Φόρμα αναζήτησης

Νέο «όχι» από Ένωση Δήμων για την αδειοδότηση μεγάλων επενδύσεων

Οι όποιες ελπίδες δυνατό να διατηρούσε ο υπουργός Εσωτερικών ότι θα έπιαναν τόπο οι πρόσφατες διαβεβαιώσεις του (20/1/20) προς την Ένωση Δήμων ότι σε καμία περίπτωση το νομοσχέδιο περί της διευκόλυνσης επενδύσεων δεν αποσκοπεί στην παράκαμψη του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά την έκδοση πολεοδομικών αδειών ή αδειών οικοδομής εξανεμίστηκαν μετά τη νέα επιστολή του προέδρου της Ένωσης Δήμων Ανδρέα Βύρα προς την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Με την επιστολή του, ημερομηνίας 7/2/2020, ο κ. Βύρας ενημερώνει ότι οι αλλαγές που έγιναν στο νομοσχέδιο στη διετία που μεσολάβησε από την αρχική του κατάθεση στη Βουλή δεν κρίνονται ικανοποιητικές από την Ένωση Δήμων, η εκτελεστική επιτροπή της οποίας αποφάσισε σε συνεδρία της στις 4/2/2020 ότι δεν γίνεται αποδεκτό.

Ο υπουργός

Σε συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών επανήρχισε στις 20 Ιανουαρίου 2020 η συζήτηση του νομοσχεδίου για επιτάχυνση της αδειοδότησης μεγάλων επενδύσεων, μετά από κάποιες τροποποιήσεις που επήλθαν από κυβερνητικής πλευράς. Σε εκείνη τη συνεδρία, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής ανέλυσε στους βουλευτές τις βασικές πρόνοιες του νομοσχεδίου και μεταξύ άλλων είπε ότι στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων θα έχουν την ευκαιρία οι στρατηγικές επενδύσεις να παίρνουν τις απαραίτητες άδειες και τις πολεοδομικές και τις οικοδομικές μέσα σε μια περίοδο κατά μέγιστον 12 μηνών». Εξήγησε ότι η εισήγηση είναι πως μέσα σε αυτή τη 12μηνη περίοδο θα λαμβάνεται υπόψη και η περίπτωση στην οποία θα αποταθούν οι αιτητές για κατά παρέκκλιση αίτηση -που συνήθως διαρκεί δύο μήνες και είναι εντός της περιόδου των 12 μηνών- όπως δε και τα θέματα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που χρειάζονται περίπου 3 με 4 μήνες για να ολοκληρωθούν. Ο υπουργός ρωτήθηκε για τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από την Ένωση Δήμων για καταστρατήγηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και απάντησε «ουδέν αναληθέστερο». Επικαλέστηκε δε την προωθούμενη μεταρρύθμιση, μέσα από την οποία η τοπική αυτοδιοίκηση θα ενισχυθεί με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια αλλά και με νέους οικονομικούς πόρους.

Ο Α. Βύρας

Στην επιστολή του προς την Επιτροπή Εσωτερικών, ο κ. Βύρας αναφέρει ότι «από τη μελέτη του νέου νομοσχεδίου διαπιστώνεται ότι η ουσία της προτεινόμενης ρύθμισης παραμένει η ίδια, ανεξάρτητα από τις τροποποιήσεις που έχει υποστεί». Προσθέτει ότι «με πρόσχημα τη διευκόλυνση επενδύσεων» παρακάμπτονται υφιστάμενες θεσμοθετημένες διαδικασίες πολεοδομικού σχεδιασμού, οι οποίες διασφαλίζουν τη διαφάνεια και τη συμμετοχικότητα στη λήψη αποφάσεων και ότι καταστρατηγείται ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης, υποβαθμίζοντας τον ρόλο των δήμων σε ρόλο απλού διαβουλευτή και μάλιστα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια και περιορισμούς.
Σε άλλο σημείο ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων τονίζει ότι «δεν διαφωνούμε με την προσέλκυση επενδύσεων (…) αλλά η προσπάθεια αυτή θα πετύχει μόνο μέσα στο πλαίσιο ενός συμφωνημένου στρατηγικού σχεδιασμού και μέσα από τον εκσυγχρονισμό και την ενδυνάμωση των υφιστάμενων θεσμών και αρμοδιοτήτων και όχι με την καταστρατήγησή τους».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.