Φόρμα αναζήτησης

Νίκος Κοτζιάς: Η συμπεριφορά της Τουρκίας στην ΑΟΖ μας επιβεβαιώνει

«Ελλάδα και Κύπρος είχαμε δίκιο όταν υπογραμμίζαμε τη σημασία των ζητημάτων ασφάλειας και εγγυήσεων για το Κυπριακό και η συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ το επιβεβαιώνει» δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς μιλώντας σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε την Τουρκία ως το μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιοχή και σημείωσε ότι οι ενέργειές της χαρακτηρίζονται από διαρκή νευρικότητα και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Κάλεσε την Άγκυρα να σέβεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και να σταματήσει να ενεργεί προκλητικά απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ επιβεβαιώνουν τη θέση Αθήνας και Λευκωσίας για τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφαλείας εντός ενός πλαισίου λύσης του Κυπριακού και υποστήριξε ότι τα πράγματα θα ήταν σαφώς χειρότερα αν η Τουρκία ήταν μια νομιμοποιημένη δύναμη ασφαλείας στο νησί.

Τέλος, όσον αφορά τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία, ο κ. Κοτζιάς κάλεσε την Άγκυρα να μην αναγάγει μια καθημερινή διαδικασία σε μείζον πολιτικό και νομικό ζήτημα.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε την επίσκεψή του στην Αθήνα ως κίνηση υψηλού συμβολισμού και ουσίας, η οποία επαναβεβαιώνει το άριστο επίπεδο διμερών σχέσεων Κύπρου και Ελλάδας. Επανέλαβε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για επανέναρξη του διαλόγου για τις εσωτερικές πτυχές του κυπριακού, εφόσον η Τουρκία σταματήσει τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ παράλληλα επισήμανε την αναγκαιότητα για μια καλή προεργασία διεθνούς διάσκεψης με τη συμμετοχή και των πέντε μελών του συμβουλίου ασφαλείας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε προβληματισμένος από τη στάση της Άγκυρας για τις προθέσεις της στο κυπριακό και υπογράμμισε ότι οι ενέργειές της δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Υπογράμμισε, όμως, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα χωρίς να αποπροσανατολίζεται από τον στόχο της επίλυσης του Κυπριακού.
Επιπλέον, ο Κύπριος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε θετική εξέλιξη το γεγονός ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητηθεί η τουρκική προκλητικότητα και θα ληφθεί υπόψη η στάση της Τουρκίας ενόψει της συνόδου της Βάρνας.

Σε σχετική ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η μη ανανέωση της τουρκικής ΝΑVTEX δεν είναι αρκετή και υπενθύμισε ότι η στάση και οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων αξιολογούνται συνεχώς. «Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνεται άνευ προϋποθέσεων. Η ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας εξαρτάται αποκλειστικά από την ίδια», συμπλήρωσε.

 

 

 Αύριο ο Υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και αμέσως μετά θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνέχεια, ο κ. Χριστοδουλίδης θα είναι ομιλητής μαζί με τον κ. Κοτζιά σε ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Το απόγευμα της Τρίτης, ο Υπουργός Εξωτερικών θα παραστεί στη συνεδρία της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.

Επιστρέφει στην Κύπρο το βράδυ της Τρίτης.