Φόρμα αναζήτησης

Νέα κίνητρα για ηλεκτρικά οχήματα



Σχέδιο που αφορά την παροχή κινήτρων για εγκατάσταση/επέκταση σε υφιστάμενες κατοικίες φωτοβολταϊκών συστημάτων, σημείων φόρτισης και έξυπνων μετρητών στις οικίες, για φόρτιση είτε ηλεκτρικών είτε υβριδικών αυτοκινήτων, ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο. Η συνολική δαπάνη που θα διατεθεί στους δικαιούχους των οποίων οι αιτήσεις θα εγκριθούν θα ανέλθει στο ένα εκατομμύριο ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας. Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε ότι οι αποφάσεις για το νέο σχέδιο κινήτρων συμπληρώνουν τις αποφάσεις της περασμένης βδομάδας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και την προώθηση τους.

Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα που διαμένουν στις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας ή εντός των Βρετανικών Βάσεων και τα οποία είναι, είτε τα ίδια, είτε άτομο πρώτου βαθμού συγγένειας που διαμένει μαζί τους στην ίδια κατοικία, ιδιοκτήτες ηλεκτρικού ή υβριδικού οχήματος τύπου plug-in.

Η αίτηση για τη χρηματοδότηση βάσει του σχεδίου θα πρέπει να γίνει από τους δικαιούχους ΜΕΤΑ την ολοκλήρωση και εξόφληση της επένδυσης. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η επιχορήγηση θα δίνεται μόνο για εξοπλισμό που θα αγοραστεί και θα εγκατασταθεί ΜΕΤΑ την ημερομηνία προκήρυξης του σχεδίου, τις επόμενες μέρες. Ως ημερομηνία εγκατάστασης θεωρείται η ημερομηνία ελέγχου και επιθεώρησης της εγκατάστασης από τον Διαχειριστή Συστήματος Διανομής (ΑΗΚ).

Οι αιτητές που θα εγκριθούν και θα πάρουν τη χορηγία υποχρεούνται για τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας του συστήματος να συμπληρώνουν ειδικό έντυπο με τα χιλιόμετρα που διένυσε το ηλεκτρικό όχημα, καθώς και άλλα στατιστικά στοιχεία. Άρνηση ή παράλειψη αποστολής αυτών των στοιχείων θα επιτρέπει στο Υπουργείο Ενέργειας να ζητά την επιστροφή όλου ή μέρους του ποσού χορηγίας που καταβλήθηκε.

Ποσά χορηγιών

  • Οι αιτητές μπορούν να λάβουν μέγιστο ποσό χορηγίας 2.000 ευρώ για την εγκατάσταση/επέκταση φωτοβολταϊκού συστήματος, για την εγκατάσταση μετρητή καταμέτρησης της ηλεκτρικής ενέργειας για τη φόρτιση του οχήματος και (προαιρετικά) εγκατάσταση σημείου φόρτισης. Αν δεν εγκατασταθεί σημείο φόρτισης, η χορηγία μειώνεται κατά 500 ευρώ.
  • Μέγιστο ποσό χορηγίας 1.000 ευρώ για εγκατάσταση σημείου φόρτισης και για εγκατάσταση μετρητή καταμέτρησης της ηλεκτρικής ενέργειας που θα χρησιμοποιείται για τη φόρτιση του οχήματος. Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν δικαιούχοι που στην οικία τους υπάρχει ήδη εγκατεστημένο φωτοβολταϊκό σύστημα.
  • Μέγιστο ποσό χορηγίας 500 ευρώ για εγκατάσταση μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας που θα χρησιμοποιείται για φόρτιση του οχήματος. Η κατηγορία αυτή αφορά όσους στην οικία τους έχουν ήδη φωτοβολταϊκό σύστημα και δεν προτίθενται να εγκαταστήσουν σημείο φόρτισης.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.