Φόρμα αναζήτησης

Κορωνοϊός: Αλλάζουν οι οδηγίες για όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικόΤο Υπουργείο Εξωτερικών σε συνέχεια ανάλογων ταξιδιωτικών οδηγιών που έχει ήδη εκδώσει και σχετικών ανακοινώσεων του Υπουργείου Υγείας, επιθυμεί να ενημερώσει τους κύπριους πολίτες οι οποίοι βρίσκονται ή προτίθενται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ότι, λόγω της συνεχιζόμενης μετάδοσης του κορωνοϊού σε διάφορες χώρες, όπως αποφεύγουν κυρίως να ταξιδεύουν σε περιοχές/χώρες που έχουν παρουσιάσει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και γενικότερα να περιορίσουν τα ταξίδια τους στα απαραίτητα.

Μεταξύ των χωρών/περιοχών που παρουσιάζουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων συμπεριλαμβάνεται η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ιδιαίτερα η επαρχία Hubei) και η Ειδική Διοικητική Περιοχή Χονκ Κονγκ, η Δημοκρατία της Κορέας (Ν. Κορέα), το Ιράν, η Ιαπωνία, η Ιταλία και η Σιγκαπούρη.

Αρνητικά όλα τα δείγματα για κορωνοϊό

Σημειώνεται, επίσης, ότι η Ιταλία και το Ισραήλ έχουν εφαρμόσει πλήρη απαγόρευση εισόδου και εξόδου στην επικράτεια τους. Περαιτέρω πληροφόρηση δύναται να αντληθεί από τις επί μέρους ταξιδιωτικές οδηγίες που το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε για τις χώρες αυτές.

Σε ό,τι αφορά τους ταξιδιώτες που αφικνούνται στη Δημοκρατία, προερχόμενοι ή έχουν ταξιδεύσει τις τελευταίες 14 ημέρες από χώρες/περιοχές που αναγράφονται πιο κάτω ανά κατηγορία, το Υπουργείο Υγείας έχει αποφασίσει όπως αυτοί ελέγχονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας (ερωτηματολόγιο, θερμομέτρηση) κατά την άφιξη τους στην Κύπρο και σε περίπτωση που παρουσιάζουν συμπτώματα που παραπέμπουν σε εκδήλωση της νόσου να ακολουθείται η ενδεδειγμένη ιατρική διερεύνηση. Επιπλέον, το Υπουργείο Υγείας έχει κατηγοριοποιήσει τις χώρες προέλευσής τους ως προς τους ενδεδειγμένους ελέγχους και μέτρα όπως παρακάτω:

  • Κατηγορία 1: Όλοι οι επιβάτες που έχουν διαμείνει ή ταξιδέψει στην επαρχία Hubei της Κίνας, Ιταλία  Ιράν και Δημοκρατία της Κορέας, θα τίθενται σε υποχρεωτικό περιορισμό υπό ιατρική παρακολούθηση (καραντίνα) στην οικία τους (αν υπάρχει δυνατότητα) ή σε χώρο του Υπουργείου Υγείας.
  • Κατηγορία 2: Στους επιβάτες που έχουν διαμείνει ή ταξιδέψει στις υπόλοιπες επαρχίες Κίνας (εξαιρουμένης της επαρχίας Hubei) και Ειδική Διοικητική Περιοχή Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, καθώς και σε συγκεκριμένες περιοχές στην Ελλάδα (Νομός Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου), θα τίθενται σε υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό στην οικία τους (αν υπάρχει δυνατότητα) ή σε χώρο του Υπουργείου Υγείας για 14 μέρες υπό τηλεφωνική παρακολούθηση. Αποφυγή στενών επαφών και μετακινήσεων, τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής, παρακολούθηση και αναφορά συμπτωμάτων στην τηλεφωνική γραμμή 1420.
  • Κατηγορία 3: Επιβάτες που φθάνουν από Ελλάδα (εξαιρουμένων των Νομών Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου), Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Ολλανδία, Σουηδία, Βέλγιο και Σιγκαπούρη θα πρέπει να αυτόπαρακολουθούνται και στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό Κέντρο 1420. Τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής, περιορισμός μετακινήσεων στις άκρως απαραίτητες. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας όλοι οι επιβάτες από τις κατηγορίες 1 και 2 θα οδηγούνται προς το ιατρείο του αεροδρομίου, ενώ σε ότι αφορά τα λιμάνια θα περιορίζονται στην καμπίνα τους.

Μέτρα Υπουργικού για κορωνοϊό: Κλείνουν σχολεία, ακυρώνονται εκδηλώσεις

Τονίζεται ότι οι πιο πάνω οδηγίες δεν έχουν ισχύ για ταξιδιώτες που πραγματοποιούν πτήσεις διαμετακόμισης εκτός και αν έχουν διανυχτερεύσουν στον ενδιάμεσο σταθμό.

Δελτία Τύπου, σχετικές ανακοινώσεις και αναλυτικές οδηγίες του Υπουργείου Υγείας προς τα άτομα που βρίσκονται είτε σε αυτοπεριορισμό είτε σε καραντίνα, είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.pio.gov.cy/coronavirus/

Οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που βρίσκονται προσωρινά ή διαμένουν στις ανωτέρω χώρες/περιοχές ή σκοπεύουν να μεταβούν σε αυτές προτρέπονται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να παρακολουθούν τα τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης για τις εξελίξεις όσον αφορά τον COVID-19, να ακολουθούν τις σχετικές οδηγίες Αρχών της κάθε χώρας και να μεριμνούν για ατομικά μέτρα προστασίας, ως υποδείξεις των Αρχών εκάστης χώρας και των διεθνών αρχών Υγείας.

Οι κύπριοι πολίτες που βρίσκονται ή προτίθενται να ταξιδεύσουν για οποιοδήποτε λόγο στο εξωτερικό ενθαρρύνονται όπως επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.oikade.gov.cy για εγγραφή στο σύστημα εθελοντικής εγγραφής στοιχείων κυπρίων πολιτών ΟΙΚΑΔΕ.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι Κύπριοι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στα κάτωθι τηλέφωνα:

Κατεχόμενα: Τέλος οι πτήσεις λόγω κορωνοϊού – Αποφάσεις για Ε/κ

Διπλωματικές Αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό:

Οι κύπριοι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τις κατά τόπους Διπλωματικές Αποστολές της Δημοκρατίας για παροχή προξενικής αρωγής. Τα στοιχεία επικοινωνίας των Διπλωματικών Αποστολών της Δημοκρατίας στο εξωτερικό είναι προσβάσιμα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών www.mfa.gov.cy και συγκεκριμένα στον πιο κάτω  σύνδεσμο:

http://www.mfa.gov.cy/mfa/mfa2016.nsf/mfa50_gr/mfa50_gr?OpenDocument

Λειτουργός Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ):
+35 7 99660129 (μόνο σε περιπτώσεις εκτός ωρών εργασίας*)

Τμήμα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ:
+35 7 22801000 (24/7)

Τμήμα Προξενικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ:
+35 7 22651113 (07:30/08:30 – 15:00/16:00, Δευτέρα – Παρασκευή)

* Η τηλεφωνική γραμμή του Λειτουργού Υπηρεσίας είναι διαθέσιμη εκτός ωρών γραφείου και αποσκοπεί στην παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών. Για ερωτήσεις που δεν είναι επείγουσας φύσεως, παρακαλείστε όπως επικοινωνήσετε με την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου, κατά τις συνήθεις ώρες εργασίας μέσω του κεντρικού τηλ +357 22-651000.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.