POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Νέες παρασπονδίες του σφαγείου Cypra – Προμήθεια νερού από γεωτρήσεις με ανοχή του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων 

Την υπερβολική ανοχή του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων σε σχέση με τις παράνομες δραστηριότητες που σχετίζονται με την προμήθεια νερού από γεωτρήσεις στο σφαγείο Cypra καταγγέλλει με χθεσινή έκθεσή του ο γενικός ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Μάλιστα, το θέμα αναμένεται να έχει και συνέχεια καθώς ο κ. Μιχαηλίδης διαβίβασε την έκθεσή του στην ερευνητική επιτροπή που διερευνά όλες τις υποθέσεις που αφορούν το σφαγείο Cypra και την αντιμετώπιση που είχε και έχει από διάφορες κρατικές υπηρεσίες. Θυμίζουμε ότι ο ιδιοκτήτης του σφαγείου Cypra Γιώργος Γεωργίου είναι ο σύζυγος της γενικής λογίστριας της Δημοκρατίας Ρέας Γεωργίου.

Στην έκθεσή του ο γενικός ελεγκτής στήνει στον τοίχο το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων το οποίο ενώ διαπίστωσε από τις 11/10/2019 τις παράνομες δραστηριότητες που σχετίζονται με την προμήθεια νερού από γεωτρήσεις στο σφαγείο Cypra, προώθησε ενέργειες για τη λήψη δικαστικών μέτρων στις 24/11/2020, δύο μέρες αφότου ζήτησε στοιχεία προς διερεύνηση ο γενικός ελεγκτής. Η εν λόγω έκθεση προέκυψε στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών που υποβλήθηκαν τον Νοέμβριο του 2020 από τον βουλευτή Γιώργο Περδίκη. «Τελικά ο κ. Cypra αποδεικνύεται ο νέος ‘δράκος του νερού’ για τους αγρότες της περιοχής της Δυτικής Λευκωσίας. Καλώ τον υπουργό Γεωργίας να διατάξει διοικητική έρευνα για τη σκανδαλώδη στάση ανοχής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων έναντι των παρανόμων ενεργειών του σφαγείου Cypra» δήλωσε χθες ο κ. Περδίκης.

Οι διαπιστώσεις

Τα σημαντικότερα ευρήματα του ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας έχουν ως εξής:

  • Κατά το 2012 και 2013 το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων εξέδωσε άδεια ανόρυξης γεώτρησης και άδεια υδροληψίας, αντίστοιχα, για τη γεώτρηση με αρ. 12.21Β που ανήκει στην οικογένεια του ιδιοκτήτη του σφαγείου Cypra και από την οποία προμηθεύεται νερό το σφαγείο. Στη συνέχεια, το τμήμα ενέκρινε την αύξηση της μέγιστης ετήσιας επιτρεπόμενης ποσότητας άντλησης νερού παρά το γεγονός ότι είχε καταδειχθεί επανειλημμένα το πρόβλημα της υπεράντλησης του υδροφορέα της περιοχής και της συνεχιζόμενης, σύμφωνα με τους ελέγχους του ίδιου του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, άντλησης νερού από την εν λόγω γεώτρηση και ακόμη μίας που βρισκόταν στο ίδιο τεμάχιο, πέραν της μέγιστης συνολικής ετήσιας επιτρεπόμενης ποσότητας. Επίσης, το τμήμα εξέδωσε το 2012 άδεια υδροληψίας για τη γεώτρηση με αρ. 83.13, που είχε εκμισθωθεί στο σφαγείο Cypra παρά το γεγονός ότι δύο χρόνια προηγουμένως είχε εκφράσει για το θέμα αυτό αρνητικές απόψεις προς τον έπαρχο λόγω του ότι η γεώτρηση βρίσκεται σε περιοχή που είχε χαρακτηριστεί ως «ευρισκόμενη σε κίνδυνο» ή ως «υπεραντλούμενη».
  • Διαπιστώθηκε σημαντική υπέρβαση της μέγιστης ετήσιας επιτρεπόμενης ποσότητας άντλησης νερού των γεωτρήσεων από τις οποίες προμηθευόταν νερό το σφαγείο Cypra κατά παράβαση των όρων υδροληψίας των υπό αναφορά γεωτρήσεων και της εν ισχύι νομοθεσίας.
  • Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων δεν έλαβε οποιαδήποτε μέτρα κατά του σφαγείου Cypra για τις σημαντικές υπερβάσεις της μέγιστης επιτρεπόμενης ποσότητας άντλησης νερού από τις γεωτρήσεις που λειτουργούσε. Επίσης, το τμήμα δεν έλαβε οποιαδήποτε μέτρα κατά του σφαγείου Cypra για το γεγονός ότι λειτουργούσε τη γεώτρηση με αρ. 83.13, ενδεχομένως για χρόνια, πριν την εξασφάλιση της άδειας υδροληψίας στις 29/11/2012 ενώ περιορίστηκε μόνο στην αποστολή προειδοποιητικής επιστολής για το γεγονός ότι μέχρι το 2017 η εν λόγω γεώτρηση λειτουργούσε χωρίς ηλεκτρονικό υδρομετρητή για την καταγραφή της αντλούμενης ποσότητας.
  • Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων προώθησε στις 26/11/2020 ενέργειες για τη λήψη νομικών μέτρων κατά του ιδιώτη ιδιοκτήτη της γεώτρησης από την οποία προμηθεύεται νερό το σφαγείο Cypra, η οποία γεώτρηση ανήκει στην οικογένεια του ιδιοκτήτη του σφαγείου Cypra, έναν χρόνο μετά τον εντοπισμό της παρανομίας. Συγκεκριμένα, ενώ το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων διαπίστωσε από τις 11/10/2019 ότι είχε τοποθετηθεί και δεύτερη παροχή νερού πριν τον υδρομετρητή και ο υδρομετρητής δεν λειτουργούσε, εντούτοις προώθησε ενέργειες λήψης δικαστικών μέτρων δύο ημέρες αφότου υποβλήθηκε αίτημα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ημερομηνίας 24/11/2020, για προσκόμιση στοιχείων που αφορούσαν τη λειτουργία των γεωτρήσεων από τις οποίες προμηθεύεται νερό το σφαγείο Cypra.

 

Εκτεθειμένη η Γενική Λογίστρια – Άνοιξε δρόμο με τον σύζυγο

 

Ερευνητική Επιτροπή: Έτσι έκαναν πλάτες στον Mr. Cypra

 

Περδίκης: Κατά συρροή η κυβερνητική ανοχή απέναντι στην εταιρεία Cypra

 

Ειρήνη Χαραλαμπίδου/Κατάθεση: Η Πολιτεία παραχώρησε στη «Cypra»… άτοκο δάνειο ενός εκατομμυρίου ευρώ

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.