Φόρμα αναζήτησης

Noble-Shell-Delek: Θέλουν περισσότερο κέρδος από το Αφροδίτη

Η κοινοπραξία υποστηρίζει ότι η τιμή που συμφωνήθηκε με το τερματικό Ίντκου στην Αίγυπτο δεν της εξασφαλίζει ουσιαστικό κέρδος. [...]

Read More...

Η αναβολή της γεώτρησης στο τεμάχιο 3 και οι απειλές της Τουρκίας να ανατρέψει το γεωτρητικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι οι μοναδικοί πονοκέφαλοι της κυβέρνησης στο κεφάλαιο της ενέργειας. Η διαφαινόμενη συμφωνία με το τερματικό του Ίντκου στην Αίγυπτο για πώληση του αποθέματος του κοιτάσματος Αφροδίτη τίθεται υπό την αίρεση της μείωσης του ποσοστού κέρδους που αναλογεί στο κράτος, βάσει του συμβολαίου αναλογικού καταμερισμού παραγωγής που δεσμεύει τις δύο πλευρές. Αίτημα για αναθεώρηση του συμβολαίου έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Ενέργειας από την κοινοπραξία Noble-Shell-Delek και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας εκκρεμεί από την προεκλογική περίοδο.

Η αρχική απαίτηση της κοινοπραξίας προβλέπει σημαντική μείωση των εσόδων του κράτους, με αντίστοιχη αύξηση των εσόδων των τριών εταιρειών, οι οποίες υποστηρίζουν ότι μόνο έτσι θα μπορούσε να καταστεί σε αυτή τη φάση συμφέρουσα για τις ίδιες η ανάπτυξη και εκμετάλλευση των 4,2 tcf που υπολογίζεται μετά την επιβεβαιωτική γεώτρηση ότι είναι το απόθεμα του κοιτάσματος. Βάσει του συμβολαίου που υπογράφηκε το 2008, το ποσοστό κέρδους που αναλογεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, μετά την ανάκτηση από πλευράς εταιρειών του κόστους ερευνών, γεωτρήσεων, υποδομών ανάπτυξης κ.λπ., ανέρχεται περίπου στο 65%, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και χρονοδιαγράμματα.

Πιθανότητα να εγκριθεί από την κυβέρνηση το αρχικό αίτημα των εταιρειών δεν υπάρχει και αυτό έχει προ πολλού καταστεί σαφές προς την κοινοπραξία. Αυτό δεν αποκλείει το περιθώριο κάποιας διαπραγμάτευσης για αναθεώρηση κάποιων όρων του συμβολαίου αναλογικού καταμερισμού, ώστε να διευκολυνθεί η κοινοπραξία να προχωρήσει σε αυτό το στάδιο, σε συνεργασία με την κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ), στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με το Ίντκου. Η Δημοκρατία διατηρεί το δικαίωμα να παραπέμψει την εκμετάλλευση του κοιτάσματος σε μεταγενέστερο χρόνο, όταν τα οικονομικά δεδομένα δυνατό να είναι καλύτερα.

Οι πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι παρόλο που το αίτημα της κοινοπραξίας εκκρεμεί για μήνες, δεν έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, ακριβώς γιατί η αρχική βάση στην οποία τοποθετήθηκε η αξίωση των Noble-Shell-Delek δεν θεωρείται συζητήσιμη από την πλευρά του κράτους, πολύ περισσότερο που δεν υπάρχει για την ώρα καμιά γραπτή συμφωνία με τον αγοραστή στην Αίγυπτο, ούτε καν μη δεσμευτικού χαρακτήρα. Σε αυτή τη φάση οι εταιρείες αναλύουν προς την κρατική πλευρά το αίτημά τους, σε συνάρτηση με τα τεχνοοικονομικά δεδομένα της εμπορικής συμφωνίας που είναι στα σκαριά με το τερματικό στο Ίντκου (στη διαχείριση του οποίου συμμετέχει η Shell, ένας εκ των εταίρων του Αφροδίτη), και επιχειρηματολογούν, χωρίς η κυβέρνηση να ανοίξει για την ώρα τα χαρτιά της. Το κύριο επιχείρημα των εταιρειών, όπως προαναφέραμε, σχετίζεται με τους οικονομικούς όρους της τελικής πρότασης του Ίντκου, οι οποίοι σύμφωνα με την κοινοπραξία δεν τους εξασφαλίζει ουσιαστικά κέρδη αν το ποσοστό εσόδων του κράτους παραμείνει ως έχει.

Ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Στο διάστημα που μεσολάβησε από την υποβολή του αιτήματος για μείωση του ποσοστού κέρδους της Δημοκρατίας, το συμβόλαιο αναλογικού καταμερισμού έγινε «φύλλο και φτερό» από την ΕΥΚ, στελέχη του Υπουργείου Ενέργειας και των συμβούλων του κράτους, περιλαμβανομένου του γαλλικού οίκου Beicip Franlab, ώστε να εντοπιστούν σημεία που μπορούν να αναδιατυπωθούν ή να αναθεωρηθούν, για να καταστεί ευκολότερη η τελική συμφωνία και συμφέρουσα για όλες τις πλευρές αλλά και για να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα το δημόσιο συμφέρον. Η τελική απόφαση, όμως, θα ληφθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, αφού προηγηθεί πλήρης ανάλυση των δεδομένων από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη και συνεργάτες του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι για το αίτημα αναθεώρησης του συμβολαίου, ώστε να αυξηθεί το κέρδος των εταιρειών, έχουν ενημερωθεί οι πολιτικοί αρχηγοί, στο πλαίσιο της πρόσφατης συνεδρίασης του Συμβουλίου Αρχηγών, εν μέσω της κρίσης στο τεμάχιο 3. Αξιωματούχος κόμματος ανέφερε στον «Πολίτη» ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιφυλάχθηκε για περαιτέρω ενημέρωση των κομμάτων πριν ληφθούν αποφάσεις. Για τα προβλήματα που υπάρχουν και για την ανάγκη λήψης πολιτικών αποφάσεων ενημερώθηκαν και τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, κατά την τελευταία ενημέρωσή τους από τον Γιώργο Λακκοτρύπη για τα ενεργειακά θέματα.

Παράλογες οι αξιώσεις

Παράλογη χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές την απαίτηση των Ισραηλινών να έχουν λόγο στην ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ. Όπως έγραψε ο «Πολίτης» στη χθεσινή έκδοση, η ισραηλινή «Globes» έγραψε την Τρίτη ότι η εταιρεία Israel Opportunity, που συμμετέχει στην κοινοπραξία του τεμαχίου Ισάι που γειτονεύει με το Αφροδίτη, ενημέρωσε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η αξιοποίηση του Αφροδίτη αν δεν υπογραφεί διακρατική συμφωνία για συνεκμετάλλευση των δύο κοιτασμάτων. Η ίδια εταιρεία είχε ανακοινώσει το 2013 στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ ότι η γεώτρηση Ισάι αποκάλυψε αμελητέες ποσότητες, περίπου 0,3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Κυβερνητική πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «η απαίτηση, που χρονολογείται, είναι παράλογη, αφού οι ίδιοι έχουν παραδεχθεί επισήμως ότι η ποσότητα που ανακαλύφθηκε στο Ισάι είναι αμελητέα και μη ανακτήσιμη».

Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι για πέντε ολόκληρα χρόνια το μόνο που έκανε η κυβέρνηση ήταν απλά να διαφημίζει και να διατυμπανίζει τις επαφές και τις συναντήσεις της με το Ισραήλ για συμφωνία συνεκμετάλλευσης, αλλά επί της ουσίας δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει το πιο βασικό: Να υπογράψει συμφωνία με την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας η οποία να ρυθμίζει τα ζητήματα για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων που βρίσκονται στα σύνορά των δύο ΑΟΖ.

Send this to a friend