Φόρμα αναζήτησης

Νέο Κύμα για Ν. Αθαλάσσας : Ψυχιατρικό νοσοκομείο και όχι Βουλή των 100 εκατομμυρίων

Ανακοίνωση σχετικά με την ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθαλάσσας εξέδωσε το Κοινωνικό Κίνημα «Νέο Κύμα», εκφράζοντας την άποψη ότι οι περιορισμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας βρίσκονται σε κρίσιμο κίνδυνο.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι το επίπεδο του πολιτισμού μιας κοινωνίας διαφαίνεται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο που αντιμετωπίζει, χειρίζεται και προστατεύει τα πιο αδύναμα της μέλη. Μία τέτοια ομάδα μελών είναι τα άτομα με σοβαρές ψυχικές παθήσεις. Στην κυπριακή κοινωνία, τα άτομα αυτά στερούνται ουσιαστικής αντιπροσώπευσης, εν μέρει λόγω της ίδιας της ασθένειας, εν μέρει λόγω των προκαταλήψεων και του κοινωνικού στίγματος και εν μέρει λόγω της απουσίας ποιοτικής περίθαλψης και φροντίδας. Το ψυχιατρικό νοσοκομείο Αθαλάσσας, το οποίο ανεγέρθηκε το 1964 και έχει, έκτοτε, αφεθεί στη μοίρα του, αποτελεί τη μόνη δομή στη Κύπρο για υποχρεωτική ψυχιατρική νοσηλεία. Οι συνθήκες διαβίωσης για τους ασθενείς είναι απαράδεκτες σε θέματα νοσηλείας, υγιεινής και ασφάλειας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφερθεί ότι η Κύπρος έχει από τις πιο λίγες ψυχιατρικές νοσοκομειακές κλίνες κατά αναλογία πληθυσμού σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρόλο που η ανάγκη για νοσηλεία ασθενών είναι αυξανόμενη. Το 2017 αποφασίστηκε η ανακαίνιση τεσσάρων θαλάμων, εκ των οποίων οι δύο παραδόθηκαν το επόμενο έτος. Έκτοτε, και μετά από καθυστέρηση τριών ετών, αποφασίστηκε ότι δεν ήταν δυνατή η ανακαίνιση των υπολοίπων θαλάμων. Αντ΄ αυτού αποφασίστηκε η ένταξη τους στο λεγόμενο master plan που αφορά ανέγερση νέου ψυχιατρικού νοσοκομείου. Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης είναι η μείωση των κλινών με σύμπτυξη των θαλάμων, κάτι που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του ψυχιατρικού νοσοκομείου: υπερπληθώρα ασθενών που χρήζουν άμεσης θεραπείας, απαράδεκτες συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς, απαράδεκτες συνθήκες εργασίας για το προσωπικό.

Τον τελευταίο χρόνο η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, λόγω της υποστελέχωσης του νοσοκομείου, μετά τις απανωτές παραιτήσεις ψυχιάτρων και την απομάκρυνση παθολόγου που εργάζονταν στο νοσοκομείο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της νοσηλείας αλλά και του εργασιακού φόρτου για τους εναπομείναντες ιατρούς. Επιπρόσθετα, πρόσφατα εκκενώθηκε και μεταφέρθηκε η κλινική αποτοξίνωσης Θεμέα, λόγω ακαταλληλότητας του κτηρίου, με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση των ψυχιατρικών κλινών.

Όλα τα πιο πάνω, έχουν τεράστιες επιπτώσεις στη γενικότερη ψυχιατρική φροντίδα των ασθενών που χρήζουν άμεσης υποχρεωτικής νοσηλείας. Συγγενείς των ασθενών αυτών διστάζουν να υποκινήσουν τη διαδικασία έκδοσης δικαστικού διατάγματος για νοσηλεία τους, ακριβώς λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο ψυχιατρικό νοσοκομείου Αθαλάσσας.

Τα προβλήματα στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Αθαλάσσας δεν είναι σημερινά αλλά καταγράφονται συστηματικά κάθε χρόνο και σε κάθε επίσκεψη πολιτικών προσώπων και λοιπών υπευθύνων. Η λύση θα πρέπει να είναι άμεση και δραστική. Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί μέχρι την ανέγερση καινούργιου ψυχιατρικού νοσοκομείου στο μέλλον. Οι επιπτώσεις στην υγεία και στην ποιότητα ζωής των ασθενών, την οποία το κράτος έχει υποχρέωση να διαφυλάττει, είναι τεράστιες!

Η ψυχιατρική και ψυχολογική επιστήμη έχουν κάνει άλματα. Οι Κύπριοι ασθενείς δικαιούνται να τυγχάνουν της καλύτερης δυνατής φροντίδας και θεραπείας, με βάση τη σύγχρονη επιστημονική τεκμηρίωση. Πρέπει επιτέλους να μάθουμε να αξιολογούμε προτεραιότητες. Αυτό που χρειάζεται η Κύπρος άμεσα είναι ένα σύγχρονο πανεπιστημιακό ψυχιατρικό νοσοκομείο και, οπωσδήποτε όχι νέο κτήριο για τη Βουλή των Αντιπροσώπων με προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων.

Το «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος» θα στηρίξει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση και κυρίως αυτούς τους ανθρώπους που σήμερα στερούνται βασικές ανάγκες και ουσιαστικής αντιπροσώπευσης στην κοινωνία. Οι άνθρωποι, την ώρα που βρίσκονται σε μια ευάλωτη θέση, θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα της κοινωνικής πολιτικής της χώρας μας και το «Νέο Κύμα» θα παλέψει για το δικαίωμα πρόσβασης τους σε κατάλληλη περίθαλψη και αξιοπρεπή και ποιοτική ζωή.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.