Φόρμα αναζήτησης

Νέα πνοή στη Σωτήρα

Εντυπωσιακά είναι τα σχέδια της νέας πλατείας του Δήμου Σωτήρας που παρουσιάστηκαν πρόσφατα από τον δήμαρχο Γιώργο Τάκκα και από την ομάδα συμβούλων – μελετητών «Orthostructure Architectural & Engineering Cosultants», στην οποία κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός. Το έργο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πλήρη πεζοδρόμηση της πλατείας Ελευθερίας και της οδού Σωτήρας κατά τις βραδινές ώρες, τοπιοτέχνιση του κεντρικού χώρου στάθμευσης, ισόπεδο διαχωρισμό πεζοδρομίων από τον δρόμο για ευκολία κινητικότητας, τοποθέτηση πλακόστρωτης επιφάνειας στους γύρω δρόμους, αλλαγή προσόψεων κτηρίων επί της οδού Σωτήρας με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και δημιουργία πάρκων και χώρων ξεκούρασης.

Όσον αφορά τη διακίνηση των οχημάτων στο κέντρο του δήμου, η τροχαία κίνηση θα διευθετείται με μονοδρόμηση οδών και φωτεινούς σηματοδότες, ενώ θα γίνει τοπιοτέχνιση της πλατείας Ελευθερίας με φύτευση δέντρων και θα δημιουργηθούν χώροι ανάπαυσης και σιντριβάνια. Ο Γιώργος Τάκκας χαρακτήρισε το έργο αυτό ιστορικό για τη Σωτήρα, το οποίο θα αναβαθμίσει την εικόνα του κεντρικού πυρήνα του δήμου. Όπως είπε, οι νέοι χώροι που θα δημιουργηθούν και ιδιαίτερα η δημιουργία της πλατείας αναμένεται να συμβάλουν στη λειτουργία νέων επιχειρήσεων στο κέντρο της Σωτήρας. Με τον τρόπο αυτό, πρόσθεσε, ο Δήμος Σωτήρας θα γίνει πιο ελκυστικός στους δημότες του αλλά και στους ξένους επισκέπτες. Σύμφωνα πάντα με τον δήμαρχο, ολόκληρος ο σχεδιασμός του κεντρικού πυρήνα της Σωτήρας έλαβε υπόψη το σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, το οποίο σκοπό έχει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών και των επισκεπτών, αλλά και την ικανοποίηση των αναγκών για την κινητικότητα ανθρώπων και μεταφορά αγαθών.

Και όλα αυτά, βάση στοχευμένης προσπάθειας της ΕΕ για την επίτευξη του στόχου της βιώσιμης κινητικότητας και ανάπτυξης.
Ο σχεδιασμός του έργου έχει ολοκληρωθεί, πλέον ο δήμος βρίσκεται στο στάδιο υποβολής των αιτήσεων για την εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών και ακολούθως το έργο θα προκηρυχθεί για τα κατασκευαστικά έργα. Σύμφωνα με τον κ. Τάκκα, υπολογίζεται ότι κατά τα έτη 2020-2021 θα ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες. Το κόστος θα φτάσει το 1,5 εκατ. ευρώ.