Φόρμα αναζήτησης

Νέα γενιά έργων στη Λεμεσό

Μετά τις μεγάλες αναπτύξεις στο παραλιακό μέτωπο και τις δυτικές συνοικίες, ο Δήμος Λεμεσού ξεκινά ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-27 τις διεργασίες, για τη διαμόρφωση της πρότασής του -η οποία θα του επιτρέψει να διεκδικήσει τα απαραίτητα κονδύλια- που θα διαχέει την ανάπτυξη σε όλες τις συνοικίες της πόλης. Σε διάσκεψη τύπου, ο δήμαρχος Νίκος Νικολαϊδης ανέφερε πως αυτήν την στιγμή οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του δήμου βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου αφενός θα πρέπει να συμπληρώσουν και να επικαιροποιήσουν τον στρατηγικό σχεδιασμό του 2014 και αφετέρου, να επεκτείνουν τις καλές πρακτικές που υλοποιήθηκαν, στο σύνολο του δήμου, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μία ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη που δεν θα περιορίζεται σε συγκεκριμένες συνοικίες, ούτε θα αποκλείει κοινωνικά στρώματα.
Η εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης Λεμεσού 2021-27, τόνισε ο δήμαρχος, θα στοχεύει στο να καταστεί η Λεμεσός μέχρι το 2027 μία έξυπνη, πράσινη πόλη, φιλική στους πολίτες, ελκυστική στις επιχειρήσεις, που θα υποστηρίζει την κοινωνική συνοχή, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και θα επιβεβαιώνει τον μητροπολιτικό της ρόλο. Πιο συγκεκριμένα, η νέα αναπτυξιακή στρατηγική για τη Λεμεσό στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσω της αναβάθμισης των προσφερόμενων υπηρεσιών, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, μέσω προγραμμάτων προσιτής κατοικίας και κοινωνικής στέγης, τη βελτίωση του περιβάλλοντος, με άξονες προτεραιότητας το πράσινο και τη θάλασσα. Η ίδια στρατηγική στοχεύει στην προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας για startup επιχειρήσεις και στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση των υπηρεσιών του δήμου. Για να προωθηθεί μια αναπτυξιακή στρατηγική πρέπει πριν από όλα να αλλάξει ο ίδιος ο δήμος, τόνισε ο κ. Νικολαΐδης και για τον λόγο αυτό, όπως ανέφερε, στοχεύουμε σε έναν δήμο αποτελεσματικό, με περιορισμένη γραφειοκρατία.

Διαβούλευση και με άλλους δήμους 

Το Στρατηγικό Σχέδιο Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης για τη Λεμεσό του 2027 θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ενεργούς πολίτες. Ο στόχος μας, υπέδειξε ο κ. Νικολαΐδης, είναι να εμπλουτίσουμε το σχέδιο με νέες ιδέες και προτάσεις ώστε μέχρι τα τέλη του 2019 να έχουμε ολοκληρώσει τον βασικό μας σχεδιασμό. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Λεμεσού ξεκινά επαφές με τους δήμους της μείζονος Λεμεσού. Παράλληλα, θα γίνουν συναντήσεις με τους στρατηγικούς μας εταίρους, τους επαγγελματικούς φορείς, τους συνδέσμους και τα Επιμελητήρια της Λεμεσού, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τις εκκλησιαστικές αρχές και τους δημότες. Ακολούθως το 2020, ανέφερε καταλήγοντας ο δήμαρχος, θα προχωρήσουμε στην εξεύρεση των πόρων για τη χρηματοδότηση των έργων, η οποία μπορεί γίνει με ποικίλους τρόπους: κοινοτικά κονδύλια, κρατική χορηγία, δημοτικά έργα και εναλλακτικές μέθοδοι χρηματοδότησης με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Μερικές από τις προτάσεις που θα αποτελέσουν τη βάση της διαβούλευσης είναι η προώθηση εφαρμογής δράσεων βιώσιμης αστικής κινητικότητας (εναλλακτικοί τρόποι κινητικότητας, park and ride, ποδηλατοδιαδρομές σε όλες τις κύριες αρτηρίες), η προώθηση «έξυπνων» λύσεων στη συλλογή, η διαχείριση και η διάθεση απορριμμάτων, οι εφαρμογές «Pay As You Throw», τα αντιπλημμυρικά έργα και η πλατφόρμα αναφορών για βλάβες, ζημιές σε δρόμους, καθαριότητα, σκουπίδια, μεγάλων αντικειμένων και πρασίνων, άμεση ανταπόκριση με ένδειξη της εξέλιξης του αιτήματος.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.