξωδικαστικό συμβιβασμό της θυγατέρας και της αδελφής με την Τράπεζα Κύπρου στο πλαίσιο αγωγών που είχαν κατατεθεί.

Στον γενικό εισαγγελέα απάντησε το Ανώτατο Δικαστήριο με τη δημοσιοποίηση πρακτικών της έφεσης 423/17, τα οποία δείχνουν ότι μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Νίκολας, οι δικαστές Ναθαναήλ, Παρπαρίνος και Λιάτσος δήλωσαν (οι δύο πρώτοι) ότι τα παιδιά τους εργάζονται στο δικηγορικό γραφείο Χ&Π και Χρ. Τριανταφυλλίδη (ο τρίτος). Η πλευρά του γενικού εισαγγελέα δεν ζήτησε εξαίρεση. Ακολούθησε νέα δήλωση του γενικού εισαγγελέα στο ΚΥΠΕ, που έλεγε ότι «τα πρακτικά ομιλούν από μόνα τους».

Θα επανέλθω

Ο γενικός εισαγγελέας στην πρώτη του ανακοίνωση περιορίστηκε μόνο σε κάποια θέματα από όσα είχε θέσει ο αδελφός του, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επανέλθει με νέα στοιχεία. Αυτό που κάποιος μπορεί να συμπεράνει, είναι ότι ο κ. Κώστας Κληρίδης έθεσε σαφώς θέμα δίκαιης δίκης για συγκεκριμένες υποθέσεις, αφήνοντας αιχμές για τις σχέσεις δικαστών με τους συνηγόρους της Τράπεζας Κύπρου λόγω των τέκνων τους. Η εξέλιξη της υπόθεσης θα εξαρτηθεί από τους χειρισμούς που θα γίνουν πλέον από τον Δικηγορικό Σύλλογο όταν θα εξετάσει την επιστολή Νίκου Κληρίδη.

Διορθωτικές κινήσεις εισηγείται ο Ι. Νικολάου

O υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, με χθεσινή δήλωσή του αναφέρει πως τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και η κυβέρνηση εκφράζουν την ανησυχία τους για τα όσα διαδραματίζονται στον χώρο της δικαιοσύνης και δεν θα διστάσουν να ενεργήσουν, εάν διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο απαιτείται από μέρους τους, στο πλαίσιο των αυστηρών προνοιών του Συντάγματος.

Ο κ. Νικολάου σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν παρακολουθεί με αμηχανία, αλλά με απόλυτο σεβασμό στη συνταγματικά κατοχυρωμένη διάκριση των εξουσιών μεταξύ της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας, γνωρίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν από τη μια, οι συντεταγμένοι μηχανισμοί αυτοελέγχου στο δικαστικό σώμα και από την άλλη, οι αρμοδιότητες του γενικού εισαγγελέα, τις ενέργειες των οποίων η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε και ούτε είναι ορθό να προκαταλάμβανε παρεμβαίνοντας κατά τρόπο που να έθετε σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Κατά τον κ. Νικολάου, «η ενεργοποίηση των μηχανισμών και θεσμών είναι αναγκαία, όπως αναγκαία είναι και η λήψη διορθωτικών μέτρων», σημειώνοντας ότι «στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης των δικαστηρίων, στο μέρος που εμπίπτει στις αρμοδιότητές μας, ως υπουργείο έχουμε υποβάλει και εισηγήσεις που ενισχύουν τη διαφάνεια και τη δεοντολογία σε ένα σύγχρονο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης».

Σήμερα το απόγευμα θα συνέλθει ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος για να εξετάσει το θέμα, ενώ το πρωί θα υπάρξει συζήτηση και στην Επ. Θεσμών της Βουλής μετά από πρωτοβουλία του Γ. Περδίκη.

Τα κόμματα τοποθετούνται για την κρίση στη δικαιοσύνη και εκτιμούν πως πρέπει να γίνουν ουσιαστικές κινήσεις 

Έλεγχος για αποκατάσταση του κύρους της δικαιοσύνης

Ο ΔΗΣΥ στην πρώτη του τοποθέτηση επί του θέματος αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως «το κύρος και η αξιοπιστία της δικαιοσύνης δυστυχώς έχουν πληγεί βαθύτατα εκ των έσω, ανεξάρτητα εάν ευσταθούν ή όχι οι καταγγελίες. Αποτελεί μείζον ζήτημα να μπορέσουν να διερευνηθούν οι καταγγελίες κατά τρόπο αντικειμενικό, ούτως ώστε να αρχίσει να αποκαθίσταται το κύρος ενός θεσμού πυλώνα της Δημοκρατίας».

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σε δήλωσή του ανέφερε πως «θα πρέπει να σταθούμε ιδιαίτερα σε αυτά τα οποία λέει ο γενικός εισαγγελέας. Είναι και δική μας απαίτηση η γυναίκα του Καίσαρα να μην είναι μόνο αλλά και να φαίνεται τίμια. Είναι προφανές ότι χρειάζεται να υπάρξουν ρυθμίσεις στη σχετική νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του Ανωτάτου». Επίσης χαρακτήρισε λανθασμένη τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Δημοκρατίας «ότι δεν μας πέφτει λόγος γιατί πρόκειται περί μιας ανεξάρτητης εξουσίας», ενώ κάλεσε την Τράπεζα Κύπρου να δώσει στοιχεία για τις υποθέσεις των αξιογράφων που έκλεισαν με συμβιβασμό.

Η ΕΔΕΚ με δήλωση της εκπ. Τύπου Μαρίας Παναγιώτου ανέφερε πως μετά και από την απάντηση του γενικού εισαγγελέα στις κατηγορίες Νίκου Κληρίδη, το όλο ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα, καθώς πλείστες όσες αναφορές και καταγγελίες υιοθετούνται από τον γενικό εισαγγελέα, που είναι το κατ’ εξοχήν αρμόδιο πολιτειακό όργανο προκειμένου να ξεκινήσει την οποιαδήποτε διαδικασία κρίνει σκόπιμο να γίνει. Είναι κατανοητό, κατέληξε, πως έχουμε πλέον περάσει από τα λόγια στις διαπιστώσεις και αυτό που απομένει είναι οι πράξεις.

Οι Οικολόγοι υποστηρίζουν πως δεν ικανοποιούνται από τη τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη διάκριση των εξουσιών. Ο έλεγχος ή διερεύνηση, σημειώνεται, ουδεμία σχέση έχει με «παρέμβαση», και ιδιαίτερα με τη μορφή που εκφράστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η Συμμαχία Πολιτών σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως αναμένει ότι θα πρέπει να τοποθετηθεί το Δικαστικό Συμβούλιο και ο Δικηγορικός Σύλλογος. Ο θεσμός της δικαιοσύνης, αναφέρεται στην ανακοίνωση, πρέπει να διαφυλαχτεί και να διορθωθούν οι όποιες στρεβλώσεις, γιατί αποτελεί το τελευταίο προπύργιο των πολιτών για απονομή δικαιοσύνης. Το κράτος δικαίου και η ισονομία πρέπει να λειτουργούν με άκρα αντικειμενικότητα και αμεροληψία.

Αδιέξοδο
Ποιος θα ελέγξει;

Η βουλευτής  του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε πως έχει ενημερώσει την επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης Greco ώστε να κάνει έρευνα για τα όσα έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες στον χώρο της δικαιοσύνης. Μάλιστα σε δηλώσεις της ζήτησε και την παραίτηση του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μ. Νικολάτου. Η Greco έχει ασχοληθεί επανειλημμένως με τα θέματα διαφάνειας στην κυπριακή δικαιοσύνη και έχει κάνει συστάσεις. Ωστόσο πέραν των συστάσεων και των αρνητικών εκθέσεων για την Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει μηχανισμούς επίλυσης του προβλήματος, καθώς ουδείς μπορεί να παρέμβει στη δικαιοσύνη, πέραν των ίδιων των δικαστών.

Το θέμα του ελέγχου των εξουσιών των θεσμικών οργάνων του κράτους, είναι ένα ευρύτερο πρόβλημα καθώς υπάρχουν αρκετοί θεσμοί που λειτουργούν ανεξάρτητα χωρίς να μπορούν να ελεγχθούν με κίνδυνο να προκύψουν θέματα διαφθοράς και αυθαιρεσίας.

Στην παρούσα φάση, η κρίση και η σύγκρουση μεταξύ Νομικής Υπηρεσίας και Δικαστικής Εξουσίας δεν μπορεί να κλείσει, ούτε από την κυβέρνηση ούτε από τη Βουλή, ούτε βεβαίως από τις εξουσίες που είναι εμπλεκόμενες και ανέλεγκτες. Δεν αποκλείεται ο Πρόεδρος να αναλάβει πρωτοβουλία για κοινή συνάντηση Κ. Κληρίδη – Μ. Νικολάτου.

 

Πήραμε λιγότερα από όσα ζητήσαμε 

Χθες ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, με τη γραπτή του δήλωση, υιοθέτησε τους ισχυρισμούς του αδελφού του Ν. Κληρίδη, σε σχέση με την εξωδικαστική διευθέτηση δύο αγωγών, που αφορούσαν αντιδικία της θυγατέρας και της αδελφής του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτου, με την Τράπεζα Κύπρου. Ο κ. Κληρίδης εμμέσως πλην σαφώς συνέδεσε την αθωωτική απόφαση για τον Ανδρέα Ηλιάδη και με την ψήφο του κ. Νικολάτου με τη διευθέτηση των αγωγών των συγγενικών προσώπων του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ο δικηγόρος της θυγατέρας του κ. Νικολάτου, κ. Σταύρος Παύλου, σε δήλωσή του στον «Π» ανέφερε πως το ποσό που δόθηκε ως αποζημίωση από την Τράπεζα Κύπρου ήταν σημαντικά μικρότερο από την απαίτηση που είχε διατυπωθεί.

Σκιές για αγωγές

Ο Κώστας Κληρίδης στη δήλωσή του αναφέρεται στην αθώωση του Α. Ηλιάδη από το Εφετείο, στη σύνθεση του οποίου μετείχε και ο κ. Μ. Νικολάτος. Ο γενικός εισαγγελέας αναφέρει πως «το πλέον όμως ανησυχητικό είναι ότι, όπως αποκαλύφθηκε μετά την έκδοση της απόφασης, στενά συγγενικά πρόσωπα του προέδρου του Εφετείου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η ψήφος του οποίου και έκρινε την αθωωτική έκβαση της υπόθεσης υπέρ της τράπεζας, ήτοι θυγατέρα και αδελφή του, είχαν τύχει του οφέλους μιας συμβιβαστικής εξώδικης διευθέτησης αγωγών που είχαν κινήσει εναντίον της τράπεζας, σχετικά με διεκδικήσεις τους από τη μετατροπή καταθέσεών τους σε αξιόγραφα». Και ο κ. Κ. Κληρίδης συνεχίζει: «Στην περίπτωση δε της θυγατρός η οποία κατά τον ουσιώδη χρόνο ήταν ανήλικη, η όλη δικαιοπραξία των αξιογράφων είχε γίνει από τον ίδιο τον δικαστή, ενεργώντας ως πατέρας της ανήλικης». Ο γενικός εισαγγελέας επικαλείται μάλιστα την προχθεσινή ανακοίνωση του κ. Νικολάτου, υποστηρίζοντας πως δεν αμφισβήτησε αυτά τα γεγονότα, δηλώνοντας «ότι αυτές οι εξώδικες διευθετήσεις έγιναν απόλυτα νόμιμα και νομότυπα χωρίς εύνοια ή χάρη». Κατά την άποψή μου, συνεχίζει ο κ. Κληρίδης, «πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα αντικειμενικής αμεροληψίας το οποίο θα έπρεπε να είχε οδηγήσει στη μη συμμετοχή του προέδρου στην εκδίκαση σοβαρής ποινικής υπόθεσης στην οποία καταδικασθείσα ήταν η ίδια τράπεζα που είχε εξώδικα διευθετήσει τις εν λόγω υποθέσεις συγγενικών του προσώπων και εκπροσωπείτο από τον ίδιο δικηγόρο όπως και στις διευθετηθείσες με αποζημιώσεις αγωγές. Κατ’ ελάχιστο, αυτό το γεγονός θα έπρεπε να είχε αποκαλυφθεί στη διαδικασία της έφεσης, ώστε να ακουστούν οι απόψεις των διαδίκων. Τίποτε όμως από αυτά δυστυχώς δεν έγινε».

Κανένα όφελος

Ο δικηγόρος κ. Σταύρος Παύλου, που εκπροσώπησε τη θυγατέρα του κ. Νικολάτου στην αγωγή που την αφορούσε, δήλωσε στον «Π» πως η εξώδικη διευθέτηση έγινε με την καταβολή πολύ μικρότερου ποσού από αυτό της διεκδίκησης. Επεσήμανε πως υπήρχε πολύ καλή υπόθεση για να κερδηθεί η αγωγή στο δικαστήριο. Ο κ. Παύλου υποστήριξε πως η πελάτισσά του αποδέχθηκε το ποσό του συμβιβασμού γιατί ως θυγατέρα του προέδρου του Ανωτάτου δεν επιθυμούσε να εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη. Από τις 260.000 ευρώ που διεκδικούσε τελικώς αποζημιώθηκε με 135.000 και αντικειμενικά δεν κέρδισε αλλά έχασε. Νομικοί κύκλοι, που θεωρούν πως ήταν απολύτως νόμιμος ο συμβιβασμός με την Τράπεζα Κύπρου, ανέφεραν ότι υπό άλλες συνθήκες η πλευρά που θα έπρεπε να ζητήσει εξαίρεση του κ. Νικολάτου θα έπρεπε να είναι αυτή της Τράπεζας Κύπρου. Ο «Π» επιχείρησε χθες να επικοινωνήσει και με τον δικηγόρο Χρίστο Κληρίδη (εξάδελφο του γενικού εισαγγελέα) ο οποίος είχε εκπροσωπήσει την αδελφή του κ. Νικολάτου στην υπόθεση της αγωγής που ρυθμίστηκε εξωδικαστικώς. Ωστόσο δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τον κ. Χρίστο Κληρίδη. Σε αυτή την περίπτωση πηγές που γνωρίζουν τα γεγονότα υποστηρίζουν πως η αδελφή του κ. Νικολάτου αποζημιώθηκε περίπου με το 1/7 των χρημάτων που διεκδικούσε και, εν πάση περιπτώσει, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν είχε εμπλοκή.

 

Έριξε σκιές για ανώτατους δικαστές 

Ο γενικός εισαγγελέας στη χθεσινή τοποθέτησή του βρέθηκε απέναντι από τους πρώην συναδέλφους του στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπως και απέναντι στον πρόεδρό του, Μύρωνα Νικολάτο. Τοποθετήθηκε επίσης με τρόπο που αφήνει σκιές για τον δικηγόρο Πόλυ Πολυβίου, με τον οποίο έχει οικογενειακή και μακρόχρονη φιλική σχέση. Τέλος έριξε και τα βέλη του, στον δικηγόρο Κρις Τριανταφυλλίδη, εκθέτοντας εμμέσως και τον πρώην πρόεδρο του Ανωτάτου και πρώην γενικό εισαγγελέα αείμνηστο Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη.

Να φαίνεται και να είναι

Ο Κώστας Κληρίδης, υποστήριξε πως με τη συμμετοχή δικαστών στην εκδίκαση υποθέσεων της Τράπεζας Κύπρου, την οποία εκπροσωπούσε το δικηγορικό γραφείο Χ&Π, που εργοδοτεί τα παιδιά τους, δεν τηρήθηκε η θεμελιακή αρχή του δικαίου, σύμφωνα με την οποία η δικαιοσύνη όχι μόνο πρέπει να απονέμεται, αλλά πρωτίστως πρέπει να φαίνεται ότι απονέμεται. Έκανε ειδική αναφορά στις δύο αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που οδήγησαν στην αθώωση και τελεσίδικη απαλλαγή της Τράπεζας Κύπρου και πρώην στελεχών της (423/17 και 2/18 και 3/18).
Για την έφεση 423/17 ανέφερε ότι «τρεις από τους πέντε δικαστές του Εφετείου έχουν τέκνα ή σύζυγο που εργοδοτούνται στο δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπούσε την τράπεζα και στέλεχός της στην έφεση». Παρά το ότι είχε προηγηθεί η απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Νίκολας «κανένα μέλος του δικαστηρίου δεν ανέφερε από μόνο του την ύπαρξη σχέσης εργοδοσίας συγγενικού του προσώπου με τον δικηγορικό οίκο που εκπροσωπούσε την τράπεζα και το ανώτερο στέλεχός της». Ωστόσο όταν οι δικαστές ανέφεραν τη σχέση τους η κατηγορούσα αρχή (γενικός εισαγγελέας) δεν έθεσε θέμα εξαίρεσης και αυτό προκύπτει και από το πρακτικό που έδωσε στη δημοσιότητα το Ανώτατο Δικαστήριο ως απάντηση στον κ. Κληρίδη. Ο γενικός εισαγγελέας ανέφερε πως το πρακτικό επιβεβαιώνει τη θέση του και μιλάει από μόνο του.
Σε σχέση με τις εφέσεις 2/18 και 3/18 εναντίον της ομόφωνης απόφασης του Κακουργιοδικείου για καταδίκη της Τράπεζας Κύπρου και του τότε ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή της κ. Ηλιάδη, για χειραγώγηση της αγοράς, η απόφαση οδήγησε σε αθώωση, με πλειοψηφία 2:1. Ο κ. Κληρίδης συνέδεσε την απόφαση, με τις προσωπικές υποθέσεις της θυγατέρας και της αδελφής του Μ. Νικολάτου, με την Τράπεζα Κύπρου που έκλεισαν με εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Ο κ. Κληρίδης αναφέρει ακόμη ότι «αναφορικά ιδιαίτερα με τις ποινικές υποθέσεις εναντίον τραπεζών και τραπεζιτών, υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα και πτυχές που θα πρέπει να αναδειχθούν και σε σχέση με τούτα, θα επανέλθω». Ως προς τις παρεμβάσεις του δικηγόρου κ. Χρ. Τριανταφυλλίδη, ο κ. Κληρίδης αναφέρει ότι αποσκοπούν στον αποπροσανατολισμό του κοινού από την ουσία των θεμάτων. Τέλος εξέφρασε σεβασμό στην προσωπικότητα του αείμνηστου Μ. Τριανταφυλλίδη.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.