Φόρμα αναζήτησης

Νέο πλάνο στα νοσοκομεία

Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας αλλά και οι ανάγκες σε κλίνες εντατικής που ενδεχομένως να χρειαστούν αναγκάζει το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, να αναθεωρήσει τους αρχικούς του σχεδιασμούς σε σχέση με τα κρατικά νοσηλευτήρια, τα οποία ως γνωστό επωμίζονται όλο το βάρος της πανδημίας.

Σύμφωνα με το νέο πλάνο, το ΓΝ Νοσοκομείο Λευκωσίας και το ΓΝ Λεμεσού ρίχνονται στη μάχη για τα βαριά -και όχι μόνο- περιστατικά κορωνοϊού (λόγω και των μονάδων εντατικής θεραπείας που διαθέτουν) ενώ θα επιχειρηθεί τα ΓΝ Πάφου και Λάρνακας να μείνουν «καθαρά» από τον ιό, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν τα επείγοντα περιστατικά που αφορούν άλλες ειδικότητες, τα οποία δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τον ιδιωτικό τομέα. Το ΓΝ Αμμοχώστου παραμένει το νοσηλευτήριο αναφοράς για τον κορωνοϊό με γύρω στις 80 κλίνες. Ένας από τους στόχους που έχουν τεθεί είναι όπως η πληρότητα των νοσηλευτηρίων της Λευκωσίας και της Λεμεσού διατηρηθεί σε χαμηλό επίπεδο (κάτω του 50%), ώστε να υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες για τους ασθενείς με κορωνοϊό.

Το υπουργείο θεωρεί ότι με τη λειτουργία των κέντρων διαλογής ασθενών και η ανάπτυξη των θαλάμων βραχείας νοσηλείας θα βοηθήσει σημαντικά και στη σωστή αντιμετώπιση των περιστατικών αναλόγως της κλινικής τους εικόνας. Την ίδια ώρα όμως η συνεργασία Eden Resort Rehabilitation, Wellness, Assisted Living (Τερσεφάνου) θα αποφορτώσει τα νοσοκομεία από ασθενείς που η διαγνωστική τους εξέταση δεν έχει αρνητικοποιηθεί, ωστόσο η κλινική τους εικόνα είναι τέτοια που μπορούν να πάρουν εξιτήριο.

Το πλάνο

Όπως πληροφορείται ο «Π», ήδη στα Νοσοκομεία της Λευκωσίας και της Λεμεσού άρχισαν να εκκενώνονται κλίνες διαφόρων ειδικοτήτων. Οι κλίνες που έχουν απελευθερωθεί ή θα απελευθερωθούν θα κρατούνται ως εφεδρεία για τα περιστατικά Covid-19. Σε όλα τα νοσηλευτήρια ως γνωστό λειτουργούν κέντρα διαλογής των ασθενών ενώ τα ύποπτα περιστατικά μεταφέρονται στους θαλάμους βραχείας νοσηλείας (εκεί οι ασθενείς υποβάλλονται σε εργαστηριακές εξετάσεις ενώ φιλοξενούνται σε μονόκλινα δωμάτια). Εάν για κάποιον το αποτέλεσμα είναι αρνητικό τότε θα μεταφέρεται (εάν χρειάζεται εσωτερική νοσηλεία) σε θάλαμο αναλόγως των αναγκών που επιβάλλει η υγεία του. Εάν, κάποιος επιβεβαιωθεί ότι φέρει τον ιό και παράλληλα αντιμετωπίζει υποκείμενα νοσήματα τότε θα νοσηλεύεται είτε στο Νοσοκομείο Λευκωσίας είτε στο Νοσοκομείο Λεμεσού ώστε να βρίσκεται κοντά σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Περιστατικά με ήπια συμπτωματολογία θα μεταφέρονται στο ΓΝ Αμμοχώστου. Σημειώνεται ότι στα Νοσοκομεία Λάρνακας και Πάφου λειτουργούν θάλαμοι για ύποπτα περιστατικά. Όσα επιβεβαιώνονται θα μεταφέρονται στα άλλα τρία νοσηλευτήρια.

Στοχεύοντας το υπουργείο τη διάθεση κλινών στο ΓΝ Αμμοχώστου ώστε εάν χρειαστεί ακόμη και καθημερινά να δέχεται ασθενείς, ως γνωστό, προχώρησε σε σύμβαση με το Eden Resort Rehabilitation, Wellness, Assisted Living στο οποίο θα φιλοξενούνται ασθενείς θετικοί στον κορωνοϊό που εξέρχονται της νοσηλείας με ήπια ή καθόλου συμπτώματα, για περαιτέρω παρακολούθηση μέχρι την αρνητικοποίησή τους. Οι ασθενείς, δηλαδή, οι οποίοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο θα μεταφέρονται στο εν λόγω κέντρο (εάν η κλινική τους εικόνα το επιτρέπει) μέχρι την αρνητικοποίηση των εξετάσεων τους.

Στο ίδιο πόστο

Στους νέους σχεδιασμούς γίνεται επίσης σαφές ότι το νοσηλευτικό προσωπικό δεν θα μεταφέρεται από το ένα πόστο στο άλλο για να εξαλειφθεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού. Στο μεταξύ έχει καταγραφεί το νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο είχε εμπειρία σε μονάδες εντατικής θεραπείας και για κάθε νοσηλευτήριο αποφασίστηκε ένας πυρήνας εκμάθησης ο οποίος έχει αναλάβει την εκπαίδευση στους αναπνευστήρες.

Το προσωπικό

Μεγάλος πονοκέφαλος για το Υπουργείο Υγείας και για τον ΟΚΥπΥ αποτελεί το μάχιμο προσωπικό των νοσοκομείων. Δεκάδες νοσηλευτές και αρκετοί γιατροί βρίσκονται σε καραντίνα λόγω της επαφής τους με επιβεβαιωμένο κρούσμα ενώ την ίδια ώρα ένα μεγάλο ποσοστό επαγγελματιών υγείας βρίσκεται με άδεια ασθενείας (μέσω του κυβερνητικού μέτρου που επιτρέπει απομάκρυνση από την εργασία των ευπαθών ομάδων ή με αναρρωτική άδεια). Το υπουργείο θα προσπαθήσει να φέρει πίσω στα νοσοκομεία τις ευπαθείς ομάδες τοποθετώντας τους σε πόστα που δεν ελλοχεύει κίνδυνος για την υγεία τους.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.