Φόρμα αναζήτησης

Νέο ράπισμα στη Νομική Υπηρεσία, μετά από απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου

Την ανατροπή προηγούμενης απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών που στηριζόταν σε γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας, για παύση της Στάλως Στεφάνου από τη θέση της δημοτικής συμβούλου στον Δήμο Μέσα Γειτονιάς, διέταξε το Διοικητικό Δικαστήριο με πρόσφατη απόφασή του. Χαρακτηρίζοντας την απόφαση για παύση της παράνομη, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι δεν προκύπτει ασυμβίβαστο από την εργασία της αιτήτριας στο Ανοικτό Σχολείο του δήμου. Η Χρυστάλλα Στεφάνου, η οποία διεκδίκησε εκλογή στο δημοτικό συμβούλιο Μέσα Γειτονιάς στις δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου του 2016, εξελέγη δημοτική σύμβουλος με τον εκλογικό συνδυασμό ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις. «Ωστόσο στις 29/05/2017», όπως αναφέρει στην απόφασή του το Διοικητικό Δικαστήριο, «παράνομα και αυθαίρετα το Υπουργείο Εσωτερικών, στηριζόμενο σε μια πρόδηλα λανθασμένη και αυθαίρετη γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας, έπαυσε τη Στάλω Στεφάνου, καθότι κατά το ίδιο η προσφορά υπηρεσιών της στο Ανοικτό Σχολείο θεωρήθηκε ότι συνιστούσε ασυμβίβαστο με την παραμονή της στη θέση του δημοτικού συμβούλου». Συμμορφούμενος τότε με την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία βασιζόταν στη λανθασμένη γνωμάτευση, ο Δήμος Μέσα Γειτονιάς προχώρησε στην αντικατάσταση της συμβούλου από τον πρώτο επιλαχόντα του κόμματος, με αποτέλεσμα η αιτήτρια να παραμείνει για δύο χρόνια εκτός εδράνων του δημοτικού συμβουλίου.

Δικαστική διαμάχη

Η Χρυστάλλα Στεφάνου μέσω των δικηγόρων της Yiannakis K. Thoma Law Firm LLC προσέφυγε στο Διοικητικό Δικαστήριο εναντίον της σχετικής απόφασης, το οποίο με απόφασή του ημερομηνίας 9 Απριλίου 2019 ακύρωσε την παύση της κυρίας Στεφάνου από τη θέση της δημοτικής συμβούλου και παράλληλα τον διορισμό του Θέμη Τιμοθέου στην ίδια θέση. Ακυρώνοντας τη σχετική απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, το Διοικητικό Δικαστήριο σημείωσε ότι «είναι σαφές ότι η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας υπολείπεται της δέουσας, για την περίπτωση, έρευνας, αλλά και πιθανολογείται επαρκώς αυτή να λήφθηκε υπό καθεστώς ουσιώδους πλάνης περί τον νόμο και τα πράγματα». «Οι επίδικες αποφάσεις (παύσης της αιτήτριας από την επίδικη θέση και διορισμού σε αυτήν του κ. Τιμοθέου)», προσθέτει, «λήφθηκαν κατ’ υιοθέτηση της πλημμελούς γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας». Οι δικηγόροι της Χρυστάλλας Στεφάνου με επιστολή τους προς το Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησαν την άμεση συμμόρφωση της διοίκησης με την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου και τον άμεσο διορισμό της στη θέση της δημοτικής συμβούλου. Το Υπουργείο Εσωτερικών με επιστολή του ημερομηνίας 10 Μαΐου 2019 ενημέρωσε τους δικηγόρους ότι ζήτησε από τον δήμο να συμμορφωθεί αμέσως με την απόφαση και ότι έχει διορίσει την κυρία Στεφάνου στη θέση της συμβούλου.

Και νέα έφεση

Μιλώντας στον «Π» η Στάλω Στεφάνου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση του δικαστηρίου, μετά από δύο χρόνια ψυχολογικής, όπως ανέφερε, κόπωσης που της προκάλεσε η δικαστική διαδικασία, προσθέτοντας ότι αναμένει από τον Δήμο Μέσα Γειτονιάς ενημέρωση για συμμετοχή της εκ νέου στο δημοτικό συμβούλιο. Όπως δήλωσε στον «Π» ο δήμαρχος Δώρος Αντωνίου, η απόφαση θα έχει άμεση ισχύ, προσθέτοντας ότι η κυρία Στεφάνου θα κληθεί ως μέλος πλέον του δημοτικού συμβουλίου στην επόμενη συνεδρία του, που είναι ορισμένη μετά τις ευρωεκλογές. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο κύριος Αντωνίου, ο σύμβουλος ο οποίος απώλεσε τη θέση μετά την αποκατάσταση της κυρίας Στεφάνου έχει εκφράσει την πρόθεσή του να εφεσιβάλει εκ νέου την απόφαση του δικαστηρίου, κάτι που σημαίνει ότι η δικαστική διαμάχη για το εν λόγω ζήτημα δεν έχει ακόμη λήξει.